Monolitiskt Polykarbonat (49 Foton): Gjutna Transparenta Och Färgade Polykarbonatark, Egenskaper Och Installation, Plåtfärger Och Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Monolitiskt Polykarbonat (49 Foton): Gjutna Transparenta Och Färgade Polykarbonatark, Egenskaper Och Installation, Plåtfärger Och Recensioner

Video: Monolitiskt Polykarbonat (49 Foton): Gjutna Transparenta Och Färgade Polykarbonatark, Egenskaper Och Installation, Plåtfärger Och Recensioner
Video: POLYCARBONATE SHEETS 2024, Maj
Monolitiskt Polykarbonat (49 Foton): Gjutna Transparenta Och Färgade Polykarbonatark, Egenskaper Och Installation, Plåtfärger Och Recensioner
Monolitiskt Polykarbonat (49 Foton): Gjutna Transparenta Och Färgade Polykarbonatark, Egenskaper Och Installation, Plåtfärger Och Recensioner
Anonim

Monolitiskt polykarbonat är ett material med olika färger och texturer av ark, vilket är mycket efterfrågat inom konstruktion och design. Det kännetecknas av sin enkla installation, imponerande prestanda och feedbacken om användningen av sådana moduler ser väldigt attraktiv ut. Det är värt att prata mer detaljerat om var exakt gjutet transparent och färgat arkpolykarbonat kan användas, hur det händer, hur det skiljer sig från cellulärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Ark monolitisk eller gjuten polykarbonat är ett polymerbaserat material . Det ser ut som en akrylbeläggning, har en genomskinlighet som liknar glas och kan målas i olika nyanser. Produktionen av produkter utförs med hjälp av extruderings- eller gjutmetoden.

Monolitiskt polykarbonatark är ett polymert material som erhålls genom en termoplastisk reaktion . De kemiska komponenterna formas till granulat och bearbetas sedan vidare för att ta den angivna formen, färgen och storleken.

Produktionsprocessen regleras av kraven i TU 6-19-113-87 och GOST R 51136-2008.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

Plåtmonolitisk karbonat kan produceras enligt GOST, med hänsyn till kraven för skyddsglasögon, liksom enligt TU som utvecklats för en specifik typ av material. Samtidigt förblir de viktigaste tekniska egenskaperna desamma, eftersom produktionsprocessen inte förändras.

Det finns ett antal parametrar och egenskaper som kan vara viktiga när man väljer eller använder monolitiskt polykarbonat

  1. Styrka . Denna indikator har flera mätmetoder samtidigt: draghållfasthet - 65 MPa för 3 mm ark, draghållfasthet - 60 MPa, tål stötbelastning når 158 J. Alla dessa indikatorer indikerar att materialet tolererar olika påverkan väl. Han är inte rädd för slag, vindbyar, kontakt med atmosfärisk fukt. Flerlagers polykarbonat penetrerar inte en kula när den avfyras.
  2. Kemisk resistans . Kompositionens särdrag gör det monolitiska karbonatet resistent mot effekterna av olika typer av kemiskt aggressiva ämnen. Det reagerar inte med alkohol, svagt sura lösningar, organiska fetter. Ammoniak, ättiksyra eller borsyra, propan, mineralolja kan förstöra materialets struktur.
  3. Smält temperatur . Den når 280-310 grader Celsius. I detta tillstånd är termoplasten flytande. Materialet får böjbarhet redan vid uppvärmning till 130 grader och blir mjukt som plasticin. Förbränningstemperaturen för polykarbonat är betydligt högre än dessa värden.
  4. Viskositet . Det påverkar materialets förmåga att inte flyga isär i fragment under intensiv chockbelastning. Det är den höga viskositeten som hjälper det monolitiska polykarbonatet att motstå vridning, böjning, kompression och gör att det kan hålla en kula i sin tjocklek under en direkt träff.
  5. Lastkapacitet . De når 300 kg / m2, profilerade ark har de högsta priserna.
  6. Flexibilitet . Material med olika ytstrukturer - både släta och korrugerade - tål belastning under deformation väl. För produkter med en tjocklek av 3 mm når den minsta böjningsradien 430-460 mm, för ett ark på 10 mm varierar det i intervallet 1470-1510 mm. Allt detta gör materialet till ett bra val för att skapa alla typer av välvda strukturer - både växthus och dekorativa.
  7. Isolerande egenskaper . Värmeledningsförmågan för polykarbonat är lägre än för glas, därför tillåter den att ackumulera den ackumulerade energin och inte ge bort den när yttemperaturerna sjunker. Den här egenskapen används när du ordnar växthus. När det gäller dess ljudisolerande egenskaper är det monolitiska arket också ganska bra, dess indikatorer är 18-23 dB, det finns möjlighet att absorbera ljud.
  8. Ljustransmission . Beroende på transparens och förekomst av färgkomponenter är genomsnittet 86-90%. Färgade ark har oftast den extra förmågan att filtrera skadlig och farlig UV -strålning.
  9. Termisk resistans . Det varierar i driftstemperaturområdet från +120 till -50 grader Celsius. Monolitiska plattor är mindre mottagliga för termisk expansion, därför är de mindre förstörbara under påverkan av atmosfäriska faktorer.
  10. Livstid . I genomsnitt är det från 10 till 15 år, under förhållanden med ökad belastning halveras denna siffra.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa är de viktigaste egenskaperna och egenskaperna hos ett populärt modernt material - monolitiskt polykarbonat.

Jämförelse med cellulärt polykarbonat

Vad är skillnaden mellan de två typerna av polykarbonat? Först av allt - i materialets struktur. Huvudskillnaden ligger i soliditeten hos en typ av ark och i närvaro av celler i tjockleken på den andra . Honungskakor gör strukturen mindre motståndskraftig mot stress, men isolerar bättre värme och ljud.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också skillnad på andra aspekter

  1. I styrka egenskaper . De är högre i bladmonoliten. Visiret från det kommer att motstå fallet av frusen is från takets kant. Med sådan kontakt smälter bikakestrukturen helt enkelt.
  2. I förmågan att motstå konstant stress . Samma snö på vintern eller en stark vind från gapet mellan husen skadar inte monolitiskt polykarbonat. Mobil under sådana förhållanden kommer inte att vara länge.
  3. I transparens . Honeycomb -strukturen minskar ljusöverföringen, materialet ser inte för mycket ut som glas, det finns snedvridningar.
  4. Inom estetik . Man tror att cellulära material är tekniska, det är inte vanligt att visa dem.
  5. I priset . Här kommer fördelen att ligga bakom den cellulära analogen. Det är betydligt billigare än till och med ett platt ark, för att inte tala om wellpapp.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du bestämmer vilket alternativ som är bättre är det värt att förstå: varje typ av polykarbonat har sitt eget syfte, deras utbytbarhet är omöjlig utan att det påverkar fallet.

Översikt över arter

Monolitiskt polykarbonatark kan vara fast och profil, kan klassificeras efter storlek och vikt, färgegenskaper och andra parametrar. I de flesta fall används ett transparent material med stabila geometriska egenskaper . Men det finns också icke-standardversioner av denna lätta plast, som också förtjänar uppmärksamhet. Det är värt att överväga dem mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter form

Profilerat monolitiskt polykarbonat liknar på många sätt analogen av galvaniserad metall. Det kan ha en annan typ av lättnad. De vanligaste är 2 alternativ.

  1. Vinka . Det finns 2 höjdparametrar. Vågavlastningen kan vara 18 eller 34 mm djup, 76 och 94 mm bred. Detta alternativ är särskilt populärt vid design av dekorativa strukturer och staket.
  2. Korrugerad trapetsformad . Med en klassisk "intag" eller "tak" profil. Detta är den optimala lösningen för utvändig beklädnad av bodar, byggnader, arbors. Trapezformat varierar från 37 × 69 × 18 mm till 69 × 101 × 18 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Platt eller klassisk plåtversion utan korrugering, enkel form, ser mer ut som silikat eller akrylglas. Detta är det optimala alternativet när det gäller genomskinlighet, men dess styrka är betydligt lägre i jämförelse med den korrugerade. Platta ark är också strukturerade - med ett slags prägling på ytan. Sådana alternativ är inte transparenta, men behåller hög ljusgenomsläpplighet.

Monolitiskt polykarbonat med en profilerad yttyp används ofta som genomskinliga skär i takkonstruktioner . Den överför laster mycket bättre på grund av ytterligare förstyvningsribbor. Detta är en analog av skiffer- eller metallprofil, som enkelt kan integreras i en befintlig beläggning eller användas som en oberoende version av taket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter färg

Transparent monolitiskt polykarbonat finns oftast, det är populärt och efterfrågat. När det gäller genomskinlighet är denna typ av ark inte sämre än glas. Den är väl lämpad för att ordna växthus, skapa panoramaglas, vinterträdgårdar. Dess matta motsvarighet har en ljusgenomsläpplighet på cirka 45-50%, diffunderar perfekt solens strålar och skyddar från nyfikna ögon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgpaletten på målade ark är ganska varierad. Dessa kan vara följande toner:

  • Vit;
  • mjölk;
  • svart;
  • grå;
  • Brun;
  • turkos;
  • grön;
  • gul;
  • metallisk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa tillverkare gör färgpolykarbonat ännu mer varierat och producerar begränsade upplagor i hela RAL -färgpaletten. Men i fri försäljning kan det ses väldigt sällan.

Dimensioner

Eftersom det mesta av det monolitiska polykarbonatet är extruderat, bestäms arkbredderna av industriutrustningens prestanda. Således förblir bredden alltid 2050 mm. Längden i standardversionen är 3030 eller 1250 mm, men större produkter produceras också - upp till 13,5 m per rulle.

Bild
Bild
Bild
Bild

Profilerade ark kan ha följande parametrar i millimeter:

  • 1050x2000;
  • 1260×2000;
  • 1260×2500;
  • 1260×6000.

Standardtjocklekar produceras i följande steg: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12 mm.

Dessutom finns det icke-standardiserade lösningar upp till 2 centimeter tjocka. Produktens vikt på 1 m2 varierar beroende på dess tjocklek och ligger i intervallet 0,8-3,5 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

I Ryssland är flera stora märken engagerade i produktionen av monolitiskt polykarbonat på en gång. Bland de mest kända - " Carboglass ". " SafPlast " med sina produkter i Novattro -serien är inte heller sämre, dessutom är företaget aktivt involverat i utvecklingen av officiell teknisk dokumentation för polykarbonater av alla typer. Bland unga ryska märken förtjänar företaget uppmärksamhet Kronos.

Bland utländska företag sticker det ut Sunnex är ett kinesiskt företag känt för sin breda färgpalett. Om du vill få en ännu bättre produkt kan du vara uppmärksam på produkterna från koncernen Makrolon … Välkänt i Ryssland och material av det israeliska märket Polygal plast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Monolitiskt polykarbonat anses oftast vara ett bra alternativ till silikat- eller kvartsglas. Mycket skapas med dess hjälp.

  1. Genomskinliga partitioner . De är efterfrågade inom kontorssektorn, i det inre av barer och restauranger, i dokumentbehandlingscentra och kommunala institutioner.
  2. Välvda produkter . Växthus, växthus, dekorativa tunnlar och andra strukturer gjorda av flexibla ark på ramen är lätta att montera och är inte rädda för belastningar.
  3. Skjul och baldakiner för busshållplatser, ingångar till byggnader och strukturer . Både släta transparenta och tonade eller korrugerade material används här.
  4. Ljuslådor och andra mönster för visning av utomhusreklam.
  5. Takinsatser . De används som fönster för att öka mängden genomträngande ljus.
  6. Vertikal inglasning bostäder och kommersiella byggnader.
  7. Lätta kupoler för olika ändamål.
  8. Sommar lusthus och verandor i privata eller offentliga utrymmen.
  9. Reklam och informationsställ .
  10. Delar av skyddsutrustning . Till exempel glas i visiren för polis- och militärhjälmar, andra delar som kräver hög styrka och säkerhet.
  11. Sport och vägstaket . Till exempel runt hockeybanan är sådana sköldar, som är bra på att absorbera slag, helt enkelt ersättbara.
  12. Fordonsdesignelement . Glas, strålkastare, instrumentbrädor är gjorda av materialet.
  13. Väggar av duschkabiner .
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Syftet med en viss typ av material beror oftast på dess tjocklek . Med indikatorer över 10 mm betraktas plåtarna som takläggningar och används också vid arrangemang av vägspärrar och informationstavlor. Tjockleken på 6-8 mm är väl lämpad för trädgårdsarbete - detta material används för att dekorera vinterträdgårdar, växthus, växthus.

Tunnare ark används för visir och andra lockiga mönster, som används i reklam, design.

Hur arbetar man med materialet?

Hemma kan ett ark av monolitiskt eller gjutet polykarbonat utsättas för olika typer av bearbetning . Oftast utförs böjning, skärning, anslutning av enskilda lager till varandra genom limning. Denna polymer skapar inga speciella svårigheter vid bearbetning, den är väl lämpad för skärning med hand eller elverktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hemskärning

Gjutet eller extruderat polykarbonat utan maskor kan inte helt enkelt sågas utan förberedelse . Bäst av allt, det lämpar sig för att skära med en kvarn med en skiva för metall nr 125 installerad på den. I detta fall uppnås snittet utan grader och flis. Och du kan också utföra laserskärning av ark, använd en sticksåg med en fin fil. Ju skarpare skärelementet, desto bättre blir proceduren.

Under skärning är det värt att följa vissa rekommendationer

  1. Arket skärs endast i horisontellt läge och placeras på en ren, plan yta. Alla utskott och andra hinder leder till sprickor eller deformation.
  2. Skärlinan måste appliceras i förväg. Det enklaste sättet att göra detta är med en markör.
  3. Paneler mindre än 2 mm tjocka skärs i en bunt, anslutna med klämmor. Detta undviker att spricka materialet.
  4. Skärning måste göras från sidan med UV -skydd. Skyddsfilmen tas inte bort förrän arbetet är klart.
Bild
Bild
Bild
Bild

Element som är stora i storlek är lättast att skära genom att placera dem på en plan golvyta. En bräda läggs ovanpå, på vilken befälhavaren kan röra sig fritt.

Hur böjer man ett lakan hemma?

Monolitiskt polykarbonat lämpar sig ganska bra för böjning, men med hänsyn till dess karakteristiska radie . Du kan ge arket önskad form med hjälp av en låssmeds arbetsbänk och en skruvstång. Transparent eller färgat material placeras på en arbetsbänk, kläms fast och justeras sedan manuellt till önskad böjningsnivå. Det är viktigt att inte göra alltför stora ansträngningar för att upprätthålla plattans integritet.

Ingen förvärmning krävs för materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Limningsteknik

Behovet av att limma polykarbonat uppstår oftast vid sammanfogning av ark i växthus eller andra strukturer. Anslutningen av elementen utförs med hjälp av speciella kemiska kompositioner som inte påverkar materialets huvudsakliga egenskaper. I lätta, olastade produkter - växthus, skjul - kan du använda flera alternativ för lim.

  1. Enkomponentslim . De är också lämpliga för montering av polykarbonatark på gummi-, metall-, glas- eller polymerytor. Det finns många produkter i denna kategori, du kan välja Vitralit 5634, Cosmofen, Silikonmastik. Enkomponentslim kännetecknas av snabb härdning, de är inte rädda för fukt och höga temperaturer.
  2. EVA . Lim baserade på etenvinylacetat är lämpliga för anslutning av polymera material till varandra på olika plan. Det är ett bra val för att skapa produkter i flera lager.
  3. Varmhärdande lim . Ger maximal bindningsstyrka. De bästa formuleringarna har en polyamidbas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I konstruktioner som drivs under belastning bör tvåkomponentslim användas - Acrifix, Altuglas . Formuleringar på en polyuretanbas, som bildar en transparent elastisk söm, är lämpliga. Silikonlim används ofta för att täta fogar. Polykarbonat kan fästas på plana ytor med en speciell dubbelsidig tejp på en bas i akrylskum. Det rekommenderas att applicera lim av termoplast, silikon, polyuretantyper, samt snabb härdning med en monteringspistol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsfunktioner

Fästning av monolitiskt polykarbonat utförs på två sätt . Om det inte finns några krav på tätning av konstruktionen används en anslutande aluminiumprofil eller annan tillgänglig hårdvara och tillbehör. Det är lätt att borra ett hål i materialet, vilket gör att du kan använda nästan alla typer av fästelement.

Fixering "torr" betyder genom fixering på ramen eller installation av ett polymerark i en klämma, ram . Fästning görs utan större ansträngning, men du måste komma ihåg om materialets linjära expansion. Installationen utförs samtidigt som de tekniska luckorna på 5 mm bibehålls, med ett inslag från ramens kant.

Gummipackningar hjälper till att täta de genomgående hålen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också möjligt att fixa monolitiskt polykarbonat med en våt metod. I det här fallet måste du välja rätt lim, tätningsmedel eller polymerbaserat kitt. Du kan inte ta alkaliska föreningar, aggressiva lösningsmedel - de kan förstöra polymerens struktur. Instruktionerna för våtmonteringsark innehåller flera steg.

  1. Avfetta fogytorna.
  2. Utför mekanisk rengöring av de sammanfogade kanterna.
  3. När du fäster på metall, gummi, glas kan du använda en industriell termopistol med speciella stavar. Bättre att välja en modell med en spray av smältlim. Det är bättre att välja sammansättningen av kompatibla stavar baserade på EVA, för den starkaste anslutningen - polyamid.
  4. När polykarbonatark ansluts till varandra appliceras en kallverkande flytande komposition på området som ska fogas. Delar, vid behov, fixeras med klämmor. Sedan lämnas den för härdning och limning under den period som tillverkaren anger.
  5. De laddade elementen är anslutna med silikonlim eller specialskumtejp.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att limmet har härdat kan produkten användas för avsett ändamål.

Granska översikt

Enligt kundrecensioner kostar monolitisk karbonat mycket mer än dess cellulära motsvarighet vid köp. Men den har uppenbara fördelar: attraktiv och varierad design, styrka, enkel skärning. Det noteras att målade wellpapp lämpar sig väl för tillfälligt och permanent staket . Köpare föredrar att köpa genomskinliga alternativ med en ljusöverföring på cirka 45% för att säkerställa integritet på sommarverandaer och lusthus.

Ägarna till monolitiska karbonatstrukturer anser också att materialets miljövänlighet är ett självklart plus . Även vid kontakt med eld avger den inte giftiga ämnen. När du försöker sätta eld på det antänds arket praktiskt taget inte, det dör snabbt ut. Om det skadas smulas arket till traumatiska partiklar, vilket också är viktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också negativa svar. De är främst förknippade med den lätthet att skada materialets yttre skikt. På en slät yta syns repor och andra defekter på avstånd. Det är värt att notera att den UV -skyddande beläggningen inte heller är särskilt hållbar; med tiden minskar dess effektivitet markant.

Rekommenderad: