Kapsling I Polykarbonat (101 Bilder): Val Av Färg, Gör-det-själv-installation Av Skjul Och Andra Baldakiner Av Monolitiskt Polykarbonat. Ritningar Och Mått

Innehållsförteckning:

Video: Kapsling I Polykarbonat (101 Bilder): Val Av Färg, Gör-det-själv-installation Av Skjul Och Andra Baldakiner Av Monolitiskt Polykarbonat. Ritningar Och Mått

Video: Kapsling I Polykarbonat (101 Bilder): Val Av Färg, Gör-det-själv-installation Av Skjul Och Andra Baldakiner Av Monolitiskt Polykarbonat. Ritningar Och Mått
Video: How to Install Guttering | Mitre 10 Easy As DIY 2024, April
Kapsling I Polykarbonat (101 Bilder): Val Av Färg, Gör-det-själv-installation Av Skjul Och Andra Baldakiner Av Monolitiskt Polykarbonat. Ritningar Och Mått
Kapsling I Polykarbonat (101 Bilder): Val Av Färg, Gör-det-själv-installation Av Skjul Och Andra Baldakiner Av Monolitiskt Polykarbonat. Ritningar Och Mått
Anonim

Idag är polykarbonat det mest populära materialet för markiser. Dess ljusgenomsläpplighet, lätthet och styrka är bäst lämpade för installation och drift av taket över alla sommarbyggnader i angränsande områden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner, fördelar och nackdelar

Polykarbonat är ett mångsidigt material för baldakiner. Det byggs över en parkeringsplats, en lekplats, ett rekreationsområde och stora täckningar är installerade över hela gården, från porten till husets veranda. Varv under polykarbonatskydd förblir alltid lätta och rena, eftersom materialet kan överföra ljus och skydda mot dåligt väder. Genom att studera egenskaperna hos denna polymer hittar du fler och fler fördelar med den.

  • Överföringskapaciteten för solens strålar är 75-95%. Samtidigt sprider polykarbonat jämnt ljus och fångar upp farlig UV -strålning.
  • Materialet är 100 gånger starkare än glas och 10 gånger starkare än akryl.
  • Den tål en temperaturkörning från - 45 till + 120 grader.
  • Polymeren är ofarlig för hälsa och brandresistent.
  • Den har en lång livslängd, är motståndskraftig mot nötning och mekaniska skador.
  • Takplåtarnas låga vikt skapar inte stora belastningar på stöden och möjliggör självmontering.
  • Kapellet är lätt att underhålla.
  • Polykarbonat finns i ett brett utbud av färger och typer.
  • Det är flexibelt, du kan skapa tak med vackra böjda linjer från det.
  • Materialets lätthet och luftighet gör att markiserna kan byggas in i vilken landskapsdesign som helst.
  • Utöver de uttalade fördelarna kan du lägga till den lojala kostnaden för polykarbonat, vilket också gör det populärt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet har väldigt få nackdelar, men de är också tillgängliga

  • Du bör köpa en produkt med en skyddande beläggning, annars kan den repas.
  • Kemiska reagens lämnar fläckar på ytan, men som vi förstår behöver vi inte ofta hantera dem.
  • Materialet har en bred termisk expansion, så för installation måste du använda speciella fästelement och lämna luckor mellan arken.

Branschen producerar flera typer av detta takmaterial - monolitiskt, profilerat, honungskaka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Monolitisk

Den mest hållbara och transparenta typen av polykarbonat, det ser ut som glas, men dubbelt så lätt, överför upp till 95% av solens strålar. Färgade och färglösa material har olika grad av transparens. Till salu kan du hitta ark med en tjocklek på en till 20 mm. Parametrarna påverkar materialets böjningsradie; ju tunnare, desto mer seg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Profilerad

Enligt dess egenskaper är detta samma monolitiska utseende, men det ser inte ut som ett plant ark utan har en trasig yta med tydliga linjer eller presenteras i form av en vågig form.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mobil

Det kallas också strukturerat eller cellulärt för utseendet på arkets sidoväggar . Denna typ av polykarbonat erhålls genom att lägga till två ytor, mellan vilka en jämn rad med broar är installerad, vilket resulterar i att produkten har enhetliga hål (celler). Flerlagersplast bildas genom att vika 2-7 ark med hoppare. Det är detta material från slutet som vagt liknar bikakeceller från bin.

Den strukturerade formen gör att produkten kan fyllas med luft och bli ljus (6 gånger ljusare än glas), luftig och så stark som möjligt . Den har dubbelt så hög ljudisoleringsprestanda som glas, 80% ljusöverföring och god värmehållning. Honeycomb -polymerens plasticitet gör det möjligt att göra baldakiner av den i form av valv, vågor, kupoler. Graden av flexibilitet och vikt av materialet beror på antalet lager.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av strukturer

De flexibla egenskaperna hos polykarbonat möjliggör en mängd olika markiser. Strukturellt skiljer de sig från varandra i form och typ av stöd. Beroende på valet av projektet kan du skapa byggnader av olika slag, från de enklaste enfasade baldakinerna till komplexa tak med flera våningar eller kupol.

Efter typ av stöd

Stöden är gjorda av metall, träbjälkar. Dyra och spektakulära typer av markiser tillverkas i form av smidda strukturer eller med deltagande av snidade träpelare. Vid skapandet av fackverk används ett profilrör och tunnare metallprofiler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metall

Metallen används för att skapa stöd, ram och fackverk. Efter att ha gjutit metallhögarna går de vidare till att skapa takstolar, på vilka polykarbonatark kommer att installeras i framtiden . Separat, med hjälp av svetsning, monteras balkarna, sedan monteras de på stöd, vilket gör en ram under taket. En stålprofil med korrosionsskydd väljs som material.

Ibland används spektakulära smycken för att skapa en ram . Det är särskilt lämpligt om webbplatsen redan har smidda produkter, till exempel en balkong, ett lusthus, en gunga. För hetsmide används aluminium, stål, titan och alla typer av sega legeringar. För att utföra kallsmide behöver du en plåtbas.

Delar av de dyraste bodarna är täckta med ett tunt lager koppar, silver och till och med guld.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Betong, tegel, sten

Takstöd i polykarbonat är ofta byggda av material som betong, sten och tegel. De är starka och hållbara, men till skillnad från järnhögar måste tegel- och stenstöd beräkna mängden material som krävs samt belastningen för att klara. Betongstöd kräver ytterligare efterbehandling, och tegel och sten ser själva dyra och presentabla ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trä

Det är inte svårt att installera en prefabricerad trästomme, det räcker med grundläggande snickerikunskaper. För ställningar och band behöver du balkar och för infästningar - olika hårdvaror . Ramens detaljer förbereds i förväg, bearbetas med svampdödande medel, denna process kan ta en vecka, men själva monteringen sker på en dag.

Trä är sämre i styrka än metall och sten, det sväller av regn, av värme det spricker, men skönheten och den naturliga energin i sådana skjul blir viktiga argument till deras fördel. Dessutom passar de organiskt in i trädgårdens gröna massiv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter form och antal stingrays

Från polykarbonatark kan du göra en rund, bågformad, halvbågad, cantilever-typ av kapell, liksom en rak kapell med ett gavel- eller gavelstängt tak.

Enstaka lutning

Kapellet har ett enda rakt plan riktat nedför. Lutningsvinkeln beror på ytans film, den beräknas på ett sådant sätt att snö och andra typer av nederbörd inte dröjer kvar på taket. Skjul skjul monteras ofta på väggarna i byggnader, och den andra, nedre sidan är installerad på stöd . En liknande typ av baldakiner kan byggas separat, för detta är pålar på båda sidor gjorda av olika längder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gavel

Dubbellutningstaket är klassiskt. Det väljs om de vill kopiera formen på taket på en bostadshus, i vilket fall stöden är byggda av huvudbyggnadens material . Lutningen på båda planen är cirka 40 grader, vilket är tillräckligt för att snön ska lämna taket under sin egen vikt.

Gaveltak används för fristående baldakiner eller baldakiner som ligger vid ingången till huset.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Välvd

Polykarbonat av något slag böjer sig bra, och det är inte svårt att ge det en halvcirkelformad form. Snö vidhäftar minst en gång till den välvda ytan och skapar nästan inget tryck. Denna typ av tak bättre än andra skyddar mot vind och snedregn, och leder dem bort från taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konisk

Kapellet är gjort i form av en kon, men mer voluminösa kupolformer refereras ofta till sådana typer. Sådana strukturer har det mest attraktiva utseendet, de är byggda för att implementera vissa designlösningar som utgör den övergripande stiliseringen av landskapet. Det är ganska svårt att bygga en sådan baldakin, du måste korrekt beräkna materialets tjocklek, belastningskraften, cellens riktning, radien för kupolens krökta linje.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Svår

Estetiskt mycket vacker baldakin bestående av ytor på flera nivåer. Om det ligger i anslutning till ett hus ingår taket på byggnaden i takets övergripande arkitektoniska ensemble.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgval

De första arken av polykarbonat var transparenta. Idag producerar industrin denna produkt i ett stort sortiment av färger. Ljustransmittans påverkas inte bara av tjockleken på polymeren, utan också av materialets specifika färg.

Transparent . Har den högsta solstrålningstransmittansen, upp till 95%. Sprider inte ljus eller skapar skuggor, användbart som skydd mot nederbörd. Det är bättre att välja det för de platser där naturligt ljus är viktigt. Det är bra för dem att täcka växthus för att inte störa fotosyntesprocessen. Andra typer av polykarbonat klassificeras som genomskinliga material, med varierande grad av ljustransmittans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Opal . Denna färg kan anses vara 50-75% transparent.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röd, gul, grön, blå, grå, orange, brun . Polymerer i de listade nyanserna sprider ljus och har 45-55% transparens. Under ett sådant tak är det varken mörkt eller varmt, därför används materialen i dessa färger för att skapa markiser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ljusöverföringsindex för bronsfärger är 25-40% , de är också lämpliga för visir.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silver och snövit material har 25% ljusöverföring och skapar en bra skugga, vilket är en ovärderlig kvalitet för de södra delarna av landet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mycket låg bandbredd i guld och rött polykarbonat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man placera?

Skjul används för olika ändamål, så deras syfte är direkt relaterat till platsen

  • Täckt parkering för en bil kan ofta ses i anslutning till garaget eller bruksblocket. Strukturen är belägen på nära avstånd från porten med en fri entré som inte korsar gårdens aktiva zon.
  • Stora markiser (från själva porten till husets ytterdörr) täcker hela innergården, tillsammans med en bänk, en veranda, så att den kan vara ren även i kraftiga duschar.
  • Du kan göra och installera ett skyddsvisir i torkområdet, då är det inte läskigt att missa regnet och att inte ta bort saker från repet i tid.
  • En täckanordning över lekplatsen skyddar barn från överhettning.
  • Vackra genomskinliga tak är uppförda över en bänk, lusthus, veranda, terrass.
  • I rekreationsområdet ovanför brännaren eller grillugnen är skyddande markiser också lämpliga.

På sådana platser byggs ytterligare 1-2 väggar, med hänsyn till vindens riktning, för att skydda den levande elden från utrotning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

En enkel baldakin av polykarbonat är inte svår att göra själv. Det är lätt och lätt att installera material, det smular inte eller spricker under skärning. Vi kommer att berätta mer i detalj hur man bygger ett välvt lock med egna händer.

Ritningar och mått

Innan du börjar bygga bör du bestämma vilken typ av skjul du behöver - bil, över lusthus, gård, grillplats. Det är värt att hitta en plats för den kommande konstruktionen, vars storlek direkt beror på möjligheten för territoriet . Rita sedan upp ett diagram över den framtida strukturen, beräkna takets belastning på stöden (med hänsyn till snön). Det är också nödvändigt att välja material för baldakinen och beräkna dess mängd.

Byggmaterial köps in med en liten marginal så att det är möjligt att täcka slumpmässiga fel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ramtillverkning

Arbetet med strukturen börjar med konstruktionen av stöd. För att göra detta är det nödvändigt att rengöra och jämna ut det område som är tilldelat för baldakinen. Sedan, enligt skissen, med ett rep och en pinne, gör markeringar för stöden . Fördjupningar (50-80 cm) bör borras eller grävas ut med en spade, och sand och krossad sten ska hällas i botten. När groparna är klara är det nödvändigt att installera stöd i dem, jämna dem med en nivå och fylla dem med cement. Om kapellet är stort, förutom hörnskolumnerna, monteras mellanliggande kolumner i steg om 1, 5 eller 2 m.

När betongen torkar görs en bandning längs överkanten av stöden med hjälp av ett profilerat rör . Sedan går de vidare till tillverkning av gårdar, de samlas in separat. Först görs en mall för en körning, små metalldelar fästs på den genom svetsning. Resten av körningarna görs enligt exemplet med den första. De färdiga konstruktionerna lyfts och svetsas till de övre bandens profilrör.

Strukturens vikt bör beaktas, varje gård kommer att dra 20 kg, de måste installeras av två eller tre personer. I detta skede kan du redan fixa avloppet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringsark

Skärning och läggning av polykarbonatark utförs enligt ritningen. För att göra detta görs markeringar på materialet med en tuschpenna, med hjälp av en cirkelsåg, plasten skärs ut, sedan frigörs ändarna från vidhäftande flis. Vid skärning bör du ta hänsyn till riktningen för cellerna i det cellulära polykarbonatet . Ark bör ligga så att kondens inte ackumuleras i dem, men har förmågan att rinna av under takets lutning.

Arken monteras med temperaturkompenserande brickor . Det är nödvändigt att docka sömmarna så att de sammanfaller med metallprofilen. Spalter på upp till 3 mm lämnas mellan arken, för materialets expansion vid uppvärmning i solen. Fästning vid kanten sker inte närmare än 4-5 cm. Fogarna är täckta med profilband med en tätning, anpassad till polykarbonatets färg. De övre ändarna är gömda under en aluminiumtejp. De nedre lederna döljs av perforerat skydd, vilket gör det möjligt för kondensat att inte dröja kvar i materialets celler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan ersätta polykarbonat?

Däck kan vara ett bra alternativ. Det har ett antal fördelar som gör att du kan göra ett val till sin fördel.

  • Varaktighet . Profilerade plåtar är gjorda av stål och belagda med polymer eller zink. De är motståndskraftiga mot mekanisk påfrestning, är inte rädda för belastningar, rostar inte och kan fungera som kapell i upp till 50 år.
  • Färgval . Branschen producerar material med en mängd olika färger, det kan väljas för alla smaker och för vilken design som helst.
  • Styrka . Metallbasen av profilerade plåtar är överlägsen i styrka jämfört med alla andra typer av takmaterial - trä, polykarbonat, glas, kakel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du bestämmer dig för att använda ett profilerat ark istället för en polymer bör du också bekanta dig med bristerna i detta material

  • För att undvika korrosion är det nödvändigt att se taket och röra upp områden med en skadad skyddande beläggning.
  • Detta material kan ljuda; under ett sådant tak somnar du inte under regn, hagel eller stark vind.

Förutom wellpapp är markiserna täckta med bituminösa plattor, brädor, takpapp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skötsel- och reparationstips

Polykarbonatark som skadats under drift måste demonteras och bytas ut. Om baldakinen börjar läcka bör du kontrollera fogarnas täthet. Det är inte svårt att återställa beläggningens integritet. På vintern måste du se till att snö inte samlas på taket. Det är också nödvändigt att ta bort lövverk och torra grenar. Du bör regelbundet tvätta strukturen under vattentryck från en slang.

Om du kommer åt taket, till exempel från taket på en närliggande byggnad eller en stege, kan du städa mer grundligt med en lång mopp med tillbehör och ett alkoholbaserat tvättmedel. Detta ger taket en förnyad glans. Använd inte slipande produkter vid rengöring, de kan repa plasten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Markiser i polykarbonat är varierande, lätta och luftiga. Eleganta spektakulära mönster kan bli stolthet i alla förortsområden. För att göra detta bör du välja en byggnad som uppfyller landskapsdesignens stil och ägarens smak. Vi föreslår att du gör dig bekant med exempel på vackra polymermarkiser.

Glidande struktur ovanför poolen

Bild
Bild

Täcker över terrassen av färgat monolitiskt polykarbonat

Bild
Bild

Modern belyst markisdesign

Bild
Bild

Ett vågformat tak ser estetiskt attraktivt ut

Bild
Bild
Bild
Bild

Det ursprungliga skyddet över rekreationsområdet är en monolitisk polymer på en träram

Bild
Bild

En genomskinlig luftkapell med en böjd kontur

Bild
Bild

Skjul i förortsområden är inte värdelösa. Under dem kan du gömma bilen eller gömma dig från regn och sol. Om du försöker kan sådana strukturer bli en riktig dekoration av en trädgård eller ett lokalt område.

Rekommenderad: