Vilken Lukt För Att Skrämma Bort Myggor? Vilken Lukt är Myggor Rädda För Hemma Och Utomhus? Vilka Växter Och Andra Botemedel Håller Myggor Borta?

Innehållsförteckning:

Video: Vilken Lukt För Att Skrämma Bort Myggor? Vilken Lukt är Myggor Rädda För Hemma Och Utomhus? Vilka Växter Och Andra Botemedel Håller Myggor Borta?

Video: Vilken Lukt För Att Skrämma Bort Myggor? Vilken Lukt är Myggor Rädda För Hemma Och Utomhus? Vilka Växter Och Andra Botemedel Håller Myggor Borta?
Video: Myggjävlar - så får du en myggfri sommar! - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Vilken Lukt För Att Skrämma Bort Myggor? Vilken Lukt är Myggor Rädda För Hemma Och Utomhus? Vilka Växter Och Andra Botemedel Håller Myggor Borta?
Vilken Lukt För Att Skrämma Bort Myggor? Vilken Lukt är Myggor Rädda För Hemma Och Utomhus? Vilka Växter Och Andra Botemedel Håller Myggor Borta?
Anonim

Med sommaren börjar de allestädes närvarande muggarna dyka upp på gatorna och i lägenheterna, vilket orsakar många problem. De flesta människor är bekanta med myggor från tidig barndom - de kliar under örat på natten, biter och en blåsor dyker upp på platsen för bettet. Modern industri har utvecklat många medel som stöter bort dessa insekter, men "mormors" medel har inte mindre effekt.

Bild
Bild

Växter

Bara en mygg kan förstöra en person hela natten, eftersom dess irriterande surrande inte tillåter någon att somna. Den bitna platsen ser extremt oestetisk ut, dessutom gör det ont och kliar. Det är ingen slump att fler och fler sprayer, krämer, tallrikar och spiraler dyker upp till försäljning och skrämmer bort blodsugare även när de kommer. Men de är inte alltid till hands - i det här fallet kommer folkmetoder att undsätta, som inte är mindre effektiva.

Mygg är känt för att ha en högt utvecklad luktsinne och reagerar starkt på lukt. Dessutom behöver de inte vara vassa alls. Många insektsavvisande örter är tilltalande för människor och deras husdjur.

Bild
Bild

Geranium

Denna växt pryder fönstren hos många av våra landsmän. Samtidigt innehåller den geraniol, som är en aktiv komponent i naturliga avstötande medel. Om insekter överväldigade dig på sommaren kan du säkert sätta ett par krukor med denna blomma i ditt sovrum . Och om du gillar att koppla av på gården med familj och vänner innan du lägger dig, plantera pelargoner bredvid lusthuset. Tro mig, inte en enda blodsocker kan hindra dig från att njuta av kommunikation.

Bild
Bild

Eukalyptus

Eukalyptusträdets ovanliga egenskaper upptäcktes av engelska kolonister efter upptäckten av Australien. Det är känt att inga fall av malaria har rapporterats i eukalyptuskogar. Denna växt är erkänd som en av de mest effektiva i kampen mot irriterande myggor . Dess eteriska oljor orsakar desorientering hos parasiter - de förlorar förmågan att söka mat, till slut dör de av hunger. Naturligtvis är det ganska svårt att odla ett eukalyptusträd på våra breddgrader, långt ifrån det tropiska klimatet. Men alla kan köpa torr eukalyptusört på ett apotek. Och en trevlig bonus blir det faktum att fästingar och mygg kommer att lämna ditt hem efter myggorna.

Livshack: om din fumigator tar slut på vätska kan du istället använda ett avkok av eukalyptus . För detta, 1 msk. l. de torkade plantorna hälls med vatten och kokas på svag värme i en kvart. Låt det sedan bryggas tills det svalnat helt och filtrera.

Bild
Bild

En sådan buljong kan säkert hällas i en behållare där det tidigare fanns vätska från mygg, och ansluta rökningen till ett utlopp.

Enbär

Enbär kommer att vara oumbärlig under friluftslivet. Sätt bara några grenar av denna barrväxt i elden, när de tänds - du kommer omedelbart att lukta den skarpa lukten av rök . Det är han som ska skrämma bort myggor.

Bild
Bild

Laurel

En obehaglig lukt för insekter släpps också när lagerbladet bränns. Men om den kastas in i en eld brinner den nästan omedelbart. I naturen är det bäst att värma en metallburk eller stekpanna - och lätt "steka" torra lagerblad på den.

Bild
Bild

Mynta

Sedan antiken har människor använt mynta som en aromatisk tillsats till te. Dess lukt är trevlig för alla utom myggor - även den minsta förekomsten av mynta i trädgården eller i huset gör att dessa insekter håller sig så långt bort som möjligt. Från färska eller torra myntablad kan du göra ett personligt skyddsmedel: för detta måste du finhacka gräset och gnugga huden med det.

Tro mig, du kommer verkligen att vara outhärdlig för blodsugare. Och om myggor redan har bett dig, kan mynta minska inflammation, lindra klåda och svullnad.

Bild
Bild

Citronella

I Amerika är en växt från bluegrass -familjen utbredd för att bli av med blodsugare. I vårt land är kulturen känd som citrongräs. Citronellaolja används vid tillverkning av ljus, samt spiraler och sprayer mot flygande insekter. Den har en stark citrus doft som är trevlig för människor men irriterande för myggor.

Citronellaolja kan användas för att smörja in huden i renad form eller i kombination med andra avstötande medel . Ägare av privata hus och sommarstugor kan odla citrongräs nära husets dörrar och fönster - det vill säga nära de platser där de irriterande myrarna kommer in i huset.

Avkok av citrongräs som används för sprutning inomhus fungerar bra.

Bild
Bild

Eteriska oljor

Människor som gillar aromaterapi har förmodligen en aromlampa i sin arsenal; det kan vara ett bra alternativ till en industriell rökare. En aromlampa är ett fat som är uppvärmt underifrån med ljus . För att aromatisera rummet hälls vatten i ett fat och lite doftande olja droppas med 2-3 droppar per 5 kvadratmeter. m av rumsområdet. Under påverkan av värme börjar oljan förångas och fyller utrymmet med doften av medicinalväxter. För myggbekämpning används vanligtvis lavendel-, kamomill-, cederträ- eller pelargonoljor.

När du går en kvällspromenad kan du applicera lite eterisk olja på din hud . Alternativt kan du lägga lite doft i medaljongen och bära den runt halsen. För att vila i fred, mätt en servett med olja och lägg den nära din säng.

Således kan du lösa två problem samtidigt: köra bort myggorna och bli av med sömnlöshet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns andra växter som kan avvisa myggor

  • Marigold . Dessa vackra gula eller orange blommor innehåller ett naturligt avstötande medel som stöter bort de allra flesta insekter med sin doft. Myggor är inget undantag, de tål inte en specifik doft och flyger bort från dess källa.
  • Vitlök . Den innehåller allicin, när den äter vitlöksrätter blandas den med den naturliga lukten av människor och blir extremt oattraktiv för blodsugande parasiter. Från myggens sida kommer en sådan person att se ut som en bortskämd produkt, som insekter försöker kringgå.
  • Du kan dock använda den utan att nödvändigtvis äta den . Hackad vitlök kan strö på området runt huset eller vitlöksflis kan blandas med pepparmyntsolja för att intensifiera doften. Genom att mala vitlöken på ett rivjärn kan du göra en salva till huden. Tro mig, inte en enda blodsugare kommer att flyga upp till människor som andas lukten av vitlök.
  • Nejlika . Kryddnejlika ger en god effekt mot mygg; den används både i form av olja och i torkad form. Om du har knopparna av denna kryddning, häll kokande vatten över dem, låt det brygga i en kvart och fukta huden.
  • Rosmarin . Denna doftande blomma kan enkelt hantera invasionen av myggor och andra muggar. Om du grillar eller grillar, lägg helt enkelt ett par blad av denna ört på galler. Då kommer inte myggor att flyga närmare än 15 meter till dig.
  • Lavendel . Människor beundrar denna blomma och komponerar sånger för att hedra den, men myggor är osannolikt överens om sådan kärlek. Skadedjur gillar inte den hårda doften av dessa lila blommor och tenderar att hålla sig så långt bort från det som möjligt.
  • Dofter har också en avskräckande effekt. valerian, tobak, ringblomma, fläder och kaukasisk kamomill .
Bild
Bild
Bild
Bild

Vinäger

Blodsugare är rädda för ättika. Det tar lång tid att förbereda avstötningsmedel baserat på det, men tro mig - resultatet är värt det. För att förbereda en effektiv komposition mot muggar hemma, 1 msk. l.torr rosmarin och 1 msk. l. lavendel hälls med 1 glas ättika. Den resulterande infusionen ska lämnas på en mörk plats i 10-14 dagar, då och då bör burken skakas. Det resulterande läkemedlet är mycket effektivt mot mygg.

Du kan använda den på olika sätt. Häll till exempel i en sprayflaska och spraya på kläder. Fönsterramar och dörröppningar sprutas för att skydda hemmet. Om du vill använda denna komposition på huden, bör koncentrationen av vinäger minskas genom att späda lösningen två gånger med vatten.

Ättika har en mycket skarp lukt, men du ska inte oroa dig - efter torkning blir det nästan omärkligt för människor, men samtidigt kommer det att vara som förr att driva bort insekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra avskräckande dofter

För att driva bort myggor i lägenheten och på gatan kan du använda andra dofter

  • Kaffe . Lägg kaffesumpen eller pulverpulveret på folien och tänd det. Med denna metod kan du snabbt och enkelt göra en analog till en rökgasapparat, och den är helt säker och miljövänlig.
  • Köln . Om du inte har tid att leta efter örter och skydd från blodsugare krävs omedelbart, köp Carnation cologne på apoteket. Myggor ogillar alkoholhaltiga lösningar, och i kombination med lukten av kryddnejlika blir effekten dubbel.
  • Vanillin . Lukten av vanilj är starkt förknippad med färskt bakverk, men för mugg och mygg är det hatiskt. För att skydda dig själv och din familj från insekter, 0,5 msk. l. vaniljpulver löses i 1 glas varmt vatten, fuktas med en bomullstuss och torkas av på huden. Och du kan också blanda 50-60 g pulver med barnkräm, blanda väl och smörja alla oskyddade områden i kroppen.
  • " Stjärna ". Många av oss är bekanta med den berömda "Star" balsam. Som barn var vi säkra på att detta är ett verkligt magiskt botemedel som läker alla sjukdomar. Naturligtvis är det inte det. Men när det gäller skydd mot mygg är dess effekt bortom beröm. För att bli av med insekter måste du applicera balsam på huden med spetsen, och då kan du vara säker på att mygg inte ens kommer att visa näsan i ditt hem. Kom dock ihåg att det inte rekommenderas att gnugga det över hela hudytan, i så fall kan du få allvarlig irritation.

Om "Stjärnan" inte finns till hands kan du använda alla läkemedel som innehåller kamfer.

Rekommenderad: