Var Kommer Mullvaden Ifrån? Vad Får Det Att Synas I Lägenheten Och I Huset? Vad Ska Jag Göra För Att Förhindra Att Det Visas I Saker?

Innehållsförteckning:

Video: Var Kommer Mullvaden Ifrån? Vad Får Det Att Synas I Lägenheten Och I Huset? Vad Ska Jag Göra För Att Förhindra Att Det Visas I Saker?

Video: Var Kommer Mullvaden Ifrån? Vad Får Det Att Synas I Lägenheten Och I Huset? Vad Ska Jag Göra För Att Förhindra Att Det Visas I Saker?
Video: 210. Vad händer när tekniken blir allt mer uppkopplad och allt mer osynlig? #ensakidag 2024, Maj
Var Kommer Mullvaden Ifrån? Vad Får Det Att Synas I Lägenheten Och I Huset? Vad Ska Jag Göra För Att Förhindra Att Det Visas I Saker?
Var Kommer Mullvaden Ifrån? Vad Får Det Att Synas I Lägenheten Och I Huset? Vad Ska Jag Göra För Att Förhindra Att Det Visas I Saker?
Anonim

Det finns två typer av mal - mat och material. Den första tänds i produkter, och den andra slukar kläder. Visuellt skiljer sig inte de två fjärilarna från varandra. Färgen är oansenlig: grå, ask, brun och svart. Det finns alltid en lång mustasch på huvudet och fläckar och mönster på vingarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var kommer det ifrån?

Det är absolut nödvändigt att känna till alla sätt som malar kommer in i huset. Annars kommer perfekt beställning inte att rädda dig från förlorade förnödenheter och bortskämda kläder . Fjärilar och ägg kommer in i bostäder på olika sätt. Ibland är det tillräckligt att förstå att den senare har dykt upp i huset. Om det plötsligt dyker upp en möbelfjäll kan det bero på köpet av en ny soffa.

Du kan ta med skadedjur i naturliga ullmattor direkt från affären. Om pälskläder lagrades länge innan de såldes, kan de också ha en så obehaglig bonus i form av en nattfjäril. Det finns andra alternativ för utseendet på fjärilar i huset.

  • En nattfjäril kan helt enkelt flyga in i ett öppet fönster eller fönster. Om det var en hona kan hon redan lägga ägg i lägenheten. Vanligtvis flyger malet på kvällen under sommarsäsongen. Flyger till fönstren på grund av det attraktiva ljuset.
  • Nattfjärilar kan komma in genom ytterdörren. Fjärilar gömmer sig i ingångarnas avskilda hörn och väntar på rätt ögonblick. Detta händer vanligtvis också på kvällen. Fjärilarna anländer på grund av det starka ljuset.
  • Moths kan komma från en närliggande lägenhet genom en luftventil.
  • Ibland finns fjärilägg på husdjurs långa hår. Malen använder hundar och katter som tillfälliga skydd. Detta gör att hon kan flytta från hus till hus.

Många tror felaktigt att malar dyker upp i bostäder på grund av ohälsosamma förhållanden. Faktum är att parasiten inte behöver leta efter en dammig plats, bara tillgången på lämplig mat.

Om en stor individ flyger in, är det lätt att märka och ta bort det i tid. Men att bli av med äggen innan larverna dyker upp är mycket svårare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bidragande faktorer

En mullvad startar i en lägenhet om den har något att äta. Och mat för denna parasit finns i alla hem. Öppna fönster på varma kvällar kommer definitivt att locka uppmärksamhet från nattfjärilar. Här är de faktorer som bidrar till att malar ser ut.

  • Gryn spillde i köket på avskilda platser. Samt livsmedel, som förvaras i tygpåsar, kartonger. En nattfjäril kan klättra in på en sådan plats utan ansträngning.
  • Torkad frukt i rummet, varm.
  • Kläder i garderoben som inte har tvättats.
  • Värme och fukt är moths bästa vänner. Under sådana förhållanden utvecklas ägg och larver mycket snabbt.
  • De bästa livsmedlen för matfjärilar är havregryn, kakao och te, spannmål och mjöl, ris, bovete och semolina. Men material föredrar päls och ullprodukter.

Nattfjärilar gillar inte läsk, salt och socker, kryddor och kaffe . Dessutom är de mycket termofila. Fjärilen är opretentiös, lever inte längre än 2 veckor. Hennes huvuduppgift är att lägga ägg. Larven lever vid en lufttemperatur på + 10 ° С. Mår bäst på en mörk plats med måttlig luftfuktighet och mycket mat. Larverna kläcks ur äggen väldigt snabbt, ett par dagar räcker under gynnsamma förhållanden. Larverna själva är skadedjur. Utåt är de släta, målade gråvita och har ett mörkt huvud.

Mothägg är svårast att upptäcka. I kläder eller i garderoben i köket är de nästan osynliga . Men du kan hitta en larv, spindelvävsträngar och en valp. Det är sant att du måste noggrant kontrollera varje hörn. Om en person är i lägenheten behöver du inte oroa dig. Men om mycket dök upp under en period, då är det dags att börja leta. Speciellt noggrant måste du undersöka skåpen i badrummet och i köket. Mölen kan gömma sig i alla saker och hörn av garderober.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förhindrar jag att det inträffar?

Att få ut en mullvad ur huset är mycket svårare än att vidta åtgärder för att förhindra att det inträffar. Till att börja med enkla regler. Lämna inte ett öppet fönster utan ett skyddande nät på sommaren . Och även i garderoben kan du sätta en färdig sektion med en malavvisande lukt. Den innehåller inte syntetiska ingredienser, bara naturlig smak.

Att förhindra matmalar är inte heller svårt. Innan du köper är det värt att inspektera spannmålen. Vanligtvis kan förorenade varor identifieras med noggrann inspektion. Om det finns misstankar eller det är omöjligt att märka ägg i krysset, är det först bättre att inte öppna det. Så vid infektion kommer parasiterna inte att kunna sprida sig till andra livsmedelsprodukter.

Om molen redan har dykt upp måste åtgärder vidtas omedelbart . I de inledande stadierna genomförs kampen utan kemi, med mekaniska metoder. En grundlig inspektion gör att du kan hitta boet med ägg och ta bort det med en dammsugare eller någon annan bekväm metod. Fjärilar fångas enkelt med klibbiga band, precis som flugor. Korn med mal kan kalcineras i en ugn vid 60 ° C i en halvtimme.

Det finns också folkliga metoder för att hantera malar . De tål inte vissa lukter. Örter som tobak, lavendel, pelargon används. Och även malen reagerar inte bra på lukten av citrusfrukter. Tidigare användes naftalen för bekämpning av skadedjur, men nu är denna metod praktiskt taget irrelevant.

Ett universellt recept kommer att förhindra att någon typ av mal bildas i ditt hem. Om det redan finns många larver, kommer metoden inte att fungera. Men i början av historiens utveckling är den effektiv.

  • Lägg lavendel, citrusfruktskal och tobak i en tunn tygpåse eller ostduk. Allt måste vara torrt.
  • Lägg sådana ämnen i garderober med kläder och matvaror.
  • Förnya örter och skorpor ungefär en gång i månaden. Det är nödvändigt att fokusera på aromens försvagning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan helt bli av med malar i en lägenhet bara om du hittar alla larver och ägg. Och även malarna ska förstöras. I kampen, kemiska och fysiska metoder används folkrecept. Det första alternativet är det mest effektiva.

Moderna insekticider klarar lätt förstörelsen av malar i alla utvecklingsstadier. Kemikalier av denna typ kan finnas i en aerosol, sektion eller rökgas. De första fungerar snabbt, men de är mycket giftiga. Fumigatorer skyddar bättre, men resultatet får vänta lite längre. Sektioner är bara bra för att hålla skadedjur utanför. Applicering av aerosoler är en mödosam uppgift. Det är nödvändigt att bearbeta saker, möbler, mattor, alla skåpytor. En cylinder kommer definitivt inte att räcka. Efter bearbetning bör du vänta cirka 3-4 timmar, tvätta rummet, ventilera det väl. Efter desinfektion tvättas kläderna noggrant.

Med matfjärilar är det ännu mer komplicerat. Aerosolen kommer att döda malarna. Det är förbjudet att bearbeta spannmål som är infekterade med larver och ägg. Giftiga ämnen kommer fortfarande att göra maten oanvändbar.

Här är en lista över de mest effektiva aerosolerna

  • " Armol ". Medel med lavendeldoft för bearbetning av päls och ull.
  • Raptor . Bekämpar ägg, larver och malar, skyddar under hela året.
  • Mygg . Skydd mot malar. Ett mycket koncentrerat snabbverkande botemedel. Designad för möbler och kläder.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fumigatorer är mindre populära än sprayer. Vid uppvärmning luktar en vätska eller tallrik som en mal inte tycker om. Lukten stör inte människor, i vissa fall är det nästan omärkligt. Här är alternativen.

  • " DiK-3 ". Används för malar av något slag. Installera inte i närheten av mat.
  • " Räd ". En analog av den tidigare produkten till ett mer överkomligt pris.
  • Mygga . Det används mot malar av alla slag och myggor. Designad för en yta på 30 m2.

Sektionerna skrämmer bort fjärilar, men påverkar inte larverna. Åtgärden är förebyggande. Det tillåter helt enkelt inte en vuxen att lägga ägg.

Det finns två bästa alternativ

  • Raptor . Avsnitten kan ha en annan lukt. Häng upp 2 sektioner för varje skåp. Byt ut var fjärde månad.
  • Mygga . Sektionerna är i form av tallrikar eller påsar. Blocken är limmade på skåpsväggen. Väskorna hängs helt enkelt upp.

Valet av metod för att förhindra att malar sprids beror på flera faktorer. Om det finns barn, djur eller allergiker i huset, är det bättre att vägra kemi.

Det rekommenderas att använda folkrecept mot matfjärilar som inte påverkar matkvaliteten. Det är mycket lättare att förhindra att larverna dyker upp än att ta bort dem.

Rekommenderad: