Profilerat Polykarbonat: Installation Av Monolitiskt Korrugerat Polykarbonatark, Mått På Takläggning Och Annat Polykarbonat

Innehållsförteckning:

Video: Profilerat Polykarbonat: Installation Av Monolitiskt Korrugerat Polykarbonatark, Mått På Takläggning Och Annat Polykarbonat

Video: Profilerat Polykarbonat: Installation Av Monolitiskt Korrugerat Polykarbonatark, Mått På Takläggning Och Annat Polykarbonat
Video: Byggmax tipsar, så lägger du tak (Del 3 spika strö och bärläkt) 2024, Maj
Profilerat Polykarbonat: Installation Av Monolitiskt Korrugerat Polykarbonatark, Mått På Takläggning Och Annat Polykarbonat
Profilerat Polykarbonat: Installation Av Monolitiskt Korrugerat Polykarbonatark, Mått På Takläggning Och Annat Polykarbonat
Anonim

Profilerat polykarbonat är ett praktiskt byggmaterial, de senaste åren har det ersatt traditionellt glas överallt. Det kännetecknas av höga tekniska och operativa egenskaper, hållbarhet och estetiskt utseende. Materialet används ofta i privata bostadsbyggande och jordbruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Profilerat polykarbonat är ett tekniskt avancerat byggnads- och efterbehandlingsmaterial. Det är resultatet av växelverkan mellan kolsyra och bisfenol A, det extruderas och sedan får ytan en korrugerad profil . Liksom en monolitisk polymer innehåller den inga ihåliga celler i sin struktur. Enligt parametrarna för ljusöverföring är sådant polykarbonat uppdelat i transparent, genomskinligt och även matt.

De tekniska och operativa parametrarna för denna polymer är på många sätt överlägsna traditionellt glas. Med en låg vikt har den hög hållfasthet, slagmotstånd och ökad bärighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

De exceptionella anpassade parametrarna för polymeren har gjort det möjligt att helt ersätta silikatglas i en mängd olika konstruktionsområden. Idag används polykarbonat i stor utsträckning som tak- och fasadmaterial. Han har många dygder.

  • Lättviktig . Polykarbonat för takkonstruktioner är 2-3 gånger lättare än silikatglas. Dessutom är dess vikt mindre än akrylglas med samma tjocklek.
  • Slagfasthet . Slagmotståndet för polymeren är 150 gånger högre än för enkelt glas och nästan 10 gånger för akryl. Profilerat polykarbonat kallas ofta "antivandelmaterial" och används ofta för installation av utomhusinfrastrukturobjekt - busshållplatser, skyltar och vägskyltar. Det är ganska svårt att förstöra sådana strukturer.
  • Plast . Polykarbonatskivor är flexibla, de är lämpliga för att skapa komplexa arkitektoniska former utan användning av värmebehandling.
  • Ljusgenomsläpplighet . Ljusöverföringsparametern för korrugerad polykarbonat motsvarar 80-93%, beroende på produktens tjocklek. Enligt denna indikator når den nästan nivån av silikatglas och överträffar avsevärt akrylglas.
  • Enkel installation . Materialet är enkelt att bearbeta och dess kompakta mått gör att du snabbt kan utföra allt installationsarbete.

Av nackdelarna kan vi notera det låga motståndet mot ultraviolett strålning, vilket orsakar slitage på polymeren efter 4-6 år. Moderna tillverkare har dock startat produktionen av premiumprodukter - det förutsätter att det finns en film som blockerar de negativa effekterna av solljus. Sådant material kan hålla upp till 20 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Flera versioner av profilpolykarbonat produceras, beroende på sektionsparametrarna

  • Vågig (vågig) - ytan ser ut som skiffer, det är därför detta material kallas "plastskiffer" i vardagen.
  • Trapezformad - ett liknande polykarbonat har en trapetsformad profil, det ser ut som ett profilerat ark.
  • U-formad - i form av profilen kan den också jämföras med wellpapp, men den har förstärkta förstyvningar. På grund av detta ökar bärigheten hos ett sådant material många gånger.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt transparensnivån skiljer sig följande typer ut:

  • helt genomskinlig;
  • delvis transparent;
  • transparent färg;
  • matt färg;
  • matt vit.

När det gäller nyanslösningen finns korrugerad polykarbonat i vitt, krämigt, gult, brons, orange, rött, granatäpple, terrakotta, samt blått, turkos, grönt och lila.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

På byggmarknaden kan du hitta flera dussin olika former och storlekar av profilerat polykarbonat. Efter tjocklek är detta material indelat i flera typer:

  • tunn - 0,8-1 mm;
  • medium - 1-1,5 mm;
  • tjock - 1, 6-2 mm.

Bredden på ett lager varierar från 480 till 1870 mm för olika profiler. Ju högre arket desto större tvärsnittsparametrar. För lätta tak, baldakiner och tillbyggnader till byggnader används vanligtvis ark med en längd av 1, 5-3 meter. Om du installerar ett tak med ett litet antal fogar kan du köpa ark och 6-11 meter vardera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Ursprungligen kom profilerat polykarbonat till den inhemska konsumenten från utlandet, främst från Tyskland och Israel - dessa länder anses vara pionjärer inom denna bransch. Idag släpps materialet allmänt i vårt land. Minst 20 fabriker och fabriker verkar i detta område i Ryssland. Den mest kända är POLYGAL - det ryska representationen för ett israeliskt företag.

Det mest populära av de stora företagen är Yug-Oil-Plast, som tillverkar polykarbonat under varumärket BORREX . Den höga efterfrågan på produkterna beror på produkternas exceptionella kvalitet i kombination med låga priser. Idag har fabriken mer än ett dussin produktionslinjer, tack vare vilken profil polykarbonat från denna tillverkare kan hittas i alla geografiska regioner i Ryssland.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även om de flesta tillverkare använder ungefär samma utrustning kan skillnaden i färdig produktkvalitet vara ganska dramatisk. Till exempel, " Plastikalux-Group" -fabriken ger en garanti på upp till 15 år för vissa kategorier av sina produkter, vilket är dubbelt så mycket som det är allmänt accepterat.

Vissa tillverkare skapar polykarbonat uteslutande av primära råvaror - polykarbonatgranulat (oftast är det granulat från den tyska tillverkaren BAYER), andra försöker minska produktkostnaden och köpa billiga ämnen från kinesiska företag, sådana polymerer är extremt kortlivade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

Numera erbjuder butikerna ett brett utbud av olika profilerade polykarbonatskivor. För att välja rätt material, först och främst, bör du vara särskilt uppmärksam på plåtens massa - det ska vara mindre än för glasstrukturer . Dessutom måste polykarbonat av hög kvalitet nödvändigtvis ha god ljusöverföring och jämnt sprida solens strålar. När de är kalla kan arken böjas till önskad form utan risk för skada. Korrekt tillverkat polykarbonat är brandsäkert, tål stark vind- och snölast, är stöttåligt och ändrar inte dess egenskaper vid höga och låga temperaturer.

Kontrollera noggrant den köpta produkten - det får inte finnas några bucklor, repor eller flis på den . Luftbubblor, oegentligheter och delaminering är inte tillåtna. Förstärkare ska placeras i en jämn rät vinkel, närvaron av vågor indikerar bristande överensstämmelse med produktionstekniken.

Det är önskvärt att polykarbonatet är täckt med en skyddsfilm som neutraliserar effekten av ultraviolett strålning. Sådana åtgärder tillåter många gånger att öka arkens livslängd, förhindra förändring av nyans, deformation och försämring av materialets kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Profilerat polykarbonat är lätt och tunt. Detta leder till att många husägare anser att materialet inte är tillräckligt starkt. Detta är dock inget annat än ett bedrägligt intryck. Tunn är inte nödvändigtvis ömtålig. Till exempel är ondulin också lätt och plast, men det används ofta för takinstallation och dess livslängd överstiger 10 år.

Korrugerad polykarbonat används ofta i en mängd olika applikationer . Det har etablerat sig som ett kvalitets- och praktiskt material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Industriell

Inom industrin används korrugerad polykarbonat åt flera håll samtidigt:

  • takfönster;
  • genomskinliga lutande takinsatser;
  • takkonstruktioner av industribyggnader med 1-3 kategorier av komplexitet;
  • fönster av skjutna lyktor.

Materialets relevans beror på att ett genomskinligt polymertak 2 mm tjockt ökar den naturliga belysningen av arbetsstrukturer med 50-65%. Tack vare detta kan du minimera kostnaden för el och uppvärmning. Installationen av profilerad polymer blir en lönsam investering som kan löna sig inom 2-3 år.

Bild
Bild

I privat bostadsbyggande

Det huvudsakliga tillämpningsområdet för korrugerad polykarbonat är husbyggnad. Först och främst används den för installation av baldakiner, markiser, öppna verandor, terrasser och trädgårdshus. Omfattningen är dock inte begränsad till detta. Korrugerad polykarbonat används ofta för konstruktion av staket, staket, installation av gatustängsel och uteserveringar . Polykarbonat har blivit utbredd vid dekoration av byggnadsfasader. Byggnadens väggar av korrugerad polykarbonat och sandwichpaneler kräver inte ytterligare installation av fönsterkarmar.

Numera är materialet efterfrågat när man dekorerar väggarna i fabriker, fabriker och industriverkstäder.

Bild
Bild

Inom jordbruket

På grund av den höga överföringskapaciteten har genomskinliga profilerade ark funnit sin tillämpning inom jordbruket. De används för att utrusta växthus, hotbeds, växthus . Vågigt polykarbonat håller emellertid värmen värre än cellulärt polykarbonat, så endast kallresistenta växter kan odlas i sådana strukturer. Värmeälskande börjar släpa efter i utvecklingen, och detta leder till en försämring av avkastningsparametrarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inom djurhållning

Korrugerad polykarbonat används också inom djurhållning. Den är lämplig för enheten med ett ljusöverförande tak i kycklinghus; det används för att konstruera takfönster i grisgårdar och boskap. Genomskinliga skär multiplicerar den naturliga insolationen av boskapszoner med 1,5 gånger, vilket ökar lönsamheten för ett jordbruksföretag . Detta bevisas av det välkända faktumet: för att upprätthålla hög äggproduktion hos kycklingar är det nödvändigt att upprätthålla ett dagsljus i hönshuset i minst 12-14 timmar. Taket av korrugerat polykarbonat med en tjocklek på 1,5-2 mm klarar enkelt denna uppgift. I ljusa rum ökar äggproduktionen hos en fågel till 200-250 ägg per år.

En tillräcklig belysningsnivå leder till en snabb viktökning hos grisar, upp till 250 kg, och ökar också mjölkutbytet för kor till 45 liter per dag.

Bild
Bild

Installationsregler

En liten instruktion om hur du installerar korrugerad polykarbonat med egna händer hjälper dig att göra allt rätt. För att den ska klara sina funktioner fullt ut bör du följa reglerna för installation och vidare användning:

  • det första steget är att bestämma hur många ark du behöver;
  • materialet ska läggas på sluttningen i långa remsor, parallellt med gaveltaklistarna;
  • endast en där överlappningen är cirka 9 procent av arkets bredd kan betraktas som en pålitlig fog;
  • arkets bredd påverkar också steget i svarven, du kan fokusera på tillverkarnas rekommendationer eller fatta ett beslut själv;
  • böjning av ark är tillåten för tillverkning av en välvd struktur;
  • för att klippa panelen är det bäst att ta en kvarn och arbeta med låga hastigheter;
  • polykarbonat ska fästas med självgängande skruvar eller bultar; termiska brickor används för fastsättning på metallramen;
  • När du utför installationsarbete bör du vara extremt försiktig - om du trycker på arket i fel vinkel kommer det att gå sönder.

Rekommenderad: