Vanlig Hornbalk (24 Bilder): Beskrivning Av Den Kaukasiska (europeiska) Hornbeam, Löv Och Höjd Av Carpinus Betulus Fastigiata -trädet, Intressanta Fakta

Innehållsförteckning:

Video: Vanlig Hornbalk (24 Bilder): Beskrivning Av Den Kaukasiska (europeiska) Hornbeam, Löv Och Höjd Av Carpinus Betulus Fastigiata -trädet, Intressanta Fakta

Video: Vanlig Hornbalk (24 Bilder): Beskrivning Av Den Kaukasiska (europeiska) Hornbeam, Löv Och Höjd Av Carpinus Betulus Fastigiata -trädet, Intressanta Fakta
Video: A focus on Hornbeam hedging: All you need to know about Carpinus betulus 2024, Maj
Vanlig Hornbalk (24 Bilder): Beskrivning Av Den Kaukasiska (europeiska) Hornbeam, Löv Och Höjd Av Carpinus Betulus Fastigiata -trädet, Intressanta Fakta
Vanlig Hornbalk (24 Bilder): Beskrivning Av Den Kaukasiska (europeiska) Hornbeam, Löv Och Höjd Av Carpinus Betulus Fastigiata -trädet, Intressanta Fakta
Anonim

Hornbeam är en lövträdsart som ofta används i landskapsdesign. Den kännetecknas av en voluminös krona, en original bladform, medan stammens höjd inte överstiger 14 m. Intressanta fakta, en detaljerad beskrivning och rekommendationer för användning vid dekoration av en tomt hjälper dig att lära dig mer om hur man odlar en sådan träd på egen hand.

Bild
Bild

Beskrivning

Lövväxten, kallad Carpinus betulus Fastigiata på latin, tillhör björkfamiljen, släktet Carpinus, mer känd som den vanliga aven. Beroende på tillväxtområdet kallas det också den kaukasiska eller europeiska typen av detta träd . Taxonomi indikerar att den vanliga avenboken är en typ eller referensart för ett släkt.

Bild
Bild

Växtens höjd varierar vanligtvis i intervallet 7-14 m, sällsynta exemplar når höga hastigheter . Kronan på de flesta varianter är cylindrisk, tätt täckt med löv, men pendel finns också - en gråtande variant med grenar som hänger ner till marken.

Anläggningen har följande egenskaper:

  • stamdiameter upp till 40 cm;
  • barken är silvergrå, med åldern täcks den av djupa sprickor;
  • tunna långa grenar som hänger på våren;
  • ovala blad, avlånga, spetsiga;
  • monoecious form;
  • blommor -örhängen av 2 typer - pistillat och staminat;
  • frukten är i form av en räfflad nöt.

Växten blommar från april till maj. Frukterna bildas i slutet av september och kan skördas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den gemensamma hornstrålen är mycket dekorativ, ger riklig tillväxt, det finns speciella landskapsformer, den kan odlas som en bonsai.

Var växer den?

Du kan möta den gemensamma hornbalen nästan över hela den europeiska kontinenten. Det växer också i Kaukasus, särskilt i bergsområden, det finns på upp till 2000 m höjd. På Krim, östra Transkaukasien, bildar trädet hela lundar som sin släkthassel . Och även den vanliga aven kan ses i Mindre Asien, i det iranska höglandet.

Bild
Bild

På grund av sin låga vinterhårdhet är denna art inte särskilt lämplig för odling i regioner med kallt klimat.

Plantera och lämna

För att plantera den europeiska hornstrålen måste du välja platser med medelbelysning, orienterade i väster eller öster

Växten kräver en sval, välfuktad jord med en måttligt lös struktur, höga bördigheter. Tät eller alltför salt salt är skadlig för denna typ av träd.

Bild
Bild

Landning kräver inte mycket ansträngning . Det räcker att förbereda en grop med erforderligt djup eller en dike om en häck bildas. Den är fylld med en blandning av lövhumus, gödningsmedel och trädgårdsjord. Unga plantor kräver ett strumpeband. Efter plantering krävs riklig vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

I framtiden utförs vård enligt standardschemat

  1. Lossar . Det utförs regelbundet under de första åren efter plantering. Det är bättre att täcka stamcirkeln med sågspån eller trädbark.
  2. Gödsel . Toppdressing i granulat appliceras på den lösa jorden vid rötterna. Du kan använda komplexa multikomponentblandningar och lägga till dem under vår- och höstperioderna.
  3. Vattning . Med rätt val av landningsplats, tillräcklig jordfuktighet, kommer det inte att behövas. Under torrperioden kan du vattna en hink vatten per vecka.
Bild
Bild

Den gemensamma hornbären behöver inte mycket omsorg i vuxen ålder. Men han behöver beskärning på våren så tidigt som möjligt.

Detta kommer att hålla lövträet tätt. Om sidoskotten växer för snabbt utförs omklippning i september . Hornbalkhäckar behöver formativ beskärning för att ta bort all ung tillväxt under innevarande år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Växten reproducerar på två sätt. Oftast genomförs ympning av sticklingar till ett triangulärt snitt på den förberedda växten . Det utförs på våren, anslutningsytorna är belagda med trädgårdslack, bundna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering med sticklingar är också möjlig. Den innehåller ett antal objekt.

  1. Bladskott 10-15 cm långa skördas. Den optimala tiden är senvåren eller försommaren.
  2. Basen för framtida plantor placeras i en lösning som stimulerar rotbildning i 1-2 timmar.
  3. De skördade sticklingarna överförs till växthuset. De placeras i ett fuktigt underlag av lövfällande humus och sand.
Bild
Bild

Framväxten av rötter tar 10 dagar. Nästa säsong, till hösten, hålls plantorna i underlaget och transplanteras sedan till en permanent plats. För vintern behöver ung tillväxt ett pålitligt skydd.

Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Hornbeam är väl lämpad för användning vid platsdesign och planering. Det ser bra ut som en bandmask på gräsmattan.

När du planterar träd längs staketet fungerar en frodig krona som ett extra element för att skydda mot damm, smog och avlägsna främmande buller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dvärgsorter används för att bilda kompositioner i bonsai-stil hemma och utomhus . Ett sådant träd kan planteras i en kruka och installeras utomhus under den varma årstiden.

Bild
Bild

Hornbeam är mest populär vid skapandet av häckar. De kan göras på olika sätt.

Trottoarkant . För dem används dvärg och dekorativa arter som växer inte mer än 0,5-1 m i höjd. Bredden på trottoarkanten med vanlig klippning överstiger inte 30 cm. Den önskade effekten uppnås genom tät grävplantering av växter på upp till 30 cm mellan dem, medan själva staketet är ganska dekorativt eller zonerande i naturen.

Bild
Bild

I form av väggar . De bildas från den gemensamma hornbalen genom att plantera växter på ett avstånd av 1-2 m från varandra, höjden på den "gröna väggen" i detta fall kan överstiga 2 m. Ju tätare planteringen är, desto mer ogenomtränglig blir staketet. Det är viktigt att förstå att i detta fall kommer en vägg av trädkronor att skugga området, minska flödet av ljus till andra växter.

Bild
Bild

Hornbeam växer mycket långsamt, så det kommer inte att vara möjligt att snabbt bilda en häck av den.

Detta alternativ är lämpligt för långsiktig landskapsplanering . Från unga träd kan du bilda en gränd längs uppfarten, eller du kan dekorera ingången till huset med dem.

Bild
Bild

Intressanta fakta

European hornbeam är en växt täckt med många legender. De mest intressanta fakta om honom är värda att studera mer i detalj.

  1. Den gemensamma hornbalen är mycket vanlig på Krim . Dessutom kallas de platser där det växer oftast shibliaker eller hornbalkar. Så kallas tillväxten av lövbuskar här, bland annat detta korta träd känns ganska bekvämt.
  2. Den kaukasiska hornstrålen är en riktig långlever . Det finns kända träd som är 300 år gamla. Samtidigt är den årliga tillväxten relativt liten.
  3. Förhållandet kronbredd och höjd . De högsta exemplaren av detta träd når knappt 15-20 m. Samtidigt kan kronans diameter överstiga 8 m. Det ser väldigt majestätiskt ut.
  4. Olämplig för konstruktion . Hornbärsträ är inte särskilt lämpligt för produktion av virke, eftersom dess stam är starkt böjd under tillväxtprocessen. Men dess små fragment används ofta i smycken, och rökfritt ved värderas högt av bagare.
  5. Oljefrökultur . Värdefull kosmetisk olja erhålls från löv av bladstrå, och ätlig olja erhålls från frukter. Nötter, blanka och bruna, ganska små - mer än 30 000 bitar ingår i 1 kg.
  6. Medicinsk växt . Hornbeam används för beredning av läkemedel i form av infusioner, avkok och även som råvara för läkemedelsindustrin.
  7. Esoterisk mening . Hornbeam nämns som ett skyddsträd i Druids horoskop. Sedan urminnes tider är han krediterad med förmågan att rensa medvetandet, öka koncentrationen och förbättra minnet. Talismaner och amuletter huggen från en hornbeam antas ge sin ägare sinnesklarhet, lugn och förmåga att tänka nykter.
Bild
Bild

Detta är de grundläggande fakta att veta om den gemensamma hornbeam. Men under den århundraden gamla historien om sin tillväxt lyckades detta träd förtjäna omnämnande i många historiska krönikor. Och listan fortsätter.

Du kommer att lära dig mer information om den gemensamma hornbalen ytterligare.

Rekommenderad: