Basaltplattor (37 Bilder): Ljudisolering Av Väggar Med Folieplattor, Mått Och Egenskaper. Vad Det är?

Innehållsförteckning:

Video: Basaltplattor (37 Bilder): Ljudisolering Av Väggar Med Folieplattor, Mått Och Egenskaper. Vad Det är?

Video: Basaltplattor (37 Bilder): Ljudisolering Av Väggar Med Folieplattor, Mått Och Egenskaper. Vad Det är?
Video: Soundproof Tile Installation for Home Studios & Podcasting 2024, April
Basaltplattor (37 Bilder): Ljudisolering Av Väggar Med Folieplattor, Mått Och Egenskaper. Vad Det är?
Basaltplattor (37 Bilder): Ljudisolering Av Väggar Med Folieplattor, Mått Och Egenskaper. Vad Det är?
Anonim

Mer än hård konkurrens har utvecklats på den moderna marknaden för bygg- och efterbehandlingsmaterial. Och detta gäller också segmentet av skummade arkpolymerer. Med tanke på att basaltplattor har alla chanser att vara ledande i sin klass, är många nu intresserade av allt som finns att veta om panelernas egenskaper, prestanda och omfattning. Det bör noteras att denna popularitet främst beror på de unika egenskaperna hos mineralfiberisolering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Inledningsvis bör det noteras att typen av isolering som övervägs ligger så nära mineralull som möjligt i dess egenskaper. Detta avgör till stor del dess förekomst i Ryssland. För att förstå vad exakt basaltplattor är är det värt att uppmärksamma deras främsta fördelar och nackdelar. Listan över tydliga och mest betydande fördelar innehåller flera egenskaper.

  • Minskad värmekonduktivitetskoefficient på grund av fiberstrukturen. Således är en 10 cm platta i samband med termisk verkningsgrad jämförbar med värmeisolatorer, vars tjocklek är upp till 30 cm.
  • Hög ljudabsorbering, som tillsammans med den tidigare egenskapen bidrar till skapandet av det mest bekväma mikroklimatet inuti rummet, vars väggar och andra strukturella element är klara med den övervägda isoleringen.
  • Ökat motstånd mot aggressiv kemisk miljö. Vi pratar särskilt om syror, alkalier och tekniska oljor. På grund av denna egenskap används plattorna i stor utsträckning vid isolering av masugnar, olika typer av teknisk utrustning och rörledningar.
  • Refraktäritet, vilket gör att materialet kan användas i nästan alla driftsförhållanden.
  • Styrka och lång livslängd, som avgör isoleringens förmåga att behålla sin form under den längsta möjliga perioden.
  • Höga värden när det gäller ånggenomsläpplighet, som direkt beror på att plåtvärmeisolatorns installationsteknik följs. Med korrekt installation transporteras överflödig fukt utanför lokalerna med största möjliga effektivitet.
  • Motstånd mot effekterna av en biologiskt aktiv miljö. Till exempel kan vi prata om att orsaka skador av insekter och / eller gnagare.
  • Den mest förenklade processen att montera plattor. Hela arbetsutbudet kan utföras nästan ensam, vilket i sig avsevärt minskar ekonomiska kostnader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis finns det också vissa nackdelar. Först och främst talar vi om behovet av strikt efterlevnad av de regler som tekniken tillhandahåller . Isoleringens hållbarhet och dess prestanda beror direkt på detta.

Ofta kan det med tiden bildas luckor mellan enskilda isoleringspaneler. Som ett resultat försämras ljudet och, viktigast av allt, värmeisoleringen i rummet avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tillverkas plattor?

Den beskrivna sorten är gjord av flera stenar. Listan över råvaror innehåller basalt, diabas, dolomit och kalksten. De bearbetas vid förhöjt tryck med hjälp av specialutrustning. Resultatet av motsvarande processer är tunna, men samtidigt de mest hållbara fibrerna som ligger till grund för framtida isoleringskort. Den tekniska processen i detta fall är följande:

  • råvaror som erhålls från vulkaniska bergarter krossas i krossar och värms upp till 1, 5 tusen grader;
  • en "smälta" erhålls, bestående av fibrer med en diameter på upp till 88 mikron och en längd av 1 cm;
  • en oorganisk komponent introduceras, som ger en stark bindning mellan fibrerna och själva isoleringen;
  • producera högtemperaturvakuumpressning av plattor med en viss densitet;
  • det resulterande materialet torkas i speciella ugnar vid förhöjda temperaturer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag erbjuder företag som specialiserar sig på produktion av basaltplattor 4 typer av produkter på marknaden. Med hänsyn till driftförhållandena samt viktegenskaperna kan följande kategorier av paneler särskiljas:

  • ljusdensitet är från 15 till 20 kg / m3;
  • medium - från 35 till 40 kg / m3;
  • plattor med en densitet från 50 till 70 kg / m3;
  • tung - från 150 till 170 kg / m3

Det är viktigt att ta hänsyn till att fiberns nyckelegenskaper förblir oförändrade, oavsett de angivna parametrarna. Med andra ord varieras endast packningstätheten för matrisen under tillverkningen av plattorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande egenskaper

Idag, på grund av minsta vikt och maximal styrka, tar basaltplattor förtjänat en särskild plats i sin klass. När det gäller ett antal egenskaper har de inga konkurrenter bland moderna värme- och ljudisolatorer . Enligt aktuell statistik står de för cirka 70% av marknaden. Det är därför det är värt att uppmärksamma de viktigaste parametrarna för denna isolering, som har funnits stor tillämpning i konstruktion och andra områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Värmeisolering och ljudisolering

Som redan nämnts bildas strukturen hos det material som övervägs av de finaste fibrerna, som slumpmässigt sammanflätas. Som ett resultat bildas mycket små celler. Det är viktigt att ta hänsyn till att de innehåller luft, på grund av vilka unika värmeisoleringsegenskaper tillhandahålls . Samtidigt har materialet en minsta värmeledningsförmåga, som varierar i intervallet 0, 032-0, 048 W / mK. Med andra ord kan en basaltplatta med en tjocklek av högst 100 mm tillhandahålla värmeisolering, vad gäller parametrar som är jämförbara med en vägg av silikatstenar med en tjocklek på 140 cm.

Tillsammans med den ovannämnda egenskapen bestämmer de beskrivna strukturella särdragen också ljudisoleringskomponenten i mineralullsplattan . Så isolering med en tjocklek på 30 till 50 mm kan absorbera upp till 500 Hz och ännu högre. För 125 och 250 Hz är absorptionskoefficienten 0,2 respektive 0,65. Samma indikator, med en ökning av tjockleken på plattorna till 10 cm, stiger till markeringarna 0, 45 och 0, 9.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenångpermeabilitet, hydrofoba egenskaper

Fibrer av basaltisoleringsskivor är vattenavvisande. På grund av förekomsten av olika tillsatser kan tillverkarna avsevärt förbättra dessa hydrofoba egenskaper. Poängen är att materialet behåller inte ånga och fukt, det vill säga huvudegenskaperna i detta fall är minsta vattenabsorption (inom 1,5%) och ökad ångpermeabilitet.

Som ett resultat kan vi prata om nästan omedelbar avlägsnande av all överflödig fukt i atmosfären. Detta förhindrar risken för kondens, svamp, mögel och röta. I praktiken förblir materialet så torrt som möjligt även under förhållanden med hög luftfuktighet utanför rummet.

Sådana egenskaper gör det möjligt att effektivt använda kaminen vid inredning av bastur och bad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ej brandfarligt, brandsäkerhet

Om basaltplattan helt uppfyller GOST -standarderna, kännetecknas den av:

  • ökat motstånd mot höga temperaturer;
  • minsta rökproduktionshastighet;
  • brist på toxicitet hos förbränningsprodukter;
  • brännbarhet (är brandsäker) och brandsäkerhet.

Förresten, vid en temperatur av 1 tusen grader börjar smältningen av materialet först efter 2 timmar. Det är värt att överväga att prover av isolering som inte uppfyller nuvarande standarder kan säljas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Förutom allt ovanstående är det nödvändigt att uppmärksamma en hel lista med viktiga egenskaper hos den beskrivna värmeisolatorn. Och i det här fallet talar vi om följande konkurrensfördelar som ger honom ledarskap inom det relevanta segmentet:

  • ekologisk renlighet och säkerhet;
  • ökad styrka (plattor deformeras inte under påverkan av olika faktorer och behåller sin form under hela livslängden);
  • motstånd mot de negativa effekterna av vibrationer och deformationer;
  • enkel installation.

Var uppmärksam på att basaltplattor inte innehåller ämnen som kan skada miljön och människors hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Med hänsyn till syftet och de operativa egenskaperna kan flera kategorier av det ansedda värmeisoleringsmaterialet särskiljas

Mjuka brädor utformade för minimal belastning och har en porös struktur, vilket gör dem till den mest effektiva värmeisolatorn

Bild
Bild

Skivor med medelhög styrka, oftast för att ordna ventilerade fasader, avsluta luftkanaler med skydd mot inträngning av öppen låga i en brand, samt för att skapa ljudisolering

Bild
Bild

Stela plattor som klarar betydande belastningar utan att skada värmeisoleringens prestanda. Denna sort används i stor utsträckning vid utförande av utomhusarbete, liksom för isolering av golv och ramdelar

Bild
Bild

Basalt isolering av folie. I detta fall är huvudfunktionen förmågan att delvis reflektera värme. Det är värt att notera att folien kan vara närvarande på en eller båda sidor

Bild
Bild

Dimensioner

Idag är de vanligaste parametrarna för de beskrivna isoleringsskivorna 1200x600 mm. Till salu nu kan du hitta paneler, vars tjocklek varierar i intervallet 20-120 mm (1200x600x20, 1200x600x50 mm och så vidare) . Förutom måtten på plattan bör dess vikt också beaktas, det vill säga det finns två nyckelfaktorer som påverkar enkel installation. Med en vikt på flera kilo kan den läggas även på de mest otillgängliga platserna utan hjälp och överdriven ansträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

Med tanke på rekordpopulariteten hos den aktuella isolatorn och de enastående prestationsindikatorerna är många kända företag engagerade i sin produktion idag. Flera varumärken intar de ledande positionerna i de nuvarande betygen.

Knauf - ett tyskt företag, som med rätta anses vara ett av världsledarna, bland annat vid tillverkning av basaltplattor. Det började sin historia redan 1932, det vill säga att det snart kommer att fira sitt 100 -årsjubileum.

Bild
Bild

Rockwool - en tillverkare av moderna värmeisolatorer baserade på basalt och stenull. En av företagets tydliga konkurrensfördelar är ett brett utbud av produkter och standardstorlekar. Deras särpräglade parametrar är också styrka och densitet.

Bild
Bild

Izovol - ett ledande inhemskt varumärke inom utveckling och tillverkning av värmeisoleringspaneler, inklusive basaltplattor. På grund av det stora utbudet av produkter som presenteras på den ryska marknaden har en potentiell konsument möjlighet att välja det mest lämpliga materialet i varje specifikt fall. Och listan över konkurrensfördelar inkluderar en överkomlig kostnad med ett optimalt förhållande mellan pris och kvalitet på produkterna.

Bild
Bild

Isoroc - ett stort företag som specialiserat sig på tillverkning av ett brett utbud av värmeisoleringsmaterial som uppfyller gällande standarder. I segmentet basaltpaneler erbjuder köparna ett ganska stort urval.

Bild
Bild

Technonikol - tillverkaren av det beskrivna materialet, som är välförtjänt populärt på den ryska och andra marknader. Produkterna kännetecknas av hög kvalitet, hållbarhet och ökad hållfasthet.

När du väljer ett visst märke basaltbaserad isolering, rekommenderas det starkt att ägna särskild uppmärksamhet åt materialets kvalitet. Det är från honom som sådana prestandaindikatorer som hållbarhet och nivå av värme och ljudisolering direkt beror.

Bild
Bild

Användningsområden

Som ett miljövänligt material används mineralullskivan för närvarande flitigt i moderna byggnader med flera våningar och stugor. Det bör noteras att panelerna är lika effektiva vid efterbehandling av både uppförda och redan färdiga byggnader och strukturer som en del av renoveringen. Med hänsyn till dess eldfasthet används materialet framgångsrikt för att isolera områden runt kaminen i bad. I praktiken används basaltplattor oftast för efterbehandling av olika föremål och konstruktionselement. Låt oss lista de viktigaste.

  • Omslutande strukturer i alla konfigurationer.
  • Medelstora hålrum i flerskiktsväggar (tegel, gas och expanderad lerbetong), samt i sandwichpaneler.
  • Fasader på vilka materialet läggs på lim, följt av puts eller applicering av något annat skyddande lager. Bland annat används tallrikar när det krävs för att isolera ett timmerhus.
  • Våta och ventilerade fasader.
  • Botten- och toppskikten i flerskiktade och plana tak.
  • Skrov, skiljeväggar och maskinsammansättningar inom skeppsbyggnad.
  • Skorstenar, värmepannor och annan pannutrustning.

Det kan dras slutsatsen att med hjälp av basaltplattor isoleras praktiskt taget alla strukturella element i konstruktioner - från fundament till taket. Och även dessa paneler har funnits tillämpning inom olika områden inom industriell produktion och energi.

Glöm inte sådan kvalitet som brännbarhet, vilket utökar plattans användning.

Rekommenderad: