Röda Kackerlackor (22 Bilder): De Bästa Sätten Att Bli Av Med Inhemska Prusaker, Biter Röda Kackerlackor Och Hur Blir Man Av Med Dem I En Lägenhet? Hur Länge Lever Kackerlackor Och

Innehållsförteckning:

Video: Röda Kackerlackor (22 Bilder): De Bästa Sätten Att Bli Av Med Inhemska Prusaker, Biter Röda Kackerlackor Och Hur Blir Man Av Med Dem I En Lägenhet? Hur Länge Lever Kackerlackor Och

Video: Röda Kackerlackor (22 Bilder): De Bästa Sätten Att Bli Av Med Inhemska Prusaker, Biter Röda Kackerlackor Och Hur Blir Man Av Med Dem I En Lägenhet? Hur Länge Lever Kackerlackor Och
Video: Problem med skadedjur? Avsnitt 1: Kackerlackor 2024, April
Röda Kackerlackor (22 Bilder): De Bästa Sätten Att Bli Av Med Inhemska Prusaker, Biter Röda Kackerlackor Och Hur Blir Man Av Med Dem I En Lägenhet? Hur Länge Lever Kackerlackor Och
Röda Kackerlackor (22 Bilder): De Bästa Sätten Att Bli Av Med Inhemska Prusaker, Biter Röda Kackerlackor Och Hur Blir Man Av Med Dem I En Lägenhet? Hur Länge Lever Kackerlackor Och
Anonim

Nästan alla mötte ett så irriterande och obehagligt förfarande som att förgifta kackerlackor. Trots det stora utbudet av medel för att bekämpa dem, översvämmar horder av skadedjur fortfarande lägenheter, hus och många andra mänskliga livsmiljöer. De vanligaste "olagliga" invånarna i lägenheter och hus är röda kackerlackor. Denna artikel kommer att berätta om hur de ser ut, varifrån de kommer, nyanserna i deras reproduktion och hur man etsar dem.

Hur ser de ut och hur länge lever de?

Den röda kackerlackan är en obehaglig insekt, ofta också kallad Prusak . Så det kallas bara i Ryssland, eftersom man tror att dess första representanter kom från Preussen. I andra länder har denna medelstora kackerlacka olika namn. Det är en av representanterna för kackerlackans superorderinsekter. Totalt är cirka 7,5 tusen arter av kackerlackor kända. Som redan nämnts är Prusak ganska liten - dess längd är 1,5 cm (en vuxen). Kackerlackan fick sitt namn ("röd") på grund av de dominerande röda och gula nyanserna där alla delar av kroppen är målade.

Bild
Bild

Den vanliga röda kackerlackan består av ett huvud, cephalothorax och buk. Förutom det specifika utseendet och strukturen som kännetecknar alla kackerlackor, är det också värt att notera dess avlånga huvud och mörka vida ögon. Som en viktig egenskap kan beskrivningen inkludera närvaron av speciella sugkoppar på tassarna. Tack vare dem insekten kan röra sig längs väggar och tak . Trots att preussarna föds med vingar kan de inte flyga under hela sitt efterföljande liv. Vingarna behövs så att de kan glida och inte falla när de sjunker från en stor höjd . Manliga individer kännetecknas av en smal kropp, en kilformad buk med en kant som inte täcks av vingar. Honorna är relativt stora - deras buk är bred, rundad och helt täckt med vingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den röda kackerlackan anpassar sig bra och snabbt till nya förhållanden . Han kan gå utan mat länge. Representanter för denna art av kackerlackor föredrar en nattlig livsstil. De viktigaste hjälpmedlen för dessa insekter är whiskers. Med mustasch är en kackerlacka väl orienterad i miljön, eftersom de gör det möjligt att lukta olika lukter. Med förlusten av en enda morrhår slutar kackerlackan att navigera i miljön. Detta blir en nästan fullständig garanti för att insekten dör ganska snabbt.

" Hem" röd kackerlacka lever från cirka 8-10 månader … Hemförhållandena anses vara de bästa för en kackerlacka - vanligtvis är det varmt i bostäder och mycket mat (mer exakt, dess rester). Kackerlackor älskar särskilt mat som innehåller mycket kolhydrater och socker. Sådan mat kan förlänga deras livslängd. I naturen lever de mindre.

Bild
Bild

Hur reproducerar de sig och vad äter de?

Som ni vet reproducerar kackerlackor mycket aktivt . Till missnöje för alla ägare i vars bostad de bosatte sig är det värt att notera att preussarna häckar under hela året. Låt oss titta närmare på hur detta händer. Reproduktion sker på initiativ av honan. Hon börjar utsöndra luktiga ämnen som lockar män, och skrämmer också bort andra levande varelser. Efter parning lämnar män sina könsceller i kvinnans kropp. På grund av detta kan honor lägga ägg flera gånger utan efterföljande parning. Ibland räcker det med en enda parning för att en hona ska lägga ägg på egen hand under hela sitt liv.

Bild
Bild

Deras utveckling karakteriseras som”ofullständig metamorfos”. Detta innebär att ofullständig transformation sker - larverna har inte en pupalstadium, men de blir fullvärdiga vuxna efter att ha passerat flera molter.

Honan lägger cirka 30 ägg i en brun kapsel, som ligger vid spetsen av hennes buk. Kapseln som innehåller äggen kallas ooteca. Det kan ses på spetsen av kvinnans buk. Varje ägg kläcks mellan 2 och 4 veckor. De kläckta larverna är vita, sedan med var och en av de kommande sex molten börjar de mörkna och gradvis få sin rödbruna färg. För en hel livscykel bär honor 4-10 sådana ootheca. Således kan livmodern ge liv åt nästan 300 nya kackerlackor.

Bild
Bild

Som regel föredrar röda kackerlackor att äta nästan alla livsmedel som en person äter. I dåliga tider kan de överföra till papper, tyg, tapetlim (och själva tapeten), tvål. Kackerlackor kan leva utan mat i en månad, utan vatten - i ungefär en vecka.

Bild
Bild

Biter de?

Kackerlackor har en speciell munmekanism som gör att de kan gnaga och tugga på även relativt hårda saker (som papper). I teorin kan kackerlackor bita. De kan snarare bita något genom människans hud. De gör detta för att dricka blod. Hon ersätter dem med vatten. När några exotiska kackerlackor biter kan du inte bara se ett spår, utan också en allergisk reaktion. Anledningen till detta är tropomyosin, som finns i deras saliv. Detta protein orsakar allergier.

Men som regel biter inte röda kackerlackor. Men en del av deras kost är keratiniserade bitar av dermis. Enkelt uttryckt kan de klättra upp på en person och livnära sig på bitar av död hud. I synnerhet finns det fall då de åt bitar av dermis från händer och ansikte på en person. De kan bita. De får göra detta, som redan har sagts, av käftarna. Men detta beteende är inte typiskt för inhemska kackerlackor. De gör detta i extremt sällsynta fall i fullständig frånvaro av mat och vatten. Mycket mer sannolikt är fästing, bugg, fluga och myggbett.

Bild
Bild

Orsaker till utseendet

Den första och främsta anledningen till att preussarna dyker upp i huset är ohälsosamma förhållanden … Kackerlackan lockas av smutsiga rätter med matbitar, matsmulor på golvet eller andra ytor. Dessa insekter kommer också till den plats där socker och mjöl sprids.

Orsaken till att kackerlackor plötsligt dyker upp i ett hus där de aldrig har varit eller inte varit på länge kan vara grannar . Grannskap med människor som hade oturen att "skydda" kackerlackor med nästan 100% sannolikhet kommer att leda till att de kommer att leva inte bara med dig, utan också med alla grannar. Detta gäller särskilt för flerbostadshus. I det här fallet spelar det ingen roll vilken sida grannarna kommer att vara på - insekterna kommer att flytta till och med in i rum som är förseglade vid första anblicken.

Det är ofta svårt att förstå var kackerlackor kommer ifrån i ett privat hus, särskilt om huset rengörs regelbundet och det inte finns några sanitära förhållanden. Kanske togs de med saker från resor eller från andra saker som togs av ägarna för överexponering . Kackerlackor bor på många hotell, liksom på vissa tåg och fjärrbussar.

Dessa skadedjur kan också komma in genom avlopp och avloppsrör. Deras favoritväg är ventilationsrör. Därför är det lämpligt att täcka dem med ett fint nät.

Hur bli av med?

Bild
Bild

Du måste bekämpa kackerlackor omedelbart efter att minst en av dem har hittats . I en lägenhet, bokstavligen på två veckor, kan flera kackerlackor förvandlas till en horde med sin redan valda livsmiljö och övernattning.

Först och främst måste du ordna saker i lägenheten eller något annat bostadsutrymme. Från och med nu behöver du inte lämna smutsiga diskar - de måste tvättas omedelbart. Matbehållare måste också tas bort eller förseglas omedelbart. Det ska inte finnas några bitar av mat eller mat kvar i hela vardagsrummet med fri tillgång till det. Var noga med att regelbundet slänga papperskorgen. Det bästa sättet att få ut preussarna för alltid är att blockera tillgången till vatten. Det är hon som är grunden för deras liv. Det är nödvändigt att eliminera alla läckor, samt byta ut rör som kan förbli våta under en lång period. Rummet måste förbli torrt - det får inte finnas några vattenpölar eller behållare med vatten på ytorna. Först efter att ha genomfört dessa relativt enkla manipulationer kan du börja förgifta parasiterna.

Bild
Bild

Det är värt att notera att det är värdelöst att ta ut kackerlackor även om grannarna inte följer hygienreglerna, inte kämpar med ohälsosamma förhållanden. Oftast lever kackerlackor i köket och i badrum / tvättrum. Därför läggs fällor, gift och gifter för kackerlackor först och främst där.

Skrämmare och fällor

Det finns enkla fällor och elektriska. Det första är klibbigt papper med bete. Den elektriska fällan innehåller också bete. Insekter, som drivs av denna doft, går in i fällan, där de dödas med en liten chock. Elektriska fällor måste rensas ut då och då. De kräver också en strömanslutning.

Fällor kan köpas eller göras själv . För att göra den enklaste fällan hemma tas en burk eller behållare, längs kanterna är den belagd med en klibbig substans (till exempel vaselin). Ett bete (vanligtvis mat) placeras i mitten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra uppkomsten av parasiter används avstötningsmedel . Den vanligaste repellern är ultraljud. Denna enhet skapar ultraljudsvågor som gör att parasiter håller sig borta från den. Det måste man komma ihåg användningen av enheten är bara förebyggande, och det blir ineffektivt om kackerlackorna redan har börjat.

Bild
Bild

Kemikalier

De kallas också insekticider . Nu finns produkter i denna kategori i alla små butiker. Flera kategorier kan särskiljas - geler, aerosoler, kritor, pulver och emulsioner. I särskilt kritiska situationer utförs storskalig desinfektion. De utförs av specialföretag. Detta förfarande utförs också i statliga myndigheter, liksom kontorsbyggnader, köpcentra, verkstäder eller andra lokaler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Folkliga sätt att bli av

Dessa metoder är de mest populära även idag . Den första assistenten i kampen mot kackerlackor är borsyra. Det blandas med potatismos och sprids i hela lägenheten eller huset. Syran uttorkar kackerlackan och dör. Metoden är inte lämplig för dem som håller djur hemma. Du behöver inte heller göra detta om det finns små barn hemma.

Bild
Bild

Vid skadedjursbekämpning används den och ammoniak . Dess lukt ogillar inte bara av människor, utan också av kackerlackor. Det måste läggas till vattnet, som senare måste tvättas golv, hyllor och till och med väggar.

Bild
Bild

Som ni vet, kackerlackor rädd för kylan och de tål det inte bra. Därför, om vädret i ditt område faller under -5 grader, kan du bara öppna fönstren i rummet i flera timmar.

Vid en så låg temperatur kommer de flesta skadedjur att dö relativt snabbt. Denna metod mot kackerlackor är inte bara den enklaste, utan också den mest budget- och arbetskrävande.

Bild
Bild

Lövblad bekämpar kackerlackor . Den innehåller aromatiska ämnen som påverkar insekternas andningssystem negativt. Ett eller två blad räcker för att skrämma bort kackerlackor i en låda eller garderob. För lokaler används avkok eller infusioner. Receptet är ganska enkelt - du måste blötlägga 15 blad lavrushka i 1 glas kokande vatten i en termos. För infusioner, istället för kokande vatten, använd moonshine. Du måste infusera buljongen i 4 timmar och infusionen - 2 veckor på en mörk plats. Med dessa buljonger / infusioner kan du dessutom torka de platser där risken för kackerlackor är mycket hög. Naturligtvis, under en kackerlacka invasion, är det ingen mening att bekämpa dem med en lavrushka. Denna metod är profylaktisk.

Bild
Bild

Ett bra botemedel är också sprutning med en lösning av fläderbärsblad … Flera grenar av fläder kokas i en dryg timme i 1 liter vatten. Därefter utförs sprutning på alla ytor där skadedjur kan leva.

Fläderbär hjälper också till i kampen mot myror och gnagare.

Björktjära bekämpar många inte bara trädgårdsskadegörare utan även hushållsskadegörare . Det är också ett antiseptiskt medel. Doften luktas dåligt av nästan alla skadedjur. De kan praktiskt taget inte förgiftas (betyder en person) och kan användas i kampen mot kackerlackor i vilken form som helst - i form av sprutning, tillsats till vatten, som senare kan tvättas golv eller ytor. Av nackdelarna är det värt att notera det faktum att en obehaglig lukt kan förbli i rummet länge och på allt som tjäran rörde.

Rekommenderad: