Svarta Kackerlackor (46 Bilder): I En Lägenhet Och Ett Privat Hus. Hur Bli Av Med Stora Avlopps -kackerlackor? Var Kommer Inhemska Små Och Stora Kackerlackor Ifrån?

Innehållsförteckning:

Video: Svarta Kackerlackor (46 Bilder): I En Lägenhet Och Ett Privat Hus. Hur Bli Av Med Stora Avlopps -kackerlackor? Var Kommer Inhemska Små Och Stora Kackerlackor Ifrån?

Video: Svarta Kackerlackor (46 Bilder): I En Lägenhet Och Ett Privat Hus. Hur Bli Av Med Stora Avlopps -kackerlackor? Var Kommer Inhemska Små Och Stora Kackerlackor Ifrån?
Video: Cockroach Inspection - Learn Where Roaches Hide 2024, April
Svarta Kackerlackor (46 Bilder): I En Lägenhet Och Ett Privat Hus. Hur Bli Av Med Stora Avlopps -kackerlackor? Var Kommer Inhemska Små Och Stora Kackerlackor Ifrån?
Svarta Kackerlackor (46 Bilder): I En Lägenhet Och Ett Privat Hus. Hur Bli Av Med Stora Avlopps -kackerlackor? Var Kommer Inhemska Små Och Stora Kackerlackor Ifrån?
Anonim

Utseende av kackerlackor i ett hus eller lägenhet kräver ett omedelbart svar från invånarna och vidtar effektiva åtgärder för att förstöra insekter. Oftast tränger bruna och röda kackerlackor, de så kallade prusakerna, in i vardagsrummen, men ibland kommer en mindre välkommen "gäst" - en svart kackerlacka. Hur man blir av med en insekt kommer vi att överväga nedan.

Bild
Bild

allmän beskrivning

Svarta kackerlackor är mindre vanliga i Ryssland än preussarna. I grund och botten pratar vi bara om en art. Hans namn - Blatta Orientalis . Insekten ser ut som en skalbagge, har vingar, men tillhör inte de flygande underarterna. Insekter är svartmålade, vilket omedelbart skiljer sig från de vanliga röda kackerlackorna … Insekter varierar i storlek. De vanligaste parametrarna är 3 cm långa.

Bild
Bild

Men ibland kan du hitta stora, till och med stora individer, vars kroppslängd är 80 mm.

Kroppen hos en svart kackerlacka viks på samma sätt som dess rödhåriga motsvarighet. Det är täckt med ett skal av kitin, huvudet är litet, med antenner. Det är dessa antenner som parasiten använder för att söka efter mat, upptäcka fara och mycket mer. En egenskap hos det svarta utseendet är förmågan att springa otroligt snabbt. I detta är röda kackerlackor sämre än dem, även om de också rör sig med stor hastighet.

Kackerlackor äter allt som är inom räckhåll . De är främst intresserade av mänsklig mat. De älskar bröd, spannmål, kött och fisk, söt mat, äter skräp och till och med svaga representanter av sin egen sort. Dessutom kan parasiter äta papper och kartong, de föraktar inte ens tvål. De dricker helst vanligt vatten som samlas i diskbänken och dränerar i köket. Utan mat kan en svart kackerlacka vara en hel månad.

Bild
Bild

Om du lägger en hane och en hona bredvid varandra kommer skillnaden att vara uppenbar. Honorna är både längre och större, särskilt vid tiden för avkomman. Efter befruktningen bildar honan en ooteca - en speciell kapsel som innehåller ägg. Efter några dagar separerar ooteca från honkroppen. Om rummet är varmt och fuktigt, om lite mer än en månad sönderfaller kapseln och släpper ut många små vita kackerlackor i naturen. Föräldrar deltar inte i utvecklingen av sina avkommor, därför lämnas avkomman från de allra första minuterna åt sig själva.

Bild
Bild

Små kackerlackor skiljer sig inte i utseende från vuxna, förutom att de är vita och mycket mindre. Under goda förhållanden utvecklas avkomman snabbt, och efter några veckor blir kackerlackor stora vuxna. Fortsätter att beskriva egenskaperna hos den svarta arten, det är värt att notera en intressant egenskap hos dessa insekter: honan behöver en partner för befruktning bara för första gången, då kommer hon att bilda en ooteca utan hans deltagande ett obegränsat antal gånger.

Bild
Bild

I genomsnitt lever svarta kackerlackor i flera månader. Men ibland finns det riktiga hundraåringar som kan hålla ett par år.

Var kommer insekterna ifrån?

Kackerlackor börjar ofta i människors lägenheter och hus. Oftast kommer de från grannar som förgiftar insekter . Kackerlackor tenderar att lämna en sådan lägenhet, krypa genom ventilationsschakt och rinna in i angränsande rum. Källare kackerlackor som bor i höghus kommer alltid till lägenheter på första våningen, och därifrån sprider de sig genom hela huset.

Om det finns en soptipp bredvid ett bostadshus kan gatuparasiter inte komma .… Under förhållanden med extrem värme och luftfuktighet kommer de att föröka sig katastrofalt och tränga in i närliggande byggnader genom sprickor i konstruktioner, ventilationsöppningar och på dörrar på glänt. Insekter kryper både längs soprännan och längs avloppssystemen.

Det är intressant att kackerlackor ofta finns inte bara i lägenheten, men också i landet . Insekter kan komma dit från ett grannområde. Det är också lätt att ta med dem in i huset på egen hand om du köper något från säljare handhållna. En kackerlacka kan dras från gästerna i en väska eller kläder utan att ens märka det.

Bild
Bild

Tecken på utseende

Om kackerlackor dyker upp i rummet kommer ägaren att veta om det nästan omedelbart . Så först kommer skadedjur att försöka bete sig omärkligt. Kackerlackor älskar värme, men de tål inte ljus, så de kommer att krypa ut på jakt efter mat bara på natten. Om ägaren till lägenheten reste sig vid den här tiden för att gå på toaletten eller dricka lite vatten och tända ljuset, kommer insekterna att spridas vid all möjlig hastighet.

Genom att öka deras befolkning blir kackerlackor djärvare . Vissa individer kryper ut under dagen, kryper längs golvet och väggarna. Det är mycket vanligare att hitta dem under dagen om det finns öppen mat eller vatten någonstans. Dessutom kommer kackerlackor i hundra procent av fallen att krypa under dagen om det finns en skål med våt djurfoder på golvet.

Bild
Bild

Förutom insekterna själva kommer deras avfall med tiden att dyka upp . Svart kackerlacka exkrement finns i skåp och lådor bakom kylskåpet. Det kommer också att finnas rester av döda individer, liksom tom eller full ootheca. Genom att öka sin kraft kommer insekter gradvis att flytta till badrummet, liksom till vardagsrummen. Någonstans på ett ställe lever de aldrig, särskilt om deras horder. Det sista och mest uppenbara tecknet är en obehaglig lukt som kan orsaka illamående och till och med en reflex hos många. Lukten uppträder i de mest avancerade fallen.

Bild
Bild

Hur kan du förgifta?

Det måste man komma ihåg kackerlackor är insekter som är farliga för människor … De biter sällan, på natten kan de dock äta keratiniserad hud direkt från en person . Detta är en insektofob mardröm.

Dessutom spenderar kackerlackor mycket tid i papperskorgen, vilket innebär att de bär många farliga bakterier som orsakar magbesvär och tarminfektioner.

Svarta individer skadar inte bara mat. De kan tränga in i eluttag, vilket ofta leder till kortslutning . Och detta är en direkt väg till eld. Kackerlackor kommer också in i tekniken, och från detta blir även de dyraste enheterna snabbt oanvändbara. Slutligen kommer fläckar från kackerlackor och deras avföring inte att ge någon komfort till någon miljö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha hittat insekter hemma måste du börja bekämpa dem .… Det första steget är att noggrant undersöka rummet för att hitta de platser som parasiterna har valt. Oftast är det avskilda hörn. Kackerlackor lever bakom spisen och kylskåpet, under fodralen, i lådor. Avloppsprover gömmer sig bakom en tvättmaskin i badrummet, och om det finns ett tomt område under badrummet, så kommer de definitivt att finnas där.

Bild
Bild

När du har hittat platserna där insekter har samlats och katastrofens omfattning kan du börja arbeta. Följande effektiva metoder gör att du kan förstöra parasiter en gång för alla.

Pulver

Medel i form av pulver är ganska effektiva, eftersom de verkar direkt på matsmältningskanalen hos insekter. Kackerlackor går för vilken mat som helst, och det är lätt att locka ut dem med något gott. Efter doseringen tillsätts det förgiftade pulvret till betet och sedan läggs de resulterande produkterna ut på platser där insekter ackumuleras. Efter att ha ätit en giftig produkt kommer kackerlackan inte att dö omedelbart. Han kommer tillbaka till boet och det kommer redan att finnas en kontaktmetod för att infektera sina kamrater.

De bästa alternativen för pulverprodukter är Cucaracha, Delicia, Fenaxin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Geler

Dessa typer av gift har en annan handlingsprincip. Vissa kan bara påverka tarmarna, andra är kontakt, och andra kombinerar dessa två alternativ samtidigt .… Det är nödvändigt att sprida gelen där det är mest kackerlackor. Oftast appliceras sådana produkter på golvlist, bredvid spisen, i området under lådorna. Geler förgiftar inte bara parasiter, utan förhindrar också att de rör sig på grund av deras klibbiga konsistens.

Vissa typer av geler är också instängda för att uppdatera kompositionen.

Bra geler inkluderar produkter som "Clean House", "Absolute", "Raptor".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Aerosoler

Sprayer gör att du snabbt och effektivt kan utrota även stora kolonier av kackerlackor. Sådana insekticidmedel verkar genom kontakt, på grund av vilken parasiten lyckas infektera ett stort antal kamrater före döden . Det är nödvändigt att spruta aerosoler på platser där kackerlackor ackumuleras, och också nödvändigtvis i vattendränering. Vissa modeller av spray har ett munstycke i form av en lång, tunn pip. Detta är mycket bekvämt, för i det här fallet kan även de mest otillgängliga platserna bearbetas.

Sprayer som Raptor, Reid och Dichlorvos Neo har visat sig bäst av allt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kritor

Kritor är en metod som användes tillbaka i Sovjetunionen. Idag är det kanske en av de mest ineffektiva . Det är nödvändigt att använda krita nära boet, liksom i de vanligaste riktningarna för skadedjursrörelse. Genom att sätta kompositionen på tassarna infekterar insekten andra.

Man bör dock komma ihåg att krita verkar mycket långsamt och dessutom torkas extremt dåligt av ytorna.

Du kan välja verktyg som "Tornado", "Absolute".

Bild
Bild
Bild
Bild

Fällor

Fällor kan vara olika i handling . Det finns två mest populära alternativ. Först - limbete … Insekter går för mat och håller sig sedan till fällans yta med tassarna. De kan inte längre lämna, men de dör inte heller. Dessa fällor bör tas bort dagligen och bytas ut. Nackdelen är att katter och hundar kan vara mycket intresserade av dem. Dussintals kackerlackor som viftar med morrhåren och står orörliga kommer att locka barnens uppmärksamhet, så du måste vara försiktig här.

Bild
Bild

Den andra typen av fällor är dessa är små plaststrukturer . Ett bete med ett gift sätts inuti, som har en viss handlingsprincip: kontakt eller mat. Modeller är mycket bra, som innehåller ett speciellt ämne som gör kackerlackor sterila. Fällan, trots sitt namn, fångar inte parasiter i ordets bokstavliga mening, men efter att ha varit i den dör de antingen eller förlorar sin förmåga att reproducera sig.

Bild
Bild

Fällor som t.ex. " Raptor", "Barrier", "Delicia ".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Koncentrat

Dessa är vätskor eller pulver i koncentrerad form . De måste spädas ut med vatten på egen hand genom att följa instruktionerna för användning. Idag anses sådana medel vara ganska farliga, eftersom det är lätt att inte beräkna dosen här.

Bild
Bild

Det är omöjligt att andas in ångor av sådana föreningar under lång tid. Därför är det nödvändigt att tillgripa dem i de mest extrema fallen.

Cypermetrin, Forsyth och Get -endast ett fåtal av de kända insektsbekämpningskoncentraten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur drar man sig tillbaka med folkliga metoder?

Om kackerlackor precis börjat dominera huset kan du försöka utrota dem med folkliga metoder. Det måste dock komma ihåg att de flesta av dessa tekniker kommer att vara ineffektiva vid insektsdominans. Låt oss ta en titt på några huskurer.

  • Borsyra … Tidigare ansågs detta ämne vara det bästa i kampen mot kackerlackor. Betet ska göras så här: borsyra blandas med vilken söt mat som helst i förhållandet 1 till 1. Därefter läggs det resulterande giftet ut i skadedjurs livsmiljöer.
  • Ammoniak . Kackerlackor är rädda för lukten av ammoniak, så de kan förgiftas med ammoniak. En tesked av produkten tillsätts till en liter vatten. Sedan dras de in i en sprayflaska och sprutas. Det är mycket viktigt att noggrant bearbeta de platser där kackerlackor kommer från: kranar, avlopp, rör, ventilationsaxlar. Det kommer inte vara överflödigt att tvätta golvet med ett sådant verktyg. Det är nödvändigt att upprepa behandlingarna en gång var par dagar, för att uppnå kolonins fullständiga försvinnande. Förutom ammoniak hjälper ättika också att skrämma bort parasiter. Lösningen bereds med samma koncentration.
  • Hemmagjord fälla . Ta en djup behållare och belägg botten väl med solrosolja. Lägg sedan i något sött. Kackerlackan, som lockas av den läckra lukten, kommer springande för att äta och sedan förbli inne i fällan, eftersom den hala ytan helt enkelt inte tillåter den att ta sig ut.
  • Frysning … Denna teknik är endast effektiv under den kalla årstiden. Vänta på god frost och stäng sedan av värmen. Detta är obligatoriskt, annars kan rören brista. Dörrarna till lådor, sängbord, skåp i rummet kastas upp. Då öppnas alla fönster. Frys måste vara minst 4 timmar. Det är bättre att lämna lägenheten för den här tiden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa människor som inte accepterar kemiska föreningar rekommenderar ofta att man använder örter med en skarp lukt, till exempel: mynta, lagerblad, malört, fläder och andra. De ska läggas ut i huset.

Bild
Bild

Men om denna metod är effektiv, då bara för att skrämma bort skadedjur. Lekade kackerlackor kommer inte att ägna någon uppmärksamhet åt örterna.

Hur hanterar man lokalerna på rätt sätt?

För att förgifta svarta kackerlackor räcker det inte med att bara använda ett eller två medel. Ett antal andra nyanser bör också beaktas.

Bild
Bild

Här är en steg-för-steg-guide för skadedjursbekämpning

  1. Beröva kackerlackor av mat och vattenkällor … Samla din styrka och undersök köket noggrant. Häll alla spannmål samt socker och andra spröda kompositioner i förseglade lådor eller skålar. Soptunnan måste alltid vara stängd. Det är omöjligt för kackerlackor att ha tillgång till det. Glöm också matskålarna på golvet. Vattenkällor måste också kontrolleras. Om en kran eller ett rör läcker, repareras de snabbt. På natten måste du torka av alla diskade diskar samt diskbänken. Avloppet måste vara stängt. Alla våta föremål läggs i påsar.
  2. Grundlig rengöring … Att städa lägenheten är mycket viktigt. Det första steget är att utföra en allmän rengöring av köket. Rengör spis, kylskåp, diskbänk. Öppna skåpen och ta bort smulorna därifrån. Allt som kan skjutas åt sidan, flytta åt sidan och gå i detta område med en kvast eller dammsugare. Rengör sedan badrummet noggrant och kontrollera andra rum för att se till att det inte finns skräp, mat eller vatten.
  3. Granskning av problem … Många lägenheter har problemområden. Det är genom dem som kackerlackor ibland kommer in i rummet. Därför är det absolut nödvändigt att täta sprickor, sprickor, limma tapeten som har flyttat bort från väggen.
  4. Användning av medel . Efter att ha bestämt sig för läkemedlet börjar de använda det. Men det finns också några nyanser här. De flesta kemikalier kan inte användas i hem där små barn eller djur bor. Även de mest effektiva lösningarna är inte värda familjemedlemmarnas hälsa. Om möjligt måste den städade lägenheten med fällor och kemi stå kvar några dagar. Detta är det bästa alternativet för en familj.
  5. Samtal med grannar . Oavsett hur desperat du kämpar mot kackerlackor, kan de återvända när som helst, för en granne kommer att förgifta dem. Det är därför det är nödvändigt att agera i samförstånd. Gå runt grannarna ovan och under, fråga vilken av dem som har samma problem. Engagera dig samtidigt i skadedjur så att kackerlackor inte rinner från en lägenhet till en annan i det oändliga. Du kan hoppa över denna punkt om du bor i ett privat hus. Där beror lokalsäkerheten bara på dig.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också värt att komma ihåg din egen säkerhet . Ångor från aerosoler mot insekter får inte inandas, och hud och ögon måste också skyddas från dem. Om du använder ett koncentrat måste du bära andningsskydd och handskar. Medel som bensin, fotogen, lack kan naturligtvis också driva bort insekter, men det kommer att bli svårt att bo i ett sådant rum senare på grund av lukten.

Om ingen hjälp hjälper - det finns fler och fler kackerlackor, är det vettigt att vända sig till skadedjursbekämpningstjänster. Experter tar snabbt bort insekter, och lägenheten skadas inte. De flesta tjänster idag använder föreningar som är helt ofarliga för människor och djur.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

För att förhindra att svarta kackerlackor dyker upp i huset är det nödvändigt att hålla rummet rent. Rengör ditt kök och badrum regelbundet och lämna inte smutsiga diskar i diskbänken. Låt inte matrester eller smulor ligga på spisen eller golvet. Ta ut papperskorgen och stäng locket tätt hela tiden, särskilt på natten.

Bild
Bild

Ta hand om lägenhetens allmänna skick . Fixa det droppande VVS, och om rören är igensatta, rengör dem, eftersom det kan komma enorma avloppskackerlackor därifrån, som bara specialister kan bli av med. Installera grunda nätnät på ventilationsgallren för att förhindra att skadedjur klämmer igenom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att tvätta golven i lägenheten med inte bara vatten, utan också citron . Du kan lägga några droppar i vätskan och sedan gå över golven i rummen. Lukten i lägenheten kommer att förbättras och skadedjur kommer att kringgå den.

Rekommenderad: