Asbestsladd: Skorstenstråd. Vad är Asbestrep Till Och Hur Använder Man Det? Gänga 10 Mm Och Andra Storlekar. Vilken Temperatur Tål Den?

Innehållsförteckning:

Video: Asbestsladd: Skorstenstråd. Vad är Asbestrep Till Och Hur Använder Man Det? Gänga 10 Mm Och Andra Storlekar. Vilken Temperatur Tål Den?

Video: Asbestsladd: Skorstenstråd. Vad är Asbestrep Till Och Hur Använder Man Det? Gänga 10 Mm Och Andra Storlekar. Vilken Temperatur Tål Den?
Video: ISKAD - Asbest 2024, Maj
Asbestsladd: Skorstenstråd. Vad är Asbestrep Till Och Hur Använder Man Det? Gänga 10 Mm Och Andra Storlekar. Vilken Temperatur Tål Den?
Asbestsladd: Skorstenstråd. Vad är Asbestrep Till Och Hur Använder Man Det? Gänga 10 Mm Och Andra Storlekar. Vilken Temperatur Tål Den?
Anonim

Skorstensgänga eller asbeststräng används i konstruktionen som tätningselement som utgör en komponent i värmeisolering. Att ta reda på vilken temperatur en tråd 10 mm i diameter och av en annan storlek tål, liksom att ta reda på varför ett sådant rep behövs, kommer att vara användbart för alla ägare av privata bostäder. En asbestsladd kommer säkert att vara till nytta när du ordnar kaminer och eldstäder, lägger autonoma värmesystem, det blir mycket billigare än andra material med liknande egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Asbestsladd är ett rep i nystan med en flerlagersstruktur. Tråden som används här är gjord enligt standarderna i GOST 1779-83 . Ursprungligen tillverkades produkten för drift som en del av värmesystem, element i maskiner och enheter, men har funnits sin tillämpning inom andra verksamhetsområden, bland annat vid konstruktion av spisar och eldstäder. Med hjälp av en asbestkabel är det möjligt att uppnå hög täthet i lederna, förhindra antändningsfall och spridning av eld genom vårdslöshet.

Bild
Bild

Genom sin struktur består en sådan produkt av fibrer och trådar av olika ursprung . En betydande andel av dem upptas av asbestkrysotilelement erhållna från magnesiumhydrosilikat. Resten kommer från bomull och syntetfibrer blandade i basen.

Denna kombination bestämmer de fysikaliska och kemiska egenskaperna hos det färdiga materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behövs det för?

Asbestsladdan finner sin tillämpning inom maskinteknik, i värmesystem av olika slag, fungerar som ett värmeisolerande element eller tätningsmedel. På grund av dess motståndskraft mot direktkontakt med eld kan materialet användas som en naturlig barriär mot förbränning. Särskilda sorter av sådana produkter används vid konstruktion av kaminer och skorstenar, eldstäder och härdar.

Bild
Bild

De flesta sladdar kan endast användas i industriell produktion eller värmenät. Här installeras de på rörledningar för olika ändamål, genom vilka vattenånga eller gasformiga ämnen transporteras. För hemmabruk i förortsbyggande är en speciell serie lämplig - SHAU . Den tillverkades ursprungligen för att användas som tätning.

Skiljer sig i användarvänlighet, enkel installation, finns i flera tvärsnitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

För asbeststrängar är en uppsättning av vissa egenskaper karakteristisk, på grund av vilket materialet fick sin berömmelse. Bland de viktigaste av dem är följande.

  • Produkt vikt . Standardvikten med en diameter på 3 mm är 6 g / m. En produkt med en sektion på 10 mm väger redan 68 g per 1 lm. Med en diameter på 20 mm blir massan 0,225 kg / lm.
  • Biologiskt motstånd . Enligt denna indikator överträffar asbestsladden många analoger. Det är resistent mot röta och mögel, lockar inte gnagare, insekter.
  • Värmebeständighet . Asbest brinner inte vid temperaturer upp till +400 grader, det tål betydande uppvärmning under lång tid. Med en minskning av atmosfäriska parametrar ändrar den inte dess egenskaper. Dessutom är sladden resistent mot kontakt med ett kylvätska som ändrar dess temperaturindikatorer. Vid uppvärmning förlorar den inte sina flamskyddsegenskaper. Mineralens fibrer blir spröda vid temperaturer över +700 grader, smältning sker när den stiger till + 1500 ° C.
  • Styrka . Tätningsmaterialet tål betydande brytbelastningar och kännetecknas av sin mekaniska hållfasthet på grund av dess komplexa polyfiberstruktur. I särskilt kritiska skarvar lindas stålförstärkning över basen, vilket ger ytterligare skydd för materialet.
  • Motståndskraftig mot våta miljöer . Den krysotila basen absorberar inte fukt. Hon har förmågan att driva bort henne. När den är våt sväller inte tätningen, behåller sina ursprungliga dimensioner och egenskaper. Produkter tillverkade av en blandning med syntetfibrer är också resistenta mot fukt, men med en betydande andel bomull minskar dessa indikatorer något.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den asbeststräng som produceras idag är en krysotilbaserad produkt som tillhör silikatgruppen . Det är helt säkert för människors hälsa, avger inte potentiellt farliga ämnen under drift. Detta skiljer det påfallande från produkter baserade på amfibolasbest, som är förbjudna att använda i de flesta länder i världen.

Med sin struktur ligger krysotilasbest närmast vanlig talk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Klassificeringen av asbestkabel delar den i produkter för allmänt bruk, dun- och tätningsalternativ . Beroende på att den tillhör en specifik typ ändras materialets prestandaegenskaper och sammansättning. Klassificeringen föreskriver också bestämning av fiberlindningstätheten. Enligt denna indikator är produkterna indelade i klimpig och hela.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns totalt 4 huvudvarianter . Deras märkning bestäms av GOST, vissa sorter tillhandahåller dessutom produktion av produkter enligt TU. I grund och botten innehåller denna kategori produkter vars dimensionella parametrar går utöver det fastställda ramverket.

Bild
Bild
Bild
Bild

SHAP

För duniga asbestkablar fastställer standarderna inte standarddiametrar. Deras huvudsakliga syfte är att täta enheter och delar av enheter som arbetar vid extremt höga temperaturer . Inne i dunet finns en kärna av asbest, syntet och bomullsfibrer, flätade med vävt tyg. Detta värmeisolerande material kan användas i system med tryck som inte överstiger 0,1 MPa.

Bild
Bild

VISA

Tätning eller spis av asbestkabel. Den är tillverkad av en flerfaldig SHAP -produkt, och sedan är den dessutom flätad utifrån med asbestfiber . Denna flerskiktsstruktur påverkar materialets storleksintervall. Här är det mycket högre än standardalternativen.

Omfattningen av SHAU är inte begränsad till att lägga kaminer och eldstäder . Den används som värmeisolator i dörr- och fönsteröppningar och läggs under konstruktion av byggnader och strukturer. Tätningsledningen är väl lämpad för maskinteknik, inklusive för isolering av värmedelar och mekanismer. Den är inte rädd för intensiva sprängbelastningar, långvarig ökning av driftstemperaturer och har en lång livslängd.

Bild
Bild

STEG

En specialiserad typ av asbestkabel STEP används i gasgenererande anläggningar som tätningsmaterial. Producerad i storleksintervallet från 15 till 40 mm, kännetecknas den av ökad hållfasthet. Sådana produkter kan användas vid arbetstemperaturer upp till +400 grader under tryck upp till 0,15 MPa.

Stegets struktur är flerskiktad. Den yttre flätan är gjord av rostfritt ståltråd. Inuti finns en kärna av flera SHAON -produkter, tvinnade ihop. Detta ger motstånd mot intensiva mekaniska och sprängande belastningar. Materialet används oftast för att täta luckor och luckor i gasgeneratoranläggningar.

Bild
Bild

SHAUN

Sladdar för allmänna ändamål är gjorda av krysotilasbest blandat med polymer- och bomullsfibrer. Produkter av denna typ har följande särdrag:

  • motståndskraft mot vibrationsbelastningar;
  • brett användningsområde;
  • brett storleksintervall;
  • förmågan att arbeta i kontakt med gas, vatten, ånga;
  • arbetstryck upp till 0,1 MPa.

SHAON tillverkas både med och utan kärna (upp till 8 mm i diameter). Asbestduken är enkelsträngad här, vriden från flera veck. I versioner med kärna varierar produkternas diameter från 10 till 25 mm. Det finns en central tråd inuti sladden. Innehållet i krysotilasbest bör här vara från 78%.

Bild
Bild

Med en kärna inuti

Denna kategori inkluderar sladdar som har en asbest (krysotil) fibergänga i mitten . Andra lager är lindade ovanpå den. De är gjorda av garn och bomullsfibrer.

Bild
Bild

Kärnlös

I avsaknad av en kärna ser en asbeststräng ut som ett rep i flera lager som är vridet av garn. Riktning vridning är inte densamma, och sammansättningen, förutom asbestfibrer, kan innehålla en dunig kolv, bomull och ullfibrer.

Bild
Bild

Dimensioner

Beroende på märkningen produceras asbeststrängar i olika storlekar. Följande indikatorer anses vara standard:

  • STEG: 10 mm, 15 mm;
  • SHAP: har inga godkända värden;
  • SHAON: från 0,7 till 25 mm, storlekar 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15 mm anses vara populära.

Sladdiametrar är standardiserade enligt GOST -kraven. Produkterna säljs i spolar och spolar, kan skäras i längder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Det är mycket viktigt att välja rätt asbestkabel eftersom den ska sitta tätt där den sitter. En tråd som är för tunn skapar onödiga luckor. Den tjocka kommer att kräva byte av gångjärnen på dörrarna. Diametern på sladden anses vara standard från 15 till 40 mm. Det är i detta område som det används i ugnar.

Den typ av konstruktion av värmekällan som måste tätas är också av stor betydelse . När man isolerar runt en gjutjärnskamin eller för ett rökhus är det värt att välja sladdar med SHAU-märkning. För skorstenen är SHAON eller STEP lämpliga om vi talar om en gaspanna. Duniga sladdar används sällan i vardagen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom måste du vara uppmärksam på kvalitetsindikatorer, funktionalitet och tillförlitlighet när du väljer en produkt. De definierande parametrarna i detta fall kommer att vara följande punkter.

  • Närvaron av en kärna . Det ger ökad styrka och motståndskraft. I produkter med kärna är det nödvändigt att kontrollera om mitttråden är synlig. Om det märks bör produktens kvalitet ifrågasättas.
  • Inga skador på ytan . Tecken på delaminering, bristning är inte tillåtna. Viken ska se fast och slät ut. Utstående ändar av trådar upp till 25 mm långa är tillåtna. De finns kvar när du ansluter längden på sladden.
  • Luftfuktighet . Asbestkabeln måste uppfylla kraven i GOST för denna indikator, fastställd till en nivå på 3%. Du kan mäta denna parameter när du köper material med en speciell enhet. För viskossnören är en ökning med upp till 4,5% tillåten.
  • Mängden asbest i kompositionen . Först måste detta mineral presenteras i form av krysotilfibrer, säkra för människors hälsa. För det andra kan dess innehåll inte vara mindre än 78%. Produkter för tropiskt klimat är gjorda av en blandning av asbest och lavsan.

Detta är de viktigaste parametrarna som rekommenderas att uppmärksamma när du väljer en asbestkabel för användning. Det är strängt förbjudet att bryta mot tillverkarens rekommendationer för användning av produkten. Fel val av tätningsmaterial kan leda till att det inte kommer att utföra sin funktion.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningstips

Korrekt användning av asbestkabel undviker allvarliga problem under driften. I moderna hus på landet krävs oftast att detta element installeras i värmeenheter, spisar eller eldstäder. Sladden kan användas för att ersätta det gamla tätningsmedelskiktet eller isolera endast den inbyggda ugnen. Innan du fixar den på panndörren, skorstenen, är det nödvändigt att utföra en del förberedelser.

Förfarandet för användning av en asbestkabel kommer att vara följande

  • Rengör installationsplatsen från smuts, damm, spår av den gamla tätningen . Metallelement kan slipas med sandpapper.
  • Lim applicering . Om värmarens design förutsätter närvaron av ett speciellt spår för tätningssladden, är det värt att applicera medlet på det. I andra fall appliceras limmet på platsen för den avsedda infästningen av asbesttråden. Du kan använda markeringar.
  • Fördelning av tätningsmedlet . Det är inte nödvändigt att blöta det med lim: den komposition som redan har applicerats på ytan är tillräckligt. Sladden appliceras på korsningen eller placeras i ett spår, pressas hårt. Vid korsningen måste du applicera tråden så att den inte bildar ett gap, fixa den sedan med lim.
  • Bindning . Denna process är enklast när det gäller pann- och spisdörrar. Tryck helt enkelt ner isoleringsområdet genom att stänga skärmen. Värm sedan enheten i 3 timmar eller mer och kontrollera sedan kvaliteten på anslutningen av asbestkabeln till ytan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om tråd används för att isolera ugnshällen måste du ta bort denna del. På platsen för fastsättning avlägsnas spår av gammalt lim och sladd, en primer appliceras för att öka vidhäftningen. Först då kan du börja installera ny isolering. Efter limning hålls sladden i 7-10 minuter, sedan placeras hällen ovanpå den. De återstående luckorna tätas med lera eller annan lämplig murbruk.

Om allt görs korrekt, kommer rök inte in i rummet under drift av värmeenheter och kaminer. Detta kommer att garantera säkerheten för liv och hälsa för människor som bor i huset.

Asbestsladden i sig är ofarlig, den avger inte skadliga ämnen vid uppvärmning.

Rekommenderad: