Stinkbugs (19 Bilder): Gröna Träiga Stinkande Buggar, Trädgård Och Skog, I Lägenheten, På Hallon Och I Huset. Vad äter De Och Hur Ser De Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Stinkbugs (19 Bilder): Gröna Träiga Stinkande Buggar, Trädgård Och Skog, I Lägenheten, På Hallon Och I Huset. Vad äter De Och Hur Ser De Ut?

Video: Stinkbugs (19 Bilder): Gröna Träiga Stinkande Buggar, Trädgård Och Skog, I Lägenheten, På Hallon Och I Huset. Vad äter De Och Hur Ser De Ut?
Video: How to Repel and Kill Stink Bugs!!!! 2024, April
Stinkbugs (19 Bilder): Gröna Träiga Stinkande Buggar, Trädgård Och Skog, I Lägenheten, På Hallon Och I Huset. Vad äter De Och Hur Ser De Ut?
Stinkbugs (19 Bilder): Gröna Träiga Stinkande Buggar, Trädgård Och Skog, I Lägenheten, På Hallon Och I Huset. Vad äter De Och Hur Ser De Ut?
Anonim

Stinkbuggen är en frekvent besökare i trädgården. Varje sommarbo har antagligen stött på honom . Hur denna insekt ser ut, hur farligt det är för människor och växter planterade på platsen, samt hur man tar bort sådana buggar, kommer vi att berätta i den här artikeln.

Vad är denna insekt?

Bug "stinker", han är också grön trädstinkbock, tillhör familjen Verklig shitniki och till avdelningen av hemiptera. Som regel finns denna insekt oftast på fälten, men sommarboende stöter ofta på den i trädgårdar och grönsaksodlingar. Denna bugg ser ut som en liten bugg, vars storlek kan vara från 1 till 1,5 centimeter. Buggens färg beror på vilken art den tillhör. Så korsblomman har en mångfärgad färg, bärbuggen har ett senapsskal, den träiga är ljusgrön och sköldpaddan är brun.

Denna insekt rör sig främst med hjälp av benen, men den har också vingar, som ligger på baksidan av ryggen. Vingspannan är liten, och därför måste buggen spendera en stor mängd energiresurser för start.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att säga om egenskaperna hos denna insekt. Dessa inkluderar den obehagliga lukten som kommer från den - en person kan lukta den, som är tre meter från insekten . Doften förstärks särskilt vid de tillfällen då insekten känner fara. En person kan känna det genom att av misstag krossa eller, ännu värre, bita genom en insekt tillsammans med ett hallonbär - en äcklig eftersmak kommer att kännas bokstavligen direkt. Denna egenskap hos insekten beror på närvaron av luktande körtlar på cephalothorax, som utsöndrar en speciell hemlighet. En obehaglig doft hjälper insekten att skydda sig från skogs- och tamfåglar och rovdjur som föredrar att mata på insekter, det stör inte insekten själv.

Det är omöjligt att inte nämna äggläggningen av denna insekt . Så en vuxen kvinna under en säsong kan skapa två äggklossar, upp till 100 ägg åt gången, som har en ljusgrön färg. I detta fall ligger äggen på bladets baksida. Om sommaren är lång, kan vägglusbeståndet öka något, eftersom honorna börjar lägga ägg för tredje gången. Larverna börjar kläcka efter två veckor, och ibland efter en månad, vilket främst beror på ogynnsamma naturförhållanden. Det är värt att överväga att inte alla 100 larver lyckas överleva. Många av dem dör. Men de som överlevde börjar attackera odlade växter och matar aktivt på sina juicer.

Samtidigt är det också intressant det under sitt liv under tillväxtperioden kan denna insekt byta skal 5 gånger, eftersom det blir trångt för honom … Detta fenomen slutar först efter att buggen växer helt. Dessa insekter aktiveras främst under den varma årstiden, när du enkelt kan få mat och kompis. När de första tecknen på frost dyker upp försöker buggen gömma sig. Oftast väljer denna insekt gammalt lövverk för viloläge.

Stinkbuggen lever under gynnsamma förhållanden i cirka 2 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Är de bra eller dåliga?

Plats på

Fytofagiska buggar skadar trädgårdsväxter och grönsaker … Alla buggar har en speciell snabel med vilken de absorberar juice från maten. Denna typ av vägglöss livnär sig huvudsakligen på skottets saft och lövverk av odlade växter, vilket orsakar stor skada på dem. Planteringarna börjar sedan försvagas, tappar sin immunitet, varför de blir mer mottagliga för olika sjukdomar.

Det finns de typer av buggar som föredrar att mata på växternas frukter, de är också skadliga. Sådana buggar släpper ut en speciell vätska i frukten för att kondensera massan, vilket gör det lättare för dem att mata. Därefter får sådana frukter en otäck doft, det blir omöjligt att äta dem.

Bild
Bild

För folk

Trädgårdsbuggen är inte farlig för människor. De biter inte . De kan helt enkelt inte bita genom en persons hud, vilket beror på mjukheten i deras snabel - det är anpassat för att suga juice från frukter och gröna växter. Dessutom kan matsmältningssystemet hos dessa insekter inte smälta mänskligt blod. Därför är det omöjligt att få en bit av dem.

Den enda skada som sådana buggar orsakar människor är en obehaglig lukt och smak som finns kvar efter insekter på bär och växter. Det är nästan omöjligt att dra tillbaka det. Men blanda inte trädgårdsbuggar med en köttätande insekt - denna art föredrar att mata på små ryggradslösa djur.

I teorin kan en sådan bugg bita ett barn eller en vuxen och genomborra huden med snabeln, särskilt på en öm plats. Men troligtvis kommer insekten helt enkelt inte att ha tid att göra detta: en person kommer att borsta bort den snabbare än att en bit inträffar.

Bild
Bild

Vad äter dem?

Denna typ av skadliga insekter livnär sig på nästan allt som växer under utomhusförhållanden .… Vägglusens preferenser beror bara på vilken art de tillhör. Så en sort föredrar grönsaksgrödor, andra matar på bär eller gröna blad och unga skott, och andra äter spannmål.

Till exempel angriper bärbugg aktivt hallonbär, liksom vinbär, jordgubbsbuskar, havtorn och ett antal andra buskar. Korsblommans sköldbuggar föredrar att leva där växter som tillhör korsblommiga familjen växer, nämligen pepparrot, senap, rädisa, sällsynta och andra, insekter livnär sig på dem. Separat bör det sägas om sådana buggar, som inte är kräsna och äter allt som bara de stöter på.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur reproducerar de sig?

En hemlighet bidrar till reproduktionen av dessa skadedjur, vilket också är en källa till en obehaglig lukt. Det är han som hjälper buggen att locka en partners uppmärksamhet för vidare reproduktion. Men för parning behöver dessa insekter speciella förhållanden, nämligen temperaturen på luftmassorna från 20 till 30 grader och närvaron av mat i närheten.

Dessa insekter kan para sig redan 1, 5 månader av sitt liv. Denna process sker enligt följande: hanen tränger med könsorganet in i kvinnans buk, varefter fröet stannar kvar, vilket används av honan för sitt avsedda ändamål.

Bild
Bild

Hur känner man igen?

Stinkande buggar kan hittas både i trädgården, till exempel på hallon, gurkor eller tomater, och hemma eller i en lägenhet, särskilt på en balkong eller ett fönster . Det är inte svårt att känna igen denna skadliga insekt. Först och främst bör du vara uppmärksam på färgerna, som kan variera beroende på insekttyp och kroppens form - som regel ser det ut som en liten sköld. I detta fall bör insektens storlek inte överstiga 1, 6 centimeter.

Dessutom stinker insekten, vilket också är dess särdrag. Sådana buggar lever ofta nära en matkälla - det kan vara unga blad, bär, vete och mer.

I huset kan de hittas sällan och mestadels endast i singular - de kan av misstag flyga in i rummet genom en öppen dörr eller ett fönster.

Bild
Bild

Hur ska man slåss?

Agrotekniska metoder

Agrotekniska kampmetoder hjälper inte bara att bli av med oönskade gäster på platsen, utan bidrar också till förbättringen av odlade växters tillstånd . Agrotekniska kontrollmetoder inkluderar att rensa området från ogräs, som oftast är de viktigaste bärarna av parasiter, ta bort gammalt löv från platsen, eftersom sporer av skadliga svampar och parasitlarver kan gömma sig och övervintra i det.

Det är värt att nämna om landningen nära platsen för svart cohosh, som bara är känd bland folket som svart cohosh . Denna växt kommer att fungera som en vacker dekoration av platsen, eftersom den blommar lyxigt. Dessutom kommer den att vara praktisk. Cimicifugis löv och stjälkar innehåller en speciell saft som är giftig för vägglöss, men som absolut inte utgör någon fara för människor. Blomman i sig luktar gott, men buggar och många andra parasiter skräms bort från platsen av denna doft. Växten har ett antal andra fördelar: den är kräsen, behöver inte särskild vård, den förökar sig lätt och kan blomma innan frosten börjar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mekaniska metoder

Mekaniska kontrollmetoder kommer bara att vara användbara om stinkbuggarna ännu inte har hunnit avla . I det här fallet kan du förhindra möjligheten att deras antal ökar. För att göra detta kommer det att vara nödvändigt att samla buggar med egna händer eller använda en speciell enhet, en exhauster, som är utformad för att fånga parasiter.

Det bör dock komma ihåg att denna kontrollmetod inte garanterar att skadliga insekter ännu inte har hunnit häckas . Det är bäst att kombinera den mekaniska metoden med kemiska eller folkmedicinska lösningar - detta kommer att vara flera gånger mer effektivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kemikalier

Kemikalier är bland de mest effektiva metoderna för att hantera skadliga stinkande skalbaggar . Det är dock rimligt att använda kemikalier endast om antalet stinkbuggar är stort: 2 eller fler insekter per buske. Annars är det bättre att tillgripa andra metoder, eftersom kemikalier, trots deras effektivitet, kan skada inte bara parasitiska insekter, utan också användbara sådana, liksom människor och själva växten.

Om du ändå bestämmer dig för att använda kemikalier i kampen mot vägglöss, är det värt att överväga att inte alla medel kan ta bort dessa insekter. Så följande kemikalier är särskilt populära: " Arrivo", "Alatar", "On the spot", "Aktellik" och ett antal andra . Innan du använder detta eller det här verktyget i praktiken måste du bekanta dig med hur du använder det - vanligtvis finns det en särskild instruktion på förpackningen för detta. Det bör dock komma ihåg att använd inte samma produkt flera gånger i rad . Annars kan kroppen av vägglöss helt enkelt vänja sig vid kemikalien, vilket kommer att vara praktiskt taget ofarligt för dem.

Vid användning av kemikalier rekommenderar vi att du noggrant följer säkerhetsåtgärder. Använd skyddsutrustning, nämligen en mask och handskar, för att förhindra att kemikalien kommer på slemhinnan och för att skydda din hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Folkliga sätt

Medel framställda enligt folkrecept utmärks inte av de höga ingredienskostnaderna och komplexiteten när det gäller skapandet . Oftast kan de förberedas med tillgängliga verktyg. De är mindre effektiva än kemiska preparat, men de skadar varken människor, varmblodiga djur, nyttiga insekter eller själva växten. Ofta används folkmedicin i fall där stinkbuggar ännu inte har haft tid att föda upp, liksom för förebyggande ändamål.

Så för en av dessa lösningar kan du använda senapspulver. Du behöver 0,1 kilogram anläggningstillgångar, 0,5 liter förvärmt vatten och 9,5 liter vanligt vatten. Det varma vattnet måste blandas noggrant med senapspulver, varefter resten av vattnet måste tillsättas. Därefter kan lösningen användas genom att först hälla den i sprayflaskan. Det är nödvändigt att spruta den resulterande blandningen grundligt, väl vätande båda sidor av bladet - både toppen och botten.

En lösning som kan hjälpa till att bekämpa stinkande vägglöss kan också förberedas lökskalbaserad … Det görs enkelt: 10 liter vatten blandas med 0,3 kilo av huvudkomponenten. Allt detta måste lämnas för att instrueras i 5 dagar. Efter att den erforderliga tiden har gått måste blandningen filtreras, varefter den kan användas genom att spruta på växterna med en sprayflaska. På liknande sätt förbereds förresten en lösning malurtbaserad som också är lämplig för att kontrollera skadliga vägglöss.

När du använder folkmedicin som en metod för att bekämpa vägglöss är det värt att komma ihåg att de inte alltid kan glädja dig med resultatet första gången. I vissa fall måste växter bearbetas flera gånger med ett par dagars mellanrum.

Rekommenderad: