Bituminös Tejp: Självhäftande Polymer För Takläggning, Fogtätning, Tejp För Asfalt, Gummi Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Bituminös Tejp: Självhäftande Polymer För Takläggning, Fogtätning, Tejp För Asfalt, Gummi Och Andra Typer

Video: Bituminös Tejp: Självhäftande Polymer För Takläggning, Fogtätning, Tejp För Asfalt, Gummi Och Andra Typer
Video: Eternabond Roof Seal | Product Review | Solid Surface RV roof sealing Tape 2024, Maj
Bituminös Tejp: Självhäftande Polymer För Takläggning, Fogtätning, Tejp För Asfalt, Gummi Och Andra Typer
Bituminös Tejp: Självhäftande Polymer För Takläggning, Fogtätning, Tejp För Asfalt, Gummi Och Andra Typer
Anonim

Bitumentejp - självhäftande polymer för tak, fog, vattentätning, gummi, tejp för asfalt och andra beläggningar, är det bästa valet för konstruktions- och installationsarbete. Detta moderna material är tillverkat av en polymermassa som har många fördelar. Det är värt att prata mer detaljerat om vilka typer av bitumentejp som är populära, hur de skiljer sig från varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Bituminös tejp är ett rullmaterial som ser ut som en klassisk skotstejp, men med en tätare struktur. Denna självhäftande duk fäster bra på ytan och har en hög vidhäftningsgrad. Tejpen har en flerskiktsstruktur som inkluderar:

  • invändig beläggning baserad på bitumen-polymermassa med tillsats av gummi;
  • ytterlager av metalliserad koppar och aluminiumtejp.

Den skyddande beläggningen appliceras på båda sidor. Lätt att ta bort under tejpinstallation, förhindra för tidig kontaminering av materialet. Det stora utbudet av färger och storlekar gör detta material lätt att anpassa till specifika applikationer. Finns i en- och dubbelskiktsversioner av tejpen, utformad för olika installationsmetoder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Bituminösa år har många fördelar som andra typer av isolering inte har. Först och främst är det lätt att använda. Det finns ingen anledning att förskära stora dukar i mindre remsor för att lösa problemet med deras installation till olika typer av beläggningar. Bland andra uppenbara fördelar kan följande punkter också lyftas fram.

  • Hög elasticitet . Materialet behåller det även under påverkan av atmosfäriska faktorer.
  • Mångsidighet i applikationen . Bituminösa band gör ett utmärkt jobb med att täta betong, asfalt, trä, glas.
  • Bekväm förvaring . Belagda rullar fastnar inte på andra ytor.
  • Hög grad av vattentätningsskydd . Materialet är helt vattentätt.
  • Lim utan termiska effekter . Det gör att arbetet kan utföras utan ökad risk för antändning.
  • Enkel installation . Skala bara av den skyddande isoleringsfilmen och applicera sedan tejpen ordentligt på ytan. För arbete behöver du bara sax eller en speciell kniv för att bilda segment av önskad längd.
  • Självläkande förmåga . Vid mindre skador expanderar materialet och fyller de skadade områdena som har uppstått.
  • Brett utbud av färger och nyanser . Förutom den klassiska svarta tejpen kan du hitta folie eller färgad tejp till salu, som helt går ihop med taket.
  • Möjligheten att arbeta vid temperaturer från -40 till +90 grader .
  • Ansökan utan begränsningar . Du kan isolera rören, montera dem i andra svåråtkomliga områden.

Det finns också nackdelar. Bituminös tejp är inte lämplig för användning inne i byggnader och strukturer. Materialet har en hög klass av toxicitet och brandfarlighet. Vid uppvärmning utsätts bandet för expansion, vilket kan påverka dess prestanda negativt.

Vid limning av ytan krävs förberedelser för att öka vidhäftningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Bituminös tejp finns i en mängd olika alternativ. Konstruktionsfolie eller skottejp med en annan beläggning fungerar inte sämre än flytande tätningsmedel, det ställer färre installationskrav. Klassificeringen av materialet innebär dess uppdelning efter typ av grund, syfte, funktionalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Butylen

Vid tillverkning av tätningstejpen används en butylgummibas, vilket ger produkten dess mångsidighet. En skyddande silikonfilm placeras på den självhäftande basen. Gummiblandningen som tillsätts bitumen ökar banans elasticitet. Dubbelsidiga band är väl lämpade för användning på PVC -ytor, och temperaturområdet för deras användning varierar från -60 till +120 grader Celsius.

Ett särdrag hos butylenband är frånvaron av lukt. Det metalliserade isoleringsskiktet skyddar materialet på ett tillförlitligt sätt från skador under påverkan av UV -strålar och kemikalier. Denna typ av tejp passar både inomhus och utomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bituminös polymer

Förseglingsremsor av denna typ har liten likhet med konventionell tejp. De inkluderar en polyetenbas täckt med bitumen. Tejpen har utmärkt elasticitet, imponerande vidhäftningsegenskaper och fäster tätt även på ojämna ytor. Det kan fungera som en skyddande antikorrosiv isolering, det fungerar som ett dielektrikum för enheter och mekanismer.

Det är bitumen-polymerbeläggningarna som lätt läker sig själv med mindre mekaniska skador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattentätande tejp för polykarbonat

Detta originalmaterial skiljer sig radikalt från alla andra. Tejpen som används för att isolera polykarbonat appliceras på fogarna på arken, lämplig för reparation och återställning av skadade beläggningar. Tätningsskiktet är lufttätt, motståndskraftigt mot förstörelse under påverkan av UV -strålar.

Tejpen är tillverkad på basis av hydrofilt gummi, har förmågan att öka sin storlek vid kontakt med en fuktig miljö . Förutom polykarbonat kan sådana remsor användas för att bilda isolering av takkonstruktioner, glasväxthus, montrar, växthuskomplex.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svullnad

Ett unikt vattentätningsmaterial som enkelt kan öka sin volym är mycket efterfrågat på industrianläggningar där maximal tillförlitlighet för anslutningar krävs. En sådan tejp är inte gjord av bitumen, utan av ett speciellt gummi. Blandningen har höga hydrofila egenskaper, vilket gör att den kan användas som tätningsmedel . I vardagen är en sådan tejp lämplig för isolering av fönster och dörrar i öppningsområdet, inom industrin är det efterfrågat för tätning av skarvar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hushåll

Den vanligaste produktklassen. Den är tillverkad av material med reducerad toxicitet, lämplig för inomhusbruk. Hushållens bitumentejp avger ingen specifik lukt, fungerar som tätningsmedel för enheter och anslutningar av vattenförsörjningsledningar. Den kan användas i badrum, kök, golv i källare och källare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Det finns många alternativ för bitumentejp till salu i olika priskategorier. Den produceras av kända europeiska märken, och inhemska tillverkare släpar inte efter dem. Till exempel tillverkar Technonikol en produkt som heter Nicoband, som är populär bland professionella byggare. Butylenbaserad tejp finns också i TeMas arsenal.

Andra anmärkningsvärda märken inkluderar följande

Dichtungsbahn . Denna bitumentejpstillverkare från Tyskland säkerställer överlägsen kvalitet på sina produkter. Allt material uppfyller EU -standarder. Den bituminösa massan är isolerad med en speciell film; vid limning fäster den bra på ytor med varierande grovhet. Det rekommenderas att arbeta vid positiva värden av atmosfärstemperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plastter . Denna tillverkare tillverkar ett brett utbud av bitumenband i olika färger och storlekar. Det självhäftande skiktet skyddas dessutom med silikon och basen innehåller, förutom bitumen, polymerer och gummi. Armeringsnätet ger bandet ökad drag- och draghållfasthet.

Bild
Bild

Ecobit . Detta märke producerar bitumentejp för konstruktion och installation. Tillverkaren har tillhandahållit ökad vidhäftning av kompositionen även på ytor med låg vidhäftning. Det skyddande lagret av denna tejp är kopparark. Den självhäftande delen är täckt med silikon för extra skydd.

Bild
Bild

Sika . Det europeiska varumärket producerar tätningstejper för alla ändamål som fäster bra på olika typer av ytor. Modifiering med elastomerer ger förbättrad produktprestanda. Ett brett utbud av storlekar gör detta företags produkter till ett bra val för tätskikt av tak och fundament.

Bituminösa band från alla tillverkare kännetecknas av hög fuktbeständighet, de är inte rädda för kontakt med aggressiva kemikalier, solstrålar. Materialet överensstämmer helt med de etablerade standarderna, underlättar kraftigt arbetet med vattentätningsytor.

Bild
Bild

Ansökningar

Användningen av bitumentejp idag är relevant för många verksamhetsområden. Beroende på produkttyp kan den användas i konstruktion och reparation, samt som ett isolerande lager. De mest efterfrågade riktningarna bör övervägas mer detaljerat.

  • Rekonstruktion av vägbädden. För asfalt- och betongbeläggningar används speciella, särskilt hållbara alternativ som tål betydande driftsbelastning.
  • Takläggning. För taket används en dubbelsidig eller ensidig tätningstejp. Det är också trimmat med dalar och takås. För skiffersprickor kan täckning av bituminösa remsor också användas.
  • Installation av golvvärmesystem. Här säkerställer isoleringstejpen tätningen av lederna. För ett varmt golv är högkvalitativ vattentätning mycket viktig.
  • Antikorrosionsskydd. Den används för rör och andra metallkonstruktioner som är känsliga för rostskador.
  • Ljudisolering. Bituminös tejp är inte bara ett fogmaterial, utan också ett bra alternativ för att täcka fall av enheter och mekanismer.
  • Väggreparation. I närvaro av sprickor kollapsar byggnadens struktur snabbt. Ett speciellt isolerande material kommer att störa denna process.
  • Installation av golv. I detta fall säkerställer isoleringen som används tillförlitlig tätning av lederna.
  • Tätning av sprickor i öppningar på fönster och dörrar. I detta fall kommer det isolerande materialet att ge ett tillförlitligt skydd av strukturen från att blåsa, bilda drag.
  • Vattentätning av högar, fundament, septiktankar. Den bituminösa remsan är väl fäst vid betongkonstruktioner, den är inte rädd för drift i en fuktig miljö.

Ett brett urval av användningsområden för materialet beror på dess operativa egenskaper och egenskaper. Det har visat sig väl i privata bostadsbyggande, industriella tillämpningar.

Du kan välja lämpliga färg- och tjocklekalternativ för att uppnå önskat resultat.

Rekommenderad: