Var Kommer Vägglöss Ifrån? Vad Orsakar Vägglöss I Ett Privat Hus? Hur Hamnar De I Lägenheter?

Innehållsförteckning:

Video: Var Kommer Vägglöss Ifrån? Vad Orsakar Vägglöss I Ett Privat Hus? Hur Hamnar De I Lägenheter?

Video: Var Kommer Vägglöss Ifrån? Vad Orsakar Vägglöss I Ett Privat Hus? Hur Hamnar De I Lägenheter?
Video: Rekordår för vägglöss - alltmer resistenta mot bekämpningsmedel - Nyheterna (TV4) 2024, Maj
Var Kommer Vägglöss Ifrån? Vad Orsakar Vägglöss I Ett Privat Hus? Hur Hamnar De I Lägenheter?
Var Kommer Vägglöss Ifrån? Vad Orsakar Vägglöss I Ett Privat Hus? Hur Hamnar De I Lägenheter?
Anonim

Vägglöss är insekter som livnär sig på sovande människors blod och bär tyfus, tuberkulos och andra sjukdomar. Från vår artikel kommer du att ta reda på hur och var vägglössen kommer ifrån, varför vägglöss dyker upp i ett privat hus, hur de startar i lägenheter och hur man undviker deras utseende.

Hur blir du tänd av grannar?

Fördelen med vägglöss är deras lilla storlek. En vuxen är inte mer än 4 mm lång, och larverna är ännu mindre. När insekter är hungriga, tack vare den platta kroppen, kan de klämma in i alla sprickor. Därför, om du har buggar, så troligtvis, de troligen kröp till dig från nästa lägenhet genom oansenliga sprickor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns många anledningar till denna migration

  • Din granne har försvunnit länge. Buggen kommer lätt att klara sig utan mat i ungefär sex månader och börjar sedan leta efter nya "länder". Om du inte har sett dina grannar på länge kan deras "husdjur" krypa över till dig. Oärliga människor använder detta för att bekämpa parasiter (vanligtvis till ingen nytta).
  • En annan anledning är en förändring av det vanliga inomhusklimatet. Om det blir kallt i huset (till exempel är värmen avstängd på vintern), letar parasiterna efter en ny plats för sig själva.
  • Reparera. När grannarna ordnar om golvlister, förnyar möbler och byter tapeter i flerbostadshus förstör de vanliga insektsbon. Blodsugare flyr - och direkt till din lägenhet.
  • Kemisk behandling av lokaler leder till liknande resultat, särskilt om folkliga eller svaga hushållsmedel används. De dödar inte, utan skrämmer bara bort insekter. Då har buggarna inget annat val än att flytta till dig.
  • Brist på "foder". När kolonin av vägglöss når enorma storlekar söker de nya individerna själva "betesmarker". Och de hittar dem i de närmaste husen.
  • Ibland kan grannar av misstag ta med sig vägglöss till dig. Till exempel när en hyresgäst från en lägenhet ovanpå mattan gnuggar och skadedjur kan falla på din balkong.

För att kontrollera grannens lägenhet, besök dem. Om det luktar sura hallon, gammal konjak eller mandel, är rummet förorenat. Vi måste ringa skadedjursbekämpare. Och om hyresgästerna i denna lägenhet inte håller med, kontakta specialiserade företag. De kommer att lösa detta problem lagligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken på vägglöss i rummet

  • Det viktigaste är hudirritation på 10-15 mm hos barn och cirka 5 mm hos vuxna. De brukar ses på morgonen. Parasiter jagar i förpackningar och kryper över kroppen under utfodring. Resultatet är en kedja av kliande fläckar.
  • Välmatade insekter har mycket bräckliga kroppar, och en person kan krossa dem i en dröm. Undersök sängkläderna. Om de har blodfläckar har troligen parasiter börjat.
  • Mörka fläckar på kuddarna och madrasserna, som vallmofrön. Detta är insektsekskrement.
  • Ägg som liknar riskorn. Deras längd är cirka 1 mm.
  • Chitinous skal, liknande döda insekter. Vägglöss smälter ofta, så du kan alltid hitta deras gamla skal nära bon.
  • Blodsugare är aktiva från kl. 12 till 4. När sömnen inte är stark, känns de på huden. Och om du tänder ljuset snabbt kan du se de spridda insekterna.
  • När det finns många blodsugare tvekar de inte att attackera även under dagen. Detta händer när en person vilar på en soffa eller i en fåtölj.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så om du eller dina grannar har dessa symtom, vidta åtgärder. Skadedjur kan dyka upp även i en ren lägenhet, eftersom de inte livnär sig på mat och hushållsavfall, utan på blod. Det är bara lättare för dem att gömma sig bland papperskorgen.

Det är viktigt att komma ihåg att vägglöss inte kan komma från ingenstans. Förutom grannar finns det många fler sätt för skadedjur att komma in i ditt hem. Vi kommer att prata om detta nu.

Vad mer kan framgå av?

Vem som helst kan ta in parasiter av misstag i huset. Och för att förhindra att detta händer måste du veta orsakerna till deras utseende, som ibland inte är uppenbara.

Bild
Bild

Nya möbler

När du köper en säng eller garderob kan det redan finnas maddiker vid kroppens leder. Orsaken till detta är oansvarig lagring i lager. Vissa tillverkare följer inte sanitära lagringsstandarder, tar inte bort damm och skräp, vilket gör att skadedjur kan dyka upp.

Detta är dock osannolikt - stora företag har inte folk i sina lager, så vägglöss har inget att göra där. Och här små tillverkare arbetar ofta i skift, och arbetare måste övernatta på verkstaden nära maskinerna . Lägg till detta ohälsosamma förhållanden och ett gäng gömda platser, så får du den perfekta vägglössen, varav några lätt kan komma hem till dig. Kontrollera därför alltid möbler noggrant innan du köper. Speciellt den i fönstret.

Bild
Bild

Var extra uppmärksam på soffor som redan har använts . Om priset är betydligt lägre än marknadspriset kan varan vara infekterad med vägglöss. Så giriga människor försöker bli av med vägglöss och till och med få pengar för det. Inget kommer att komma av dem - parasiter bosätter sig i hela huset, och inte bara i stoppade möbler.

Viktig! Kräv att dina nya föremål transporteras separat. Det har förekommit fall när nya och gamla möbler transporterades i samma lastbil och alla föremål blev förorenade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allt är dock inte så läskigt. Behandla den nya soffan med kemi, och du kan inte vara rädd för dessa blodsugare. Det viktigaste är att gå igenom alla dolda sprickor, botten- och bakpaneler med gift. Nu på marknaden finns det ett stort antal läkemedel och läkemedel som skiljer sig från varandra i principen om handling, säkerhet och tyvärr effektivitet. Enligt denna indikator är det mest starkt rekommenderade pulvret från vägglöss HECTOR. Huvuddragen är den icke-kemiska handlingsprincipen, på grund av vilken hög effektivitet och långvarig verkan uppnås. Pulverpartiklarna klamrar sig till vägglössen och drar ut all livgivande fukt från den i flera timmar.

Bild
Bild

Gamla och nya saker

Kuddar, madrasser, fjädrar ligger i ett särskilt riskområde. Vägglöss är inaktiva, de brukar bosätta sig nära sitt byte i sängkläder . Detta gäller även kläder.

Kontrollera varorna noga innan du köper . Det är lämpligt att en madrass packad i folie tas ut i butiken. Om du köpte kläder, lägg dem inte ur väskan direkt - tvätta dem först vid en temperatur som inte är lägre än 60 ° C. Om det är vinter ute, låt köpet stå kvar på gatan i en dag. Temperaturer under -10 ° och över + 50 ° C är destruktiva för parasiter.

Om du vill köpa eller hyra en lägenhet kan den initialt innehålla vägglöss . För att inte dela en säng med dem, undersök noggrant de föreslagna alternativen, särskilt sängar, fogar i paneler och i träparkett. Glöm inte den sura hallonliknande lukten. Om det finns en så kan lägenheten vara förorenad.

Du ska inte köpa en lägenhet med stoppade möbler, det är bättre att köpa den senare. Så placera det som du vill och skydda dig från vägglöss.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av misstag träffar en väska eller resväska

Detta händer om du ofta åker på affärsresor och bor på billiga hotell och vandrarhem. För att undvika detta, lämna din resväska borta från din sittgrupp, helst i en garderob eller mezzanine . Och lägg den aldrig under sängen.

Ansedda företag desinficerar rum efter varje hyresgäst, så välj beprövade alternativ.

Bild
Bild

Vitvaror

Även hon är i riskzonen, särskilt den bredvid sängen. Det kan vara en golvlampa, en lampa, ibland en bärbar dator. Insekter kryper in i ventilationsöppningar, lägger ägg där. De lockas av varma motorer, mikrokretsar och processorer.

Utrustningen kan "plocka upp" skadedjur i servicecentret . Men även ny utrustning från butiken kan ha buggar om den oansvarigt lagrades på lagret.

Bild
Bild

människor

Dessa kan vara dina bekanta eller vänner. Parasiter kan finnas på en persons kläder eller i väskan, medan individen själv kanske inte inser att han är bärare.

Det är möjligt att lägenhetsrenoverare kan ta in vägglöss, särskilt om de är gästarbetare. För att undvika detta, låt inga arbetare sova i din lägenhet.

Och en tillfällig besökare, som en rörmokare eller brevbärare, kan ge dig insekter på dina kläder eller väska . Oavsiktligt. Till exempel reste han i samma buss med ett offer för vägglöss och hämtade parasiter där. Därför, trots gästfriheten, är det bättre att inte bjuda in gäster att sitta i soffan, särskilt om du sover på den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bortsett från det har vägglöss massor av sätt att bli dina grannar

  • De kan krypa längs väggen från angränsande lägenheter, krypa genom en spricka under dörren och till och med flyga in i ett fönster på löv eller poppelfluff. Använd därför alltid myggnät. Detta kommer att stoppa stora individer, och små larver ger sig inte ut på en så lång resa.
  • Insekter kan komma in i dig genom elektriska ledningar. Vid installation av elnät placeras ledningarna i speciella spår, där det finns tillräckligt med utrymme för skalbaggarna. Därför, för att täta, ta bort uttagen och försegla kabelinmatningspunkten i uttaget eller baklådan med silikonförseglingsmedel.
  • Parasiter kan klättra uppför stigarna av vatten- och avloppsrör. För att undvika detta, försegla luckorna mellan röret och väggen försiktigt. Så ljudisoleringen kommer att förbättras.
  • När du besöker tvivelaktiga platser kan skadedjur hålla sig till dina kläder och skor. Därför, i misstänkta rum, aldrig sitta på sängar, soffor och andra stoppade möbler.
  • Ibland kan husdjur ta med parasiter, särskilt om du bor i ett lanthus eller i en privat sektor. Vägglöss klamrar sig till ull och kommer därmed in i ditt hem. De jagar inte djur, även om de kan börja i ett hönshus.
  • Vägglöss är mycket sega. Vid temperaturer under + 15 ° C eller brist på mat faller de i pseudo-anabios. Enkelt uttryckt, de somnar. Så de reser långa sträckor i ett paket eller en bil. Så, om du plötsligt har insekter, kom ihåg dina senaste köp. Och när du fastställer orsaken är det lättare att hantera dem.

Skadedjur kommer alltid oväntat. En befruktad hona kan lägga upp till 500 ägg. Detta räcker för att en hel koloni ska bildas i rummet. Om du hittar ett bo måste vägglöss elimineras omedelbart, annars kommer de att fylla hela hyreshuset. Och vi kommer att berätta för dig på vilka platser du behöver leta efter bosättningar av parasiter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var kommer de att dyka upp först och var ska de leta?

Inomhus buggar är inaktiva, så de bosätter sig nära sängarna. Och eftersom de är små i storlek, beväpna dig själv med en ficklampa och vid behov ett förstoringsglas för att söka. Efter det, undersök alla misstänkta platser.

  • Fogar av skåpmöbler, soffor och sängbord. Var särskilt uppmärksam på bottnar, hålrum och bakpaneler.
  • Sängkläder som fjäderbäddar, madrasser. Vägglöss älskar sömmar, veck, klumpar av vävnad och andra svåråtkomliga platser. De kan också bosätta sig mellan madrassen och sängen.
  • De är mindre vanliga i kuddar, eftersom hårfästet stör deras matning.
  • Under sängen, i sprickorna på parketten och fogarna på golvlisterna. Om det finns lådor i soffan kan buggarna behärska dem också. De ignorerar vanligtvis metalldelarna.
  • Bakom värmeradiatorer, under golvlistar och taklistar.
  • Omgivande föremål runt sängen. Det kan vara lampor, apparater och dekorativa element, till exempel vägghängen, målningar och applikationer.
  • Vissa individer kryper under takplattorna under dagen och faller på sovande människor på natten.
  • Böcker är inte heller skyddade. Mjukt papper kommer att vara ett varmt och mysigt hem för parasiter.
  • Varje plats som är varm och torr som är dold för mänskliga ögon.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rent generellt, blodsugare älskar sovrum och vardagsrum . Människor vilar och sover ofta där, och parasiterna känner sig bekväma. När det är många av dem i rummet omger de helt sovplatsen och försöker inte ens gömma sig.

Men det är inte så illa. Moderna medel gör att du snabbt kan rengöra rum från vägglöss i alla infektionsstadier . Om kolonin är liten kan du klara dig själv. De flesta hushållsprodukter dödar skalbaggar och larver, men kan inte hantera ägg. Därför måste de appliceras flera gånger när nya parasiter dyker upp.

Om situationen försummas, hjälper exterminatorer . Särskilda kemikalier orsakar förlamning hos vägglöss och blockerar andningsorganen, samtidigt som de är helt säkra för människor och husdjur. Arbetet går snabbt, och efter några timmar kan du återvända till huset. Visst, ibland tar produkten tid att försvinna helt.

Resultatet är värt det - företagen ger en garanti för att du inom sex månader definitivt inte kommer att ha vägglöss. Under denna tid kommer du att ha tid att utföra profylax: täck över alla sprickor, installera näten. Och för att inte missa skadedjur, lägg speciella kapslar i ventilation och andra svaga platser. Då kommer ditt hus att skyddas på ett tillförlitligt sätt från dessa lägenhetsparasiter.

Rekommenderad: