Hur Och Hur Man Kapar Takmaterial? Hur Skär Man Takmaterial I En Rulle På Mitten Utan Att Varva Ner? Vilken Kniv är Bäst För Skärning?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Och Hur Man Kapar Takmaterial? Hur Skär Man Takmaterial I En Rulle På Mitten Utan Att Varva Ner? Vilken Kniv är Bäst För Skärning?

Video: Hur Och Hur Man Kapar Takmaterial? Hur Skär Man Takmaterial I En Rulle På Mitten Utan Att Varva Ner? Vilken Kniv är Bäst För Skärning?
Video: Fiska abborre: "Så får du napp till 100%" - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Hur Och Hur Man Kapar Takmaterial? Hur Skär Man Takmaterial I En Rulle På Mitten Utan Att Varva Ner? Vilken Kniv är Bäst För Skärning?
Hur Och Hur Man Kapar Takmaterial? Hur Skär Man Takmaterial I En Rulle På Mitten Utan Att Varva Ner? Vilken Kniv är Bäst För Skärning?
Anonim

I konstruktionen är det viktigt att ta hänsyn till alla funktioner i processen för att sluta med en byggnad av hög kvalitet. För vattentätning av tak, väggar och fundament är det bäst att använda takmaterial. Detta billiga och lättanvända material hjälper till att undvika många problem, men byggarna själva måste ofta fundera över frågan om vad de exakta bitarna av detta material ska klippas av. Med den nödvändiga kunskapen kommer proceduren för att dela takmaterialet i delar inte att orsaka svårigheter och kommer att påskynda konstruktionen och fasadfinishen av byggnaden avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det bästa sättet att klippa?

Takmaterial är ett material som används för vattentätning av tak och kan framgångsrikt appliceras på fundament och väggar i byggnader. I skapandeprocessen används lös kartong, som är täckt med bitumenmastik, på vilket slipmaterial sprids, det kan vara sand, asbest, glimmer. Takmaterialets tjocklek och längd kan variera beroende på användningsorten.

Ofta är området täckt med takmaterial ganska stort, därför uppstår olägenheter i processen att skära materialet i önskade bitar. De vanligaste verktygen för att skära detta material är:

  • kniv;
  • bågfil;
  • fick syn på;
  • kontursåg;
  • Bulgariska;
  • motorsåg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots att takmaterial inte är för tätt material är det inte särskilt bekvämt att skära det. Problemet med att välja skärverktyg är närvaron av bitumen och slipande element. Vid användning av elektriska apparater som arbetar med höga hastigheter smälter bitumen, fastnar på duken, och slipmedlet täpper till verktygens element.

När det gäller handverktyg kan du under skärningsprocessen möta samma problem i form av bitumensmältning och vidhäftning av slipmedel till tänderna och bladet

Därför anses de mest gynnsamma skärverktygen vara en kniv, en såg och en sticksåg, som har minimala böjningar av bladet och tändernas storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Takteknik för skärmaterial

För att skära av den önskade sektionen av takmaterial är det viktigt att inte bara ha rätt verktyg utan också att känna till grunderna för att arbeta med materialet. Rullar av takmaterial kan skäras både på längden och tvärs, och beroende på det valda alternativet kommer skärtekniken att skilja sig åt. Under byggprocessen är det ofta nödvändigt att skära material både i längd och bredd, därför är det viktigt att kunna arbeta i båda riktningarna.

På en rulle

Om du behöver klippa takmaterialet utan att rulla upp rullen kan du använda en vanlig såg för detta. För att göra snitten jämna är det viktigt att korrekt mäta bredden på rullen och dela den i två lika delar, samtidigt som markeringarna görs. Det enklaste sättet är att klippa takmaterialet på mitten genom att placera det på två pallar eller produkter av samma höjd.

För det så att sågen under drift inte värmer upp materialet och inte blir förorenad med slipmedel, är det nödvändigt att regelbundet vattna det med kallt vatten . Sågningen ska göras i en cirkel, vrida rullen mot dig. Skärdjupet bör vara cirka 1 centimeter för att dela upp produkten utan problem och inte skapa olägenheter.

Bild
Bild

Du kan använda en sticksåg för skärning, men det är bättre att använda en volframsträng, som är lättare att passera genom lager av takmaterial.

Expanderat

Om längden på ett takmaterial är liten är det mer bekvämt att dela upp det genom att rulla ut rullen och mäta de nödvändiga områdena. En vanlig kniv är lämplig för skärning i detta fall. Plåten med takmaterial mäts, vikt så att en vikning erhålls. I stället för vecket används en kniv, med vilken du kan skära av den önskade sektionen utan problem.

Isåfall, om en bit takmaterial behöver delas längs, är en avlastningsgarn lämplig, som läggs i hallen och rör sig omväxlande på båda sidor.

Bild
Bild

Således börjar materialets kanter gnugga, och som ett resultat delas taket av takmaterial i hälften.

Rekommendationer

  • När du väljer ett verktyg för att klippa takmaterial är det viktigt att utvärdera dess tjocklek och de slipande material som det är tillverkat av. Ju tunnare produkten är, desto lättare är den att hantera, och ju tjockare och modernare, desto mer selektiv och korrekt bör inställningen till den vara.
  • Om du inte är säker på att verktyget är valt korrekt är det värt att testa det i ett litet område. Om inga problem har uppstått och det önskade resultatet har uppnåtts, medan själva verktyget inte har lidit på något sätt, kan du säkert arbeta med huvudarken av takmaterial.
  • Om det inte är möjligt att hantera materialet, är det värt att be om hjälp från proffs eller byta ut takmaterialet med en analog.

Rekommenderad: