Gör-det-själv-loggiaisolering (44 Bilder): Hur Man Isolerar Korrekt Från Insidan, Steg-för-steg-instruktioner För Isolering Av Golv Och Väggar Med Mineralull

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-loggiaisolering (44 Bilder): Hur Man Isolerar Korrekt Från Insidan, Steg-för-steg-instruktioner För Isolering Av Golv Och Väggar Med Mineralull

Video: Gör-det-själv-loggiaisolering (44 Bilder): Hur Man Isolerar Korrekt Från Insidan, Steg-för-steg-instruktioner För Isolering Av Golv Och Väggar Med Mineralull
Video: Hur gör snickaren - Isolering av yttervägg 2024, Mars
Gör-det-själv-loggiaisolering (44 Bilder): Hur Man Isolerar Korrekt Från Insidan, Steg-för-steg-instruktioner För Isolering Av Golv Och Väggar Med Mineralull
Gör-det-själv-loggiaisolering (44 Bilder): Hur Man Isolerar Korrekt Från Insidan, Steg-för-steg-instruktioner För Isolering Av Golv Och Väggar Med Mineralull
Anonim

Balkongen blir ett extra vardagsrum, om det är ordentligt utrustat. Innan du börjar tänka på interiören och köpa möbler måste du isolera loggian. Du kan göra detta med dina egna händer utan inblandning av professionell utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialval

För att avsluta loggian och skapa värmeisolering används flera typer av material. Innan arbete utförs är det nödvändigt att bestämma vilken av dem som är mer lämplig. De skiljer sig åt i pris, prestanda och användningsspecificitet. Populära värmare inkluderar:

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Frigolit

Skummad plast med olika densiteter. Materialet finns i form av fyrkantiga eller rektangulära plattor. Ett särdrag hos skummet är en lång livslängd. Plast är lätt att bearbeta och installera, även nybörjare kan använda dem . Fördelarna med materialet inkluderar låg kostnad och lägsta värmeledningsförmåga i det ockuperade marknadssegmentet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mineralull

Universell isolering gjord av olika typer av smälter - glas, vulkaniskt och sedimentärt. Baserat på detta är materialet av tre typer: glasull, sten och slaggull. Ett luftskikt används som värmeisolator, med hjälp av vilket rummet är isolerat från kylan. Materialet tillverkas i form av rullar, plattor eller cylindrar, som är lätta att skära och bearbeta.

Mineralullens fördelar inkluderar brandmotstånd, vattenbeständighet, motståndskraft mot aggressiva kemiska föreningar och bra ljudisolering. Dessutom är materialet ansvarigt för kontinuerlig luftcirkulation och bidrar till att upprätthålla inomhusklimatet. En annan användbar egenskap hos produkten är dess miljövänlighet. Mindre resurser läggs på produktion av mineralull, det släpper inte ut skadliga föreningar i luften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Penoplex

Isolering baserad på polystyren. Materialet erhålls genom att tvinga plast genom ett formhål. Extruderat polystyrenskum produceras i form av rektangulära plattor i olika färger.

Det finns en fasning längs produktens omkrets, vilket förenklar justeringen av materialet och gör att elementen kan läggas så tätt som möjligt mot varandra. Penoplex har en porös struktur med små celler fyllda med gas och isolerade från varandra. På grund av detta uppnås goda värmeisoleringsegenskaper: isoleringen kan användas även under svåra vintrar.

Materialet är lätt, vilket gör det enkelt att transportera och installera. Isoleringens vikt tål även en lätt grund; professionell hjälp krävs inte för installation. Dessutom är penoplex lätt, och dess livslängd kan nå 50 år. Produkten ruttnar eller bryts inte ner, den är resistent mot skadliga mikroorganismer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Folie polyeten skum

Ett lager av polyeten fylld med gas och lödt till folien. Ett mångsidigt multifunktionellt material som behåller värme, transporterar fukt, reflekterar ånga och fungerar som en ljudisolator. Produkten består av flera lager, varav ett är tillverkat av aluminium och reflekterar upp till 97% av värmen.

Materialet är enkelt att bearbeta och skära, väger lite. Produktens lilla tjocklek gör att du kan lägga den både från ände till ände och överlappad. Polyetenskum fördubblar värmeeffektiviteten och slår en annan temperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

Efter att ha köpt materialet går de vidare till valet av lämplig utrustning och inventarier. Balkongisolering kräver inte användning av komplexa svåråtkomliga verktyg, och allt arbete kan utföras av en nybörjare.

För att avsluta loggian behöver du:

  • Bågfil. Behövs för skärning av material.
  • Limpistol. Den används för limning av element.
  • Spackel. Används för att applicera lim och kitt på arbetsytor.
  • Hammarborr eller borr. Hål för fästelement skärs med dessa verktyg.
  • Borsta. Den används när du behöver måla kittet.
  • Sandpapper. Krävs för den slutliga behandlingen av isoleringsytan.
  • Nivå. Styr ytans vertikala plan.
  • Borsta. Hon får en primer.
  • Bygghink. Lim föds upp i det.
  • Trälister, metallhörn. För bearbetning av kanterna på isoleringen, justera plattorna.
  • Självgängande skruvar, spikar, pluggar. De används som fästelement.
  • Bygghäftapparat. Behövs vid installation och säkring av material. Häftklammernas längd är 10 mm.
  • Polyuretanskum. Används för att stänga luckor och kanter.
Bild
Bild

Listan över verktyg varierar beroende på det valda materialet och funktionerna i loggian.

När balkongen har ett ojämnt golv kan cement, sand eller färdiga utjämningsblandningar appliceras före renovering. För mätning av arbete används en linjal eller måttband, och för utspädning av limmet behöver du en byggskopa eller annan behållare som du inte har något emot att bli smutsig.

Bild
Bild

Förarbete

Innan du går direkt till isoleringen av balkongen bör allt skräp och smuts avlägsnas från loggian. Om det finns gamla beläggningar på golvet eller väggarna måste de tas bort. När du förbereder dig måste du också dela upp balkongen i "kalla" och "varma" zoner. De förra inkluderar väggar och hörn som vetter mot gatan eller som gränsar till andra oisolerade ytor. Alla andra delar av balkongen klassificeras som varma.

Utifrån detta skisserar de en plan för framtida arbete:

  • Väggar och hörn som gränsar till gatan bör isoleras med stor omsorg;
  • Om balkongen gränsar till en isolerad loggia behöver partitionen mellan dem inte bearbetas;
  • Golvet och taket är isolerade oavsett balkongens utformning och placering;
  • Hörnen som bildas av de "varma" zonerna isolerar inte.

Innan isolering rekommenderas att täcka golvet med en primer. Detta förhindrar uppkomsten av mögel och tillväxt av skadliga mikroorganismer. På oglaserade loggier finns ofta genomgående hål, hål och sprickor. De förseglas med polyuretanskum eller speciella lösningar för att undvika värmeförlust och förlänga isoleringens livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Loggia -inglasning

Glasrutor är ett nödvändigt steg vid bearbetning av en balkong. Detta kommer att hålla dig varm, skydda rummet mot vind, snö och regn och förvandla loggian till ett separat rum. Detta förfarande kräver mer ansträngning än själva isoleringen, och det rekommenderas att kontakta proffs för genomförandet. Mer erfarna och självsäkra reparatörer kan dock göra det på egen hand.

Bild
Bild

Det finns flera sätt att glasera en balkong:

  • Använda träramar . Fördelen med denna metod är den höga kvaliteten på de använda materialen, hållfasthet, lång livslängd och utmärkta yttre egenskaper. Träramar är bra på att dämpa gatuljud, behålla värme. Endast glidande konstruktioner bör behandlas med försiktighet. De är tillverkade på ett sådant sätt att vatten kan tränga in i dem och frysa upp vid negativa temperaturer.
  • Ramlösa glas . Det garanterar skydd mot atmosfärisk nederbörd och ogynnsamma väderförhållanden. Designen har ett minimum av element, var och en av hög kvalitet och hållbarhet. Med denna metod är ramarna inte synliga, så fönstren ser solida ut och mer ljus kommer in. Nackdelarna med denna metod inkluderar de höga kostnaderna och omöjligheten av fullvärdig isolering av loggian, på grund av vilken loggian kan blåsa igenom med kraftiga vindbyar.
  • Med hjälp av metall-plastkonstruktioner . Metoden är utbredd på grund av dess goda prestandaegenskaper och relativt låga kostnad. Systemet håller temperaturen inne i rummet och ger tillförlitlig luftcirkulation. Plastkonstruktioner är mer funktionella än trä- eller andra ramar, så balkongen kan ventileras även under den kalla årstiden.

    Systemen kännetecknas av en lång livslängd. En inglasad balkong på detta sätt kommer att hålla minst 40 år. Strukturen innehåller dräneringshål för att minimera risken för att ramar fryser. Dessutom är plast lättare att ta hand om - det kräver inte målning, det är lätt att tvätta och rengöra.

  • Aluminiumglas . Ett av de billigaste alternativen. Designen är lätt, belastningen på balkongtaket är minimal. Samtidigt är materialen starka, hållbara och motståndskraftiga mot yttre mekanisk belastning. De är lätta att ta hand om, de är inte rädda för fukt och höga temperaturer. Installationen av strukturen utförs på kort tid; människor utan erfarenhet kan göra det.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man isolerar korrekt från insidan: steg för steg instruktioner

På balkongen måste tre typer av ytor bearbetas. Du bör börja från golvet och sedan gå vidare till väggarna och taket. Förfarandena för var och en av zonerna utförs på ett liknande sätt, men de har vissa skillnader på fliken lager.

Isolerat golv består av flera lager:

  • Impregnering. Den placeras på ett betonggolv. För en glaserad loggia är plastfolie lämplig.
  • Trä stockar. De är gjorda av 100x60 mm virke. Elementen är inriktade längs planet och placerar balkar och kilar under dem.
  • Värmeisolerande material. Isolering passar i utrymmet mellan stockarna. Det är viktigt att lagren ligger tätt intill varandra, och det finns inga luckor mellan dem.
  • Ångspärrfilm. Ett undergolv är monterat på det, som kan användas som plywood.

Den slutliga beläggningen läggs ovanpå det sista lagret, men detta bör göras efter att alla reparationsarbeten har slutförts. I annat fall kan golvet repas, fläckas eller skadas.

Bild
Bild

Väggisolering börjar med installationen av svarven . I de fall reparationer utförs i ett panelhus är det initialt nödvändigt att göra staketet på loggian fast och först sedan fortsätta till reparationsarbetet. Svarven monteras från en stång med måtten 40x40 eller 50x50 mm. Först placeras och fixeras vertikala element med pluggar, sedan är de anslutna med tvärgående delar. Isolering läggs i utrymmet mellan lådan, sedan fästs en ångspärrfilm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det sista steget är bearbetningen av taket:

  • Den rengjorda ytan behandlas med ett antiseptiskt medel.
  • Svarvbalkarna spikas i taket med självgängande skruvar eller pluggar med låsskruvar.
  • Isoleringen monteras med trälim eller polyuretanskum.
  • För att skapa en ångspärr läggs en polyeten eller foliefilm.
  • Om takbelysning krävs, dras elektriska ledningar.
  • Strukturen sys upp med plast- eller träpaneler.

Efter uppvärmning av balkongytorna börjar de avsluta dem. I detta skede kan du välja en originaldesign baserad på möbelns färg, syftet med det framtida rummet och närvaron av dekorativa element. Det är i detta skede som en atmosfär av komfort skapas, därför bör särskild uppmärksamhet ägnas åt detta stadium. Om det behövs kan du vända dig till proffs för att skapa ett originalprojekt.

Bild
Bild

Efterbehandling

Det sista steget i reparationsarbetet är väggbeklädnad. Vid efterbehandling tar de hand om både balkongens estetiska egenskaper och skyddsfunktionerna. Balkongen ska isoleras från ogynnsamma miljöförhållanden och vara bekväm för att vara i rummet regelbundet. Under installationen rekommenderas att ta stänger som inte är mer än 2 cm tjocka. De fixeras så att det finns ett mellanrum mellan dem för efterbehandlingsmaterial, till exempel vitt tätningsmedel.

Slutbehandlingen utförs med material av flera typer:

  • Foder . Naturmaterial med en naturlig färg. Fixas med spikar eller en häftapparat för konstruktion. Fodret är slitstarkt, slitstarkt, motståndskraftigt mot fukt. Samtidigt är det ganska dyrt.
  • Plastpaneler . Materialet är enkelt att installera; metoden "flytande naglar" används för installation. Plast tål extrema temperaturer och hög luftfuktighet, kräver inte målning. Paneltillverkare erbjuder ett brett utbud av färger. Du kan plocka upp paneler som imiterar trä eller dekorerade med ritningar.
  • MDF . Materialet är tillverkat av pressade kartongpaneler täckta med en speciell film. För att fästa elementen används klämmor. En egenskap hos byggmaterialet är att det absorberar fukt väl, därför är det nödvändigt att undvika kontakt med vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi isolerar panorama -loggian

Stora fönster utan ramar och skiljeväggar är ett alternativ för dem som vill göra en balkong med en originalinredning. Sådan inglasning är dyrare och är ett tecken på elitism. Isolering av en panoramaloggi är förknippad med ett antal nyanser, utan att ta hänsyn till att det inte kommer att vara möjligt att helt isolera rummet och skydda det från nederbörd.

Att bearbeta en balkong med denna typ av glas kräver mycket ansträngning, eftersom arbetet kan kräva ombyggnad av utrymmet. För att göra detta måste du få tillstånd att göra ändringar i stödstrukturerna. Dessutom kan du behöva hjälp av proffs: arbetet kräver användning av specialutrustning.

Bild
Bild

Först och främst är det nödvändigt att isolera golvet. Detta görs redan innan installationen av tvåglasfönster. Så tjockleken på isoleringen och andra värmeisolerande lager kommer att väljas godtyckligt, utan att förlita sig på fönstrenas bredd. För taket och väggarna är tjockleken på panelerna inte så kritisk, därför kan de hanteras i sista stund.

Under reparationen av golvet läggs flera lager av material; proceduren kommer att likna installationen av element på vanliga loggior. Ändringar börjar efter installation av folieklädd isolering. I detta skede placeras värmeelement, termoreguleringssensorer och elektriska ledningar på golvet. De måste täcka 70% av ytan eller mer, avståndet från väggen är minst 50 mm. Vidare är strukturen fylld med cementmurbruk 40-60 mm bred, längs omkretsen finns en spjälltejp (10x100 mm).

Bild
Bild
Bild
Bild

Typiska misstag

Många ägare av balkonger börjar isolera dem utan att ta hänsyn till många av nyanserna i arbetet. För att förlänga livslängden för den färdiga loggian och göra den så funktionell som möjligt är det nödvändigt att tydligt skissera en arbetsplan och undvika typiska misstag under reparationer.

Bild
Bild
  • Loggia -inglasning på fästen . Under arbetets gång kan ägarna till lägenheten visa ramen för inglasningen utanför. I det här fallet visas ett visir runt loggiens omkrets, på vilket snö kommer att samlas. På grund av detta uppstår isbildningar på byggnadens fasad.
  • Använd ett lager isolering . När du installerar skumblock med en tjocklek på 70-100 mm försummar många behovet av att ytterligare isolera dem. Detta är ett misstag, eftersom även sådant murverk kan frysa igenom under långvarigt kallt väder och starka vindar.
  • Brist på ångspärr . Utan att använda ett sådant lager kan materialet dämpa och förstöra ytorna på balkongen. Detta är särskilt farligt när balkongen är isolerad med mineralull. För isoleringens säkerhet rekommenderas att lägga ett lager av ångspärrfilm.
  • Användning av tätningsmedel utan skydd . Tätningsmedlets skum förstörs snabbt av exponering för solljus och hög luftfuktighet. Det kan börja bubbla och förstöra utseendet på loggian. För att undvika detta, skär av överflödigt tätningsmedel under reparationer, slipa kanterna och täck dem med akryl eller kitt.
  • Uppvärmning av "varma" zoner . Väggen mellan lägenheten och loggian kräver ingen bearbetning. Isolering påverkar inte temperaturen i nästa rum eller på själva balkongen, och proceduren kommer bara att förknippas med slöseri med pengar.

Ett annat misstag som kan göras vid reparation av en balkong är bristen på tillstånd att arbeta med stödkonstruktioner. När allvarliga ombyggnader planeras i lokalerna ska detta rapporteras till Bureau of Technical Inventory, som registrerar fastighetsobjekt. Tillstånd behövs dock inte när till exempel tvåglasfönster installeras på balkongen.

Rekommenderad: