Loppor I Huset (23 Bilder): Hur Bli Av Med Speciella Medel? Hur Snabbt Ta Ut Dem I Ett Privat Hus Med Hjälp Av Fällor? Var Kommer Huskönsloppor Ifrån?

Innehållsförteckning:

Video: Loppor I Huset (23 Bilder): Hur Bli Av Med Speciella Medel? Hur Snabbt Ta Ut Dem I Ett Privat Hus Med Hjälp Av Fällor? Var Kommer Huskönsloppor Ifrån?

Video: Loppor I Huset (23 Bilder): Hur Bli Av Med Speciella Medel? Hur Snabbt Ta Ut Dem I Ett Privat Hus Med Hjälp Av Fällor? Var Kommer Huskönsloppor Ifrån?
Video: Få bort missfärgningar från dina koppar 2024, April
Loppor I Huset (23 Bilder): Hur Bli Av Med Speciella Medel? Hur Snabbt Ta Ut Dem I Ett Privat Hus Med Hjälp Av Fällor? Var Kommer Huskönsloppor Ifrån?
Loppor I Huset (23 Bilder): Hur Bli Av Med Speciella Medel? Hur Snabbt Ta Ut Dem I Ett Privat Hus Med Hjälp Av Fällor? Var Kommer Huskönsloppor Ifrån?
Anonim

En mängd olika skadedjur finns ofta i lägenheter och privata hus. Dessa kan vara kackerlackor, buggar och myror och loppor. Det handlar om det senare som kommer att diskuteras i den här artikeln.

allmän beskrivning

Loppor är små insekter som livnär sig på blod från levande organismer . Den ungefärliga längden på parasitens kropp är 5 millimeter, men honan som bär ungarna är ganska kapabel att växa upp till en och en halv centimeter. Insektens kropp är rikligt täckt med små hårstrån, tack vare vilken loppan kan fastna på vilken yta som helst.

Bild
Bild

Insekter är som regel vinglösa, men de har starka lemmar med ihärdiga klor . Loppbyte hittas tack vare pygidium - detta är ett organ som hjälper insekten att navigera i rymden. Reproduktion av parasiter sker med hjälp av könsorganen. En befruktad loppa behöver alltid mycket blod, för nu måste den också mata sina ungar. En hona under hela sin existens kan lägga upp till 4 hundra ägg, och det här är mycket, särskilt i en lägenhet.

Bild
Bild

Loppor kommer in i huset via en mängd olika kanaler:

  • från varma och fuktiga källare i bostadslokaler;
  • på kläder och djurhår;
  • från grannlägenheter.

Och loppor dyker ofta upp där det är smutsigt och inte rengörs . Efter att ha trängt in i lokalerna väljer parasiterna avskilda platser. Så, särskilt många av dem händer på platser där djur sover. Insekter lever också i könssprickor, mattor, möbler.

Loppor som bor i huset utgör en allvarlig fara för människor . Om det finns många av dem kommer det att finnas bettmärken på kroppens ägare av rummet - små röda prickar, åtföljd av svår klåda.

Loppor framkallar allergiska reaktioner, inklusive ödem och död, och de bär också på många sjukdomar.

Bild
Bild

Översikt över arter

För människor ser alla loppor exakt likadana ut. Insekter är små, som prickar på papper, och du kan bara förstå vilken art det är med hjälp av ett professionellt mikroskop. Ändå bör du veta vad loppor i allmänhet är.

Katt och hund

Oftast föds svarta kattloppor i privata hus och lägenheter . Insekter är små, tillplattade och de biter människor ganska ofta. Bettet är smärtsamt och sedan visas ett rött utslag på huden som snabbt blir pustulärt. Kattloppor, trots namnet, kan aktivt parasitera på hundar.

Den andra underarten av djurloppor kallas hundloppor. Och de matar också på mer än bara hundblod. Om det finns en katt i huset kan insekter vandra till pälsen. Loppor är farliga eftersom de kan leva länge utan mat och aktiveras bara när ett nytt husdjur dyker upp. De har mycket sega ben, så de kan enkelt flytta från ett djur till ett annat.

Bild
Bild

Sängkläder och sängkläder

Om det inte finns några djur i huset betyder det inte att loppor inte kan komma in i det .… Sänginsekter är bruna i färgen, och de visas om människor sover länge på smutsiga sängkläder och inte övervakar renheten i sängen som helhet. Linne loppor är mindre än deras djur motsvarigheter, men deras snabel är inte mindre farlig. Insekter biter människor dag och natt. Bett är svårt för en person att bära, eftersom de orsakar allvarliga allergier.

Dessutom, med ständiga loppangrepp, är en persons nervsystem upprörd, fobier och panikattacker kan uppstå.

Bild
Bild

Ört och jordnära

Det är uppenbart från namnet att sådana undertyper väljer marken som sin livsmiljö … De kan leva i marken eller sanden, liksom i växter. De dyker upp i lägenheter där det finns många blommor, och de tränger in i privata hus från tomter. Liksom andra arter biter jordloppor kraftigt. Bettplatsen syns omedelbart: den är mycket röd, kliande och svullen.

De farligaste typerna av loppor är råtta (bär många allvarliga sjukdomar) och sandiga (gör kopplingar direkt under dermis)

Bild
Bild

Hur tar man bort det genom värmebehandling?

Med tanke på den fara som loppor utgör för människor och djur måste sådana "grannar" omedelbart kasseras. Hemma kan detta göras på flera sätt. Den första är värmebehandling. Det kan göras på två sätt.

  • Kall exponering … Loppor tolererar inte extrem kyla, så du kan helt enkelt försöka frysa dem. Proceduren är endast tillgänglig under den kalla årstiden. Det är nödvändigt att öppna fönstren vidöppna, stänga av värmesystemet. Efter några timmar kommer parasiterna att lämna huset eller helt enkelt dö ut. Det är viktigt att notera att värmen inte kan slås på direkt vid ankomst. Plötsliga temperaturförändringar kan leda till rörbrott.
  • Exponering för värme . Loppor gillar inte heller intensiv värme, och med hjälp av ökad värme kan du snabbt bli av med dem. Men metoden är ganska svår att implementera, eftersom temperaturen i huset måste sänkas till +50 grader. Alla tillgängliga verktyg kommer att göra. Stäng fönstren, slå på spisen, ugnen, värmaren, luftkonditioneringen. Om temperaturindikatorerna inte vill stiga till önskad gräns på något sätt måste du använda värmepistoler.
Bild
Bild

Det är också värt att notera det loppor är mycket obekväma med direkt solljus . Därför rekommenderas det att belysa platserna för deras ackumulering. Om det till exempel är en madrass tas den ut på gården i solen. Kuddar, sängkläder, mattor - allt detta kan också upptäckas under direkta strålar.

Effekten blir bäst om du dessutom applicerar en mattslagare.

Bild
Bild

Vilka kemikalier används?

Det snabbaste sättet att döda loppor i ett hus eller lägenhet är professionella kemikalier .… Giftet kan ha olika former av frisättning: vätska i ampuller, gel, pulver, aerosol. Läkemedel kan påverka insekter på olika sätt. Oftast väljs medel som påverkar nervsystemet eller tarmarna hos parasiten.

Bild
Bild

Aerosoler

Loppsprayer är ganska giftiga, men de är också mycket effektiva . Den mest budgetmässiga aerosolen anses Dichlorvos ett sådant verktyg används dock mindre och mindre idag. Det är bäst att köpa en dyrare spray. Moderna läkemedel är luktfria, och de bekämpar parasiter mer effektivt. Bland de bästa produkterna finns "Raid", "Raptor", "Executioner", "Kombat ".

Det är värt att överväga att varje aerosol innehåller instruktioner. Det måste utföras strikt.

Vi kommer att prata om funktionerna för bearbetning med aerosoler lite senare.

Bild
Bild

Koncentrat

Det finns andra effektiva loppbehandlingar tillgängliga. Så du kan förgifta parasiter i en lägenhet med hjälp av kraftfoder. Sådana produkter späds ut med vatten i enlighet med instruktionerna. Det är också nödvändigt att bearbeta rummet korrekt med dem. Personlig skyddsutrustning kommer att krävas, eftersom produktens ångor är mycket giftiga. De bästa kompositionerna från denna grupp är Tetrix, Cucaracha och Medilis.

Bild
Bild

Pulver

Dessa loppprodukter är endast lämpliga för dem som inte har husdjur eller små barn .… Pulvret ska strös direkt på golvet eller på den plats där loppor oftast ses. Blandningen är giftig och djuret kan förgiftas genom att äta den. Och proceduren är ganska lång - minst 10 dagar. Kompositioner som "Feverfew" och "Fenaxin" kan rekommenderas för användning.

Geler och kritor kan också användas för att bekämpa blodsugande parasiter. Dessa medel är dock ineffektiva, och det är bäst att göra dem helt enkelt profylaktiska.

Bild
Bild

Folkliga kampmetoder

Du kan också ta loppor ur rummet med säkrare medel. Så folkmetoder kommer också att vara bra på att döda parasiter. Här är några beprövade åtgärder genom åren.

  • Salt eller läsk . Båda läkemedlen fungerar på samma sätt - de täpper till luftvägarna hos insekter. Du måste ta den minsta produkten och sprida den på platser där loppor ackumuleras. Efter några dagar måste du dammsuga ämnet. Om det inte finns salt eller läsk i huset kan vanlig semolina ersätta dem.
  • Citrus … I det här fallet behöver du bara sprida färsk citron- eller apelsinskal runt lägenheten. Buljongen fungerar inte mindre bra. Det är nödvändigt att mala en citron och häll två glas kokande vatten över den. Sätt upp blandningen och håll den där i ca 5 minuter, sval sedan, sila och dra upp i en sprayflaska. Kompositionen sprutas på golvet, möbler och andra livsmiljöer hos parasiter.
  • Jäst och vitlök . Ta ett litet paket jäst, rör ner vatten. Några krossade vitlöksklyftor läggs sedan till blandningen. Därefter läggs produkten ut i små behållare, och de senare placeras runt lägenheten.
  • Örter … Du kan också behandla en lägenhet från loppor med hjälp av aromatiska örter. Dessa inkluderar med rätta malört, mynta, lavendel, solbränna. Du kan välja både färska och torra alternativ genom att helt enkelt lägga dem runt lägenheten. Och infusionen är också effektiv. Blanda 4 matskedar malört, samt 2 matskedar tansy och eukalyptus. Örterna hälls med vatten och insisteras i cirka 12 timmar. Den resulterande produkten filtreras och används för att spruta lokalerna.
  • Eteriska oljor … Starka doftande oljor kan också hjälpa till att bli av med insekter. Du kan ta oljorna av örterna som anges i föregående metod. Men oljorna av tallar eller citrus är lika bra på loppor. De kan användas för att röka ett rum med en aromlampa. Ett annat alternativ är att lägga ut bomullstussar som blötläggs i aromatiska blandningar runt lägenheten.
  • Ammoniak … Ammoniak är skadligt för många insekter, inklusive loppor. Ammonium appliceras på bomullsskivor och sedan behandlas socklar, golv och olika ytor med dem. Dessutom kan ammoniak lösas upp i vatten och kompletteras med eukalyptus. Denna torkblandning blir ännu mer effektiv.
Bild
Bild

Hur annars bli av med skadedjur?

Förutom de beskrivna metoderna finns det flera fler alternativ för hur man förstör loppor inomhus. Till exempel kan du bygga en hemlagad fälla. Du måste ta små fat, fyll med vatten, tillsätt ett par droppar flytande diskmedel. Behållarna placeras på golvet och ljuskällor placeras bredvid dem. Loppor kommer att tända och falla i en fälla.

En gång varannan dag måste handgjorda fällor ändras.

Bild
Bild

I extrema fall är användning av rökbomber acceptabel. Man bör dock komma ihåg att de kan användas i källare eller privata hus. Röken är giftig, och grannar uppskattar inte sådana innovationer. Rökbomber förstör alla typer av skadedjur. Under bearbetningen stängs alla fönster och dörrar så att luft inte tränger in i rummet. Brickan tänds och går omedelbart. Under hennes arbete bör det inte finnas några djur eller växter i rummet. Det är också värt att överväga en specifik lukt på möbler och tyger kommer att bestå i flera dagar.

Bild
Bild

Om du inte kan köra ut loppor på egen hand och alla medel har prövats finns det bara en sak kvar - att ringa en specialtjänst. Experter kommer att utföra skadedjursbekämpning av lokalerna och förstöra helt insekter. Dessutom kommer de att berätta vad du ska göra för att förhindra att insekter återvänder till huset.

Sådan behandling är dyr, men du kommer att vara helt fri från både parasiter och från en hård kamp med dem.

Bild
Bild

Hur hanterar man lokalerna på rätt sätt?

Korrekt behandling av ett rum är en mycket svår och tidskrävande uppgift. Det finns dock helt enkelt inget annat sätt att utvisa parasiter. Låt oss överväga steg för steg vad som behöver göras.

  1. Det första steget är att ta ut papperskorgen . Ta bort allt från lägenheten som du inte har använt på många år. Onödigt skräp blir ofta en fristad för parasiter.
  2. Ordna en stor tvätt . Absolut allt måste tvättas: kläder, sängkläder, gardiner och gardiner, lock till soffor och fåtöljer, leksaker. Om en sak kan tvättas vid hög temperatur, är det helt ok, eftersom parasiterna definitivt kommer att dö. Det bästa sättet att slänga ditt husdjurs kull är att köpa en ny.
  3. Vidare är det värt att undersöka madrasser och mattor .… Det är bra om de kan dras ut ur rummet och tas ut på gatan i solen. Detsamma bör göras med filtar, kuddar, mattor.
  4. Om det inte går att ta bort mattorna ska de dammsugas så noggrant som möjligt . Omedelbart därefter töms innehållet i påsen och kastas i soptunnan. Loppor dör inte av damm, tvärtom, de älskar det.
  5. Nästa steg är våtrengöring .… Det är nödvändigt att torka dammet väl och tvätta golvet. En desinfektionsprodukt bör tillsättas i vattnet för rengöring av golvet. Det kan till exempel vara klor eller motsvarande. Efter rengöring av rummet måste du öppna fönstren.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter denna förberedelse kan du börja bli av med loppor. Vi har redan beskrivit de mest populära medlen, men särskild uppmärksamhet bör ägnas behandling av en bostadslägenhet med aerosoler. Det är mycket viktigt att känna till egenskaperna hos en sådan kamp mot parasiter, eftersom medlen är giftiga för människor och djur. Steg-för-steg-planen ser ut så här:

  1. vi tar bort barn och djur från lägenheten;
  2. vi förbereder rummet enligt beskrivningen ovan;
  3. ta bort mattor, flytta möbler till mitten;
  4. sätt på andningsskydd och skyddsglasögon;
  5. vi bearbetar golvet och möblerna noggrant, med särskild uppmärksamhet på sprickor och sömmar, vi passerar genom aerosolen på golvlisterna och dörröppningarna;
  6. vi berövar rummet flödet av frisk luft, lämnar det i flera timmar;
  7. ventilera noggrant, upprepa rengöringen.
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Loppor i huset är inte bara obehagliga, utan också farliga. Därför är det bättre att göra allt för att förhindra att dessa parasiter kommer in i rummet. Följande tips från experter hjälper till med detta.

  • Håll alltid din lägenhet städad . Rengör regelbundet, låt inte damm och skräp ansamlas. Tvätta sängkläder i tid, övervaka sängens hygien.
  • Om det finns husdjur hemma som går på gatan måste de badas regelbundet eller behandlas med specialprodukter . Djur behöver också köpa anti-lopphalsband.
  • Tvätta dina golv med blekmedel ett par gånger i månaden . Om lukten är extremt obehaglig spelar det ingen roll: det finns många andra golvrengöringsdesinfektionsmedel i järnaffärer idag.
  • Plantera lavendel, mynta eller liknande ört hemma … Och även torra örter kan spridas ut på svåråtkomliga platser, där de inte kommer att störa och fånga ögat, men de kommer att skrämma bort loppor. Kom ihåg att byta dem då och då.
  • Tvätta skorna när du kommer hem , eftersom loppor mycket ofta kan tas in bara från gatan.
  • Om du bor i ett privat hus, se till att webbplatsen är ren . Samla inte högar av grenar och byggavfall på gården, klipp gräset i tid.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa enkla tekniker kan hjälpa till att förhindra att loppor kommer in i ditt hem. Att bekämpa parasiter är svårt, tidskrävande och det finns alltid en risk för återfall. Därför är det bättre att säkra ditt hem i förväg.

Rekommenderad: