Hur Fäster Man Takmaterial På Ett Trätak? Hur Täcker Man Lådan Ordentligt? Hur Man Spikar Och Limar Fast Trädet? Taktyper

Innehållsförteckning:

Video: Hur Fäster Man Takmaterial På Ett Trätak? Hur Täcker Man Lådan Ordentligt? Hur Man Spikar Och Limar Fast Trädet? Taktyper

Video: Hur Fäster Man Takmaterial På Ett Trätak? Hur Täcker Man Lådan Ordentligt? Hur Man Spikar Och Limar Fast Trädet? Taktyper
Video: DIY PLYWOOD CEILING! 2024, Maj
Hur Fäster Man Takmaterial På Ett Trätak? Hur Täcker Man Lådan Ordentligt? Hur Man Spikar Och Limar Fast Trädet? Taktyper
Hur Fäster Man Takmaterial På Ett Trätak? Hur Täcker Man Lådan Ordentligt? Hur Man Spikar Och Limar Fast Trädet? Taktyper
Anonim

Det är svårt att hitta ett mer vanligt och välkänt takmaterial än takpapp. Det utmärks av sin acceptabla kostnad, praktiska, tillförlitlighet och mångsidighet. Tillverkare tillverkar många sorter som skiljer sig åt i egenskaper och användningsvillkor. Installationsfunktionerna beror på vilket material takmaterialet läggs under.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka typer av takmaterial är lämpliga?

Idag finns det cirka 60 typer av material. Varje märke av takmaterial har sina egna egenskaper för användning och kostnad. Materialet är lämpligt även för ett trätak, det är mångsidigt. Vi listar typer av takmaterial.

Rubemast … Rullmaterialet har ett förtjockat bitumenlager under kartongen. Kompositionen innehåller mjukgörare och tillsatser, vilket förbättrar de övergripande egenskaperna. Materialet har en överkomlig kostnad och kan tjäna i cirka 15 år. Samtidigt är rubemasten av plast, spricker inte.

Bild
Bild

Stekloizol … Materialets konstruktion är densamma som för ett konventionellt takmaterial. Kompositionen är dock inte kartong, utan glasfiber eller glasfiber. Ataktisk polypropen fungerar som ett försvar. Som ett resultat ruttnar takmaterialet inte, är inte rädd för extrema temperaturer, flexibel och elastisk. Samtidigt har den ljudisolerade och värmeisolerande egenskaper. Glasfiber kan vara både tak och foder. Det är bättre att överlåta installationen till proffs.

Bild
Bild

Självhäftande … Sakerna är ganska nya. På ena sidan finns ett klibbigt lager täckt med en skyddande film. För installation behöver du inte förbereda tak och takpapp. Materialet håller inte länge, upp till 10 år. Vanligtvis installerad där brännaren inte kan användas.

Bild
Bild

Till mig … Ganska intressant produkt. Den är baserad på samma kartong. Materialet är impregnerat med en tjära och har en mineralsk dammning. Det är bekvämt att installera takpappret på ett stort tak, det säljs i rullar. Materialet har egenskaperna ånga och vattentätning. Takläggning har också god biostabilitet. Det staplas vanligtvis i flera lager för att förlänga dess livslängd. Används oftast som en tillfällig lösning. Detta beror på att livslängden inte är längre än ett vanligt takmaterial.

Bild
Bild

Glassine … Kartong impregnerad med mjuk bitumen. Petroleumprodukten ger bra prestanda. Glassine håller cirka 12 år. Detta material kan användas för att täcka fundamentet för att skydda det från de skadliga effekterna av vatten. Och även glasin används som takmaterial och en del av kakan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hydroizol … Det används som takmaterial. Svart, kan användas för att täcka rörledningar. Tål uppvärmning upp till + 80 ° С. Som bas används asbestpapper impregnerat med petroleumbitumen.

Bild
Bild

Armerad … Färgad dammning och tjockare kartong skiljer detta utseende från det vanliga. Det är inte rädd för ultraviolett exponering, det varar cirka 15 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uniflex … Ett mångsidigt material som inte är rädd för frost, håller värmen väl. Glasfiber eller glasfiber, polyester kan användas som huvudmaterial. Takläggare lockas av en livslängd på cirka 25 år.

Bild
Bild

Förstärkt … Huvudmaterialet är glasfiber, förstärkt med ett nät, täckt ovanpå med en bitumen-polymerblandning. Som ett resultat är mekaniska skador inte fruktansvärda för taket. Hon tål också höga belastningar lugnt. Förbandet är vanligtvis tillverkat av skiffer eller grus. Takmaterial av denna typ håller cirka 18-20 år.

Valet av byggmaterial är nödvändigt endast med hänsyn till takets egenskaper. Vissa typer av material kan användas för att täcka rör och olika kommunikationer.

Det är värt att ge företräde åt populära tillverkare som har lyckats tjäna takläggares förtroende. Byggmaterial av hög kvalitet kommer att hålla i flera decennier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringsmetoder

Takmaterial av takmaterial är pålitligt och fungerar i flera decennier. Det är sant att för detta är det nödvändigt att ordna en kaka med flera lager. Tidigare användes endast en läggningsteknik. Men nu finns det typer av takmaterial som fästs på olika sätt.

Smältande … De flesta materialen är limmade på rampen. Bottenlagret värms med en brännare till 150-180 ° C. Bitumenet blir klibbigt och elastiskt, vilket ger vidhäftning. Vid läggning är det nödvändigt att svetsa den nedre delen och omedelbart överlappa. För installation på detta sätt måste du ha specialutrustning och högkvalitativ skyddsutrustning. Det är stor risk för brännskador vid arbete med brännaren. Och även bituminöst takmaterial släpper ut gifter vid uppvärmning, vilket du inte ska andas.

Bild
Bild

Mekanisk installation . Metoden gör att du kan täcka läktarna ordentligt med en taklutning på mer än 15 °. Två rullar av takmaterial läggs med en överlappning. Ett metalltejp läggs ovanpå vid korsningen och takspikar drivs in. Den senare kan också ersättas med självgängande skruvar. På så sätt kan takmaterial läggas på ett gaveltak. I det här fallet är det säkrare att spika fast det än att limma det på bitumen.

Bild
Bild

Självhäftande alternativ … Vissa modeller av takmaterial kan helt enkelt limmas på trä eller något annat material. Det enklaste sättet är att limma på ett plant tak. Vanligtvis väljer takläggare att fixa takmaterialet på detta sätt i fall där öppen låga inte kan användas.

Bild
Bild

Bulkgods … Bulktakmaterial är tillverkat av syntetiska elastomerer i flytande tillstånd. Använd en borste, rulle eller spray för applicering. Materialet kan användas för reparationer, reparation av oegentligheter och sprickor.

Att lägga takmaterial är inte alls svårt. Det är bara nödvändigt att i förväg besluta om fastsättningsmetoden och materialets syfte. Bituminös impregnering gör takmaterialet hållbart. Sådant material är inte rädd för fukt, låga temperaturer och mekanisk belastning.

Bild
Bild

Funktioner för installation för olika takmaterial

Mycket beror på själva taket. Så på en gavel eller annan ojämn yta bör takmaterialet fästas mekaniskt. Ett alternativ skulle vara bulkalternativet. Men på ett platt tak kan du använda alla tillgängliga installationsmetoder. Tänk på funktionerna i installationen beroende på taktyp.

För wellpapp . I detta fall rekommenderas inte takmaterial alls. Detta beror på att materialet inte tillåter vatten att passera igenom. Som ett resultat kommer fukt att ackumuleras mellan wellpapp och takpapp. Som ett resultat blir taket snabbt otillräckligt. Och wellpapp är mycket varmt under solen, vilket kommer att leda till smältning av bitumen. Det senare kan spridas, vilket gör taket brandfarligt. Däck på den gamla takpapp kan endast sättas om det finns en låda mellan dem. Luftgapet kommer att undvika alla obehagliga konsekvenser av denna kombination. Det är bättre att behandla svarven med ett antiseptiskt medel och göra det över diskgitteret.

Bild
Bild

Under mauerlat … Takmaterialisolering går bra med ett sådant tak. Det är bättre att göra mellanlagret i flera lager enligt principen för en flerskiktskaka. Detta kommer att bidra till att kvalitativt skydda trätaket från förstörelse och förfall.

Bild
Bild

Under skiffern . Det är bokstavligen nödvändigt att lägga takmaterial under detta takmaterial. Annars, på vintern, kommer snö att tränga in under taket och översvämma huset. Under takmaterialet görs en låda med ett avstånd mellan balkarna på cirka 50 cm.

Bild
Bild

För metallplattor . Denna lösning anses inte vara den bästa. Installation kan skada takmaterialet. Det är sant att om vinden är obebodd och inte är uppvärmd, är det fortfarande möjligt att göra det. Mellan takmaterialet och kakelplattan är en låda nödvändigtvis installerad.

Det finns många varianter av takmaterial på den moderna marknaden .… Nu kan du använda alla fördelar med ett sådant fodermaterial utan att oroa dig för nackdelarna. Typ av takmaterial väljs utifrån takets egenskaper.

Hänsyn bör tas till ytans lutning och takmaterialet som kommer att läggas uppifrån.

Rekommenderad: