Källarloppor: Hur Man Kommer Ut I Källaren I Ett Bostadshus Och Ett Privat Hus? Vad Betyder Att Förgifta? Vad är De Rädda För Och Hur Ser De Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Källarloppor: Hur Man Kommer Ut I Källaren I Ett Bostadshus Och Ett Privat Hus? Vad Betyder Att Förgifta? Vad är De Rädda För Och Hur Ser De Ut?

Video: Källarloppor: Hur Man Kommer Ut I Källaren I Ett Bostadshus Och Ett Privat Hus? Vad Betyder Att Förgifta? Vad är De Rädda För Och Hur Ser De Ut?
Video: Så hyr du ut din bostad | Plånbokspodden 2024, April
Källarloppor: Hur Man Kommer Ut I Källaren I Ett Bostadshus Och Ett Privat Hus? Vad Betyder Att Förgifta? Vad är De Rädda För Och Hur Ser De Ut?
Källarloppor: Hur Man Kommer Ut I Källaren I Ett Bostadshus Och Ett Privat Hus? Vad Betyder Att Förgifta? Vad är De Rädda För Och Hur Ser De Ut?
Anonim

Det finns ganska många typer av loppor som finns i källaren i ett privat eller flerfamiljshus. Det vanliga namnet på sådana små insekter är källarloppor, eftersom de oftast börjar i fuktiga källare, källare och på de nedre våningarna i flervåningshus. De effektiva metoder för kontroll och förebyggande som beskrivs i den här artikeln hjälper dig i tid att lösa problemet med insekter.

Bild
Bild

Var kommer de ifrån?

Loppor växer alltid i källaren av samma anledning - herrelösa djur som möss, råttor och katter. Ett varmt, fuktigt rum är en bekväm miljö för parasiternas liv, så de börjar ordna kolonier i högar av skräp och förökar sig aktivt.

Loppor livnär sig på blodet från däggdjur och hemlösa som regelbundet besöker källaren för att övernatta.

Bild
Bild

Gradvis blir skadedjur mer och mer, de klättrar in i lägenheter och bor i de mest förorenade områdena i rum - bakom byråer, under sängar och mattor, samt viloplatser för husdjur. Om blodsugande skadedjur har klättrat in i ett bostadshus är det meningslöst att utföra skadedjursbekämpning bara inomhus - de kommer tillbaka igen . För att helt utrota loppor är det också nödvändigt att noggrant bearbeta källaren eller källaren - platsen för insektkolonin.

I ett fuktigt rum startar en mängd olika blodsugare - människo-, hund-, katt- och råttloppor . Alla dessa arter ser nästan likadana ut - det är omöjligt att skilja dem utan särskild utbildning. Ändå är detta inte ett problem för en person, eftersom metoden för att förstöra dem är densamma för alla.

Bild
Bild

Hem är mest mottagliga för invasion av blodsugare under torrt väder, när jorden torkar och fuktinnehållet i luften sjunker kraftigt. Små buggar i sådant väder tränger igenom hus och lägenheter på jakt efter bättre förutsättningar för överlevnad och reproduktion . Coola bostäder med tillräckliga fuktnivåer är en utmärkt plats att etablera en koloni, särskilt eftersom det finns en konstant källa till näringsrikt blod i form av människor och varmblodiga djur.

Oftast lider de tre första våningarna i höghus och privata hus av invasion av skadedjur . Den mest grundliga rengöringen av hårt arbetande hemmafruar kommer inte att kunna skydda mot insekter, eftersom blodsugare kan föröka sig inte bara i skräp, utan också i djurhår och i avskilda hörn.

När de väl hade tagit sig in i ett bostadshus på husdjurens, mössens eller råttornas ulltäcke, bosatte lopporna sig ordentligt i det och smittade gradvis grannlägenheter genom ventilation eller små sprickor i väggarna.

Bild
Bild

Vi använder kemikalier

Efter att ha bosatt sig i en lägenhet biter loppor obehagligt och kan överföra olika farliga sjukdomar till en person. Människor möter ofta svårigheter, eftersom det är ganska svårt att bli av med problemet själva - desinfestation måste utföras i alla bostäder i höghus. För en privat och flervåningshus är metoden för att utrota loppor densamma, den består av flera steg: grundlig rengöring av lägenheten och städning av möbler, förebyggande av infektion av husdjur, sprutrum med insektsmedel.

Bild
Bild

När du har städat huset och säkrat dina husdjur från infektion kan du börja desinfesta huset med kemikalier. Det mest effektiva botemedlet för blodsugande skalbaggar är ett giftigt ämne i form av en insekticid spray eller koncentrerat damm.

Bild
Bild

Loppor bör förgiftas mycket noggrant, eftersom de inte bara är rädda för kemikalier - det är bättre att ta bort husdjur och barn från lokalerna under skadedjursbekämpning.

Låt oss närmare överväga metoden för att förstöra små skadedjur med kemikalier

  • Innan du startar skadedjursbekämpning, ta bort eller göm mat från rummet . Täck alla hushållsapparater, möbler och köksredskap med plastfolie. Och även i huset ska det inte finnas några husdjur, barn och vuxna som inte deltar i skadedjursbekämpning.
  • Ta hand om din säkerhet , eftersom giftet kan vara skadligt om det kommer in i luftvägarna eller på slemhinnan i ögonen. Ta på dig handskar, skyddsglasögon, en mask och kläder, som du byter omedelbart efter att lägenheten avvecklats.
  • Efter förberedelse, lås alla dörrar och fönster säkert .
  • Spraya giftet med en insekticid spray, som täcker ett område 50 cm från golvet . Var noga med att utföra proceduren i alla rum så att insekter inte har möjlighet att gömma sig någonstans.
  • Ta bort skyddsutrustningen när behandlingen är slut , byta kläder och tvätta händerna, lämna sedan rummet i ett par timmar. Desinficering måste ske inomhus i minst 2 timmar, sedan måste lägenheten ventileras. Sändningstiden varar vanligtvis från en halvtimme till flera timmar - det beror på det valda läkemedlet och tiden på året.
  • När du har avslutat skadedjursbekämpningen med ett kemiskt medel, se till att städa rummet - Torka av alla ytor, golv och fönster som används ofta med en fuktig trasa.
Bild
Bild
Bild
Bild

Loppor reproducerar otroligt snabbt - de kan lägga ägg innan de dödas av en insekticid . Spray och damm kan inte förstöra äggen, så efter en vecka måste skadedjursbekämpningen upprepas för att bli av med de kläckta larverna. För att förhindra ytterligare loppangrepp, använd speciella kritor med gift.

Bild
Bild

Folkliga metoder

Hemgjord loppgift fungerar lika effektivt som den bästa insekticiden i butiken. Dessutom kräver förstörelse av skadedjur med folkmetoder mycket mindre pengar. Tänk på flera effektiva sätt att snabbt förstöra blodsugande skalbaggar.

Loppfälla . Den mest enkla och helt ofarliga metoden att rengöra huset från blodsugare. Att göra en fälla för irriterande buggar är ganska enkelt: allt du behöver är en grund maträtt, diskmedel, vatten och en bordslampa. Häll lite vatten i ett fat och tillsätt ett par droppar diskmedel. Lägg tvålösningen på bordet, placera en lampa bredvid den, tänd den och rikta ljuset på tallriken. Lämna fällan över natten - lopporna lockas av ljuset och värmen från glödlampan, och de kommer att drunkna i fatet med vatten.

På morgonen slutar fällan att fungera, så töm lösningen och installera den igen på kvällen. Denna metod måste upprepas varje natt tills alla loppor är döda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Doftande torkade örter . Loppor gillar inte skarp lukt särskilt mycket - doftande växter fungerar som avstötande medel mot dem. För att skrämma bort parasiter från ditt hem måste du sprida torkade, starkt luktande örter på tröskeln, nära fönster och i hörnen av rum. Torkade örter som malurt, mynta, eukalyptus, solbränna eller salvia kan hjälpa till att avvärja skadedjur.

Bild
Bild

Eterisk olja . Ett extrakt av aromatiska örter, när det används korrekt, är också ett utmärkt preparat mot loppor. Malurt eterisk olja har en mycket skarp lukt, så den kan enkelt rengöra skadedjur från ditt hem. Metoden för att använda ett sådant verktyg är ganska enkelt: tillsätt 1 matsked olja till 1 liter rent vatten och rör om ordentligt, häll sedan lösningen i en sprayflaska och spraya alla rum. Eterisk olja är ett mycket vanligt allergen, så var försiktig när du använder den. Efter två timmar efter bearbetning, utför en våtrengöring av huset och öppna alla fönster och dörrar.

Bild
Bild

Värmer upp i solen . Denna metod har använts under mycket lång tid för att utrota parasiter som har lagt sig i sängen. För att driva ut loppor som gömmer sig i en kudde, madrass eller filt räcker det med att ta ut alla sängkläder i solen och låta den baka hela dagen.

Blodsugare tolererar inte torr luft och sol, så de lämnar snabbt sin gamla bostad.

Bild
Bild

Bearbetning av källaren i ett flerfamiljshus

För att bli av med loppor i huset en gång för alla räcker det inte med att bara radera dem - de kommer snabbt tillbaka till sin ursprungliga plats från källaren eller källaren. Insektsbekämpning är bara produktiv om du ägnar särskild uppmärksamhet åt källaren. Låt oss titta närmare på de aktiviteter som måste utföras i ett fuktigt rum för att bli av med skadedjur.

  • Ta bort allt gammalt skräp från källaren - gamla lådor med onödiga saker, gamla kläder i påsar, hushållsavfall. Rengöring måste göras mycket noggrant, eftersom insekter kan leva på de mest oväntade platserna.
  • Fortsätt att bekämpa loppor, förstöra deras livsmiljöer: sopa golvet, tvätta väggarna med en fuktig trasa.
  • Inspektera rören noga med avseende på läckage, vid störningar måste du kontakta lämpliga kontroller hemma. Vattnet i källaren tillför fukt till ett redan fuktigt rum, så det borde inte vara några problem med kommunikation.
  • För att loppor ska bli obekväma att bo i källaren måste luften vara torr, så rummet måste ventileras och torkas.
  • En annan effektiv metod för att bli av med loppor är att svälta dem genom att hålla matkällan ur rummet. Gnagare, lösa djur och främlingar bör inte komma in i källaren, så alla fönster bör vara glasade och isolerade dörrar bör installeras vid ingången för att undvika fukt.
  • Efter att ha genomfört alla förberedande åtgärder, spraya källaren med en aerosolinsekticid.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du undersöker rummet efter rengöring, var noga med att uppmärksamma närvaron av skadliga gnagare som råttor och möss i källaren . Om du hittar spår av deras närvaro (hål i väggarna eller i golvet, gnagd hushållsavfall eller musavfallsprodukter), var noga med att kontakta ett professionellt organ som hanterar utrotning av små skadedjur. Om problemet med gnagare lämnas utan uppsikt kommer loppor snart att återvända till källaren och påbörja en invasion av lägenheter.

De mest effektiva läkemedlen mot loppor är aerosolinsekticider . - de sprider lätt gift i avskilda hörn och förstör snabbt skadedjur. För att helt rengöra källaren från insekter måste du spraya den med kemikalier i 2 månader. Intervallet mellan behandlingarna bör vara minst 2 veckor - under denna tid kommer en ny generation parasiter att hinna kläckas från tidigare lagda ägg.

Om intensiv behandling inte hjälper, måste du ringa ett professionellt team av exterminatorer.

Bild
Bild

Ett annat effektivt sätt att döda loppor är med en rökbomb . Medlet värmer luften i rummet, torkar ut det och frigör giftiga föreningar som tränger in i alla vrår. Ångor från en rökbomb kan enkelt bli av med inte bara loppor utan även andra mikrober, parasiter och till och med mögel. Metoden är mycket effektiv, men den kan vara farlig för människor, därför används den med största försiktighet.

Bild
Bild

Vi föreslår att du tittar närmare på instruktionerna för säker användning av detta verktyg

  • Innan du använder rutan måste du ta ut all mat från huset och ta ut alla invånare ut på gatan.
  • Det är nödvändigt att skydda metallföremål från korrosion. För att göra detta måste de också tas ut ur rummet eller smörjas med fett.
  • Huset måste stängas så tätt som möjligt - lås dörrarna, stäng fönstren och plugga alla synliga sprickor.
  • Placera rökbomben i källaren på specialstället som medföljer satsen. I händelse av att ett stativ inte tillhandahålls kan eldfasta tegelstenar, askblock eller metallplåt användas som stativ.
  • Innan du sätter eld på produkten, sätt på skydd - gummihandskar, skyddsglasögon samt en mask eller andningsskydd.
  • Tänd en speciell veke och lämna snabbt källaren för att inte andas in de giftiga ångorna. Enheten avger rök i cirka 30-60 minuter, ibland upp till 120 minuter. Medan rökbomben brinner är det strängt förbjudet att gå in i källaren, det rekommenderas inte heller att besöka den nästa dag efter desinfestationen.
  • Efter 24 timmar är det nödvändigt att öppna fönster och dörrar till källaren för att ventilera rummet ordentligt. Du måste lämna källaren öppen i minst två dagar - den här tiden borde räcka för att svavellukten ska försvinna helt.
  • I slutet av desinfestationen, gör en våtrengöring i källaren och torka rummet igen.

Du kan bara använda en rökbomb i källaren eller källaren - användning av svavelsyra i en höghus är strängt förbjudet, eftersom det finns en möjlighet att förgifta dina grannar med giftiga föreningar. Giftiga ångor kan enkelt komma in i närliggande bostäder genom ventilation eller små sprickor . Det räcker att en person andas in ganska mycket rök för att få allvarlig förgiftning. Att använda en rökbomb i en lägenhet är förbjudet enligt lag - en artikel stavas till och med i brottsbalken och ett visst straff ges för kränkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Att bekämpa källarloppor är inte en lätt uppgift som kräver deltagande av många människor, särskilt när det gäller en byggnad i flera våningar. Det är mycket lättare att förebygga skadedjur genom att följa enkla förebyggande åtgärder. Låt oss titta närmare på metoderna för att förhindra utseende av loppor i källaren.

  • Vanligtvis besöker människor sällan källaren , därför blir allt som lagras där snabbt till onödigt skräp. Sådana avlagringar av onödiga kläder och hushållsavfall är en gynnsam grogrund för loppor, så det är bäst att slänga allt skräp direkt.
  • På sommaren, regelbundet ventilera och torka källaren , så att luften inte är för fuktig där.
  • Gör en våtrengöring hemma en gång varannan vecka . och lägg alla onödiga föremål i papperskorgen för att undvika att skapa en gynnsam miljö för loppor. Ibland tillsätt tea tree eller eukalyptus eterisk olja till vattnet för rengöring av golv - 1 matsked koncentrat per 4 liter vatten. Och även för förebyggande åtgärder kan du tvätta golven med vatten med tillsats av anti-loppschampo.
  • En populär åtgärd för att förhindra blodsugande skalbaggar är att använda hårt luktande torkade örter . Bred massor av torkad malurt, mynta, pelargon, kryddnejlika eller garvsyra på avskilda platser.
  • Håll noga koll på dina husdjurs hälsa - kontrollera ull för skadedjur så ofta som möjligt . Husdjur kan skyddas mot infektion genom att bära en speciell krage som skyddar dem från blodsugare. Behandla ullen regelbundet med speciella loppdroppar - på så sätt förhindrar du att blodsugande skalbaggar på djurskinn kommer in i huset.

Rekommenderad: