Cellulärt Polykarbonat (46 Bilder): Fästelement Och Tillverkare. Hur Skärs Cellulärt Polykarbonat? Produktion, Egenskaper Hos Transparent Och Färgat Material

Innehållsförteckning:

Video: Cellulärt Polykarbonat (46 Bilder): Fästelement Och Tillverkare. Hur Skärs Cellulärt Polykarbonat? Produktion, Egenskaper Hos Transparent Och Färgat Material

Video: Cellulärt Polykarbonat (46 Bilder): Fästelement Och Tillverkare. Hur Skärs Cellulärt Polykarbonat? Produktion, Egenskaper Hos Transparent Och Färgat Material
Video: Pergola Cover - Polycarbonate Roof System - Alternative to Glass Roof 2024, Maj
Cellulärt Polykarbonat (46 Bilder): Fästelement Och Tillverkare. Hur Skärs Cellulärt Polykarbonat? Produktion, Egenskaper Hos Transparent Och Färgat Material
Cellulärt Polykarbonat (46 Bilder): Fästelement Och Tillverkare. Hur Skärs Cellulärt Polykarbonat? Produktion, Egenskaper Hos Transparent Och Färgat Material
Anonim

Utseendet på marknaden av byggmaterial av plastpolykarbonat har väsentligt förändrat tillvägagångssättet för konstruktion av skjul, växthus och andra genomskinliga strukturer, som tidigare var gjorda av tätt silikatglas. I vår recension kommer vi att överväga de viktigaste egenskaperna hos detta material och ge rekommendationer om dess val.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Cellulärt polykarbonat är ett högteknologiskt byggmaterial. Det används i stor utsträckning för tillverkning av markiser, lusthus, konstruktion av vinterträdgårdar, vertikala glasrutor, samt för installation av tak. Ur kemisk synvinkel tillhör den komplexa polyestrar av fenol och kolsyra. Föreningen som erhålls som ett resultat av deras interaktion kallas termoplast, den har transparens och hög hårdhet.

Cellulärt polykarbonat kallas också cellulärt. Den består av flera paneler som fästs på varandra med inre förstyvningsribbor. Cellerna som bildas i detta fall kan ha en av följande konfigurationer:

  • triangulär;
  • rektangulär;
  • vaxkaka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det cellulära polykarbonatet som presenteras i konstruktionssegmentet innehåller från 1 till 5 plattor, parametern för plåttjockleken samt operativa parametrar beror direkt på deras antal . Till exempel kännetecknas tjockt polykarbonat av ökad buller och värmeisoleringsförmåga, men samtidigt överför det mycket mindre ljus. Tunna överför ljus i sin helhet, men skiljer sig åt i lägre densitet och mekanisk hållfasthet.

Många användare förvirrar cellulärt och fast polykarbonat. Faktum är att dessa material har ungefär samma sammansättning, men den monolitiska plasten är något mer transparent och starkare, och den cellulära har mindre vikt och behåller värmen bättre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

På produktionsstadiet kommer polykarbonatmolekyler in i en speciell enhet - en extruder. Därifrån, under ökat tryck, extruderas de till en speciell form för att skapa plåtpaneler. Därefter skärs materialet i lager och täcks med en skyddande film. Tekniken för tillverkning av cellulärt polykarbonat påverkar direkt materialets prestandaegenskaper. Under bearbetningen blir den mer hållbar, motståndskraftig mot mekanisk påfrestning och har enastående bärighet. Cellulärt polykarbonat i enlighet med GOST R 56712-2015 har följande tekniska och operativa egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Styrka

Motståndskraften mot stötar och andra mekaniska skador av cellulärt polykarbonat är många gånger högre än för glas. Dessa egenskaper gör det möjligt att använda materialet för installation av vandaliserade strukturer, det är nästan omöjligt att skada dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Resistent mot fukt och kemikalier

Plattor som används vid efterbehandling utsätts ofta för yttre ogynnsamma faktorer som försämrar deras struktur. Cellulärt polykarbonat är resistent mot de allra flesta kemiska föreningar. Han är inte rädd:

  • högkoncentrationsmineralsyror;
  • salter med en neutral eller sur reaktion;
  • de flesta oxidations- och reduktionsmedlen;
  • alkoholhaltiga föreningar, med undantag av metanol.

Samtidigt finns det material som det är bättre att inte kombinera cellulärt polykarbonat med:

  • betong och cement;
  • hårda rengöringsmedel;
  • tätningsmedel baserade på alkaliska föreningar, ammoniak eller ättiksyra;
  • insekticider;
  • metylalkohol;
  • lösningsmedel av både aromatisk och halogentyp.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ljustransmission

Cellulärt polykarbonat överför 80 till 88% av det synliga färgspektrumet. Detta är mindre än silikatglas. i alla fall denna nivå är tillräckligt för att använda materialet för konstruktion av växthus och växthus.

Bild
Bild

Värmeisolering

Cellulärt polykarbonat kännetecknas av exceptionella värmeisoleringsegenskaper. Optimal värmeledningsförmåga uppnås på grund av närvaron av luftpartiklar i strukturen, liksom på grund av plastens höga värmebeständighet.

Värmeöverföringsindexet för cellulärt polykarbonat, beroende på panelens struktur och dess tjocklek, varierar i intervallet från 4,1 W / (m2 K) vid 4 mm till 1,4 W / (m2 K) vid 32 mm.

Bild
Bild

Livstid

Tillverkare av cellulärt karbonat hävdar att detta material behåller sina tekniska och operativa egenskaper i 10 år om alla krav för installation och underhåll av materialet har uppfyllts. Bladets yttre yta är behandlad med en speciell beläggning, vilket garanterar högt skydd mot UV -strålning. Utan en sådan beläggning kan plastens genomskinlighet minska med 10-15% under de första 6 åren. Skador på beläggningen kan förkorta skivornas livslängd och leda till att de för tidigt misslyckas. På platser där det finns stor risk för deformation är det bättre att använda paneler med en tjocklek på mer än 16 mm. Dessutom har cellulärt polykarbonat andra egenskaper.

  • Brandmotstånd . Materialets säkerhet garanteras av dess exceptionella motståndskraft mot höga temperaturer. Polykarbonatplast klassificeras i kategori B1, i enlighet med den europeiska klassificeringen är det ett självsläckande och knappast brandfarligt material. Nära en öppen låga i polykarbonat förstörs materialets struktur, smältning börjar och genomgående hål dyker upp. Materialet förlorar sitt område och rör sig därmed bort från eldkällan. Förekomsten av dessa hål orsakar avlägsnande av giftiga förbränningsprodukter och överskottsvärme från rummet.
  • Lättviktig . Cellulärt polykarbonat är 5-6 gånger lättare än silikatglas. Massan på ett ark är inte 0,7-2,8 kg, tack vare vilket det är möjligt att bygga lättkonstruktioner av det utan att konstruera en massiv ram.
  • Flexibilitet . Materialets höga plasticitet skiljer det positivt från glas. Detta gör att du kan skapa komplexa välvda strukturer från panelerna.
  • Bärförmåga . Vissa sorter av denna typ av material kännetecknas av en hög bärighet, tillräcklig för att klara vikten av en människokropp. Det är därför, i områden med ökad snölast, används ofta cellulärt polykarbonat för installation av tak.
  • Ljudisolerande egenskaper . Den cellulära strukturen resulterar i minskad akustisk permeabilitet.

Plattor utmärks av uttalad ljudabsorption. Så, ark med en tjocklek av 16 mm kan dämpa ljudvågor på 10-21 dB.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

De tekniska och operativa egenskaperna, liksom variationen i storlekarna på polykarbonatpaneler, gör det möjligt att använda detta material för att lösa ett antal konstruktionsproblem. Tillverkare erbjuder produkter som finns i olika storlekar, tjocklekar och former . Beroende på detta utmärks följande typer av paneler.

Bredden på panelen anses vara ett typiskt värde, den motsvarar 2100 mm . Denna storlek bestäms av egenskaperna hos produktionstekniken. Bladets längd kan vara 2000, 6000 eller 12000 mm. I slutet av den tekniska cykeln lämnar en 2, 1x12 m panel panelen och därefter skärs den i mindre. Tjockleken på arken kan vara 4, 6, 8, 10, 12, 16, 20, 25 eller 32 mm. Ju högre denna indikator, desto svårare böjer bladet. Mindre vanligt är paneler med en tjocklek på 3 mm, som regel produceras de på individuell order.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgspektrum

Mobila polykarbonatark kan vara gröna, blåa, röda, gula, orange, bruna, samt gråa, mjölkiga och rökiga. För växthus används vanligtvis ett färglöst transparent material; för installation av markiser föredras ofta matt.

Genomskinligheten för polykarbonat varierar från 80 till 88%, enligt detta kriterium är cellulärt polykarbonat mycket något sämre än silikatglas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Listan över de mest populära tillverkarna av cellulärt polykarbonat innehåller följande tillverkningsföretag. Polygal Vostok är en representant för det israeliska företaget Plazit Polygal Group i Ryssland. Företaget har tillverkat provpaneler i nästan ett halvt sekel, dess produkter anses vara ett erkänt exempel på kvalitet. Företaget erbjuder cellulärt polykarbonat med en tjocklek på 4-20 mm, med arkstorlekar 2, 1x6, 0 och 2, 1x12, 0 m. Skärmområdet omfattar mer än 10 toner. Förutom de traditionella vita, blåa och genomskinliga modellerna finns även rav, silver, granit och andra ovanliga färger.

Fördelar:

  • förmågan att applicera dimma eller infraröd absorberande beläggning;
  • dekorativ prägling;
  • möjligheten att tillverka paneler med tillägg av en förbränningshämmare, som stoppar processen att förstöra materialet när det utsätts för öppen eld;
  • ett brett utbud av arkalternativ efter specifik vikt: lätt, förstärkt och standard;
  • hög ljusgenomsläpplighet - upp till 82%.
Bild
Bild
Bild
Bild

Covestro - ett företag från Italien som tillverkar polykarbonat under varumärket Makrolon. Den mest avancerade tekniken och innovativa lösningarna används i produktionen, tack vare vilket företaget erbjuder högkvalitativa byggmaterial som efterfrågas av konsumenter på marknaden. Panelerna produceras med en tjocklek på 4 till 40 mm, storleken på ett typiskt ark är 2, 1x 6, 0 m. Färgpaletten innehåller transparenta, krämiga, gröna och rökiga färger. Drifttiden för polykarbonat är 10-15 år, med rätt användning håller den upp till 25 år.

Fördelar:

  • hög kvalitet på materialet - på grund av att endast primära råvaror används, och inte bearbetas;
  • hög brandmotstånd;
  • den högsta slagmotståndet jämfört med andra märken av polykarbonat;
  • motståndskraft mot aggressiva reagenser och ogynnsamma väderförhållanden;
  • låg värmeutvidgningskoefficient, på grund av vilken polykarbonat kan användas vid förhöjda temperaturer;
  • motståndskraft mot extrema temperaturer;
  • pålitlig vattenavvisande beläggning på insidan av arket, droppar flödar ner utan att dröja kvar på ytan;
  • hög ljusgenomsläpplighet.

Av bristerna noteras ett relativt litet färgområde och bara en storlek - 2, 1x 6, 0 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Carboglass " leder betyget för inhemska tillverkare av plastpolykarbonat, tillverkar premiumprodukter.

Fördelar:

  • alla paneler är belagda mot UV -strålar;
  • presenteras i en- och fyrkammarversioner, modeller med förstärkt struktur finns tillgängliga;
  • ljusöverföring upp till 87%;
  • förmågan att använda vid temperaturer från -30 till +120 grader;
  • kemisk inertitet mot de flesta syra-baslösningar, med undantag för bensin, fotogen, samt ammoniak och några andra föreningar;
  • ett brett spektrum av applikationer från små hushållsbehov till stora konstruktioner.

Av nackdelarna noterar användarna skillnaden mellan den faktiska densiteten som deklareras av tillverkaren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Komponenter

Inte bara strukturens allmänna utseende, utan också dess praktiska, tillförlitlighet och motståndskraft mot vatten beror till stor del på hur kompetent beslagen kommer att väljas för konstruktionen av en polykarbonatstruktur. Polykarbonatpaneler har en tendens att expandera eller dra ihop sig med temperaturförändringar, därför ställs motsvarande krav på tillbehör. Komponenter för polykarbonatplast har en ökad säkerhetsmarginal och orsakar märkbara fördelar vid installation av byggnadsstrukturer:

  • ge stark och hållbar fixering av ark;
  • förhindra mekanisk skada på paneler;
  • säkerställa täthet i leder och leder;
  • eliminera kalla broar;
  • ge strukturen ett strukturellt korrekt och fullständigt utseende.
Bild
Bild
Bild
Bild

För polykarbonatpaneler används följande typer av beslag:

  • profiler (ände, hörn, ås, anslutning);
  • klämstång;
  • tätningsmedel;
  • termiska brickor;
  • självgängande skruvar;
  • tätningsband;
  • fästelement.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Cellulärt polykarbonat är mycket efterfrågat i byggindustrin på grund av dess exceptionella tekniska och operativa egenskaper, långa användningstider och överkomliga kostnader. Numera ersätter det framgångsrikt glas och andra liknande material med lägre slitage och slagfasthet. Beroende på plåtens tjocklek kan polykarbonat ha olika användningsområden.

  • 4 mm - används för konstruktion av skyltfönster, skyltar och några dekorativa föremål. Endast tillåtet för inomhusbruk.
  • 6 mm - relevant vid installation av baldakiner och markiser, vid installation av små växthus.
  • 8 mm - lämplig för att ordna takbeklädnader i områden med låg snöbelastning, samt för konstruktion av stora växthus.
  • 10 mm - hittade sin tillämpning för vertikala glasrutor.
  • 16-25 mm - lämplig för att skapa växthus, simbassänger och parkeringsplatser.
  • 32 mm - används i regioner med ökad snölast för takkonstruktion.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man ett material?

Trots det faktum att cellulärt polykarbonat erbjuds i ett stort utbud av byggnadsmarknader är det ändå inte så lätt att välja en högkvalitativ modell som det verkar vid första anblicken. Materialspecifikationer, prestanda och marknadsvärde måste beaktas. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt följande parametrar.

  • Tjocklek . Ju fler lager i strukturen av polykarbonatmaterialet, desto bättre kommer det att hålla värmen och motstå mekanisk påfrestning. Samtidigt kommer det att böja sig värre.
  • Bladmått . Det billigaste sättet blir att köpa polykarbonat av standardstorlek 2, 1x12 m. Transport av sådant överdimensionerat material kommer dock att kosta en imponerande summa. Det är lämpligt att stanna vid 2, 1x6 m paneler.
  • Färg . Färgat polykarbonat används för konstruktion av markiser. Exceptionellt transparent är lämplig för växthus och växthus. Ogenomskinliga används för konstruktion av markiser.
  • Förekomsten av ett lager som hämmar ultraviolett strålning . Om panelerna köps för byggande av växthus kan endast polykarbonat med skyddande beläggning användas, annars blir det grumligt under drift.
  • Vikt . Ju större materialmassa, desto mer hållbar och robust ram kommer att behövas för installationen.
  • Bärförmåga . Detta kriterium beaktas när polykarbonatplast behövs för konstruktion av ett genomskinligt tak.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man klippa och borra?

För att arbeta med plastpolykarbonat används vanligtvis verktyg av följande typer

Bulgariska . Det vanligaste verktyget som finns i varje hushåll, medan det inte alls är nödvändigt att köpa dyra modeller - även en budgetsåg kan enkelt klippa av cellulärt polykarbonat. För att göra exakta snitt måste du ställa in cirkeln 125 som används för metall. Råd: det är bättre för oerfarna hantverkare att öva på onödiga materialrester, annars är det hög risk för skador på arbetsstyckena.

Bild
Bild

Brevpapper kniv . Den klarar sig bra med att skära polykarbonatark. Verktyget kan användas för polykarbonatplattor med en tjocklek på mindre än 6 mm, kniven tar inte tjocka plattor. När du arbetar är det extremt viktigt att vara försiktig - knivarna på sådana knivar skärs som regel kraftigt, därför kan du inte bara förstöra plasten utan också skada dig själv allvarligt om du slarvar.

Bild
Bild

Kontursåg . Används ofta för att arbeta med cellulärt polykarbonat. I det här fallet måste du installera en fil med små tänder, annars kommer du inte att kunna klippa materialet. Pusseln är särskilt efterfrågad om du behöver runda av.

Bild
Bild

Bågfil . Om du inte har erfarenhet av det relevanta arbetet är det bättre att inte ta det här verktyget - annars kommer polykarbonatduken att spricka längs skärlinjen. När du skär måste du fixa arken så fast som möjligt - detta minimerar vibrationer och tar bort stress under skärprocessen.

Bild
Bild

Laser . Panelerna kan också skäras med en laser; de används vanligtvis i professionellt arbete med plast. Lasern ger exceptionell arbetskvalitet - frånvaron av defekter, erforderlig skärhastighet och skärnoggrannhet inom 0,05 mm. När du skär hemma måste du följa reglerna. Innan arbetet påbörjas måste alla främmande föremål (rester av brädor, byggmaterial, grenar och stenar) tas bort från arbetsplatsen. Platsen ska vara helt platt, annars kommer repor, flisar och andra skador att visas på dukarna. För att säkerställa maximal kvalitet är det bättre att täcka ytan med fiberplattor eller spånskivor. Vidare, med hjälp av en tusch och en linjal, görs markeringar på plattorna. Om det samtidigt blir nödvändigt att flytta längs plasten, är det bättre att lägga brädorna och flytta strikt längs dem. På båda sidor av markeringarna läggs brädor, i samma sektioner placeras brädorna också ovanpå. Du måste klippa strikt längs markeringslinjen. Om du planerar att arbeta med spegel eller laminerat material måste brädet placeras med locket uppåt. I slutet av arbetet med att skära plast med tryckluft måste du noggrant blåsa alla sömmar för att ta bort damm och små spån.

Viktigt: Vid skärning av cellulärt polykarbonat med en kvarn eller sticksåg måste du bära skyddsglasögon, detta skyddar synorganen från att små partiklar tränger in. Borrning av materialet utförs med en hand eller elektrisk borr. I detta fall utförs borrning minst 40 mm från kanten.

Bild
Bild

Montering

Installation av en struktur av cellulärt polykarbonat kan göras för hand - för detta måste du läsa instruktionerna och förbereda nödvändiga verktyg. För att bygga en polykarbonatstruktur är det nödvändigt att bygga en stål- eller aluminiumram, mindre ofta fästs panelerna på en träbas.

Panelerna fästs på ramen med självgängande skruvar, på vilka tätningsbrickor sätts på . De enskilda elementen är anslutna till varandra med hjälp av anslutningselement. För konstruktion av markiser och andra lätta konstruktioner kan polykarbonatplattor limmas ihop. Hög kvalitet på fästningen tillhandahålls av enkomponent eller etylenvinylacetatlim.

Observera att denna metod inte används för att fästa plast på trä.

Rekommenderad: