Dieselsvetsgeneratorer: En översikt över Dieseldrivna Kraftverksmodeller. Hur Väljer Man För Svetsning?

Innehållsförteckning:

Video: Dieselsvetsgeneratorer: En översikt över Dieseldrivna Kraftverksmodeller. Hur Väljer Man För Svetsning?

Video: Dieselsvetsgeneratorer: En översikt över Dieseldrivna Kraftverksmodeller. Hur Väljer Man För Svetsning?
Video: Efterfrågan och behovet av utbildade svetsare är stort 2024, Maj
Dieselsvetsgeneratorer: En översikt över Dieseldrivna Kraftverksmodeller. Hur Väljer Man För Svetsning?
Dieselsvetsgeneratorer: En översikt över Dieseldrivna Kraftverksmodeller. Hur Väljer Man För Svetsning?
Anonim

Med kunskap om dieselsvetsgeneratorer är det möjligt att korrekt ställa in arbetsområdet och säkerställa optimal prestanda för utrustningen. Men först måste du studera nyanser av specifika modeller, samt bekanta dig med de grundläggande urvalskriterierna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En modern dieselsvetsgenerator är användbar för arbete i områden där det inte finns någon stabil strömförsörjning (eller åtminstone någon form av strömförsörjning). Med denna enhet kan du utrusta vattenförsörjning, avlopp, värme, gas- och oljeledningar även på de mest avlägsna platser . Av uppenbara skäl är dieselsvetsgeneratorer också användbara för att eliminera olyckor när de arbetar roterande. Den nuvarande generationen kan också användas för nödströmförsörjning. Därför sådana generatorer behövs också som nödkällor för energi.

Bild
Bild
Bild
Bild

De är ordnade relativt enkelt . Det finns en elektrisk strömgenerator som drivs av en förbränningsmotor. De är monterade på ett chassi. Anslutningen av de två huvudenheterna görs antingen direkt eller genom en reducerare. I vissa modeller matas den genererade strömmen till en trapptransformator. För att kompensera för effekten av olika faktorer på strömstyrkan (som avgör kvaliteten på svetsningen) erbjuder tillverkare generatorer av invertertyp.

Slutsatsen är att diodlikriktare är installerade vid utgången. Likströmmen omvandlas sedan till en pulsad ström (som redan har en hög frekvens).

Bild
Bild

Och endast pulsurladdningar matas till trapptransformatorn. En likström kan återformas vid utgången. Med alla fördelar med en sådan lösning, ökar det uppenbarligen kostnaden för strukturen.

Svetsgeneratorer kan tillverkas enligt enfas eller trefas … I det första fallet erhålls medelstora anordningar som är användbara i olika verkstäder under pågående arbete. Trefassystem behövs när det krävs för att arbeta med flera svetsare samtidigt. Oavsett detta är dieselmaskiner bättre än bensinmaskiner för långsiktig nuvarande generation. De kännetecknas också av ökad effektivitet och allmän praktisk, mycket mer tillförlitliga än förgasargeneratorer.

Bild
Bild

Modellöversikt

Det är lämpligt att börja bekanta sig med svetskraftverk med Miller Bobcat 250 DIESEL. Tillverkaren positionerar sin utveckling som ett utmärkt sätt att leverera ström i fältet. Denna modell är också användbar för arbete med metallkonstruktioner, inklusive i industriell skala. Den kan användas för att vägleda:

  • smältbar elektrodsvetsning;
  • halvautomatisk svetsning med flödestråd eller i en inert gasatmosfär;
  • skärning av luftplasma;
  • argonbågsvetsning med likström.

Designers lovar utmärkta sömmar på en mängd olika metaller . Enheten är utrustad med en underhållsindikator. Det finns en mätare som visar dieselmotortimmarna och det rekommenderade intervallet innan du byter smörjolja. Om kylsystemet överhettas stängs generatorn av automatiskt. Därför kommer inte ens en mycket intensiv operation att påverka dess livslängd.

Bild
Bild

De tekniska parametrarna är följande:

  • utspänning - från 208 till 460 V;
  • svetsspänning - 17-28 V;
  • vikt - 227 kg;
  • generatorns totala effekt är 9, 5 kW;
  • ljudvolym - högst 75,5 dB;
  • nätverksfrekvens - 50 eller 60 Hz;
  • inverter trefas design.
Bild
Bild

Du kan titta närmare på en annan produkt av samma märke - Miller Big Blue 450 Duo CST Tweco. Det är en generator med två stolpar optimerad för:

  • skeppsbyggnad;
  • andra grenar av tunga konstruktioner;
  • Underhåll;
  • översyn.

Enheten är konstruerad för en spänning på 120 eller 240 V. Ingen belastning är 77 V. Generatorns massa är 483 kg. Den ger upp till 10 kW av nuvarande generation. Ljudvolymen under normala förhållanden överstiger inte 72,2 dB.

Bild
Bild

Alternativt kan du överväga Europower EPS 400 DXE DC . Viktigt: det här är en mycket dyr enhet, kostnaden är cirka en miljon rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men kraften hos den genererade strömmen når 21,6 kW. Förbränningskammarens inre volym är 1498 kubikmeter. centimeter.

Andra parametrar är följande:

  • vikt - 570 kg;
  • spänning - 230 V;
  • svetstrådens diameter (elektroder) - upp till 6 mm;
  • total effekt - 29, 3 liter. med.;
  • svetsströmområde - från 300 till 400 A.
Bild
Bild

Nästa enhet är SDMO Weldarc 300TDE XL C … Underhåll och transport av denna svetsgenerator är inte alltför svårt. Enheten är lämplig för långsiktig oavbruten strömförsörjning. Tillverkaren hävdar att modellen fungerar pålitligt under lång tid. Kvaliteten på utströmmen är på rätt nivå, dessutom tog designarna hand om operatörernas säkerhet.

Grundläggande egenskaper:

  • total effekt - 6, 4 kW;
  • generatorns vikt - 175 kg;
  • elektrodernas diameter (tråd) - från 1, 6 till 5 mm;
  • svetsström - från 40 till 300 A;
  • elektrisk skyddsnivå - IP23.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också ett antal andra attraktiva enheter. Till exempel en dieselgenerator LEEGA LDW180AR … Den är också skyddad enligt IP23 -standarden. Du kan börja generera ström med en manuell start. Strömområdet är från 50 till 180 A, medan endast likström genereras.

Tillverkaren garanterar det det kommer att vara möjligt att förse instrumentet med ström med hjälp av generatorn . Parametrarna för en sådan strömförsörjning är 230 V och 50 Hz, som i ett konventionellt stadsnät. Tanken kan fyllas med 12,5 liter diesel. När den är fulladdad kan den nuvarande generationen fortsätta i upp till 8 timmar i rad. Modell:

  • certifierad för överensstämmelse med ryska GOST;
  • testad inom ramen för den europeiska CE -förordningen;
  • fick TUV -certifikat (nyckelbranschreglering i Tyskland).

Det finns en vagn. Den innehåller ett par handtag och stora hjul. Motorns volym är 418 kubikmeter. se Generatorns massa är 125 kg. Den är kompatibel med användning av elektroder eller ledningar med en diameter på 2-4 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

Välja en dieselgenerator för svetsning, det är användbart att först och främst uppmärksamma dess kraft . Det är denna egenskap som avgör om det kommer att vara möjligt att organisera vissa verk eller att de ständigt kommer att stöta på svårigheter.

Nästa viktiga punkt är hur mycket ström generatorn producerar . Det finns modeller avsedda för likström eller växelström. Likström uppskattas av specialister för dess förmåga att svetsa sömmar av mycket hög kvalitet.

DC -generatorer används också av byggare som behöver arbeta med elektroder med olika diametrar. Men alternerande strömmar har sina egna fördelar - de gör enheten enklare och lättare att använda. Och möjligheten att driva vanlig hushållsutrustning är mycket attraktiv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Man kan dock inte räkna med särskilt högkvalitativ AC-svetsning. För att underlätta initiering av ljusbågen är det bäst att tillhandahålla en effektreserv på minst 50%.

En annan punkt är att gjutjärnslinser är bättre än aluminiumdelar . De låter dig öka resursen för svetsgeneratorn. Om växelriktaren köps separat från strömkällan bör PFC-märkta modeller vara att föredra. De fungerar framgångsrikt även vid reducerad spänning. Viktigt: du bör noggrant skilja mellan effekt i kVA och kW, samt nominell och begränsande effekt.

Det är också värt att överväga följande rekommendationer från specialister:

  • övervaka generatorns effekt och diametern på de använda elektroderna (anges i de medföljande dokumenten);
  • ge företräde åt produkterna från samma företag som tillverkar växelriktare;
  • rådfråga experter när du köper generatorer för industrianläggningar;
  • ta hänsyn till vilken utrustning som dessutom kommer att anslutas till generatorn.

Rekommenderad: