Linne Buggar (19 Bilder): Hur Ser De Ut Och Vad Innebär Att Ta Bort? Vad är De Rädda För Och Var Kommer De Ifrån I Lägenheten? Storlekar På Vägglöss I Linne

Innehållsförteckning:

Video: Linne Buggar (19 Bilder): Hur Ser De Ut Och Vad Innebär Att Ta Bort? Vad är De Rädda För Och Var Kommer De Ifrån I Lägenheten? Storlekar På Vägglöss I Linne

Video: Linne Buggar (19 Bilder): Hur Ser De Ut Och Vad Innebär Att Ta Bort? Vad är De Rädda För Och Var Kommer De Ifrån I Lägenheten? Storlekar På Vägglöss I Linne
Video: ALLT OM: VÄGGLÖSS *värsta jag varit med om* 2024, April
Linne Buggar (19 Bilder): Hur Ser De Ut Och Vad Innebär Att Ta Bort? Vad är De Rädda För Och Var Kommer De Ifrån I Lägenheten? Storlekar På Vägglöss I Linne
Linne Buggar (19 Bilder): Hur Ser De Ut Och Vad Innebär Att Ta Bort? Vad är De Rädda För Och Var Kommer De Ifrån I Lägenheten? Storlekar På Vägglöss I Linne
Anonim

En av insekterna som kan parasitera nära människor, inklusive i deras hem, är buggar. En av deras sorter är vägglöss, som är mycket svåra att ta sig ur huset eller lägenheten . Linne buggar är nästan omöjliga att se, än mindre fånga dem för hand. Innan du går på en insektspray är det mycket viktigt att veta hur vuxna buggar och deras larver ser ut, hur länge de lever, hur de skiljer sig från loppor, löss och andra små skadedjur.

Bild
Bild

Beskrivning

Vägglöss fick detta namn på grund av det faktum att de ofta bosätter sig på möbler eller sängkläder .… De kan också hittas på kläder i en byrå eller garderob, samt under tapeter. Under de senaste åren har det ofta förekommit fall när dessa insekter hittades i hushållsapparater.

Vägglöss är insekter som är ganska obehagliga för människor, vilket kan medföra mycket besvär och obehag under en kort tid. Men det största problemet är att vägglöss livnär sig på blod, vilket innebär att de ständigt kommer att bita invånarna i bostaden. Vid minsta antydan om vägglöss i huset eller deras direkt upptäckt, bör kampen startas omedelbart.

Linne buggar är svåra att känna igen de är mikroskopiska i storlek, påminner till viss del om loppor eller löss . Men skillnaden är uppenbar när man tittar på fotografierna och bilderna på dessa parasiter.

Storleken på buggar når i genomsnitt 5 mm, mycket beror på individens ålder.

Bild
Bild

Färgen kan också varieras: från ljusbrun till röd. Om individen nyligen har ätit blir skillnaderna i färg omedelbart uppenbara. Insekten kan vara ljus vinröd, vilket gör den ganska lätt att upptäcka, särskilt på ljusa sängkläder eller kläder.

Linne buggar har en speciell snabel, om du tittar på insekter under ett förstoringsglas kan du förmodligen se det … Denna snabel används av irriterande insekter för att genomborra huden och injicera en speciell substans med ett bedövningsmedel i den. Vägglöss biter på myggprincipen, men oftast på natten, i en dröm, känner en person inte alltid detta, men samtidigt kan insekten klyva sig helt.

Vägglösslarver kallas nymfer, de är ännu inte fullt utvecklade, och därför finns det ingen speciell bedövningsmedel i deras saliv. Deras bett är ganska starka. Vägglössägg kan likna små, ljusa riskorn. Honorna är mycket fertila, de kan lägga 200-300 ägg på kort tid . Dessa insekter förökar sig mycket snabbt genom hela bostaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var kommer de ifrån?

Många tror att buggar och andra parasiter inte kan visas i rena och städade lägenheter och hus. Detta är dock inte alltid fallet. Naturligtvis minskar förebyggande åtgärder och regelbunden rengöring risken för insekter, men de förekommer i hemmet på andra sätt.

  • Mycket ofta visas vägglöss i en lägenhet tillsammans med köp av nya möbler , på vilken insekter parasiterar. I det här fallet är varje köpare i riskzonen, eftersom insekter från nya möbler kan krypa över hela huset på några dagar och till och med timmar. Oftast visas buggar på nya möbler om rekommendationerna för lagring på lagret har kränkts, liksom vid bristande efterlevnad av olika sanitära standarder. I det här fallet är köparens fel naturligtvis inte, men han måste bekämpa parasiterna.

  • Vägglöss kan dyka upp i huset inte bara efter att ha köpt en köksenhet eller stoppade möbler . Ofta transporteras de tillsammans med ny utrustning, där de också kan leva bra. Men som regel är det bara parasitägg kvar i tekniken, som mycket senare börjar utvecklas fullt ut och föröka sig på ett nytt territorium.
  • Mycket ofta börjar vägglöss börja efter resan . Från vilket hotell som helst i en resväska kan du enkelt ta med dig irriterande insekter, som på några dagar kommer att förstöra livet för alla hushållsmedlemmar. Som en förebyggande åtgärd bör alla saker efter en resa tvättas omedelbart och resväskor ska behandlas med ett speciellt antiseptiskt medel.
  • Linne buggar är mycket vanliga på platser där grupper av människor bor , till exempel på vandrarhem, vandrarhem och andra liknande platser. Var extremt försiktig när du är värd för gäster efter sådana platser. Linnebuggen kan bäras på kläder eller tillbehör.
  • Precis som med kackerlackor, linnebuggar, med sitt enorma antal, kan bosätta sig i angränsande lägenheter … I det här fallet kommer det att vara mycket svårt att bekämpa dem tills deras huvudsakliga livsmiljö har hittats.
  • Och slutligen möjligheten att överföra vägglöss till ull av djur eller fåglar är inte uteslutet .
Bild
Bild

Tyvärr för ägarna till hemmet startar vägglöss alltid mycket oväntat, och därför är det inte alltid möjligt att försöka spåra var de kom ifrån.

Tecken på utseende och skadlighet

Oftast tror folk att huvudtecknet på vägglöss i huset är bett på kroppen. Men det är värt att förstå att det fortfarande finns många skadedjur som kan orsaka sådana besvär för en person - det kan vara loppor och myggor och till och med olika myrar. Det är möjligt att bestämma skadedjuret säkert bara genom att ta hänsyn till flera tecken på förekomst av parasiter.

Om det finns små fläckar av blod och insekter i sängkläderna kan vi dra slutsatsen att vägglöss förmodligen har dykt upp i huset . Och troligtvis krossades de av kroppen under sömnen. Alternativt kan det också vara loppor, men som regel är de väldigt snabba, till skillnad från vägglöss, och därför kan det vara mycket svårt att fästa dem.

Bild
Bild

Ett av de viktigaste och främsta tecknen på att vägglöss stannar kvar på möbler och sängkläder kan övervägas karakteristisk lukt i rummet . Många beskriver det som lukten av något surt. Du kan känna lukten av det när det finns ganska många parasiter.

Vid en noggrann inspektion av filt, madrass och sängkläder kan du hitta karakteristiska märken i form av svarta eller bruna prickar . De är särskilt tydliga även med blotta ögat på ljusa ytor och tyger, men du måste titta närmare på olika färger och mönster.

Och naturligtvis, när du letar efter vägglöss, bör du vara uppmärksam på små fläckar av blod, som också kan finnas bland de mörka fläckarna på sängkläderna.

Bild
Bild

När vägglöss biter en person kan ett par bett till en början vara osynliga, särskilt under den varma årstiden, då myggor ofta kommer in i lägenheten och huset. Men med tiden kan dessa bett orsaka allvarliga allergier och utslag över hela kroppen . Åtgärder bör vidtas omedelbart … Men en behandling för allergier kommer inte att räcka här, det är nödvändigt att identifiera parasiten.

Vägglusbett kan orsaka blåsor på kroppen, vilket kommer att klia mycket och orsaka obehag för personen under lång tid.

Det finns kontroversiella åsikter från experter om överföring av olika sjukdomar från vägglöss till människor. Det finns inte tillräckligt med pålitlig forskning om detta ämne. Det är dock bäst att inte experimentera, och om parasiter hittas ska du omedelbart kontakta en specialist på skadedjursbekämpning i huset eller använda speciella aerosoler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man slåss?

Skadedjursbekämpning är inte särskilt roligt för invånarna, men viktigast av allt kan det vara utmanande . På grund av särdragen i parasiternas vitala aktivitet, liksom svårigheterna att eliminera dem, rekommenderar vi att du kontaktar specialister som på kortast möjliga tid kommer att kunna förgifta vägglöss från hela huset eller lägenheten. Professionell desinfektion låter dig uppnå utmärkta resultat åt gången, dessutom är kvaliteten många gånger högre än att bli av med insekter med improviserade medel.

Kemikalier

Det är väldigt ofta möjligt att bli av med vägglöss hemma med hjälp av speciella insekticider . De presenteras i ett stort antal olika format. Dessa kan vara aerosoler, damm och till och med insektsmedel. Med vilken behandling som helst är det mycket viktigt att förstå att det är meningslöst att helt enkelt spraya giftet i rummet, för det första är det mycket viktigt att hitta insektens livsmiljö och först sedan gå till deras förstörelse.

Med alla kemikalier det är mycket viktigt att arbeta enligt instruktionerna som medföljer dem . Så det är absolut nödvändigt att följa alla säkerhetsstandarder: arbeta i handskar, en mask och en skyddsdräkt. Vid bearbetning av ett stort område ska bostaden lämnas ett tag, varefter den ska ventileras ordentligt och sedan ska alla ytor sköljas och våt rengöras.

Det är mycket viktigt att förstöra insekter omedelbart och åt gången - om åtminstone några få koppar av vägglusägg lämnas utan uppsikt kommer de tillbaka igen inom en snar framtid.

Bild
Bild

Kemikalier bör väljas i specialaffärer, det är önskvärt att de har kontaktverkan, eftersom vägglöss är blodsugande insekter . Du bör vara extremt försiktig med mycket koncentrerade produkter, sådana produkter lämnas bäst till proffs.

Det är inte alltid möjligt att ta bort vägglöss från sängkläderna samtidigt, om det finns många av dem. Du bör förbereda dig i förväg för att du kommer att behöva förgifta efter ett tag. Vanligtvis efter 7-14 dagar för att effekten ska få fäste.

Det mest effektiva sättet att bli av med vägglöss är beställer en professionell desinfestation … Experter diskuterar i förväg vilken produkt som ska användas, och sedan, under en viss tid, bearbetar de varje hörn i rummet eller i hela huset. Den tveklösa fördelen är att insekterna dör av effekterna av giftet, även på deras avskilda platser, eftersom experter sprutar det i en ganska stor volym och koncentration. Efter sådan behandling överlever insekter och deras ägg helt enkelt inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Folkmedicin

Hemmagjorda och folkmedicinska läkemedel kan vara ineffektiva i kampen mot insekter med ett stort antal av dem . Vissa medel används dock ofta i kampen mot vägglöss, och de ger bra resultat.

Folkmedicin inkluderar örter med en skarp lukt, till exempel garv eller malört. Med hjälp av dessa örter kan du enkelt bli av med vägglöss; det räcker med att sprida flera buntar med örter på de platser där irriterande parasiter har märkts. Ett annat alternativ är att förbereda tinkturer eller avkok från valerian eller solbränna.

De resulterande medlen kan användas för att behandla ytor i hemmet där vägglöss bor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den otvivelaktiga fördelen med folkmedicin är deras säkerhet och giftfrihet. Man bör dock inte förvänta sig mycket snabba resultat av dem.

Använd effektivt folkmedicin och om det om det säkert finns information om att buggarna finns på ett visst ställe . Du kan bearbeta sådana platser med ättika eller fotogen. Lukten av dessa produkter är specifik, men det har en mycket negativ effekt på vägglöss.

Bild
Bild

På andra sätt

Linne buggar gillar verkligen inte och tolererar inte låga och höga temperaturer . Därför, om det är möjligt att ta ut möbler på vintern i frosten och lämna dem ute ett tag, kommer detta säkert att döda alla skadedjur på den.

Du kan bli av med vägglöss genom exponering för höga temperaturer, vanligtvis används het ånga för detta.

Hemma kan ett strykjärn enkelt användas för dessa ändamål, men det finns ingen garanti för att det blir möjligt att bli av med insekter på svåråtkomliga platser. Du kan också använda en ånggenerator.

Bild
Bild

Denna metod är endast lämplig om det inte finns särskilt många parasiter. Dessutom är det ganska svårt att bli av med insekter på svåråtkomliga platser med hjälp av till exempel ånga i sprickorna under baslisten. Dessutom bearbetar ångan inte utrustningen som dessa insekter också ofta finns på.

Många tror att vägglöss är rädda för att tvätta . Naturligtvis, efter att ha tvättat sängkläderna, är det osannolikt att insekter kommer att finnas kvar på det, men en sådan åtgärd hjälper osannolikt att bli av med vägglöss för alltid, även om alla kläder och sängkläder i huset tvättas. I det här fallet bör du agera på ett extremt komplext sätt. Förutom tvätt kan den viktigaste insektsbeten inte undvikas.

Rekommenderad: