Bastu I Ett Hus Med Egna Händer (35 Bilder): Ett Projekt För Planering Och Arrangemang Av En Bastu I Källaren I Ett Privat Hus, Hur Man Gör En Struktur

Innehållsförteckning:

Video: Bastu I Ett Hus Med Egna Händer (35 Bilder): Ett Projekt För Planering Och Arrangemang Av En Bastu I Källaren I Ett Privat Hus, Hur Man Gör En Struktur

Video: Bastu I Ett Hus Med Egna Händer (35 Bilder): Ett Projekt För Planering Och Arrangemang Av En Bastu I Källaren I Ett Privat Hus, Hur Man Gör En Struktur
Video: Att timra en bastu - från stock till stuga 2024, April
Bastu I Ett Hus Med Egna Händer (35 Bilder): Ett Projekt För Planering Och Arrangemang Av En Bastu I Källaren I Ett Privat Hus, Hur Man Gör En Struktur
Bastu I Ett Hus Med Egna Händer (35 Bilder): Ett Projekt För Planering Och Arrangemang Av En Bastu I Källaren I Ett Privat Hus, Hur Man Gör En Struktur
Anonim

För många är drömmen om sitt eget bad eller bastu i huset en dröm. Anledningen till detta kan vara både höga byggkostnader och komplexiteten i placering i ett litet hus eller en lägenhet. Men idag är det möjligt att bygga en liten bastu även i ett litet badrum.

Särdrag

Hembastun är en trähytt med god värme och ångspärr, medan ägare till privata hus kan organisera en rymlig bastu i sin egen källare. Innan byggnadsarbete påbörjas är det nödvändigt att utveckla ett planeringsprojekt, göra alla nödvändiga beräkningar och ritningar. Projektet ritas oftast under uppförandet av en hel byggnad, därför kommer det att räcka med att rita upp en skiss när man gör om ett av de befintliga rummen i ett hus eller en lägenhet. Det finns också möjlighet att köpa en färdig monter, i så fall kan du helt enkelt använda instruktionerna som följer med.

Bild
Bild

Stil och design

Först måste du bestämma antalet personer som en hemmabastu samtidigt ska rymma. Du bör också överväga om det tilldelade utrymmet generellt kan klara uppgiften att bekvämt ta emot så många människor. Det finns olika alternativ för att ordna bastur, och att välja rätt typ hjälper ofta till att få ut det mesta av till och med ett litet torg i hemmabadrummet.

Bild
Bild

Bastunna Är en tunnliknande design med ett litet säte för en person och ett huvudhål i locket. Detta är en bra lösning för dem som inte gillar att andas varm och fuktig luft. Dessa bastur finns ofta på små spa och hotell.

Bild
Bild

Du kan köpa bastustuga för max två personer. Fördelarna med en sådan stuga är dess låga kostnad och enkel installation, eftersom en sådan bastu kan installeras i ett badrum eller till och med ett vardagsrum. Huvudvillkoret är gapet mellan ovansidan av hytten och taket, vilket är nödvändigt för att ventilationen ska fungera korrekt. Även om badrummets dimensioner är mycket blygsamma kan du sätta en bastukabin, mer som ett smalt högskåp av trä med en glasdörr, som ersätter det massiva badkaret med en liten duschkabin.

Bild
Bild

Bastu med pool passar perfekt in i källaren i ett privat hus. För det första är det mycket lättare att montera själva poolen på byggnadens källare, och för det andra är måtten på en sådan bastu tillräckligt stora för alla rum i lägenheten.

Bild
Bild

Poolen, till skillnad från bastun, är anlagd med keramiska plattor, men du kan välja samma mönster eller färger på keramik och foder för att koppla dem till en enda design. Det är lämpligt att göra ett litet hörn för att placera bord och stolar eller soffor, för efter badprocedurerna behöver kroppen lite vila.

Bild
Bild

Separat bastubyggnad på din egen mark kan du förkroppsliga alla idéer utan att begränsas av storleken på rummet eller källaren. Du kan organisera ett lusthus nära omklädningsrummet eller en liten vinkällare precis bakom den. Natursten är perfekt för att dekorera ett sådant rum. En sådan konstruktion innebär dock en ganska stor utgift och yrkeserfarenhet i byggandet av byggnader, från att lägga grunden och sluta med inredningen av lokalerna. Ofta överlämnas sådant arbete till professionella byggteam.

Bild
Bild

Bastur kan också delas in i flera typer beroende på temperaturen och luftfuktigheten inuti:

  • det ryska badet har en temperatur på upp till 70 grader och kännetecknas av en mycket hög luftfuktighet i ångrummet;
  • i hamam stiger temperaturen bara upp till 40 grader, men luftfuktigheten förblir också på en hög nivå;
  • Den finska bastun har en mycket torr och varm ånga, temperaturen kan nå 130 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Att skapa en hemmabastu är en ganska enkel men lång process. Om du inte köper en färdig bastukabin, men gör allt från början till slut själv, måste du noggrant följa instruktionerna steg för steg.

Trä är inte det bästa materialet för ett hemmabastugolv , särskilt om det är täckt med lack eller färg. Under förhållanden med ett så begränsat utrymme är det ganska svårt att skapa ett fullvärdigt ventilationssystem, därför kommer alla ångor från en sådan beläggning under påverkan av höga temperaturer att komma in i luftvägarna och på huden. Den bästa lösningen skulle vara att göra ett varmt golv täckt med kakel. För att göra detta tas all gammal beläggning bort, element i det varma golvet monteras på installationsplatsen, hälls med en screed och täcks med keramiska plattor. Detta golv kräver ingen topplack och kan rengöras med konventionella produkter som säljs på någon avdelning i butiken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du sätter fast träets ram på väggarna är det nödvändigt att utföra deras ångspärr. På tegelverket läggs glasin eller bituminöst papper med en överlappning på 15-20 cm. En träbalk kan fästas på den lagda ångspärren, som fästs på väggar och golv. I varje hörn av den framtida bastun måste det finnas ett ramställ. Oftast används en stång med ett tvärsnitt på 5 * 5 cm och den installeras med ett steg något mindre än ångspärrens bredd. Därefter monteras en takram med ventilationshål och öppningar för strömförsörjning. Dessutom rekommenderas att köra flera munstycken med installerade vattensprinkler inuti kabinen, de hjälper till att förhindra oavsiktlig brand. Ett brandspjäll finns inne i ventilationskanalen, vilket hindrar varm luft från att komma in i andra rum i huset.

Bild
Bild

Mineralull (basalt) eller annan isolering måste läggas mellan balkarna på den vertikala ramen och fästas med pluggar eller lim. Ovanpå isoleringen kan du också lägga ut ett lager aluminiumfolie - tack vare det kommer bastun att värmas upp mycket snabbare och behålla värmen under lång tid. Aluminium fästs med en konstruktionshäftapparat eller specialtejp på ramstängerna.

Bild
Bild

För att skapa en horisontell svarv är stänger med ett tvärsnitt på högst 3 * 4 cm horisontellt fästa på ramställen. Steget att fästa sådana stänger bör inte överstiga 40 cm. I samma steg kan du sätta en tvärram på vilka bänkarna kommer att monteras. Detta kommer inte att fördela lasten på höljet, utan på bastun. Före beklädnad, montera ventilationsinloppsventilen i taket och lämna ventilen öppen, fäst folie i taket. Därefter svarvar taket och väggarna med träskiva, från dörrens sida i taket och från hörnet på väggen. Det rekommenderas inte att köra in lamellerna i spåren hela vägen, eftersom träet kan svälla lite när det är blött.

Bild
Bild

Taket i en vanlig hemmabastu överstiger sällan 200-210 cm därför är den övre bänkens maximala höjd 100-110 cm, och den nedre bänkens höjd är cirka 65 cm. Du kan sätta ett litet steg under den nedre bänken - det är bekvämare att klättra upp och bara sitta med din fötter på den.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att inte känna sig låst inne i bastun är det bättre att installera en helt transparent dörr. I inget fall ska du sätta starka lås på dörren till en sådan bastu, som är svåra att öppna från insidan. Det är bäst att använda enkla magneter eller en rullspärr.

Utrustning

Slutligen installeras en liten elektrisk stenkamin som fästs på väggen på en höjd av 20 cm från golvet. Att göra ett litet trägaller runt spisens heta yta är den bästa lösningen för säkerheten i kabinen. Träet i ett sådant galler måste dock nödvändigtvis inte vara närmare än 50 mm från värmaren.

Bild
Bild

Nästa steg är att montera uttagen och LED -lamporna ., som också kan stängas av med ett litet trägitter. Runda stenar med en slät yta placeras på värmeelementet. Stenarna måste tvättas och torkas i förväg. Diabas, porfyrit, talkoklorit eller jadeit läggs på ett sådant sätt att det inte finns några luckor mellan stenarna.

Bild
Bild

På källarplanet

Byggandet av en stor bastu i källaren i ett privat hus blir lite större. Den grundläggande algoritmen för arbetet förblir densamma, men olika nyanser dyker upp. Väggbeklädnad inuti bastun kan göras inte bara med plåt, utan också med keramiska plattor. Ytterligare rum kan utrustas med en separat liten lounge, pool eller till och med ett biljardbord. Poolen är fodrad med speciella fuktbeständiga plattor. Omklädningsrummet i en sådan bastu kan organiseras i en liten bilaga om det inte finns tillräckligt med källare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på vilket material som användes för att lägga grunden är det nödvändigt att välja rätt verktyg och fästelement . För trä är vanliga självgängande skruvar perfekta, för en tegelsten och block av betong behövs mer seriösa pluggar av olika typer. För armerad betong behövs ankarbultar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på källarens storlek kan du bygga en liten finsk bastu med elvärmare eller ett stort ryskt bad med ett seriöst ångbad och spis. Kommunikation läggs i samarbete med hemmet, vilket avsevärt sparar tid och pengar. När du organiserar en bastu under källarplanet sparas också utrymme på gården, som kan användas för andra uthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

I ett trähus

Byggandet av en hemmabastu i ett trähus anses vara det mest korrekta alternativet, till skillnad från liknande operationer i tegel- och betonghus. I det första fallet uppnås ett lämpligt mikroklimat i bastun på grund av själva husets träväggar, och i det andra fallet skulle det vara nödvändigt att mantla väggarna med träskiva med hjälp av en trästomme. Om det är nödvändigt att utrusta en liten bastu, bestående av en mini-fat eller en monter för en person, skiljer sig arbetsordningen inte alls.

Bild
Bild

tips och tricks

Höj ångrumströskeln så högt som möjligt: detta säkerställer mindre värmeavgivning från rummet och högre lufttorka. För att en obehaglig lukt inte ska uppträda i bastun är det också nödvändigt att säkerställa en god dränering av redan använt vatten

Bild
Bild

Lätt ånga som inte bränner nasofarynx i ett bad kan uppnås endast vid en temperatur på ugnstenarna på minst 400 grader. Sådan uppvärmning av stenar kan erhållas i en sluten ugn klädd med tegel, inte metall. I en bastu i en lägenhet är det oftast omöjligt att placera en så massiv spis, därför används en elektrisk värmare. Effekten hos en sådan ugn beräknas baserat på volymen i det uppvärmda rummet: 1 kW per 1 m3

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om du besöker bastun en gång i veckan är det nödvändigt att helt överföra stenarna till kaminen en gång om året och ersätta dem med nya. Vid besök två eller tre gånger i veckan görs ändringen två eller tre gånger om året.
  • Alternativet att installera en bastustuga med infraröd värme är också ganska populärt. I en sådan bås värms inte luften upp, utan själva kroppen i personen i den.
Bild
Bild
Bild
Bild

Framgångsrika exempel och alternativ

Liten fatbastu i badrummet med träväggar och tak. I samma design görs en rundad duschkabin, liknande samma fat, men mer långsträckt vertikalt. Det är bättre att installera ett varmt golv under plattorna i ett sådant rum, så att fötterna är bekväma nog när du lämnar duschen eller bastun.

Bild
Bild

En original lösning för en liten stadslägenhet kan vara installation av en bastu på balkongen . En sådan stuga kan bekvämt rymma en person i ryggläge eller två personer om de sätter sig ner. På vintern kan balkongens kalla luft när du lämnar bastun likna traditionellt ryskt nöje - att hoppa i snön eller ishålet efter att ha lämnat ångbadet. Det rekommenderas ändå att lägga ett varmt golv under plattorna på golvet för att undvika förkylning.

Bild
Bild

Bastu med en liten pool i källaren. På grund av bristen på fönster på källargolvet måste särskild uppmärksamhet i en sådan bastu ägnas åt installationen av vägg- och taklampor. Ljuset i bastun ska vara mjukt och spritt - detta skapar en atmosfär av lugn och avkoppling. Det är bättre att tillhandahålla möjligheten att justera belysningen i varje zon i en sådan bastu, så att alla kan välja ljusstyrka enligt sina preferenser.

Rekommenderad: