Buggen är En Skadlig Sköldpadda (20 Bilder): åtgärder För Att Bekämpa Buggar-sköldpaddor På Tomater Och I Vete. Vad äter Insekten? Dess Utveckling

Innehållsförteckning:

Video: Buggen är En Skadlig Sköldpadda (20 Bilder): åtgärder För Att Bekämpa Buggar-sköldpaddor På Tomater Och I Vete. Vad äter Insekten? Dess Utveckling

Video: Buggen är En Skadlig Sköldpadda (20 Bilder): åtgärder För Att Bekämpa Buggar-sköldpaddor På Tomater Och I Vete. Vad äter Insekten? Dess Utveckling
Video: Even Bugs Have Serious Sex 2024, Maj
Buggen är En Skadlig Sköldpadda (20 Bilder): åtgärder För Att Bekämpa Buggar-sköldpaddor På Tomater Och I Vete. Vad äter Insekten? Dess Utveckling
Buggen är En Skadlig Sköldpadda (20 Bilder): åtgärder För Att Bekämpa Buggar-sköldpaddor På Tomater Och I Vete. Vad äter Insekten? Dess Utveckling
Anonim

En parasit som en bugg, en skadlig sköldpadda, infekterar ofta spannmål, men den kan också attackera andra växter, till exempel tomater. Detta är en skadlig insekt som kan skada både spannmål och växtfrukter. Vi kommer nedan att beskriva vilka tecken som visar dess utseende och vilka metoder som kan användas för att hantera det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och skadlighet

Buggen är en skadlig sköldpadda som tillhör familjen bugs-turtles. Det är en skalbagge vars kropp är rundad och brun, grå eller gulaktig. Denna bugg skiljer sig från andra parasiter genom närvaron av ett starkt skyddande skal. Det har fläckar som ser ut som ett sköldpaddsmönster - det är på grund av detta som skadedjuret fick sitt namn . Denna typ av skadedjur är inte särskilt stor. Dess kroppslängd är bara 10-13 millimeter, och dess bredd är cirka 8, 8 millimeter.

Den skadliga buggen är en mobil insekt och kan därför enkelt täcka avstånd på upp till 200 kilometer. Men i de flesta fall föredrar han att krypa för att inte slösa energi.

Bild
Bild

På vintern försöker dessa insekter sitta ute i lador, spannmål och fallna löv, och under varma perioder (vid en lufttemperatur på +14 grader) börjar de aktivt reproducera sig . Så kan varje hona lägga cirka 40 ägg åt gången på undersidan av ett växtblad. Äggen till denna parasit ser ut som små bollar och är gröna. Efter ungefär en vecka börjar larverna kläckas från äggen. De måste gå igenom fem utvecklingsstadier för att fullt ut kunna bildas som vuxna.

Denna insekt livnär sig på spannmål och skadar vete, råg, korn, ibland majs, havre, hirs . Det förekommer dock också på andra växter.

När befolkningen växer dramatiskt kan befolkningen allvarligt skada större delen av grödan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken på utseende

Buggen är en skadlig sköldpadda som sällan angriper tomater och föredrar spannmål framför dem. Men om detta skadedjur dyker upp måste det kasseras så snart som möjligt för att förhindra att det reproduceras. Annars riskerar du att förlora dina växter, och med dem en bra skörd.

På tomater är det en svår uppgift att märka utseendet på en skadlig insekt . Anledningen till detta är att när ett skadedjur dyker upp börjar växten inte dö direkt. Det producerar fortfarande frukter som ser normala ut på utsidan, men deras kvalitet kan minska. Dessutom kan du på själva tomaterna hitta små skador i form av punkteringar - det var på denna plats som buggen introducerade sin snabel och suger viktiga element från växten. I dessa områden ändrar tomatens hud vanligtvis sin färg.

Därefter börjar växten försvagas, vissna och utstråla en obehaglig lukt, och dess skott deformeras

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller vete är det nödvändigt att regelbundet inspektera växterna för att identifiera förekomsten av vägglöss. Utseende av ett skadedjur kan ge sådana tecken: ett stort antal tröga unga skott, deras olika färger och storlekar, samt en annan färg på spannmål och förekomsten av små bett på planteringar.

Om kornet skadades av detta skadedjur, förlorar det sitt marknadsvärde, och de försöker att inte använda det för att göra mjöl . Buggen påverkar inte bara kornen utan också deras kemiska sammansättning, vilket minskar mängden gluten i dem. Som ett resultat visar sig mjöl från sådana korn vara trögflytande, trögflytande och har en serös färg.

Observera att en skadlig sköldpadda kan uppträda i alla utvecklingsstadier av en odlad växt: i stadiet av flykt, blomning, mjölkmognad eller under skörd. Därför är det nödvändigt att kontinuerligt övervaka plantningstillståndet.

Bild
Bild

Agrotekniska kontrollmetoder

För att bli av med vägglöss på det här sättet rekommenderas det initialt att utföra ogräs, vilket hjälper till att minska antalet skadedjur. De kan bosätta sig var som helst, både på ogräs och på odlade sådana, men de äter bara de som verkar mest näringsrika.

För förebyggande ändamål kan stubbplöjning utföras - detta hjälper till att undvika skadedjur. Denna procedur bör utföras i slutet av sommaren eller i början av hösten.

Det rekommenderas också att skörda spannmålsväxter i tid, med snabb tröskning och direkt kombination . Efter skörd av vete är det nödvändigt att utföra högkvalitativ höstfältplöjning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd gödselmedel som innehåller fosfor och kalium för att öka växtbeständigheten mot attacker från skadliga insekter. Samtidigt är det viktigt att plantera och odla marken av hög kvalitet i tid.

Insekticider bör användas, medan varje gång man ändrar medel för att inte orsaka missbruk hos insekter . Det är nödvändigt att utföra behandlingen två gånger. Den första är nödvändig för att eliminera alla de parasiter som lyckades överleva vintern, och den andra - att förstöra nya skadedjur. Tänk dock på att sådana medel är skadliga för människor, och därför måste du strikt följa instruktionerna när du använder dem för att inte skada dig själv eller planteringarna.

Naturliga staket kan användas för att rädda vete . Detta innebär att man planterar grödor i ett område där det finns vissa hinder, till exempel i form av träd.

Bild
Bild

Vad kan du bli av med?

Biologiska medel

Biologiska medel inkluderar de naturliga fienderna till dessa buggar. De kan effektivt bekämpa insekter och förstöra dem i stort antal.

  • Kycklingar är naturliga fiender till skadliga sköldpaddor . Men när du använder dem i vete, bli inte förvånad över att tillsammans med buggarna har dina korn försvunnit på vissa ställen. På grund av denna "bieffekt" verkar denna metod misslyckad för många sommarboende.
  • Förutom, andra insekter kan också fungera som fiender till vägglöss, som gärna kommer att frossa i detta skadedjur . Oftast används sådana insekter i biofabriker, där specialister övervakar deras verksamhet.
  • Insekter som igelkottar, telenomus, myror, tusenben och rovkvalster kan hjälpa till att minska antalet skadliga sköldpaddor . Några av dem hjälper till att bli av med parasitens ägg, och några hjälper till att bli av med vuxna. Dessa insekter skadar inte dina växter, men de hjälper till att bli av med skadedjur, och därför rekommenderas det att behålla sitt höga antal.
  • En annan agent som kan kallas ett biologiskt vapen är Boverin . Detta mikrobiologiska preparat är helt ofarligt för människor. I en insekt kan "Boverin" orsaka en sjukdom som kallas "vit mucardina". Således, när ett skadedjur äter ett spannmål som behandlats med detta medel, kommer en svamp in i kroppen. Därefter utvecklas den inuti parasiten, växer genom den och omsluter sin kropp utifrån.

Boverin är känd för sin effektivitet, men det kommer att vara svårt att få det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kemikalier

När det gäller kemikalier är de mest effektiva vid bekämpning av skadedjur på både tomater och spannmål, men de används endast i nödfall när andra metoder inte hjälper. Innan du förgiftar insekter med sådana medel måste du läsa instruktionerna . Kemikalier är farliga för människor. För att använda dem måste du fylla på med skyddsutrustning, som inkluderar en mask, handskar och helst en skyddsdräkt. Du behöver också ett andningsskydd för att hantera växterna.

De mest populära och effektiva är sådana läkemedel som "Aktara", "Karbofos", "Chlorofos" och "Karate-Zeon ". De två första botemedlen påverkar tarmarna hos parasiterna, varför de snart dör. Klorofos kan störa överföringen av insektsimpulser och minska deras aktivitet. Det sista läkemedlet på listan påverkar bugens nervsystem och får det att dö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana medel kan befria växter från minst hälften av skadedjur samtidigt. Resultatet kan ses redan nästa dag.

Förutom skyddsutrustning behöver du också gynnsamma väderförhållanden för bearbetning. Det kommer att vara meningslöst att göra detta i regnet, eftersom det kommer att tvätta bort alla medel, varför du inte kommer att se resultatet.

Samtidigt rekommenderar vi att inte avbryta behandlingen med samma medel, eftersom det med tiden upphör att effektivt eliminera skadedjur på grund av att de utvecklar beroende. För att förstöra dem alla måste du använda en stor dos av ett giftigt ämne, vilket kan påverka plantering negativt . Därför är det nödvändigt att använda olika medel varje gång.

Bild
Bild

Folkliga metoder

Folkrecept är också kända bland sommarboende, som är motståndare till kemiska behandlingar, men de är effektiva endast i de fall insekterna ännu inte har hunnit häcka. Annars måste du fortfarande använda kemikalier.

Låt oss dock återgå till folkliga metoder. Nedan följer recepten för de mest effektiva lösningarna. Omedelbart noterar vi det faktum att alla dessa medel inte förstör skadedjur, utan bara skrämmer bort dem och hindrar dem från att skada grödan.

  • Lök . Denna lösning bereds på basis av lökskal. Du behöver 0,4 kilo av komponenten, som du måste fylla med 6 liter vatten, förvärmt till 100 grader. Ge lösningen en vecka att infusera, varefter tomaterna kan bearbetas.
  • Senap . För denna lösning behöver du 0,2 kilo torrt senapspulver och 800 milliliter vatten. Rör om denna blandning noggrant, tillsätt sedan ytterligare 10 liter kallt vatten till den. Efter omrörning av lösningen igen kan du börja bearbeta.
  • Vitlök . För att förbereda en lösning på denna grund behöver du 4 tsk vitlökspulver och en liter vatten. Genom att blanda komponenterna kan du bearbeta lövverk av tomater.
  • Vinäger . Detta är inte ens en lösning, utan ett vanligt botemedel som används av många sommarboende i sin rena form. Det måste sprutas på önskat område där spannmål växer, med en veckas mellanrum. Detta verktyg blir dock mindre effektivt för stora områden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

För det För att växterna ska förbli intakta och ge dig en bra och högkvalitativ skörd måste du följa vissa förebyggande åtgärder som hjälper till att undvika skadedjur.

  • Så jorden där dina planteringar växer måste förses med kalcium och fosfor. Det är också nödvändigt att regelbundet ogräs av ogräs, eftersom buggar ofta häckar på dem.
  • För att din plantering ska vara säker kan du använda parasitavvisande växter. Landningen av en cimicifuga kommer att vara effektiv i detta avseende.
  • Övervaka dina växters hälsa regelbundet - detta gäller både spannmål och tomater. Det blir mycket lättare att eliminera ett litet antal skadedjur än att hantera en hel skara av förökande parasiter. Se särskilt till växter i heta och nästan vindstilla tider, eftersom det är under sådana förhållanden som vägglöss reproducerar och utvecklas oftast.
  • Det är tillåtet att gå kycklingar i trädgården. De hjälper till att minska antalet parasiter helt enkelt genom att äta dem.
  • Insekten kommer in i ladan där kornen lagras kommer att leda till skador på den skördade grödan. För att förhindra att detta händer måste kornen behandlas med kemiska medel, varefter de måste torkas väl - fukt får inte komma in i lagren med spannmål.

Genom att tillämpa alla dessa enkla åtgärder kan du förhindra eller minska skador på dina växter och förhindra utseende och spridning av skadlig sköldpadda.

Rekommenderad: