Ljudisolerad Ull: Ljudisolering Med Basalt Och Mineralprodukter, Mineralull För Ljudisolering Av Väggar

Innehållsförteckning:

Video: Ljudisolerad Ull: Ljudisolering Med Basalt Och Mineralprodukter, Mineralull För Ljudisolering Av Väggar

Video: Ljudisolerad Ull: Ljudisolering Med Basalt Och Mineralprodukter, Mineralull För Ljudisolering Av Väggar
Video: Ljudisolering - Vägg & Konstruktion 2024, Maj
Ljudisolerad Ull: Ljudisolering Med Basalt Och Mineralprodukter, Mineralull För Ljudisolering Av Väggar
Ljudisolerad Ull: Ljudisolering Med Basalt Och Mineralprodukter, Mineralull För Ljudisolering Av Väggar
Anonim

Isolering och ljudisolering av byggnaden är ett av de svåraste byggstadierna. Användningen av isolerande material förenklar denna process avsevärt. Men frågan om deras materialval är fortfarande relevant - det är nödvändigt att välja en lämplig produkt för att montera den korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ljudisoleringsull, mer allmänt känd som mineralull, är ett material som används för att minska ljudnivån i ett rum. Detta material bör inte förväxlas med en ljudabsorberande analog, som absorberar buller inuti rummet och förhindrar att det sprider sig utanför rummet.

Grunden för vadderad isolering är långa och flexibla oorganiska fibrer från kvarts, basalt, kalksten eller dolomit.

Produktionsprocessen innefattar smältning av stenbasen, varefter fibrer dras från den, som sedan formas till trådar.

Bild
Bild

Ljudisolerade ark bildas av trådarna, och materialet kännetecknas av ett kaotiskt arrangemang av fibrer. Många luft "fönster" bildas mellan dem, på grund av vilken den ljudisolerande effekten uppnås.

Vadderade material för ljudisolering har följande tekniska egenskaper:

  • låg värmeledningsförmåga , som tillåter användning av bomull också som isolering;
  • brandmotstånd på grund av materialets stenbas;
  • styrka - vi pratar om höghållfasta egenskaper inte för en enda fiber, utan om en bomullslakan;
  • deformationsmotstånd , inklusive när materialet komprimeras, värms upp eller kyls;
  • hydrofobicitet , det vill säga förmågan att avvisa vattenpartiklar;
  • varaktighet - livslängden för vadderade ljudisolerande material är i genomsnitt 50 år.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

Mineralull kännetecknas idag av ett brett spektrum av tillämpningar. Materialet används aktivt för isolering av ytor som utsätts för uppvärmning, väggar och tak, brandskydd av olika konstruktioner, samt för bullerisolering av bostäder och andra bostäder, inklusive industrilokaler.

Följande användningsområden för bomullsisolatorer utmärks:

  • isolering av den yttre delen av gips och gångjärnsbyggnader;
  • isolering av det inre av byggnader - väggar, tak, golv i en lägenhet, privat hus, liksom i hushållsbyggnader;
  • isolering av flerlagers inneslutande strukturer;
  • isolering av industriell utrustning, konstruktionsstrukturer, rörledningar;
  • isolering av takkonstruktioner.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Beroende på sammansättning, egenskaper och tillämpningsområde finns det tre huvudtyper av ull för ljudisolering:

Material

Basalt

Materialet är baserat på basalt, som kännetecknas av sin styrka. Detta bestämmer de bästa indikatorerna för ljud och värmeisolering av den färdiga produkten, förmågan att motstå uppvärmning samtidigt som tekniska egenskaper upprätthålls upp till en temperatur på +600 grader.

För tillverkning av basaltull används fibrer med en längd av 16 mm. Deras diameter överstiger inte 12 mikron. Till skillnad från slagg och glas är denna typ av mineralull miljövänlig , det är bekvämt att klippa det, när det används under installationen, sticker det inte.

Bild
Bild

Glas

Glasull är en produkt av glas- och kalkbearbetning, till vilken sand och läsk tillsätts. Resultatet är ett starkt och spänstigt material, som dock har mindre brandmotstånd. Den maximala uppvärmningstemperaturen är 500 grader. Materialet är mycket ömtåligt och taggigt. Släppform - rullar.

Valsad glasull är välkänd även för människor långt ifrån konstruktion. Om reglerna för säker installation inte följs gräver tunna och långa (upp till 50 mm) trådar av materialet direkt in i huden. Det är därför installationen av glasull endast bör utföras i overall, skydda händer och ögon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slagg

Materialet är baserat på masugnsslagg, som kännetecknas av kvarvarande surhet. I detta avseende, även en liten mängd vatten som kommer på isoleringen, förutsatt att den läggs ovanpå metallen, framkallar uppkomsten av en aggressiv miljö.

Kännetecknad av ökad hygroskopicitet, slaggull används inte för att isolera fasader och rörledningar. Maximal uppvärmning av materialet överstiger inte 300 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ecowool

Det är ett material som består av 80% återvunnen cellulosa. Ursprungligen isolerades byggnaden med ekolja, men det upptäcktes snabbt att den också var lämplig för ljudisolering. När det gäller dess värmeisoleringsegenskaper är den inte sämre än polystyren fasta polystyrenplattor är dock inte lämpliga för isoleringsrör och andra komplexa strukturer.

Installation av ecowool kräver specialutrustning, dessutom är den brandfarlig och kan ackumulera fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Densitet

Beroende på densitetsindikatorerna skiljer sig följande typer av bomullsull:

Lätt

Densitetsindikatorer - upp till 90 kg / m³. Tjänar för värme- och ljudisolering, monterad på platser som inte utsätts för stress. Ett exempel på denna typ av material är P-75 ljudisolerande mineralull med en densitet på 75 kg / m³. Den är lämplig för värmeisolering och ljudisolering av vindar och tak, värmesystemledningar, gasledningar.

Bild
Bild

Hård

Den kännetecknas av en densitet på mer än 90 kg / m³, under användning kan den utsättas för viss belastning (dess grad bestäms av bomullstätheten). Hårdull P-125, som används för att isolera väggar och tak i byggnader, interna skiljeväggar i lokaler, kallas styv.

Bild
Bild

Teknisk

Den används för isolering av industriutrustning, som klarar betydande belastningar. Till exempel används mineralull PPZh-200 i isolering av konstruktionsstrukturer, tjänar till att öka brandmotståndet hos strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utgivningsformulär

Beroende på frisättningsformen är mineralullsprodukter av följande typer.

Mats

Praktisk för användning på ett stort område för installation i undertak, skiljeväggar. För enkel transport och förvaring produceras materialet i en komprimerad form , och efter att paketet öppnats, förvärvar det deklarerade parametrarna. Nackdelen är svårigheten att skära i små bitar.

Bild
Bild

Plattor

Kaklade produkter kännetecknas av goda ljudisoleringsegenskaper (särskilt när de absorberar "luft" -brus), lätta att installera. Det används för att isolera taklutningar, väggar, tak. Densitetsindikatorer överstiger vanligtvis inte 30 kg / m³

Bild
Bild
Bild
Bild

Stela plattor

Sådant material i plattor rekommenderas för att absorbera "stöt" -brus. De är enkla att installera, enkla att klippa. Ett viktigt krav är att ett ångspärrskikt läggs mellan isoleringsmaterialet och golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rullar

Material med liten till medelhårdhet rullas vanligtvis till rullar. På grund av denna form är det bekvämt och lätt att transportera, användaren har förmågan att skära materiallager av önskad längd. Materialets bredd är standard och är vanligtvis 1 m.

Slutligen finns det akustisk ull, som har ett folielager på ena sidan. Ljudisolering med folieklädda material är effektivt, men lämpligt för yttre delar av byggnader eller när materialet noggrant isoleras med folie.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material med folie kräver inte ytterligare vattentätning, dessutom ökar dess värmeisoleringsegenskaper på grund av förmågan att reflektera termisk strålning.

Formen för frisläppande av folieklädd isolator är rullar och plattor av basaltull eller glasfiber med folie applicerad på ena sidan. Materialets tjocklek är 5-10 cm.

Tillsammans med densitetsindikatorerna för mineralull växer dess värden för termisk effektivitet, brandmotstånd och ljudisoleringskapacitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

  • Ett av de viktigaste urvalskriterierna är bomullstätheten. Ju högre denna indikator, desto högre blir kostnaden för mineralull, vilket beror på den höga förbrukningen av råvaror.
  • När du köper mineralull med en viss densitet är det värt att överväga dess syfte. Om det är nödvändigt att öka ljudisoleringen och isoleringen av fasaden och andra element i ett privat hus bör alternativet medeltäthet (50-70 90 kg / m³) ges företräde.
  • Stenull anses vara det bästa alternativet - det är ett miljövänligt och brandsäkert material som är bekvämt att arbeta med. När det gäller dess tekniska egenskaper överträffar den glasull och slagganalog, men kostnaden är också högre.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om det är nödvändigt att isolera en oregelbundet formad struktur är det mer bekvämt att använda mer plastglasull med låg eller medelhög densitet (ju lägre densitet desto mjukare material, vilket gör att det är lättare att montera på en yta av en komplex form). Under drift krymper den dock, vilket är viktigt att tänka på vid installationen.
  • Om bomulls värmeisoleringsegenskaper inte är mindre viktiga än de ljudisolerade, välj bomull med ett kaotiskt upplägg av fibrer. Sådant material, i jämförelse med vertikalt orienterade analoger, innehåller fler luftbubblor, vilket innebär att det har högre värmeeffektivitetsindikatorer.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • En viktig parameter är materialets ånggenomsläpplighet, det vill säga dess förmåga att passera fuktånga utan att ackumulera vätska inuti materialet. Värdet av ånggenomsläpplighet är särskilt viktigt vid isolering av väggar i bostadshus, främst trähus. Stenull är bäst på ångspärr.
  • Vid produktion används polymerer och andra ämnen som bindande element. Det är viktigt att de inte innehåller formaldehydhartser. I detta fall är materialets toxicitet obestridlig.
  • Precis som vid köp av byggmaterial bör du när du väljer mineralull stoppa ditt val på produkter av välkända märken. Kundernas förtroende förtjänades av tysktillverkade produkter. Varumärken som Isover, Ursa, Rockwool har positiva recensioner.
Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

När du lägger mineralullsisolering med egna händer bör du först och främst ta hand om att skydda övre luftvägarna och huden. Allt material som övervägs tenderar att irritera slemhinnorna i övre luftvägarna i större eller mindre utsträckning.

En av de viktigaste reglerna för ljudisolering är absolut täthet. Alla fogar mellan material måste tätas med silikontätning. Användning av polyuretanskum rekommenderas inte, eftersom detta inte gör det möjligt att uppnå täthet.

Den vanligaste formen av ljudisoleringslokaler är installation av gipsskivkonstruktioner med mineralullsmaterial inuti . Först och främst bör du gipsa ytorna. Detta kommer inte bara att eliminera defekter, utan också öka ljudisoleringen i rummet.

Bild
Bild

Vidare installeras speciella fästen och profiler på väggarna, på vilka gipsskivor är fästa. Isoleringslager läggs mellan dem och väggen.

En viktig punkt - ramen måste placeras på ett sådant sätt att det finns en luftpackning mellan gipset och väggen . Ljudisoleringens effektivitet beror på dess närvaro och tjocklek.

Tänk på att uttag och ingångar i rör till väggar också är bullerkällor. De måste också vara ljudisolerade och sömmarna måste fyllas med silikontätningsmedel.

Rekommenderad: