Fårullstäcke (41 Bilder): Ull Och Halvull, Fördelar Och Nackdelar, Jacquard Och Med öppen Ull, Lätt

Innehållsförteckning:

Video: Fårullstäcke (41 Bilder): Ull Och Halvull, Fördelar Och Nackdelar, Jacquard Och Med öppen Ull, Lätt

Video: Fårullstäcke (41 Bilder): Ull Och Halvull, Fördelar Och Nackdelar, Jacquard Och Med öppen Ull, Lätt
Video: Ull och skinn - en hyllning till hantverket och fåret 2024, April
Fårullstäcke (41 Bilder): Ull Och Halvull, Fördelar Och Nackdelar, Jacquard Och Med öppen Ull, Lätt
Fårullstäcke (41 Bilder): Ull Och Halvull, Fördelar Och Nackdelar, Jacquard Och Med öppen Ull, Lätt
Anonim

Det är svårt att föreställa sig en modern person för vilken komfort inte är viktigt. Trött på den snabba livstakten på en dag, vill du koppla av, glömma dig själv till morgonen och störta ner i en mjuk filt.

I jakten på den perfekta förpackningen förbättrar tillverkarna ständigt tekniken genom att blanda olika typer av fibrer för att få den perfekta produkten. De mest populära produkterna från alla befintliga serier är dock fårullsfiltar. Jämfört med andra fibrer har de ett antal funktioner och fördelar.

Fördelar och nackdelar

Fårull är ett naturmaterial som erhålls genom klippning av får och vidare bearbetning. Oavsett var den används är den varm och praktisk överallt. Varje produkt som tillverkas av detta material blir inte bara varm, utan också läkande, kapabel att förebygga olika sjukdomar eller bli en hjälpkomponent i själva behandlingen.

Filtens läkande egenskaper förklaras av "torr" värme, som kan:

  • lugna nervsystemet;
  • lindra muskelspänningar och ledspänningar;
  • påskynda återhämtningen från förkylningar;
  • öka blodcirkulationen genom att slappna av i kroppen;
  • lugna huden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fårullfiltar är antistatiska. Vid kontakt med användarens kropp avger de en användbar negativ laddning, vilket frigör personen från det negativa positiva. På grund av detta finns det ingen skadlig effekt på en person, vilket ökar kroppens motståndskraft mot huvudvärk, yrsel, depression och funktionsfel i sköldkörteln.

På grund av det faktum att sådana filtar har låg värmeledningsförmåga tillåter de inte att användarens kroppsvärme tränger igenom filten.

Samtidigt tillåter de inte yttre temperaturfaktorer (värme eller kyla) att påverka kroppen, täckt av själva filten. På så sätt skapar överkasten de mest bekväma förhållandena för vila eller sömn, exklusive svettbildning eller frysning.

Fårullfiltar är väldigt hygroskopiska. De kan absorbera fukt i en tredjedel av sin vikt (huvudsakligen från luften och producerad av människokroppen), och omedelbart avdunsta det utan spår. Därför är sådana produkter alltid torra och ger användaren en liknande atmosfär och komfort.

Företag producerar linjer för människor i alla åldrar. De minsta modellerna är utformade för barn, de flesta av raden är avsedda för vuxna. Dessutom är ulltäcken i fårskinn relativt billiga. Detta gör att du kan välja en produkt baserat på de önskade parametrarna, som inte når din budget.

Bild
Bild

Vissa kunder, som står inför köpet av en sådan filt, noterar dock att priset på de bästa modellerna i genomsnitt inte kan kallas lågt. I regel, om kostnaden är flera hundra rubel, indikerar detta produktens dåliga kvalitet och fyllnadens blandade struktur (till exempel en blandning av ull med syntetfibrer).

Ett högkvalitativt alternativ, värt att köpa, kostar cirka 2500 till 5 000 rubel, eller ännu mer

Sådana överkast har förmågan att neutralisera lukt. På grund av lanolin (ett naturligt antiseptiskt medel) eliminerar de lukten av svett och andra främmande aromer och dödar de giftiga toxinerna som de innehåller. På grund av fibrernas finmaskiga struktur cirkulerar dessutom luft konstant i fyllmedlet, vilket eliminerar sedimenteringsdammet.

Ofta köper kunderna två filtar samtidigt: en för daglig användning och den andra för en extra, som kan användas för att täcka gäster vid ankomst.

Detta tillvägagångssätt gör att du enkelt kan ta hand om dina närmaste, eftersom ett fårskinn filt är en bra present för alla tillfällen. Detta är en lämplig och alltid nödvändig hushållsartikel, så det är alltid välkommet.

Bild
Bild

Tyvärr är det den naturliga sammansättningen av materialet som ger filten några olägenheter. Tyvärr är naturlig fårull inte lämplig för alla användare, eftersom den innehåller en betydande andel lanolin.

De med för känslig hud (inklusive allergiker) kan inte köpa en sådan filt, eftersom det kan skada kroppen och orsaka obehag (rodnad, irritation, klåda). Därför måste köpet av en sådan produkt vara noggrant, oavsett ålder för den framtida användaren.

Liksom de flesta sängkläder är en fårullsfilt ofta hem för dammkvalster. Dessutom, om du inte använder den på ett tag eller om det är mycket luftfuktighet i huset och rummet inte är ventilerat, kommer en nattfjäril säkert att börja i den här filten.

Livslängden för sådana produkter är konstruerad i cirka 10 - 15 år

Tillverkaren försäkrar att hela denna tid kommer fyllnadsstrukturen att förbli oförändrad, kommer inte att tårta, förbli homogen. Faktum är att produkten förlorar sina egenskaper mycket tidigare.

Om döda hår från ett avlivat får kommer in i fyllmedlet, kan det ändra den allmänna mjukhetsidyllen genom att införa en slags fluga i salvan: en sådan fiber är grövre vid beröring.

En annan nackdel med sådana filtar är deras höga vikt, som är dubbelt så stor som kamelhår, för att inte tala om duniga och lätta syntetiska produkter. Å andra sidan gillar denna funktion till och med många användare, för vilka vikten är jämförbar med indikatorerna för kroppens kvalitet och skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av de betydande nackdelarna med fårullsfiltar är vårdens komplexitet. Dessutom är inte ens det mest känsliga tillvägagångssättet alltid framgångsrikt, och produktens kvalitetsindikatorer försämras märkbart för varje rengöring. Dessutom har en del av linjen en karakteristisk lukt, som inte alla kunder klarar av.

Hur är det användbart?

Tack vare modern teknik har tillverkningsföretag lärt sig att göra produkter som inte är taggiga, men mjuka och behagliga för kroppen, och filtrenas kvalitetsegenskaper minskar inte.

Bild
Bild

Utöver det faktum att under sådana skydd täcks inte överhettning på sommaren och kallt på vintern, de har användbara egenskaper, som ett tillägg vid behandling av olika problem:

  • enligt läkare kan varma fårskinnsfiltar stärka immunsystemet och ha en fördelaktig effekt på hela kroppen;
  • de befriar användaren av känslan av trötthet och blues;
  • bidra till att skapa en mysig atmosfär på ytan på sovplatsen för spädbarn, vilket ger värme och komfort till den hårda ytan på den ortopediska madrassen;
  • lindra taggig värme hos barn och vuxna;
  • lindra smärta i ryggraden, är relevanta för radikulit, osteokondros, reumatism;
  • rekommenderas för dem som lider av bihåleinflammation, astma, gikt, otitis media;
  • förbättra ämnesomsättningen, lindra puffiness och sakta ner hudens åldrande;
  • har en mild anti-celluliter effekt;
  • normalisera blodcirkulationen och minska hjärtfrekvensen, normalisera hjärtfunktionen.

Det finns en åsikt att fårullsfiltar hjälper till med lunginflammation, är oumbärliga för hypotermi, bidrar till snabb återhämtning av kroppen under muskelsträckning och aktiv fysisk aktivitet.

Bild
Bild

Ibland märker användarna någon massageeffekt när de använder ett sådant överkast. Förutom den antiinflammatoriska och uppvärmande effekten har sådana produkter en antibakteriell effekt.

Visningar

När det gäller externa indikatorer och tillverkningsmetod finns fårskinnsfiltar tillgängliga med öppen och sluten ull. Dessutom kan de vara ensidiga eller tvåsidiga. När det gäller sammansättning kan en sådan filt vara naturlig ull eller halvull (med tillsats av polyester i förhållandet 4: 10), vävd eller fiberduk.

Efter produktionstyp

Idag kan alla varianter av fårskinnsfiltar delas in i tre grupper:

  • quiltad;
  • vävd;
  • päls.

Av dessa är det bara quiltade som är stängda. Dessutom är det dessa modeller som efterfrågas idag mer än andra. Quiltade modeller med fårskinnsfyllning är ett varmt quiltat ulltyg som ligger mellan två lager textilier.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

I sådana mönster observeras principen: ju tjockare ullskikt, desto tyngre och varmare filten själv:

  • den lätta fårskinnsversionen innehåller cirka 100 - 150 gram fiber per kvadratmeter. m;
  • i lätta modeller för 1 kvm. m. dukar använder cirka 250 - 300 gram ull;
  • i måttligt varma (standard) produkter är fyllmedlet mer - 400 gram;
  • särskilt varma (vinter) modeller för dem som ständigt fryser, tillåter 700 - 800 gram ull per 1 kvm. m och mer.

Som en dubbelsidig beläggning av ett ullskikt använder varumärken ofta täta andningsbara textilier tillverkade av naturliga och blandade fibrer (bomull, kalik, satin, polycotton). Denna kategori av överkast kännetecknas av färgpalettens och färgernas rikedom, vilket alltid är viktigt för köparen och noteras i recensioner på Internet.

Den vävda modellen är i själva verket ett tunt tyg som inte minskar dess termiska egenskaper. En sådan filt är motståndskraftig mot deformation, skrynklas inte, det är bekvämt att förvara den i en garderob eller linnelåda i en soffa (säng). Sådana modeller är bra som sommar- och halvtidsfiltar: för dem som inte känner igen tunna överkast för vintern kanske de inte är tillräckligt varma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fårskinnsfiltar kan kallas för den mest lyxiga kategorin i raden. Det är de som kan ha en eller två öppna sidor av ett mjukt fyllmedel, som bearbetas längs kanten med en bred trimningskant av stickat tyg.

Modeller som är öppna på båda sidor är de dyraste, men också de mest opraktiska, eftersom att ta hand om dem är dubbelt så svårt som ensidiga motsvarigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En ensidig filt med öppen ull är bekvämt eftersom den kan användas som en filt eller en filt som dekorerar sängens yta under dagen. Oftare blir polyester eller satin toppen av en av sidorna. Ibland dekorerar tillverkare sådana produkter med jacquardmaterial med ett ljust tryck.

Dimensioner

Parametrarna för filten, inte bara produktens kostnad beror på dem. Det är viktigt att locken är tillräckliga och att du inte behöver böja benen för att täcka. Det är dåligt när man måste krypa under det. Därför är det nödvändigt att ta hänsyn till antalet personer, liksom deras längd vid köp.

Det är också viktigt att komma ihåg att tillverkare tillverkar sängkläder enligt specifika standarder. Det blir svårt, om inte omöjligt, att välja ett påslakan för en icke-standardmodell.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag tillverkar företag produkter i flera storlekar, som kan klassificeras som:

  • bebis - produkter från nyfödda till dagisbarn, längden och bredden på dessa produkter är 60x90, 80x90, 90x120, 100x140, 110x140 cm;
  • ett och ett halvt sover - sorter med parametrarna 140x200, 140x205, 150x200, 155x200, 155x220, 160x210 cm för en användare;
  • dubbel - analoger för två, utmärkta med stor komfort och mått: 170x200, 175x205, 180x210 cm;
  • euro -standard - inte bara bekväma, utan också de mest rymliga modellerna - 200x210, 200x220 cm.
Bild
Bild

Topptillverkare

Ett rikt sortiment av textilprodukter ger många alternativ för att välja ett kvalitetsfårfilt. Ibland är det så stort att det är lätt att bli förvirrad i det.

För att få en mer detaljerad förståelse av sådana överkast, du kan bekanta dig med produkter från följande företag, märkta med positiva kundrecensioner:

  • Belashoff -en produktserie av finullad fårull med ett satinjacquardöverdrag av 100% bomull, samt förpackning av en blandad komposition, quiltade modeller av en lätt och standardplan med trevliga färger (budgetprodukter utformade för masskonsument);
  • Billerbeck - märkesvaror från en tysk tillverkare, kända för den europeiska kvalitetsnivån, gjorda av ull av fina fleecefår, som har klarat flera rengörings- och kardningsnivåer (originalprodukter med en fluffig sida av lamaull, den andra - bomull linne och en fårskinnskärna);
Bild
Bild
Bild
Bild
  • La Scala - lätta quiltade modeller av australiensiska får med en liten vikt (från 1000 till 1300 gram i genomsnitt), kompletterat med ett jacquardöverdrag, alternativ för vuxna i standardstorlekar;
  • Dargez - täcken för en och en halv, dubbelsäng (inklusive europeisk storlek), en serie varma och billiga modeller som andas, gjorda av får och merinoull från australiensiska får; varma, olika viktmodeller med höga elastiska och värmebeständiga egenskaper;
  • Erdenet - Produkter från det mongoliska företaget av universella storlekar för vuxna, kännetecknas av relativt låg kostnad och hög kvalitet på överkast; quiltade modeller, förpackade i naturliga bomullsöverdrag i trevliga pastellfärger;
Bild
Bild
  • " Holtie " -produkter av märket Moskva för vuxna med ensidig plan med päls och satinsidor, dekorerade med monokromatiska mönstrade jacquardöverdrag, samt dubbelsidiga motsvarigheter, varma, otroligt mjuka, behagliga för kroppen;
  • " Posteltex-plus " - slutna överkast från Ivanovo -tillverkaren för olika ålderskategorier av användare (avsedda för barn och vuxna), medeltäthet (300 gram per 1 kvm), Har vanliga och färgade omslag av teak, grov calico (de mest budgetprodukterna från de presenterade företagen).

Hur väljer man?

Att välja en fårskinnsfilt är en aktivitet som kräver ett noggrant tillvägagångssätt. Inte allt säljare annonserar är bra för varje användare. Om köpet inte passar kommer detta att påverka sömnkvaliteten: det kan vara rastlöst, morgonen verkar tung, humöret är dåligt och hälsotillståndet är överväldigat. Trots att filten bara är ett tillbehör beror mycket på det.

Om sortimentet i butiken är tillräckligt stort bör du föredra en produkt gjord av finull australiensisk merinoull. Sådana modeller anses vara av högsta kvalitet och mest hållbara, även om deras vikt är något tyngre än filtar av vanlig fårull.

Om en sådan filt är till salu kommer säljare definitivt att betona detta och erbjuda det att köpa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att köpa en ullfilt uteslutande i en pålitlig butik, ha möjlighet att se produkten med egna ögon, var uppmärksam på densiteten i strukturen, volymen, storleken, materialet på toppen (i täcken).

Närvaron av ett kvalitetsintyg och överensstämmelse med hygienstandarder är en förutsättning för köpet. Dessutom anger en säljare som respekterar sig alltid kontrollinformation på etiketten, med vilken du kan ta reda på tillverkaren, fyllnadens sammansättning och densitet, textilier, mått samt rekommendationer för vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om filten verkar för ljus är det troligt att dess sammansättning inte är naturlig, men blandad. Dessutom är det viktigt att vara uppmärksam på omslaget: för en filt av hög kvalitet är textilierna alltid jämna, släta och har inga synliga defekter (skav, ledtrådar, hål, omålade områden).

I en bra filt är fyllmedlet jämnt fördelat, det är elastiskt, mjukt, har inga tätningar, klumpar och oegentligheter. Dessutom är det viktigt att bygga på priset och välja mellanvägar mellan billiga och dyra alternativ.

Hur man bryr sig?

Fårullfiltar är nyckfulla att ta hand om och deformeras med vilken som helst, även den mest skonsamma typen av rengöring. Även handtvätt kan skada fyllnadsfibrernas struktur, minska avståndet mellan dem och minska dem i storlek.

Bild
Bild

Produkten får under inga omständigheter tvättas i varmt vatten: ullen blir till filt.

En av de viktigaste reglerna för vård är noggrann drift. För att bevara skönheten i det ursprungliga utseendet kan du använda ett påslakan eller, enligt italienarnas exempel, ett lakan.

Detta kommer att försena ansamling av smuts och fördröja rengöring. För att förhindra att filten hakar ihop och för att förhindra att det skapas en miljö för utseende av mikroorganismer är det nödvändigt att regelbundet ventilera duken i frisk luft.

Förvara produkten i ett andningsväska när den inte används. Förvaring i en plastpåse är oacceptabelt, vilket kommer att framkalla möll.

Bild
Bild
Bild
Bild

För dem som inte tål även de minsta fläckarna kan du gå till kemtvätt eller tvätta sådana produkter i kallt vatten utan att centrifugera. Om rengöring är nödvändig kan detta göras med en torr borste eller dammsugare.

Om tvätt är oundvikligt kan vanligt pulver inte användas, och det är också oönskat att vrida ut produkten direkt efter sköljning. Det är nödvändigt att låta vattnet rinna av naturligt, och först då pressa filten något. Rotationsrörelser som skulle skada materialets struktur är uteslutna.

Rekommenderad: