Var Kommer Kackerlackor Ifrån? Varför Visas De I Ett Privat Hus? Hur Hamnar Du I En Lägenhet? De Främsta Orsakerna Till Utseendet På Inhemska Kackerlackor

Innehållsförteckning:

Video: Var Kommer Kackerlackor Ifrån? Varför Visas De I Ett Privat Hus? Hur Hamnar Du I En Lägenhet? De Främsta Orsakerna Till Utseendet På Inhemska Kackerlackor

Video: Var Kommer Kackerlackor Ifrån? Varför Visas De I Ett Privat Hus? Hur Hamnar Du I En Lägenhet? De Främsta Orsakerna Till Utseendet På Inhemska Kackerlackor
Video: Problem med skadedjur? Avsnitt 1: Kackerlackor 2024, April
Var Kommer Kackerlackor Ifrån? Varför Visas De I Ett Privat Hus? Hur Hamnar Du I En Lägenhet? De Främsta Orsakerna Till Utseendet På Inhemska Kackerlackor
Var Kommer Kackerlackor Ifrån? Varför Visas De I Ett Privat Hus? Hur Hamnar Du I En Lägenhet? De Främsta Orsakerna Till Utseendet På Inhemska Kackerlackor
Anonim

Kackerlackor … Invasioner av dessa obehagliga insekter orsakar mycket oro för ägarna till lägenheter och hus . De kan dyka upp plötsligt och sedan försvinna, men om de redan har valt en viss plats stannar de kvar där länge. Och då finns det bara ett sätt att bli av med dem - kemikalier. Källorna och orsakerna till att kackerlackor uppträder är inte alltid tydliga, men i de flesta fall kan de enkelt förklaras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bästa förutsättningarna för kackerlackor

Kackerlackor är varelser som förvånar över sin överlevnad och anspråkslöshet . Enligt deras fysiologi kan de i situationer där typisk mat saknas, nöja sig med banalt damm, smuts, svettrester på kläder, limmärken i bokbindningar, hår, rester av flätning från trådar och så vidare. Men eftersom de är i flerbostadshus, där det finns ett stort överflöd av mat, föredrar kackerlackor fortfarande att äta på rester och smulor av vanlig mat. Dessutom har nya studier av entomologer noterat att kackerlackor har börjat följa en balanserad kost. Det är av denna anledning som produkter som använder vanlig sirap som bete inte längre fungerar. I grund och botten börjar utländska tillverkare lösa detta problem, men det finns också flera ryska företag. Till exempel företaget GEKTOR, som producerar en gel med ett kombinerat bete, vilket ger utmärkt smak och följaktligen effektivitet.

Bild
Bild

Om du river av huvudet på en kackerlacka, utan den kommer den att existera i flera dagar, eftersom den andas med hela kroppen. Höga strålningsnivåer hindrar dem inte, de fortsätter att leva och reproducera framgångsrikt.

Det är intressant att de på ett tillförlitligt sätt "låtsas" vara döda, eftersom de innehåller en gen som får dem att stängas av när de konsumerar något gift - en slags självförsvarsmekanism utlöses. Efter ett tag kommer kackerlackan till liv och fortsätter sin vrakaktivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi kommer att vara orättvisa om vi bara fokuserar på deras brister i artikeln. Dessa smidiga varelser ger relativa fördelar för naturen och människan.

  • Utan kackerlackor kommer våra bosättningar snabbt att förvandlas till en papperskorg om avfallstjänsterna avbryts . Kackerlackor är samma sanitära tjänster som använder olika bioavfall, eftersom mer än 99% av 4500 kackerlackarter lever i naturen och förstör olika avloppsvatten, ruttnande rester av frukt, mat och avföring. Utan dem skulle avfallsprodukter ta mycket längre tid att brytas ned och stimulera spridningen av skadliga bakterier. Detta gäller inte bara naturen utan även stadsobjekt där olika organiskt material lagras under lång tid. Endast 55 av alla kackerlackarter lever i OSS, och endast 4 av dem kan visas i din lägenhet. Resten av arterna har sina områden i skogar, under jorden, i grottor, träsk och ängar. Även i boendealternativ är skalbaggar källor till smuts och infektionssjukdomar.
  • Ruttnande organiskt material som bearbetas av kackerlackor frigör kväve, vilket berikar jorden med värdefullt naturgödsel . Kackerlackornas fullständiga död skulle leda till avbrott i den naturliga kvävecykeln, vilket skulle ha en extremt negativ effekt på skogens tillväxt, och detta skulle också leda till att djur som bor i dem dör i form av en kaskadreaktion. Dessutom är kackerlackor mat för reptiler, fåglar och smådjur.
  • Enligt brittiska forskare anpassar sig kackerlackor perfekt till att leva under ohälsosamma förhållanden, där de stöter på olika typer av bakterier, det vill säga de har olika metoder för att motverka farliga mikroorganismer … Forskare har upptäckt att insekter har potenta antibiotiska egenskaper, vilket har fungerat som grund för utvecklingen av nya och produktiva behandlingar för infektioner. Så det avslöjades att kackerlackahjärnan kan döda upp till 90% av Staphylococcus aureus, liksom patogen E. coli, utan att skada mänskliga celler.
  • Kackerlackor, som har en fantastisk design av muskuloskeletala systemet, är extremt rör sig snabbt och manövrerbart, snabbare än geparder och delfiner … Därför, både inom biomekanik och robotik, är de föremål för den mest intensiva studien.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men i hem och livsmedelsföretag hotar dessa oförskämda varelser människors hälsa. Därför finns det ingen plats för dem i huset, låt dem ta hand om naturens ekologi. Även om de i öst föds upp och till och med äts.

Vanligtvis förekommer kackerlackor på sådana platser, där de mest gynnsamma förutsättningarna finns för dem . För livsmiljöer väljer de mörka, röriga och fuktiga hörn, inte långt från matställen. Kök inom handfat och soptunnor har blivit favoritplatser.

De hatar kylan, de bor ofta bakom batteriraderna, nära plattorna. De bosätter sig inte nära sängkläderna för husdjur. De älskar att vada in i elektriska apparater - tv -sändare, datorer, mikrovågsugnar, brödrostar och ofta inaktiverad utrustning. Det är på sådana platser som de lägger sina ägg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fri tillgång till mat är en av grundförutsättningarna för ett bekvämt kackerlackeliv . De äter både färsk mat och röta, papper och läder. Därför kommer ett orent bord, spis och en oren behållare att ge dem en helt bekväm tillvaro och fruktbar reproduktion. Kackerlackor älskar godis, kött och stärkelsemat. Men de äter nästan allt. Deras kvickhet är direkt proportionell mot graden av tillgång till mat. Med en dålig meny äter de till och med hår, tvål, lim. Scavengers från ursprung, de matar på ruttnande trä och till och med döda släktingar.

Kackerlackornas verkliga fiende är perfekt renlighet och ordning i kök. Därför tar vi ut soporna varje dag och gömmer all mat för natten.

Vatten för kackerlackor är extremt relevant oavsett om det är en liten pöl, en droppande kran i ett handfat eller vatten i en blomma. Under kampen mot dem bör du vattna blommorna på morgonen eller eftermiddagen så att fukten absorberas helt i jorden. Vi rekommenderar att du torkar diskbänken ordentligt på natten.

Bild
Bild

Bekväma temperaturförhållanden, fukt och vrår i rummet är huvudorsakerna till att insekter tränger in i lägenheter och hus . I de flesta fall är grannarnas lägenheter inte helt isolerade från varandra, de är anslutna genom kommunikation genom vilken kackerlackor rör sig fritt. Som regel börjar spridningen av kackerlackor med penetration av flera exemplar, vilket ger upphov till en hel befolkning som uppstår mycket snart, om några veckor.

Förutom köket är badrum och toaletter också fuktkällor. Och om rör läcker ut i en lägenhet eller i ett hus, är fukt hela tiden närvarande, då är dessa förhållanden extremt gynnsamma för bildandet av kackerlackakolonier. Sådana ohälsosamma förhållanden leder ofta till infektioner, vilket är särskilt farligt när det gäller restauranger, kaféer eller kantiner.

Bild
Bild

Var kommer de ifrån i rena lägenheter?

Ofta, även i städade lägenheter, förekommer kackerlackainfektioner, vilket innebär att dessa är utomjordingar från andra platser. Om förhållandena inte passar dem kommer de inte att stanna på länge eller i allmänhet kommer de inte att starta. Inhemska kackerlackor migrerar kontinuerligt, och deras reproduktion fortsätter dygnet runt . Därför behöver nya kackerlackor territorium som de letar efter om och om igen.

Även om du är helt säker på att ditt hem är rent, bör förebyggande åtgärder vidtas då och då.

I vissa fall, efter genomförandet av förebyggande åtgärder med användning av giftiga medel, lämnar kackerlackor, men dyker upp igen . Var de kommer ifrån är inte helt klart. Vanligtvis, i sådana fall, skyller vi på en påstått lågkvalitativ produkt eller dåligt arbete av specialister. Men orsakerna kan vara olika. Det är trots allt inte alla gifter som påverkar kackerlackaägg .… Mogna individer dör, men kopplingarna bevaras, eftersom embryona ligger i fasta larver och skyddar avkomman från skador. Det är svårt för gifter att tränga in i larven. Och nu reser ytterligare en generation insekter genom ditt kök, badrum och toalett, men det här är inte samma gamla individer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från grannar

Utlänningar från grannar - det finns två sätt . Den första är att insekter flyr, för att grannarnas förhållanden inte passade dem, eller om de inte har tillräckligt med utrymme. Ett annat alternativ är att grannarna ständigt genomför förebyggande åtgärder, och kackerlackorna är upptagna med att leta efter andra, bekvämare skydd.

Om grannarna inte vill förstöra insekter, har du fortfarande risken att de ser ut .… Grannar kan tvingas genomföra förebyggande åtgärder genom domstolarna. Först får vi dokument som bevisar det ohälsosamma tillståndet hos grannens lägenhet. Handlingar utfärdas i förvaltningsorganisationer eller vid sanitära och bostadskontroller. Om grannarna håller med om genomförandet av förebyggande åtgärder är det värt att förhandla med dem på samtidig hållning av evenemang, vilket kommer att vara extremt produktivt.

Kackerlackor kan enkelt krypa genom de minsta sprickorna i golven och i taket, sprickor i väggarna, löst fixerade strukturer, genom eluttag. De rör sig också i entréer, vindar och källare.

Bild
Bild

Genom soprännan

De mest attraktiva bostäderna hos kackerlackor är soprännor, där det finns en verklig yta för dem - ett överflöd av mat och vatten, ett bekvämt skydd. Lusten att flytta till lägenheter från ett sådant "paradis" kommer sannolikt inte att uppstå, men det är möjligt i fall av överdriven reproduktion. Och det kommer inte vara svårt för dem att komma in i lägenheten därifrån. Och om en representant för en kackerlacka, efter att ha undersökt rummet, tycker att det är attraktivt, vänta sedan på flera dussintals kopior på en gång - du måste få plats. Men snygghet, prydlighet, brist på fukt och mat kan, lyckligtvis, inte glädja oönskade gäster.

Bild
Bild

Vid rörelse

Insekts utseende är ganska troligt under flytten från den gamla lägenheten till en ny . Då kommer du att fira din invärmning med kackerlackor, eftersom det inte är så svårt att fånga kackerlackor tillsammans med saker. Det räcker med att ta med dig en koppling kackerlackaägg, och ditt liv på en ny plats kommer att överskuggas. Kackerlackor älskar att bo i stoppade möbler och madrasser. Många av dem bor i skåp, lådor, på bokhyllor.

Därför, när du byter lägenhet, bör du, om möjligt, hålla renheten, kontrollera de mest onda kackerlackor, eftersom hårda insekter lugnt överlever att röra sig även under obekväma förhållanden. Och för mat kommer de alltid att hitta något oätligt.

Bild
Bild

Med gästers tillhörigheter

I vissa fall tar gäster som kommer till dig med sina saker också med sig kackerlackor. Naturligtvis visar det sig oavsiktligt, eftersom insekter smyger sig in i påsar för att leta efter mat, de letar ständigt efter mat, vilket leder dem till de mest oväntade hörnen, till exempel i våra bärbara saker . Och de kommer ur dem redan i sina bostäder.

De gömmer sig oftast i påsar och försöker att inte hitta sig själva. Inhemska insekter är nattliga, föredrar att visas i mörkret, med fullständig tystnad.

Bild
Bild

När du köper utrustning

Kackerlackor kan lätt hitta in i väskor eller shoppingpåsar som tas med av gäster som har besökt marknaderna eller butikerna . Ofta kommer kackerlackor till en ny bostad i inköpta (donerade) saker: elektriska apparater, tekniska apparater, möbler, kläder.

Naturligtvis bör köpta tekniska enheter kontrolleras genom att noggrant undersöka dem.

Bild
Bild

Andra orsaker till utseendet

När du köper begagnade tekniska enheter och nya saker bör du vara mer försiktig . Insekter eller deras ägg kan finnas kvar i dem. Det är inte helt klart vad deras dragning till elektronik är, men de älskar det. TV, olika enheter, mikrovågsugnar och mer. Det här är alla vrår och vrår för dem.

Det är viktigt att förstå det för att eliminera insekter från teknik rekommenderas det inte att använda hushållskemikalier, liksom folkrecept - enheter kan misslyckas … Vi rekommenderar att du tar ut misstänkta enheter i kylan, demonterar, kontrollerar och rengör. Mikrovågsugnen ska köras med maximal effekt - de mustaschade rånarna kommer att spridas.

Du kan också ta med kackerlackor hem från affärsresor och resor. Honens individ kan mycket väl komma in i påsarna eller stammarna, och där för att lägga kopplingen. Det finns inga garantier för att det inte finns några kackerlackor på hotell, tågstationer, flygplatser. De finns när som helst mat finns.

Det är vanligt att jaga kackerlackor regelbundet i alla livsmedelsorganisationer. Men de kan dyka upp igen och igen om platsen passar dem, och gifterna är inte helt effektiva.

Bild
Bild

Numera är inköp som tas emot via Internet och via post mycket populära . En sådan leverans kan mycket väl rymma mustaschgäster i huset. Kanske har de bosatt sig över hela världen. Till exempel finns det i vårt land ovanliga svarta kackerlackor från den amerikanska kontinenten.

Du kan få mustaschrånare med köp från butiker, marknader. Utan problem kan de tyst tränga in i paketet, vänta på att det rätta ögonblicket ska lämnas. Det är svårt att se dem, de gömmer sig utmärkt i sprickor och sprickor. En penetrerad hona kan ge upphov till en stor koloni av kackerlackor.

När man köper olika livsmedel hamnar insekter i påsar av misstag . Det är mer troligt att kackerlackor kommer in i dagligvaruavdelningen, vilket är fallet på dåligt kontrollerade marknader.

Bild
Bild

Hur kan de se ut i privata hus?

I privata trähus kan longhorns dyka upp från närliggande tomter. Detta alternativ fungerar långsammare än i stadslägenheter. Men i sommarstugor, när det inte finns tillräckligt med mat, och kolonin har växt kraftigt, är kackerlackaövergångar från plats till plats inte alls ovanliga. Så de ökar sina livsmiljöer.

Kackerlackor kan tränga in i hus med olika inköp, liksom i lägenheter .… I lager för stora handelsföretag är de täta invånare. Insekter sätter sig i bakväggarna på elektriska spisar, mikrovågsugnar, kylskåp och andra avskilda platser. Det är fullt möjligt när du byter utrustning att få flera kackerlacka individer i ditt hem.

Du kan ta med dem in i huset med mat från mataffären eller gamla saker från lägenheten. Till och med en, en gång befruktad hona, räcker för att befolka ditt hem med en stor insekonkoloni.

Rekommenderad: