Installation Av Polykarbonat: Hur Man Fäster Det På Metallramen? Metoder För Fixering Av Cellulärt Och Annat Polykarbonat, över Vilket Avstånd Som Ska Fixas

Innehållsförteckning:

Video: Installation Av Polykarbonat: Hur Man Fäster Det På Metallramen? Metoder För Fixering Av Cellulärt Och Annat Polykarbonat, över Vilket Avstånd Som Ska Fixas

Video: Installation Av Polykarbonat: Hur Man Fäster Det På Metallramen? Metoder För Fixering Av Cellulärt Och Annat Polykarbonat, över Vilket Avstånd Som Ska Fixas
Video: Polycarbonate Sheet Work 2024, Maj
Installation Av Polykarbonat: Hur Man Fäster Det På Metallramen? Metoder För Fixering Av Cellulärt Och Annat Polykarbonat, över Vilket Avstånd Som Ska Fixas
Installation Av Polykarbonat: Hur Man Fäster Det På Metallramen? Metoder För Fixering Av Cellulärt Och Annat Polykarbonat, över Vilket Avstånd Som Ska Fixas
Anonim

Polykarbonat är för närvarande ett av de mest populära och mångsidiga materialen. Den används för olika ändamål. Installation av polykarbonatark är inte svårt, så även de mästare som knappt känner till sådant arbete kan enkelt klara det. I den här artikeln kommer vi att lära dig hur du kan installera polykarbonat med dina egna händer.

Bild
Bild

Grundläggande regler

Polykarbonat är ett arkmaterial som finns i olika varianter. Konsumenterna kan välja både transparenta (färglösa) och färgade produkter. Ark är antingen helt släta eller ribbade. Olika typer av polykarbonat är lämpliga för olika ändamål . Dessa material förenas dock av det faktum att de kan installeras utan problem, även om en oerfaren mästare kommer igång.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du installerar polykarbonatark på en eller annan bas måste befälhavaren definitivt komma ihåg ett antal relevanta regler. Bara om du följer dem kan du förvänta dig bra resultat och inte vara rädd för att göra allvarliga misstag. Låt oss undersöka punkterna kring vilka installationsregler det är fråga om.

  • Befälhavaren måste rikta polykarbonatpanelerna korrekt innan de installeras. Vertikala, lutande eller till och med välvda strukturer kan monteras av sådana material. I vart och ett av ovanstående fall måste arken orienteras enligt ett separat schema.
  • Innan polykarbonatplåtarna fästs på en trä- eller metallram måste hantverkaren klippa dem korrekt. Detta är ett mycket viktigt arbetsskede, under vilket det är bättre att inte göra några misstag. Skärning kan utföras antingen med en hacksåg eller med en enkel kniv. Om separationen av ark ska vara så exakt och snabb som möjligt, räcker inte de angivna verktygen här - du måste använda en elektrisk såg med betoning och ett blad av hårda legeringar.
  • Efter skärning måste befälhavaren absolut bli av med alla marker som finns kvar i panelernas inre hålrum. Om polykarbonat är cellulärt är denna artikel särskilt relevant.
  • Hål i plåtar kan göras med en vanlig borrskärp i 30 graders vinkel. Hål borras på ett avstånd av minst 4 cm från arkets kanter.
  • För installation av polykarbonatplåtar kan du göra rambaser (lister) inte bara av trä, utan också av stål eller aluminium.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana konstruktioner får uppföras direkt på byggarbetsplatsen, men samtidigt måste alla fästelement vara idealiskt starka och pålitliga. Kvaliteten på den framtida strukturen beror på detta.

Det är lämpligt att separat tala om vilka funktioner som bör beaktas vid installation av polykarbonat på en metallbas . I det här fallet bör befälhavaren ta hänsyn till att metall och polykarbonat är material som inte "kommer överens" på bästa sätt.

Bild
Bild

Sådana egenskaper hos det aktuella materialet kan inte ignoreras vid installation.

Låt oss titta på några grundläggande regler för installation under sådana förhållanden

  • Polykarbonatark kännetecknas av en mycket hög termisk expansionskoefficient - flera gånger högre än metallens. Detta tyder på att alla alternativ för att fästa polykarbonat på en metallkista måste åtföljas av speciella kompenserande luckor. Denna regel kan inte försummas om du vill sluta med en pålitlig och hållbar struktur.
  • På grund av temperaturfluktuationer, särskilt under perioder av tidig vår, börjar materialet i fråga ofta "rida" på metallstödsbasen. Eftersom plastytor är mycket mer plast än metallytor, börjar arkens kanter bli täckta med sprickor och repor med tiden. Befälhavaren måste ta hänsyn till sådana egenskaper hos de material som han arbetar med.
  • Polykarbonat av både honungskaka och monolitisk typ har hög värmekapacitet, men låg värmeledningsförmåga. Som ett resultat av detta, på grund av temperaturfluktuationer, bildas kondens på elementen i metallramen, särskilt under fästpunkterna och i den inre delen av bikakan. Därför måste befälhavaren vara noga med att rengöra dem noggrant och måla dem då och då.
Bild
Bild
Bild
Bild

En av huvudreglerna för installation av polykarbonat är samvetsgrant fixerade fästelement och en pålitlig rambas. Om alla strukturer är monterade kompetent och noggrant kan du inte oroa dig för den praktiska och hållbarheten hos den resulterande strukturen.

Vad behöver du?

Ark av högkvalitativt polykarbonat kan inte fästas på en eller annan bas utan att ha alla nödvändiga material och verktyg på lager. Detta är ett av de första stegen i installationsarbetet. Låt oss undersöka, punkt för punkt, vilka komponenter som krävs för korrekt installation av polykarbonat.

Bild
Bild

Profiler

Om till exempel polykarbonat är fäst på en metallkista, kommer detta definitivt att kräva speciella profiler. De är delade, slutade eller i ett stycke. Så, anslutningsprofilerna i en stycke är tillverkade av samma polykarbonat. De kan enkelt matchas med färgen på honungskakan. Som ett resultat är anslutningarna inte bara mycket pålitliga, utan också attraktiva. Det finns också sådana typer av profiler.

Tvärsnitt . Består av bas och lock. Dessa mönster har ben avrundade till den inre halvan. Det är därför profilen placeras mellan dem för högkvalitativ fixering av arken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slutet . Den U-formade profilen är avsedd. Det är nödvändigt för en högkvalitativ plugg av ändarna på bikakepaneler, så att smuts och vatten inte tränger in i cellerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bergsrygg . En sådan profil gör att du kan göra ett speciellt flytande fäste, vilket är oumbärligt när du monterar välvda strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fast hörn . Med hjälp av denna plastförslutningsprofil hålls polykarbonatskivorna ihop i en vinkel på 90 grader. De kan också användas för att fästa paneler med olika tjockleksvärden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggmonterad . Med dessa profiler fästs plåtmaterialet direkt på väggen och skyddar dessutom ändändarna som riktas mot väggarna.

Bild
Bild

Termiska brickor

Installation av polykarbonatark utförs med termiska brickor. Tack vare sådana fästelement kan panelerna fixeras så tätt och pålitligt som möjligt. Designen av termiska brickor består av 3 komponenter:

  • en konvex plastbricka med ett ben som fyller hålet i panelen;
  • tätningsring av gummi eller flexibel polymer;
  • pluggar, som effektivt skyddar den självgängande skruven från kontakt med fukt.
Bild
Bild

Självgängande skruvar, som används som fästelement för polykarbonatplåtar, är mycket sällan utrustade med termiska brickor, så det rekommenderas att köpa dem separat. Bromsskivor är indelade i flera undertyper:

  • polypropen;
  • polykarbonat;
  • tillverkad av rostfritt stål.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Minitvättar

Mini-brickor skiljer sig från de vanliga termiska brickorna som nämns ovan genom att de har en mer miniatyrstorlek. Oftast används de i trånga utrymmen, liksom i de fall då fästelementen måste göras så mindre märkbara och fångande som möjligt . Minitvättar finns också i olika material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Galvaniserad tejp

Sådana element används endast i situationer där en bågformad struktur monteras. Tack vare den galvaniserade remsan förblir panelerna säkra och sunda eftersom de inte behöver borras eller sågas. Tejpen drar ihop polykarbonatarken på absolut vilken plats som helst.

Bild
Bild

Detta är särskilt viktigt när polykarbonat måste fixeras på tillräckligt stora avstånd.

Pluggar

Stubprofiler är olika. Till exempel, för paneler av typen honungskaka, används vanligtvis L-formade delar med mikroskopiska porer. Med hjälp av elementet i fråga stängs materialets änddelar mycket väl . Det finns också en kontakt av F-typ. Sådana delar liknar mycket L-formade element.

I princip när hantverkare installeras i närområdet använder hantverkare endast L-formade pluggar . Men för att installera ett tak kommer båda pluggalternativen vara väl lämpade.

Bild
Bild

För korrekt installation av polykarbonatpaneler är det absolut nödvändigt att fylla på alla listade fästelement i förväg. Det är lämpligt att fylla på skruvar, bultar, nitar.

Från verktygslådan bör befälhavaren fylla på med följande positioner:

  • brevpapper kniv (är lämplig för att arbeta med ark 4-8 mm tjocka);
  • kvarn (du kan använda absolut vilken modell som helst av detta verktyg);
  • en elektrisk sticksåg (den skär polykarbonat mycket bra och helt enkelt om den är utrustad med en fil med fina tänder, men viss skicklighet krävs för att utföra arbetet);
  • bågfil (den används endast av erfarna specialister, eftersom polykarbonatark kan börja spricka om de skärs fel);
  • laser (en av de mest praktiska och exakta metoderna för att skära polykarbonat, men själva verktyget är väldigt dyrt, så det används oftare av proffs).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att förbereda alla komponenter som krävs för arbetet innan installationen påbörjas . Placera alla komponenter nära till hands så att du inte behöver slösa tid på att leta efter det du vill ha. För att arbeta med polykarbonat är det bäst att endast använda högkvalitativa, korrekt fungerande verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Felaktiga enheter kan skada arkmaterialet utan att det kan återhämta sig.

Hur fixar jag cellulärt polykarbonat?

Speciellt cellulärt polykarbonat är mycket efterfrågat idag. Detta material kan fixas på ett eller annat sätt med hjälp av en mycket enkel och begriplig teknik. Det finns flera sätt att fästa arkmaterial på lådan. Honeycomb -ark får fästas på metallprofilen . Materialet från vilket basen är gjord reflekteras i de lämpliga fästelementen på vilka panelerna är fästa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast används självgängande skruvar för metall eller trä för fästelement . Termiska brickor ingår med några alternativ, som nämndes ovan. Det finns ett speciellt ben i konstruktionen av termiska brickor. Dessa fästelement är valda för att matcha tjockleken på panelerna som ska installeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

De övervägda delarna kommer inte bara att skydda materialet från eventuella skador och deformation, utan också minska värmeförlusten på grund av kontakter med självgängande skruvar - kalla ledare. När du installerar polykarbonatplåtar på en järn- eller metallbas rekommenderas det att placera självgängande skruvar i förborrade hål. De måste uppfylla ett antal krav.

  • Hål kan endast göras mellan förstyvningarna. Minsta avstånd från kanten ska vara 4 cm.
  • När man gör hål är det viktigt att förutse eventuell termisk expansion av materialet, på grund av vilket det kan börja röra sig. Därför måste hålens diameter nödvändigtvis motsvara diametern på termoskivorna.
  • Om plasten är för lång måste hålen i den vara gjorda inte bara av stor storlek utan med en längsgående långsträckt form.
  • Hålets vinkel måste vara rak. Ett fel på högst 20 grader är tillåtet.
Bild
Bild

Genom att veta exakt tekniken för att installera ark av cellulärt polykarbonat direkt, kan de enkelt hölja nästan vilken bas som helst . Men panelerna måste fortfarande vara korrekt anslutna till varandra. För sådana ändamål används speciella komponenter - profiler. Så det är lämpligt att använda fasta profiler för att fästa paneler med en tjocklek på 4-10 mm.

Bild
Bild

Och delningsalternativen kan ansluta plattor från 6 till 16 mm tillsammans. Avtagbara profiler måste monteras av ett par huvudkomponenter: den nedre delen fungerar som en bas, liksom det övre elementet - ett lock med ett lås. Om du använder en löstagbar profil för att installera polykarbonat av en bikakestruktur, kommer här en kort steg-för-steg-instruktion att vara följande.

  • Först måste du göra hål för skruvarna vid basen.
  • Vidare kommer basen att behöva fixeras kvalitativt på den längsgående strukturen. Då måste befälhavaren lägga panelerna och lämna ett gap på endast 5 mm. Det är han som kommer att behövas för att kompensera för expansionen av polykarbonat under påverkan av höga temperaturer.
  • Profilskydden kan knäppas in med en träklubba.
Bild
Bild

Många hantverkare är intresserade av: är det möjligt att montera bikakeplattor av polykarbonat med en överlappning? Det är möjligt att applicera på en sådan lösning, men bara om arbetet utförs med tunna ark (högst 6 mm.). Men tätare polymerark, om de läggs med en överlappning, kommer att bilda mycket klart synliga steg på grund av stapling ovanpå varandra. Detta problem kan bara lösas med hjälp av en korrekt vald anslutningsprofil. Innan överlappande polykarbonatpaneler installeras måste befälhavaren ta hänsyn till vilka problem han kan möta i framtiden.

  • Med en sådan metod bryts den nödvändiga tätheten hos de mantlade baserna nästan alltid oundvikligen. Det kan till och med bli drag, fullständig blåsning av inre värme eller ansamling av skräp och vatten under manteln.
  • Paneler som överlappar varandra kommer att bära hårdare vindbyar. Om fixeringen inte är tillräckligt stark och säker kan polykarbonatet gå sönder eller lossna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fäst en monolitisk vy

Du kan också installera monolitiska paneler av polykarbonat med egna händer. Att lägga detta material visar sig inte vara en mycket svår och tidskrävande process, men det dikterar också sina egna regler och kronologi av handlingar. Det finns bara två huvudsakliga sätt att skruva fast polykarbonat på en vald bas . Låt oss överväga vilka steg dessa metoder består av, och vilka av dem kommer att vara mer praktiska.

Bild
Bild

Våta fästelement

Mästarna tar till ett sådant handlingsschema väldigt ofta. Den "våta" metoden innebär användning av ett specialiserat polymerbaserat smörjmedel . I detta fall utförs läggningen av polykarbonatkomponenter och lämnar ett visst steg, en lucka. Dessa luckor fungerar som expansionsfogar om materialet expanderar på grund av temperaturförändringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna lösning är mycket lämplig för de fall där konstruktionen är baserad på en trälåda.

Om rambasen är gjord av en starkare metall är det här nödvändigt att använda icke-polymerblandningar och speciella gummikuddar är tätningar. De kombineras med ett kvalitets tätningsmedel. Den senare, enligt schemat, måste appliceras på både de främre och inre klämytorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torr installation

Det finns många hantverkare som föredrar att arbeta med just denna teknik. Det kräver inte användning av tätningsmedel och andra liknande lösningar. Torrinstallerade polykarbonatark kan monteras direkt på gummitätningen.

Bild
Bild

Eftersom själva strukturen inte är lufttät, tillhandahålls ett dräneringssystem i förväg för att avlägsna överflödigt vatten och fukt.

Hjälpsamma ledtrådar

Polykarbonat lockar konsumenterna inte bara med sina prestandaegenskaper, utan också med sin enkla installation. Många användare installerar högkvalitativa polykarbonatark på egen hand och lägger inte pengar på tjänster från erfarna specialister. Om du också planerar att utföra sådant arbete är det lämpligt att ta med några användbara tips och tricks.

  • Om du bestämmer dig för att installera polykarbonat på en låda av praktisk metall, måste du veta att i sådana strukturer är det mest sårbara området den främre kanten av ytan, på vilken polykarbonatpanelerna sedan vilar.
  • Mästare, som fäster polykarbonat, använder sig ofta av en punktfixeringsmetod. Det anses primitivt och förstör något utseendet på den färdiga strukturen. Men om du vill spara på fästelement är den här metoden bäst lämpad, och belastningen på arken blir inte så stor.
  • Det är möjligt att skära polykarbonat med olika verktyg, men samtidigt får vi inte glömma att under ett sådant förfarande är det osannolikt att onödiga vibrationer undviks. Under deras inflytande kan materialet skäras med oegentligheter och andra defekter som kommer att ha en dålig effekt på installationsarbetet. För att inte möta sådana problem bör läggning av polykarbonat för vidare skärning endast göras på en mycket väl fixerad, stabil bas, placerad strikt horisontellt.
  • Det rekommenderas starkt att göra några hål i änddelen av polykarbonatpanelerna. De kommer att vara mycket användbara för bättre och mer fullständigt utflöde av vätska från arkmaterial.
  • Polykarbonat skärs bäst med hårdmetallskivor med små och outspädda tänder. Det är efter dem som snittet är så exakt och jämnt som möjligt.
  • Det rekommenderas inte att skynda för mycket och hellre ta bort filmen på dess yta från polykarbonat. Sådana beläggningar används inte bara för ytterligare skydd av paneler från eventuella skador, utan också direkt för korrekt utförande av installationsprocesser.
  • Befälhavaren måste komma ihåg att de övre ändarna av polykarbonatpanelerna måste vara ordentligt stängda. För sådana ändamål rekommenderas det inte att använda vanligt skottejp - det kommer inte att räcka. Bättre att använda en specialtejp.
  • Panelernas nedre ändar måste tvärtom alltid förbli öppna. Detta är nödvändigt så att kondenserande fukt säkert kan lämna arkmaterialet och inte ackumuleras i det utan att ha en dräneringsbana.
  • Naturligtvis måste polykarbonat fästas på ett tillförlitligt och effektivt sätt, men det rekommenderas samtidigt inte att dra åt skruvarna som håller arkmaterialet extremt tätt. Det är inte en bra idé att noggrant säkra hela panelen. Strukturer bör ha åtminstone en liten grad av frihet, så att de fritt kan "andas", expandera och dra sig samman vid kyla eller värme.
  • Om det är planerat att göra en vacker välvd struktur, måste polykarbonatet vikas korrekt i förväg. Böjningen måste göras i en linje längs luftkanalerna.
  • För att fästa polykarbonat på en utvald och ordentligt förberedd bas behöver befälhavaren bara fylla på pålitliga fästelement av hög kvalitet. Alla fästelement måste vara hela och fria från skador eller defekter. Om du sparar på bultar och brickor, kommer strukturen i slutändan inte att vara den mest slitstarka.
  • Om du väljer rätt material för svarven för polykarbonat måste du komma ihåg att det är mycket lättare att ta hand om metallkonstruktioner, de håller längre. Träbaser kräver ständiga antiseptiska behandlingar, och deras livslängd är mycket kortare.
  • Trots att polykarbonat är ett mycket bekvämt och smidigt material vid bearbetning, rekommenderas det fortfarande att arbeta försiktigt och långsamt med det. Skär arken försiktigt, utan för mycket brådska. Tänk på att möjligheten att böja dem också har sina gränser. Om du behandlar materialet för aggressivt och slarvigt kan det skadas allvarligt.
  • Om plåtarna är installerade på en stålram måste de målas, men bara under fästelementen. Detta kan vara ganska problematiskt att göra. Det är inte så lätt att komma in på rätt platser med en borste, så det blir lättare att demontera polykarbonatark. Innan målning rengörs metallen noggrant och vid behov byts tätningsgummit.
  • Du måste noggrant måla ramen under arken. Färgämnen eller lösningsmedel får inte komma i kontakt med polykarbonatet. Sådana kompositioner kan allvarligt skada det aktuella materialet, påverka både dess utseende och prestanda negativt.
  • Om du är rädd för att självständigt lägga och fixa polykarbonatark på en förberedd bas, är det vettigt att kontakta en specialist. Så du kommer att rädda dig själv från onödiga utgifter och misstag med felaktig installation.

Rekommenderad: