Tol (27 Foton): Vad är Det? Tak- Och Vattentätningsapplikationer. Skillnad Från Takmaterial. Hur Ska Man Lägga Rätt?

Innehållsförteckning:

Video: Tol (27 Foton): Vad är Det? Tak- Och Vattentätningsapplikationer. Skillnad Från Takmaterial. Hur Ska Man Lägga Rätt?

Video: Tol (27 Foton): Vad är Det? Tak- Och Vattentätningsapplikationer. Skillnad Från Takmaterial. Hur Ska Man Lägga Rätt?
Video: Byggmax tipsar, så lägger du tak (Del 2 - lägga underlagspapp) 2024, Maj
Tol (27 Foton): Vad är Det? Tak- Och Vattentätningsapplikationer. Skillnad Från Takmaterial. Hur Ska Man Lägga Rätt?
Tol (27 Foton): Vad är Det? Tak- Och Vattentätningsapplikationer. Skillnad Från Takmaterial. Hur Ska Man Lägga Rätt?
Anonim

Det moderna sortimentet av tätskikt och takmaterial är utformat för många tillämpningar. De flesta produkterna säljs i rullformat för enkel transport och installation. Trots den stora variationen av analoger är den välkända produkten som kallas takpapper fortfarande relevant.

Bild
Bild

Vad det är?

Takpapper anses officiellt vara en typ av takmaterial. Det är ett hållbart material som produceras i rullar. En speciell typ av kartong uppfanns för länge sedan och säljs i alla järnaffärer. För att beläggningen ska ha de nödvändiga tekniska egenskaperna behandlas specialkolkartong med tjärbaserad impregnering . Används även vid tillverkning av mineralflis eller sand.

Idag är både stora tillverkare och nystartade företag engagerade i tillverkningen av detta material. Det finns flera varianter av denna produkt, som skiljer sig åt i syfte och tekniska egenskaper.

Vissa typer är bra för att skydda byggnader mot fukt, andra används för takläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Takpapper kan inte skryta med en höghållfast indikator, men det är prisvärt. Om beläggningen blir oanvändbar kan du byta ut detta område utan särskild kostnad . Materialet används ofta för tillfälliga konstruktioner. När man bygger kapitalstrukturer rekommenderas att man gör ett val till förmån för starkare och mer slitstarka material.

Under många års arbete med detta material har experter identifierat dess fördelar och nackdelar . När du arbetar med tjärpapper behöver du inte ha speciella färdigheter och förmågor. Materialets vikt är liten, så det är inte svårt att arbeta med det. Det kan också användas för strukturer som inte tål högt tryck.

Utmärkt flexibilitet gör det möjligt att lägga produkten i olika vinklar. Med dess hjälp kan du skydda byggnaden mot fukt, kondens och nederbörd.

Takplattor väljs oftast för små byggnader som skjul, garage och andra strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som nackdelar, förutom den låga indikatorn på tillförlitlighet och styrka, är det möjligt att notera brandfarligheten. Dessutom har denna produkt otillräcklig motståndskraft mot yttre faktorer.

Även om vattentätning görs med taktak, är skyddet inte idealiskt . Under påverkan av låga temperaturer tappar materialet sin elasticitet och täcks av sprickor. I detta fall rekommenderas det att installera i flera lager.

En annan negativ aspekt är låga estetiska egenskaper. På grund av sitt grova och oförutsägbara utseende används takpapper inte för dekoration. Som regel finns denna produkt i svarta eller mörkgrå färger.

Anteckningen! Det finns två typer av produkter: takläggning och vattentätning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är skillnaden från takmaterial?

Utåt är det nästan omöjligt att skilja ett takmaterial från ett annat, medan det finns en signifikant skillnad mellan dem. Det ligger i de tekniska egenskaperna för varje produkt. Precis som takpapp tillverkas takmaterial på kartong, men det impregneras inte med en hartskomposition utan med flytande bitumen som ett resultat av vilket takmaterialets prestandaegenskaper blir högre i jämförelse med takpapper. På grund av den ökade användbarheten och tillförlitligheten kan den första typen av produkter användas vid konstruktion av hållbara strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer och märken

En kvalitetsprodukt tillverkas nödvändigtvis i enlighet med etablerade standarder. Ryska företag följer GOST 10999-76.

Moderna tillverkare erbjuder fyra alternativ för detta material

  • Namnet är tjära-läder (slät duk, utan dammning) . Det översta lagret saknas. Märke - TK 350. Användningsområde - ångspärr och takdekoration. Vikt (1 kvadratmeter) - 350 gram.
  • Produktnamn - vattentätning . Brist på översta lagret. Märke - TG 350. Huvudsyfte - vattentätning. Vikt - 350 gram.
  • Namnet är ett sandtäckt material (finkornigt) . Denna typ av produkt kan identifieras med ett speciellt skyddande skikt av kvartssand; en film av impregneringsmedel används också, applicerad på båda sidor. Märke - TP 350. Tillämpningsområde - takläggning av tillfälliga eller förfallna konstruktioner, och du kan också bara använda som ett första lager för andra moderna typer av tak. Vikt - 350 gram.
  • Materialets officiella namn är enbart grovt tak . Reliefytan kan noteras som den främsta kännetecknen. På båda sidor är materialet täckt med hård tjära. Varumärke - TVU 420. Varianter av användning - som bas för andra takprodukter eller takläggning av tillfälliga konstruktioner. Vikt - 420 gram.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa är de vanligaste sorterna som används flitigt. På rea finns även frimärken med en särskilt grov förband på arks framsida. Betyg - TG 300 och TKK 400.

Anteckningen! Professionella som har arbetat med olika bygg- och efterbehandlingsmaterial i flera år rekommenderas att noggrant undersöka sprinklingens kvalitet. Eventuella ruttna föroreningar är uteslutna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var används den?

Takpapper används inom olika områden, beroende på materialets förband och andra kvaliteter

  • Huvudanvändningen är takbeklädnad. Den grovkorniga produkten har hittat in i plana tak.
  • Takpapper med en sandig beläggning är lämplig för vattentätning av fundamentet. Det används också inom byggbranschen för att åtgärda läckor eller utföra andra reparationer.
  • Vattentät material används för badrum. Det kan läggas under brickorna.
  • Grunden för ett tak med flera lager.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur installerar man höljet?

För att få ut mesta möjliga av materialets kvaliteter måste du lära dig hur du lägger takpapperet korrekt. Om alla villkor är uppfyllda kommer taket att förbli intakt och hålla i cirka tre år. Trots att processen med att lägga detta material är ganska enkel måste du utföra alla nödvändiga arbetssteg.

Takbeläggning kan läggas på olika underlag: cinder betong, trä, betong . Experter rekommenderar att du endast använder produkten för platta tak och de vars lutning inte överstiger 12 grader.

Installation bör utföras under en varm årstid i torrt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Först måste du ta bort den gamla beläggningen (om sådan finns). Basen rengörs helt och jämnas vid behov. Om taket har en takkonstruktion är det nödvändigt att fixa det gamla eller göra en ny låda.
  • I det fall då basen är gjord av armerade betongplattor, är en screed gjord av en lösning av cement och sand.
  • Som det första lagret för taket behöver du bara TK 350 (läder). En produkt med fin dammning är också lämplig. Det är bättre att använda TAK 420 för att dekorera det översta lagret.
  • För att limma duken på basen behöver du tjära. Du kan också använda klebemassa. Ett stort urval av speciella formuleringar finns på marknaden.
  • Innan läggning måste rullmaterialet rullas ut och delas upp i delar av de önskade måtten. Tänk på att installationen måste utföras längs taket vid sektionering.
  • Om du bestämmer dig för att använda fint pulveriserade dukar för det första lagret, är det lämpligt att endast slipa insidan ut. Du kan göra ytan jämnare med en spatel eller stel borste. På framsidan rekommenderas att bearbeta dukarna, men bara till överlappningens bredd (cirka 10 centimeter).
  • Innan applicering på basen värms limmet upp och appliceras i ett jämnt lager. Den optimala storleken är cirka 2 kg per kvadratmeter.
  • Takmaterialet, skuret längs plåten, placeras på svarven och pressas mot basen. Taket ska slätas noggrant så att det fäster ordentligt. Läggningen ska göras med en överlappning.
  • För att dukarna ska bibehålla sin integritet under längsta möjliga tid måste de dessutom bearbetas med mastik och pressas ner till lådan eller annan bas. Se till att inga bubblor dyker upp under installationsprocessen.
  • För att fixa arken spikas trästänger ovanpå dem. De kan vara triangulära eller fyrkantiga. Storlek - 5x5 centimeter. Avståndet mellan dem bör vara mindre än takmaterialets bredd med 10 centimeter.
  • Det andra arket måste monteras så att kanterna ligger plant på stavarna. För att fixa det, använd speciella takspikar. Om allt görs korrekt kommer fogen mellan två dukar att placeras på stapeln.
  • För att överlappa skarven fästs remsor av tjärpapper ovanpå den, vikta på mitten. De är också fixerade med takspikar på ett avstånd av 5-6 centimeter.
  • På sluttningar och gesimser stoppas materialet under lådan och fästs med spikar. Åsen är dekorerad med brädor. Det sista steget är behandling med en antiseptisk komposition.

Rekommenderad: