Vilken Lukt Håller Flugor Borta? Vilka Gräs Kan Skrämma Bort Flugor I Huset Och Utomhus? Luktar Andra Folkmedicin

Innehållsförteckning:

Video: Vilken Lukt Håller Flugor Borta? Vilka Gräs Kan Skrämma Bort Flugor I Huset Och Utomhus? Luktar Andra Folkmedicin

Video: Vilken Lukt Håller Flugor Borta? Vilka Gräs Kan Skrämma Bort Flugor I Huset Och Utomhus? Luktar Andra Folkmedicin
Video: Flugor - de tre mest användbara. 2024, Maj
Vilken Lukt Håller Flugor Borta? Vilka Gräs Kan Skrämma Bort Flugor I Huset Och Utomhus? Luktar Andra Folkmedicin
Vilken Lukt Håller Flugor Borta? Vilka Gräs Kan Skrämma Bort Flugor I Huset Och Utomhus? Luktar Andra Folkmedicin
Anonim

Fluor "får" en person överallt: i lägenheten och på landet. Det är svårt att gömma sig för dessa insekter, men det är verkligen möjligt att bekämpa dem inte bara med diklorvos, aerosoler, pulver och fällor från kemi, utan också med enkla "mormors" metoder. Denna publikation kommer att prata om dofter som avvisar flugor och andra folkmedicin.

Bild
Bild

Växter

Det finns många växter i naturen, vars dofter skrämmer flugor. Dessutom är det i de flesta fall örter som en person odlar i sin trädgård och äter, men bevingade insekter tål inte sin doft.

Om du sprider kryddiga växter på bordet, fönsterbrädan och andra ytor kommer irriterande varelser inte att komma till dig.

Den doftande örten krossas och läggs i bomullspåsar, och påsar är gjorda av kryddor. Allt detta sprider flugorna. Låt oss bo på de vanligaste växterna.

Bild
Bild

Basilika

Basilika växer nästan överallt, opretentiös att vattna. De flesta odlar denna doftande växt för pestosås, och även för användning i sallader med färsk fetaost och tomater. Men få människor vet att basilika är en av de mest effektiva lösningarna i kampen mot flugor.

Insekter flyger runt denna växt vid sidan, så i landet eller i ett privat hus är det tillräckligt att plantera den nära dörren, och i lägenheten växer basilika i krukor på fönsterbrädan … På sommaren får du alltså bra skydd, inte bara från flugor utan också från myggor. På en picknick kommer ett gäng av denna växt också att göra dig bra.

Alla typer av basilika kommer att göra, men om det inte finns några färska kvistar, använd torkad ört: gör en påse och häng den vid ingången och nära fönstret. Basilika är effektivt för att bekämpa insekter i någon form, så ignorera inte den aromatiska oljan från denna ört.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tomater

Flugor gillar inte frukterna av tomater så mycket som toppen och bladen på denna grönsak . Kunniga människor odlar tomater även i lägenheter, väljer sorter med miniatyrfrukter och en spridande buske, placerar plantor i lådor på balkongen eller i krukor på fönsterbrädorna.

Unga blad, stjälkar av tomatbuskar kan läggas ut på kylskåpets yta, väggmöbler.

För att förbättra lukten och bättre påverka flugorna, krossas topparna och läggs ut på verandan eller på balkongen.

Bild
Bild

Laurel

Lövblad kan inte bara krydda kycklingbuljong eller stek, utan också skrämma bort flugor. Om du inte odlar det i din trädgård, på balkongen i en kruka, använd sedan ett torrt lagerblad . Det kommer att sprida inte bara flugor, utan också andra insekter, och till och med möss.

Lavrushka kan brytas, hällas med en liten mängd vatten och sådana skålar kan placeras på platser som upptas av flugor. Du kommer att få en behaglig luft doft, dessutom kommer du att bli av med flugor - denna lukt har en negativ effekt på dem.

Var noga med att lägga lagerbladen (det är bättre att bryta dem åtminstone till hälften) nära papperskorgen, eller tvätta golvet med en stark lagerbuljong . Den kan också användas för att torka av arbetsytorna i köket, där flugor tenderar i första hand på jakt efter mat.

Bild
Bild

Sagebrush

Flugor är också rädda för lukten av malört. Grenarna på denna växt har samma effekt som grenarna på en tomat. Vissa fyller på malurt för att behandla sår, brännskador, gastrit och bronkit. I torr form förlorar örten inte sina egenskaper och utstrålar samma starka doft som färsk malört.

Detta är en bra flugavvisare, dessutom finns inte myggor och andra muggar i närheten av malurt.

Så gör gärna buketter och ordna dem i vaser; Du kommer att dra nytta av denna växt på två sätt: skydda dig mot insekter och förbättra din hälsa om det behövs.

Bild
Bild

Mynta

Nästan alla känner till myntlukten, olika sorter av denna växt växer överallt . Har du förresten märkt att där mynta växer finns det färre myggor, myror, flugor, loppor? Torka den och lägg den i skåp för att bevara maten längre.

Och i ett öppet utrymme kommer myntdoften att skrämma bort irriterande flugor och myggor. Ett bra exempel är när pepparmynta växer alldeles intill verandan - i det här fallet kan du säkert öppna fönstren, skydd mot insekter fungerar.

Bild
Bild

Den enda varningen gäller träskmynta - denna sort i stora mängder kan ha toxiska effekter på barn och husdjur.

Rosmarin

Gourmeter är bekanta med en sådan ört som rosmarin. Det används också i medicin, och plantering nära huset kommer effektivt att "arbeta" mot flugor och myggor. Tänk på att katter inte heller gillar rosmarin eterisk olja, så använd detta ögonblick för att bevara dina möbler: bred ut torra kvistar på soffan och gör dig bekväm.

Bild
Bild

Andra växter som skyddar mot bevingade insekter inkluderar lavendel, solbränna, fläder, fågelkörsbär och andra . Växter som utstrålar starka dofter kan planteras runt omkretsen av den personliga tomten, nära ingången till huset och för dem som bor i höghus - i krukor på fönsterbrädan, på balkongerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eteriska oljor

Under hela sin historia har mänskligheten lärt sig att isolera de växter som hjälper till att läka och läka kroppen, förbättra smaken av rätter och också hjälpa till att bli av med insekter. I det senare fallet kan du använda eteriska oljor av aromatiska och kryddiga örter.

Det finns många folkmedicin som använder oljekoncentrat. Här är några recept.

  1. Blanda 1: 1 lavendel- och pepparmyntsoljor (helst pepparmynta) … Med denna förening, behandla fönster och dörrar i rummet.
  2. Tillsätt 10-12 droppar kryddnejlika till 100 ml vatten , tea tree oljor och pepparmynta. Den resulterande lösningen sprutas runt huset.
  3. Gillar inte flugor och lavendel-cederblandning … Blanda oljorna i lika stora proportioner och torka av - varken flugor eller mygg kommer att röra dig.
  4. Aromlampor fungerar bra mot insekter .… Lägg tillräckligt med varmt vatten i en skål, tillsätt 7-10 droppar eterisk olja från kända örter, vars lukt skrämmer bort flugor och tänd ett ljus. Bara 10 minuter räcker för alla insekter som nyligen surrat ovanför dig och hemsökt dig att försvinna.
  5. Du kan också skydda ditt hem från insekter med en lösning av solrosolja (oraffinerad) , pepparmyntsolja och aloe vera (2 matskedar, 30 droppar respektive 1 matsked).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fluor drar sig snabbt tillbaka från kryddnejlika, citrus, lavendel, rosmarin, eukalyptusoljor - det räcker att hälla en av de listade komponenterna i aromlampan och tända den. Eteriska oljor av lagerblad och myrten anses vara de säkraste, men man bör komma ihåg att andra eteriska oljor kan orsaka en allergisk reaktion.

Så om det finns allergiker i huset är det bättre att avstå från denna metod. I det här fallet kan du helt enkelt spraya vodka eller placera pinnarna dränkta i vodka. Åtminstone kommer denna metod åtminstone tillfälligt att minska aktiviteten hos flygande insekter.

Bild
Bild

Vinäger

Fluor är också rädda för vinägerlukten. Du kan skrämma bort dem genom att göra en våtrengöring och behandla ytorna med ättika. Denna komponent används när många insekter har flugit. Gör i så fall en vinägerfälla: koka upp vatten och ättika.

Denna lukt tolereras inte av flugor i huset. Vinäger anses vara gift för dem

Det kan användas både som en separat komponent och i kombination med andra, såsom borsyra. Endast i detta fall behandlas ytor som inte kommer i kontakt med mat.

Bild
Bild

Andra avskräckande dofter

Denna "mormors" metod hjälper till att bli av med flugor i lägenheten: hacka ärtorna av en kryddnejlika på ett färskt skal av en apelsin eller citron. Efter ett tag kommer du inte att höra flugor flyga in i köket.

Driv bort insekter och doften av terpentin samt fotogen . I små doser är dessa ämnen inte farliga för människor, därför rekommenderas att tillsätta fotogen till vatten vid våt rengöring av golv. I stora mängder kan de användas utomhus i öppna områden.

När vi återvänder till växter bör pelargon noteras .… Lukten av denna blomma fungerar också som en signal för flugor att kringgå rummet. Dessutom är pelargon också känt för att rensa luften, och är också effektivt för att bekämpa virusinfektioner.

Rekommenderad: