Buggar På Jordgubbar: Svart Skalbagge Och Gröna Buggar, Röda Och Andra Som äter Jordgubbar. Hur Ska Man Hantera Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Buggar På Jordgubbar: Svart Skalbagge Och Gröna Buggar, Röda Och Andra Som äter Jordgubbar. Hur Ska Man Hantera Dem?

Video: Buggar På Jordgubbar: Svart Skalbagge Och Gröna Buggar, Röda Och Andra Som äter Jordgubbar. Hur Ska Man Hantera Dem?
Video: Plantera Jordgubbar i Pallkrage! 2024, April
Buggar På Jordgubbar: Svart Skalbagge Och Gröna Buggar, Röda Och Andra Som äter Jordgubbar. Hur Ska Man Hantera Dem?
Buggar På Jordgubbar: Svart Skalbagge Och Gröna Buggar, Röda Och Andra Som äter Jordgubbar. Hur Ska Man Hantera Dem?
Anonim

Jordgubbar attackeras ofta av alla slags skadedjur. Hur man hanterar dem beskrivs i detalj i den här artikeln.

Vilka jordgubbar äts?

Jordgubbsvitfluga

Denna insekt är den viktigaste skadedjur av jordgubbar, som ser ut som en liten fjäril. Hon lägger ägg på undersidan av växtblad. Larverna som kläcks från dem suger därefter näringsämnen från växten, vilket skadar den. De viktigaste tecknen på skador är bladkrullning och deras gulhet, dessutom kan olika svampsjukdomar uppträda.

Bild
Bild

Shaggy brons

Dessa är små svarta skalbaggar med vita fläckar. Den mest gynnsamma platsen för dem är jorden rik på humus. Tecken på utseende av denna skadedjur är lätta att märka - dessa är skadade blomställningar och uppätet lövverk.

Bild
Bild

Nettle weevil

En annan farlig liten skadedjur som har en ljusgrön färg. Dess larver äter aktivt knoppar, och äldre individer äter unga lövverk. På vintern gömmer de sig i jorden.

Det är inte svårt att märka utseendet på denna skadedjur. Tecken är ett skadat rotsystem, uppätna lövkanter och låg fruktningsaktivitet.

Bild
Bild

Medvedka

Ytterligare ett skadedjur som har en röd eller brun färg. I storlek kan denna insekt nå 6 centimeter. Hon lägger aktivt ägg i jordfördjupningar och larverna som kläcks därifrån börjar äta upp växten och dess rötter . Så småningom bleknar det.

Bild
Bild

Bladlus

Det minsta skadedjuret på denna lista, som dock måste hanteras, annars kan växten dö. Huvudtecknen på bladlössens utseende är deformation av lövverket och dess gulhet, en klibbig massa på dem, liksom upphörandet av knopparnas utveckling.

Bild
Bild

Sniglar

En annan skadedjur som älskar röda bär. Det förekommer oftast i jordar med höga fuktnivåer.

Dessa parasiter förekommer främst på natten. Ätna bär och hål i lövverket vittnar om detta.

Bild
Bild

Paljetter

Dessa är små svarta skalbaggar med rödaktiga fläckar på ryggen. De kan verka helt ofarliga, men de kan allvarligt skada dina planteringar. Dessa skadedjur livnär sig på jordgubbsmassa, vilket föredrar övermogna bär och pollen.

Bild
Bild

Spindelkvalster

Detta skadedjur gömmer sig längst ner på bladet, det är ganska svårt att märka det. Dessa är små grönaktiga insekter som rör sig i hög hastighet. De livnär sig på växtsaft, på grund av vilken den senare immunitet minskar. Deras utseende på växten framgår av ljusa prickar på lövverket, dess döende och närvaron av en tunn väv.

Bild
Bild

Kontrollmetoder

Oftast, som försöker bekämpa skadedjur, använder sommarboende folkmedicin. Dessa inkluderar till exempel infusion av vitlök, en lösning av aska eller potatisplattor och lösningar baserade på torr senap eller rödpeppar. För skadedjursbekämpning är blandningar innehållande jod, ammoniak och väteperoxid också lämpliga.

Dessa metoder är de mest miljövänliga och skadar varken frukten eller nyttiga insekter

Bild
Bild

Vissa särskilt tålmodiga sommarboende rekommenderar mekaniska metoder för att hantera skadliga insekter. De innebär självrengöring av skadedjur från jordgubbsbuskar. Denna metod är dock endast lämplig om insekterna ännu inte har hunnit häcka, annars blir alla ansträngningar värdelösa.

Den mest effektiva är användningen av kemikalier som presenteras i stora mängder på marknaden . De klarar sig väl mot skadedjur, men om de används på fel sätt kan de skada frukt och människor, varför det är nödvändigt att följa säkerhetsreglerna, och använd sprutning, se till att använda ett andningsskydd. Nackdelen är att denna typ av medel påverkar inte bara parasiter, utan också nyttiga insekter. Dessutom kan många av kemikalierna inte användas under blomning och fruktning av jordgubbar, annars är bären olämpliga som livsmedel.

Bild
Bild

Förebyggande

För att undvika skadliga insekter, rekommenderas det också att följa ett antal förebyggande åtgärder.

Inledningsvis rekommenderas att regelbundet bli av med ogräs som kan vara bebodda av skadedjur

Det är nödvändigt att plantera jordgubbar i områden som är öppna, kan ventileras och vara väl upplysta av solen. Att plantera buskar för nära varandra är inte heller värt det.

För förebyggande är det nödvändigt att periodiskt bearbeta växter för att förhindra uppkomsten av parasiter.

Jordgubbar bör plockas direkt för att de inte ska bli övermogna. Dessutom rekommenderas det inte att låta bären komma i kontakt med jorden.

Rekommenderad: