Polykarbonatens Mått: Standardbredd På Ark Av Cellulärt Polykarbonat Och Andra, Tjocklek Och Längd På Polykarbonatark

Innehållsförteckning:

Video: Polykarbonatens Mått: Standardbredd På Ark Av Cellulärt Polykarbonat Och Andra, Tjocklek Och Längd På Polykarbonatark

Video: Polykarbonatens Mått: Standardbredd På Ark Av Cellulärt Polykarbonat Och Andra, Tjocklek Och Längd På Polykarbonatark
Video: Pergola Cover - Polycarbonate Roof System - Alternative to Glass Roof 2024, April
Polykarbonatens Mått: Standardbredd På Ark Av Cellulärt Polykarbonat Och Andra, Tjocklek Och Längd På Polykarbonatark
Polykarbonatens Mått: Standardbredd På Ark Av Cellulärt Polykarbonat Och Andra, Tjocklek Och Längd På Polykarbonatark
Anonim

Polykarbonat är ett modernt polymermaterial som är nästan lika transparent som glas, men 2-6 gånger lättare och 100-250 gånger starkare .… Det låter dig skapa mönster som kombinerar skönhet, funktionalitet och tillförlitlighet.

Bild
Bild

Det här är genomskinliga tak, växthus, skyltfönster, byggglas och mycket mer. För konstruktion av vilken struktur som helst är det viktigt att göra korrekta beräkningar. Och för detta måste du veta vad standardmåtten på polykarbonatpaneler är.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mått på bikakeark

Cellular (andra namn - strukturell, kanal) polykarbonat är paneler gjorda av flera tunna lager av plast, fästa inuti med vertikala broar (förstyvningar) . Styvningsmedel och horisontella lager bildar ihåliga celler. En sådan struktur i sidosektionen liknar en honungskaka, varför materialet fick sitt namn. Det är den speciella mobilstrukturen som ger panelerna ökat buller och värmeskyddande egenskaper. Det produceras vanligtvis i form av ett rektangulärt ark, vars dimensioner regleras av GOST R 56712-2015. De linjära dimensionerna för typiska ark är följande:

  • bredd - 2,1 m;
  • längd - 6 m eller 12 m;
  • tjockleksalternativ - 4, 6, 8, 10, 16, 20, 25 och 32 mm.

Avvikelsen av materialets faktiska dimensioner från de som deklareras av tillverkaren i längd och bredd är högst 2-3 mm per 1 meter. När det gäller tjocklek bör den maximala avvikelsen inte överstiga 0,5 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ur valet av material är den viktigaste egenskapen dess tjocklek. Det är nära besläktat med flera parametrar.

  • Antal plastskikt (vanligtvis 2 till 6) . Ju fler av dem, desto tjockare och starkare material, desto bättre är dess ljudabsorberande och värmeisolerande egenskaper. Så, ljudisoleringsindexet för ett 2-lagers material är cirka 16 dB, motståndskoefficienten för värmeöverföring är 0, 24, och för ett 6-lager material är dessa siffror 22 dB respektive 0, 68.
  • Placeringen av förstyvningarna och cellernas form . Både materialets styrka och graden av dess flexibilitet beror på detta (ju tjockare arket desto starkare är det, men ju värre det böjer sig). Celler kan vara rektangulära, korsformiga, triangulära, sexkantiga, bikakor, vågiga.
  • Förtjockningstjocklek . Motståndet mot mekanisk påkänning beror på denna egenskap.
Bild
Bild
Bild
Bild

Baserat på förhållandet mellan dessa parametrar särskiljs flera sorter av cellulärt polykarbonat. Var och en av dem är bäst lämpad för sina uppgifter och har sina egna normala plåttjocklekstandarder. De mest populära är flera typer.

  • 2H (P2S) - ark av 2 lager plast, anslutna med vinkelräta broar (förstyvningar), som bildar rektangulära celler. Hopparna är placerade var 6-10,5 mm och har ett tvärsnitt från 0,26 till 0,4 mm. Den totala materialtjockleken är vanligtvis 4, 6, 8 eller 10 mm, sällan 12 eller 16 mm. Beroende på tjockleken på överdragarna, kvadratmeter. m material väger från 0,8 till 1,7 kg. Det vill säga med standardmått på 2, 1x6 m väger arket från 10 till 21,4 kg.
  • 3H (P3S) Är en 3-lagers panel med rektangulära celler. Finns i tjocklek 10, 12, 16, 20, 25 mm. Standardtjockleken på inre överdrag är 0,4-0,54 mm. Vikten av 1 m2 material är från 2,5 kg.
  • 3X (K3S) - treskiktspaneler, inuti vilka det finns både raka och ytterligare lutande förstyvningar, på grund av vilka cellerna får en triangulär form, och själva materialet - ytterligare motstånd mot mekanisk spänning i jämförelse med ark av "3H" -typ. Standard plåttjocklek - 16, 20, 25 mm, specifik vikt - från 2, 7 kg / m2. Tjockleken på de huvudsakliga förstyvningarna är cirka 0,40 mm, de ytterligare - 0,08 mm.
  • 5N (P5S) - paneler bestående av 5 plastskikt med raka förstyvningsribbor. Typisk tjocklek - 20, 25, 32 mm. Specifik vikt - från 3,0 kg / m2. Tjockleken på de inre överdragarna är 0,5-0,7 mm.
  • 5X (K5S) - 5-lager panel med vinkelräta och diagonala inre bafflar. Som standard har plåten en tjocklek på 25 eller 32 mm och en specifik vikt på –3, 5-3, 6 kg / m2. Tjockleken på huvudöglorna är 0,33-0,51 mm, lutande - 0,05 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillsammans med standardbetyg enligt GOST erbjuder tillverkare ofta sina egna mönster, som kan ha en icke-standardiserad cellstruktur eller speciella egenskaper . Till exempel erbjuds paneler med högre slaghållfasthet, men samtidigt lättare i vikt än standardalternativ. Förutom premiummärken finns det tvärtom varianter av den lätta typen - med minskad tjocklek på förstyvningarna. De är billigare, men deras motståndskraft mot stress är lägre än för vanliga ark. Det vill säga, betyg från olika tillverkare, även med samma tjocklek, kan skilja sig åt i styrka och prestanda.

Därför måste detta beaktas vid köp, vilket förtydligar med tillverkaren inte bara tjockleken, utan alla egenskaper hos ett visst ark (densitet, tjocklek av förstyvningsmedel, celltyp etc.), dess syfte och tillåtna belastningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner av monolitiskt material

Monolitiskt (eller gjutet) polykarbonat kommer i form av rektangulära plastark. Till skillnad från bikakan har de en helt homogen struktur utan tomrum inuti. Därför är densitetsindikatorerna för monolitiska paneler betydligt högre respektive högre hållfasthetsindikatorer, materialet klarar betydande mekaniska och viktbelastningar (motstånd mot viktbelastningar - upp till 300 kg per kvm, stöttålighet - 900 till 1100 kJ / kvm). En sådan panel kan inte brytas med en hammare, och förstärkta versioner från 11 mm tjocka tål till och med en kula. Dessutom är denna plast mer flexibel och transparent än strukturell. Det enda där den är sämre än den cellulära är dess värmeisolerande egenskaper.

Monolitiska polykarbonatark tillverkas i enlighet med GOST 10667-90 och TU 6-19-113-87. Tillverkare erbjuder två typer av ark

  • Platt - med en plan, slät yta.
  • Profilerad - har en korrugerad yta. Närvaron av ytterligare förstyvningsribbor (korrugering) gör materialet mer hållbart än ett plant ark. Profilens form kan vara vågig eller trapetsformad med profilens (eller vågens) höjd i intervallet 14-50 mm, korrugeringens (eller vågens) längd från 25 till 94 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

I bredd och längd överensstämmer ark av både platt och profilerat monolitiskt polykarbonat från de flesta tillverkare med den allmänna standarden:

  • bredd - 2050 mm;
  • längd - 3050 mm.

Men material säljs också med följande dimensioner:

  • 1050x2000 mm;
  • 1260 × 2000 mm;
  • 1260 × 2500 mm;
  • 1260 × 6000 mm.

Standardtjockleken på ark av monolitisk polykarbonat i enlighet med GOST ligger i intervallet från 2 mm till 12 mm (grundstorlekar - 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10 och 12 mm), men många tillverkare erbjuder ett bredare intervall - från 0,75 upp till 40 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom strukturen på alla ark av monolitisk plast är densamma, utan hålrum, är det storleken på tvärsnittet (det vill säga tjockleken) som är den viktigaste faktorn som påverkar styrkan (medan styrkan i ett cellulärt material är starkt starkt beroende på den inre strukturen).

Regulariteten här är standard: i proportion till tjockleken ökar panelens densitet, styrkan, motståndskraften mot nedböjning, tryck och sprickbildning ökar . Det bör dock tas i beaktande att tillsammans med dessa indikatorer ökar också vikten (till exempel om 1 kvadratmeter av en 2 mm panel väger 2,4 kg, då väger en 10 mm panel 12,7 kg). Därför skapar kraftfulla paneler en stor belastning på strukturer (fundament, väggar, etc.), vilket kräver installation av en förstärkt ram.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Böjningsradie med avseende på tjocklek

Polykarbonat är det enda takmaterialet som med utmärkta hållfasthetsindikatorer enkelt kan formas och böjas i kallt tillstånd med en välvd form . För att skapa vackra radiestrukturer (valv, kupoler) behöver du inte montera en yta från många jämna fragment - du kan böja själva polykarbonatpanelerna. Detta kräver inga speciella verktyg eller förhållanden - materialet kan formas för hand.

Men naturligtvis, även med en hög elasticitet i materialet, kan vilken panel som helst böjas endast till en viss gräns. Varje typ av polykarbonat har sin egen flexibilitet. Den kännetecknas av en speciell indikator - böjningsradie. Det beror på materialets densitet och tjocklek. Enkla formler kan användas för att beräkna böjningsradien för ark med standardtäthet.

  • För monolitiskt polykarbonat: R = t x 150, där t är plåttjockleken.
  • För ett bikakeark: R = t x 175.
Bild
Bild
Bild
Bild

Så, genom att ersätta värdet av plåttjockleken på 10 mm i formeln, är det lätt att bestämma att böjningsradien för ett monolitiskt ark med en given tjocklek är 1500 mm, strukturellt - 1750 mm. Och med en tjocklek på 6 mm får vi värden på 900 och 1050 mm. För enkelhets skull kan du inte räkna varje gång själv, utan använda färdiga referensbord. För märken med icke-standardtäthet kan böjningsradien skilja sig något, så innan du köper måste du definitivt kontakta denna punkt med tillverkaren.

Men för alla typer av material finns det ett tydligt mönster: ju tunnare arket desto bättre böjer det sig .… Vissa typer av ark upp till 10 mm tjocka är så flexibla att de till och med kan rullas till en rulle, vilket underlättar mycket transport.

Men det är viktigt att komma ihåg att valsat polykarbonat kan förvaras en kort tid; under långtidsförvaring bör det vara i en platt plattform och i ett horisontellt läge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken storlek ska jag välja?

Polykarbonat väljs utifrån vilka uppgifter och under vilka förhållanden det är planerat att använda materialet . Till exempel ska materialet för manteln vara lätt och ha goda värmeisoleringsegenskaper, för taket ska det vara mycket starkt för att klara snölast. För föremål med en krökt yta är det nödvändigt att välja plast med erforderlig flexibilitet. Materialets tjocklek väljs beroende på vad viktbelastningen kommer att vara (detta är särskilt viktigt för taket), liksom på steget av svarven (materialet måste placeras på ramen). Ju större den beräknade viktbelastningen är, desto tjockare ska arket vara. Dessutom, om du gör lådan mer frekvent, kan tjockleken på arket tas lite mindre.

Till exempel, för förhållandena i mittfältet för en liten baldakin, är det optimala valet, med hänsyn till snölast, ett monolitiskt polykarbonatark med en tjocklek på 8 mm med en svarvhöjd på 1 m. Men om du minskar svarven stigning till 0,7 m, då kan 6 mm paneler användas. För beräkningar kan parametrarna för den nödvändiga svarven, beroende på arkets tjocklek, hittas från motsvarande tabeller. Och för att korrekt bestämma snölasten för din region är det bäst att använda rekommendationerna från SNIP 2.01.07-85.

I allmänhet kan beräkningen av en struktur, särskilt en icke-standardform, vara ganska svår. Ibland är det bättre att överlåta det till proffs eller använda byggprogram. Detta skyddar mot misstag och onödigt slöseri med material.

Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet ges rekommendationer för val av tjocklek på polykarbonatpaneler enligt följande

  • 2-4 mm - bör väljas för lätta konstruktioner som inte upplever en viktbelastning: reklam och dekorativa strukturer, lätta växthusmodeller.
  • 6-8 mm - paneler av medeltjocklek, ganska mångsidiga, används för strukturer som upplever måttliga viktbelastningar: växthus, skjul, lusthus, baldakiner. Kan användas för små takytor i områden med låg snölast.
  • 10 -12 mm - väl lämpad för vertikala inglasningar, skapande av staket och staket, konstruktion av ljudisolerade barriärer på motorvägar, skyltfönster, markiser och tak, transparenta takinsatser i områden med måttlig snölast.
  • 14-25 mm - har mycket bra styrka, anses vara "vandalsäkra" och används för att skapa ett genomskinligt tak på ett stort område, liksom kontinuerlig inglasning av kontor, växthus, vinterträdgårdar.
  • Från 32 mm - används för takarbete i områden med hög snölast.

Rekommenderad: