Hur Bli Av Med Mygg? Hur Döda Dem I Lägenheten Och Vad är De Rädda För? Vad Innebär Att Skrämma Bort Dem? Hur Länge Lever Myggor Och Var Kommer De Ifrån?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Bli Av Med Mygg? Hur Döda Dem I Lägenheten Och Vad är De Rädda För? Vad Innebär Att Skrämma Bort Dem? Hur Länge Lever Myggor Och Var Kommer De Ifrån?

Video: Hur Bli Av Med Mygg? Hur Döda Dem I Lägenheten Och Vad är De Rädda För? Vad Innebär Att Skrämma Bort Dem? Hur Länge Lever Myggor Och Var Kommer De Ifrån?
Video: Myggjävlar - så får du en myggfri sommar! - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Hur Bli Av Med Mygg? Hur Döda Dem I Lägenheten Och Vad är De Rädda För? Vad Innebär Att Skrämma Bort Dem? Hur Länge Lever Myggor Och Var Kommer De Ifrån?
Hur Bli Av Med Mygg? Hur Döda Dem I Lägenheten Och Vad är De Rädda För? Vad Innebär Att Skrämma Bort Dem? Hur Länge Lever Myggor Och Var Kommer De Ifrån?
Anonim

Myggor är irriterande insekter som orsakar mycket olägenhet för människor med deras surrande och bitande. Av materialet i den här artikeln kommer du att lära dig var de kommer ifrån, hur man hittar och fångar dem, och även utrotar dem.

Beskrivning och utseende

Myggor tillhör ordningen Diptera av den blodsugande familjen. Insektens kropp kan vara 4-14 mm lång . Vingarna är helt transparenta och når en längd på 30 mm. Magen är indelad i 10 segment.

Myggen har långa ben med klor i ändarna . Färgen är oftast brunaktig och svart. Dessutom kan insekter vara gröna, gulaktiga, orange-röda. I naturen finns det mer än 3000 olika arter.

Honkroppen är längre, liksom längden på snabeln . Ett slags antenner är utrustade med luktorgan och hörselreceptorer. De är ett slags termiska sensorer. Tack vare dem hittar insekten sitt byte.

Bild
Bild

Beroende på art och kön lever de upp till 48 dagar. Den genomsnittliga livslängden för män når inte 3 veckor. Myggarnas livslängd är relaterad till omgivningstemperaturen.

Myggor skiljer sig från myggor i utseende, livsmiljö, reproduktion, bett . De är större än myggor, mer oansenliga, och deras vingar är parallella med kroppen. Till skillnad från myggor gnisslar de under flygning, vilket gör dem mer märkbara i mörkret.

Vanliga myggor lever överallt utom syd- och nordpolen. De saknas endast i områden med hårt klimat. De häckar främst i vatten, mindre ofta lägger de ägg i marken.

Bild
Bild

De dyker upp där det är varmt och fuktigt. Staden kommer ut från källare av höghus . Orsaken till detta ligger i vattenläckage från avlopp och VVS. Icke-torkande pölar och värmerör hjälper dem att tillbringa vintern.

De kommer in i lägenheter på olika sätt: med hjälp av öppna fönster, hissar, trappor, ventilationskanaler . Insekter kan leva en tid i badrum och till och med under sträcktak. De flyger in i privata hus från gatan eller från uthus (skjul, bruksblock), samt källare.

Myggor flyger in i rum på jakt efter en bekväm miljö för sig själva. Under dessa förhållanden häckar de i en extraordinär takt. Utvecklingscykeln tar cirka 2 veckor.

Bild
Bild

Hur hittar jag och fångar en insekt?

En mygg hittas av den karakteristiska pip som den avger när den rör sig. Ju högre det är, desto närmare är insekten. Du kan döda honom just nu när han sitter på en horisontell eller vertikal yta.

Du kan bli av med en mygg även när den bara satt på en människokropp. Han kan lockas av en mänsklig doft och dödas så snart han bestämmer en lust.

Om insekten flyger i rummet under taket och inte kommer att gå ner kan du använda en dammsugare . Det räcker med att ta bort borsten, snabbt ta upp röret och slå på suganordningen. Ta bort dammsugaren efter användning.

Denna metod är också effektiv i fall där insekten är placerad på en svåråtkomlig plats. Någon kan fånga mygg på flugan med sina händer med en snabb knytnäve.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användning av specialverktyg

Du kan rädda dig själv från irriterande gnisslingar och bett med olika enheter. Varje produktserie har sina egna egenskaper.

Kemikalier

Professionell bekämpning av skadedjur hjälper till att undvika myggor när traditionella medel är ineffektiva. Kemisk behandling innebär bevattning av insektsplatser. Först sprutas diken, stormavlopp, sedan källare.

Dichlorvos är ett effektivt gift . Medilis Ziper är inte mindre populär. Det dödar myggor och andra insekter. Förutom dessa ämnen är rökbomber "Avia" och "Quiet Evening" effektiva i kampen mot blodsugande parasiter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sprutor

Dessa produkter innebär sprutning av huden för att avvisa insekter. De aktiva substanserna i preparaten kan vara naturliga och syntetiska. Varianter av den första gruppen är eteriska oljor (cederträ, tea tree, mynta, basilika), den syntetiska basen är dietyltoluamid.

Sprayer appliceras på armbågarnas, vristernas, armarnas och andra öppna delar av kroppen. Vid varmt väder appliceras repellenter över kläder. Aerosoler dödar inte insekter. De bästa läkemedlen: OFF, Mosquitall, Raptor, Picnic Bio Active.

De kan ha en annan typ av spray. Återanvändning föreslås efter några timmar.

Utomhus skyddar de människokroppen från irriterande insekter i upp till 3 timmar. Nackdelen med vissa läkemedel är allergenicitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Myggnät

Myggnät på fönster och dörrar anses vara effektiva mot blodsugande insekter. Med standardmått, små hål och magnetklämmor skyddar de pålitligt rum mot ohyra.

Förutom fönster och dörrar bör ventiler och ventilationssystem stängas med nät. För att göra detta kan du använda gasväv eller en speciell anti-myggduk. Öppningarna av loggior och balkonger är täckta med myggnät.

De är bekväma att använda, lätta att rengöra och hållbara . De har en annan typ av fäste och är estetiskt tilltalande. De skiljer sig åt i öppningstyp, de är ramlösa och ramar, rullar och glider, på gångjärn, veckade. Tillverkad av olika material.

Bild
Bild

Fumigatorer

Dessa enheter kallas cigarettändare som drivs av ett elnät. Dessa är små anordningar i vilka rektangulära tabletter-plattor sätts in, impregnerade med speciellt gift eller adaptrar med vätska.

När den är ansluten börjar adaptern släppa ut ett pyretroidinsekticid. En säkrare art är pralletrin, som kan döda mygg på en halvtimme. Effektiva medel: fumigatorer av märkena "Clean House", "Raptor", "Reid", "Fumitoks ".

Den maximala effekten efter användning av plattan varar upp till 12-15 timmar vid bearbetning av en yta på 10-12 m2. Flytande enheter har en längre varaktighet. När vätskan tar slut ersätts den med eukalyptusextrakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spiraler

Dessa medel är baserade på samma princip som fumigatorer. De levereras med en insekticid, som släpps ut i luften när enheten smälter. Dess aktiva substanser kan vara alletrin, pyretrin, butylhydroxitoluen.

Vid användning tänds de och fixas . Myggor skräms av lukten som släpps ut, det är destruktivt för dem.

Spiraler används inte i slutna rum, du får inte vara nära dem under ulmning. De är skadliga och kan orsaka förgiftning av människor.

Det här är enheter som kan användas utomhus i lugnt väder. Om de tänds i tält eller vardagsrum är ventilation nödvändig efter bearbetning. Populära tillverkare:

  • "Räd";
  • "Gardeks";
  • Moskitol;
  • Fumitox.
Bild
Bild
Bild
Bild

Belysningsenheter

Myggavvisande ljus betyder ultravioletta lampor som dödar insekter med hög spänning. Dessa medel är olika, de fungerar från ett nätverk eller batterier, de ser ut som nattljus . De används utomhus och inomhus.

De består av ett nät genom vilket en elektrisk ström strömmar, samt lysdioder som lockar mygg. Lamporna är praktiska att använda, säkra för människor och husdjur . De dödar parasiter med en nuvarande urladdning. De behöver ständig rengöring från döda insekter.

Praktiskt, miljövänligt, ekonomiskt (förbrukar endast 3 W) . De kännetecknas av sin lilla storlek och trevliga design.

Men med alla fördelar används de på natten eller på kvällen. Dessutom sparar de inte från insekter som inte faller i lamporna.

Bild
Bild

Ultraljudsläckare

Denna produktgrupp inkluderar elektroniska enheter och installationer som genererar ljudvågor i ultraljudsområdet. Enheterna är ofarliga för människor eftersom de inte uppfattas av dem. Funktionsprincipen bygger på att skrämma bort: detta ljud irriterar pip.

Enligt typ av körning är enheterna stationära och bärbara . De förstnämnda drivs av ett 220 V elnät och används inomhus. Täcker ett område upp till 20 kvm. Bärbara (laddningsbara, batteri) analoger är kompakta och fungerar inom en radie på upp till 2,5 m.

Dessa produkter är enkla, påverkar inte annan elektronik, är lätta att transportera och har låg strömförbrukning. De bästa alternativen är:

  • Tyfonen LS-200;
  • "Tornado OK01";
  • EcoSniper AR-115;
  • Protektor Freetime.
Bild
Bild
Bild
Bild

Folkliga metoder för befrielse

Det är allmänt accepterat att myggor är rädda för lukten av eteriska oljor. Dessa medel är budgetmässiga och pålitliga för att avvisa insekter. I kampen mot blodsugande oljor har oljor visat sig bra:

  • anisfrö;
  • eukalyptus;
  • kryddnejlika;
  • basilika;
  • lavendel.
Bild
Bild

Tea tree, citron och citronella oljor är lika effektiva . För att eliminera problemet appliceras 2-3 droppar av den valda produkten på en kosmetisk svamp eller bomullsdus. Även ett par skivor i rummet kommer att förhindra att myggor kommer in i rummet.

Oljan kan användas på ett annat sätt. Det läggs ibland till en kosmetisk kräm och sprids på huden. I andra fall droppar 1-2 droppar på en värmekälla (glödlampa, stekpanna).

Ett av de extraordinära folkrecepten är anti-myggspray, som är gjord på vatten, eteriska och vegetabiliska oljor samt aloejuice . Komponenterna kombineras i en andel av 2 msk. l / 25 droppar / 2 msk. l / 1 msk. l. Därefter hälls kompositionen i en behållare med en spray och appliceras på huden.

Bild
Bild

Myggor gillar inte doften av tomatspiror. För att driva ut oväntade gäster ur rummet kan du lägga en behållare med plantor på fönsterbrädan. Inte mindre obehagligt för blodtörstiga parasiter är olika kryddor (till exempel kryddnejlika och basilika).

Enligt många recensioner kvar på relevanta tematiska forum har ett botemedel bestående av kryddnejlika som fastnat i en citronskiva effektivt bevisat sig. Ett avkok och en spray är också gjord av två komponenter.

Bild
Bild

Insekter gillar inte heller många skarpt doftande blommor. Testad art:

  • lavendel;
  • geranium;
  • lila;
  • fågelkörsbär.

Vanlig kamomill skrämmer dem väl. Samtidigt klarar inte bara nyplockade utan även torra blommor uppgiften effektivt.

Bild
Bild

I motsats till vad många tror är insekter inte rädda för lukten av vitlök och öljäst . Myntextrakt har dock en uttalad avskräckande effekt. Den kan planteras i en kruka eller användas som olja genom att lägga till ett par droppar i en luftfuktare.

Det vanliga kristallina vaniljpulvret med en karakteristisk bitter eftersmak glädde inte heller myggor. Det späds ut med vatten, används som kräm eller spray. Lukten är så uttalad att den inte bara avvisar myggor, utan också irriterande myrar.

Du kan försöka skrämma bort mygg med växtblad. För att säkerställa fred för dig själv i flera dagar är det tillräckligt att lägga blad av valnöt, fläder, malurt, eukalyptus i alla rum i huset.

Någon använder parfym baserad på eteriska oljor som avskräckande medel. Andra folkmedicin är lagerblad, ammoniak, björktjära. Ibland används kamfer för att behandla mygg.

Bild
Bild

Hur man gör en fälla och rökare?

För att förstöra irriterande blodsugare kan du göra en enkel fälla. Det kan vara vanligt eller utomhus, elektrisk eller tillverkat av en plastflaska. Till exempel, för att göra den enklaste versionen räcker det med vanlig kardborre . Det är fixerat vid fönstret eller balkongdörren.

När ett mer effektivt alternativ behövs, gör en flaskfälla. Utöver det behöver du koldioxid, vatten eller en elektrisk lampa.

Behovet av koldioxid förklaras av det faktum att det är genom dess lukt som myggor hittar sitt byte.

Bild
Bild

För henne, ta socker (50 g), torr jäst (5 g), vatten (glas). För att göra en fälla behöver du en 1,5 liters flaska, kartong, en papperskniv, tejp och en häftapparat. Fällan är gjord enligt följande schema.

  • Plastflaskan skärs i 2 ojämlika delar (den med halsen ska vara mindre).
  • Socker hälls i flaskan, jäst tillsätts, hälls över med varmt vatten och omrörs tills det är skummigt.
  • Halsstycket sätts in i flaskans botten och skapar en tratt.
  • Fällens väggar är täckta med kartong, fixering med tejp eller en häftapparat, vilket påskyndar jäsningsprocessen.
  • Fällan placeras på platsen för ackumulering av blodsugare eller på ett fönster, terrass. Fällan kan hängas upp om så önskas.
Bild
Bild

Du kan bekämpa mygg med hemlagade klibbiga beten. De självhäftande tejpen kan hålla även stora flugor. För att göra detta måste du göra en viskös massa, applicera den på papper eller material.

Limet kan framställas av kolofonium (200 g), ricinolja (100 ml), söt sirap (50 ml) och terpentin (50 g) . Dessutom behöver du en kartonghylsa, som kan användas som en rulle kvar från toalettpapper. Du måste förbereda trådar och tjockt papper (till exempel tapeter).

Själva fällan är gjord så här:

  • långa band klipps av papper;
  • tejp lindas på en rulle toalettpapper;
  • blanda komponenterna i limmet, uppvärmda i ånga;
  • en del av tejpen är smord med lim, fixerad så att den inte varvar ner;
  • fällan är upphängd på platser där insekter ackumuleras;
  • när det självhäftande skiktet fylls, avrullas tejpen och blottas igen med lim.
Bild
Bild

Att göra en insektsfuktare är också enkelt. För detta kan en aromlampa eller ett ljus vara lämplig, som värmer en metallbehållare fixerad ovanför den.

  • Vid användning av glödlampor måste det beaktas att endast glödlampor med en effekt upp till 40 W är lämpliga för en rökare. Så ämnet kommer att avdunsta långsammare, och det kommer inte att kunna antändas.
  • Lampans placering i uttaget måste vara vertikal. Om en platta placeras på den ska den vara horisontell. Valet av en lämplig vätska närmar sig med försiktighet på grund av nyanserna av stången som tillför insekticiden till värmeelementet.
  • En lösning för en aromlampa eller fumigator kan göras på basis av eukalyptus extrakt. För att göra detta, ta lite vatten, späd ut oljan av mynta, kryddnejlika, lavendel i den (bara några droppar). Sedan hälls lite salt, allt blandas, för enhetlighet tillsätts 1 tsk. alkohol.
  • Saltet i receptet blir bindemedlet. Hon kommer inte att låta fraktionerna splittras. Om du inte gillar lukten av produkten kan du blanda andra ingredienser.

Denna komposition kan dock inte hällas i fabriksinsekticidflaskor.

Bild
Bild

Hur ska man annars skydda huset?

Det finns många sätt att skydda dig från myggor. Någon använder speciella pinnar, andra föredrar att använda plåster, klistermärken . Många olika livshackar beskrivs på Internetportalerna.

Någon gör en lök-klyfta repeller genom att koka blandningen i några minuter och kyla ner den. Ammonium används som en komponent i bevattning, blandning med vatten . Men inte alla tål dess lukt. Enligt recensioner av personer som har provat denna metod orsakar sådan förebyggande huvudvärk.

Någon använder sig av icke-standardiserade lösningar. Ett effektivt botemedel är ett par droppar eterisk olja i en medaljong. Du kan också blöta servetter med oljor genom att sprida dem runt huset.

Bild
Bild

Kreativa fällor - speciella armband från blodsugare . Visuellt är det silikonförband med ett speciellt hack för att hälla citronellaolja. Dessa system orsakar inte allergier, vilket gör dem lämpliga för barn och gravida kvinnor.

Ett annat livshack är att skapa en lösning från vatten och tvål . Det hälls i en skål för att locka mygg. Funktionsprincipen är enkel: insekter lockas av fukt, och tvålens viskositet tillåter dem inte att flyga iväg om de har landat på detta "område".

För att minska antalet insekter i landet är det värt att plantera speciella avvisande växter (mynta, lavendel, ringblommor, citronmeliss). I det här fallet bör du vara uppmärksam på antalet växter (1 blomma kommer inte att kunna skrämma bort en koloni av blodsugare).

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att se till att insekter inte skapar bekväma förutsättningar för reproduktion och liv. För att göra detta försöker de eliminera stillastående och sumpigt vatten från platsen. Även en trädgårdshink med vatten som inte hälldes i tid kan locka insekter. På kort tid kan en ny koloni bildas i den.

Favorithamn - träd, högt gräs, rännor, simbassänger . Blodsugare lever nära vattenmassor och fuktiga platser inom 30 m. Här kan de gömma sig och föda upp. Vi får inte glömma förnyelsen av vatten.

Ett kreativt alternativ för att döda mygg är att köpa en elektrisk myggfluga. Denna racket är bekväm och mycket effektiv mot flygande insekter. Hon avlastar dem med hjälp av en aktuell urladdning.

Drivs av batterier eller laddningsbara batterier . Den består av 3 nät i en ram med handtag. Den kan utrustas med en ficklampa, beroende på vilken modell den har från 2 till 4 batterier. För att förstöra det räcker det med att myggen träffar nätet och användaren trycker på urladdningsutlösaren.

Bild
Bild

Klistermärken är runda, tunna klibbiga etiketter. De är utformade för att skydda barn och kan ha en mängd olika mönster. Tillverkad av polyester eller mikrofiber med en speciell anti-myggimpregnering.

Plåstret kan också appliceras på huden . För barn är klistermärken limmade på kläder eller där barn inte kan nå dem. Till exempel på ett barnvagnsvisir. De aktiva substanserna i sådana avstötningsmedel är eteriska oljor.

När de väljer en eller annan typ av produkt uppmärksammar de portabiliteten . Produkter för barn, ammande och gravida kvinnor måste vara giftfria. Om den minsta allergiska reaktionen uppstår måste du sluta använda produkten.

Bild
Bild

För att bli av med myggor länge måste du kontakta en specialist. I flerfamiljshus är detta svårt att göra, eftersom inte alla hyresgäster kommer att gå med på behandlingen av källare. Dessa åtgärder förhindrar emellertid effektivt att myggkolonier återuppstår.

Rekommenderad: