Självhäftande LED-band: Tejp För Ett Rum Eller En Gata, 12 V, Färgglada Och Ljusa, 5 Meter Och Andra Alternativ Med En Effekt På 220 V. Hur Ansluter Jag?

Innehållsförteckning:

Video: Självhäftande LED-band: Tejp För Ett Rum Eller En Gata, 12 V, Färgglada Och Ljusa, 5 Meter Och Andra Alternativ Med En Effekt På 220 V. Hur Ansluter Jag?

Video: Självhäftande LED-band: Tejp För Ett Rum Eller En Gata, 12 V, Färgglada Och Ljusa, 5 Meter Och Andra Alternativ Med En Effekt På 220 V. Hur Ansluter Jag?
Video: Self Adhesive Waterproof Flashing Tape 2024, Maj
Självhäftande LED-band: Tejp För Ett Rum Eller En Gata, 12 V, Färgglada Och Ljusa, 5 Meter Och Andra Alternativ Med En Effekt På 220 V. Hur Ansluter Jag?
Självhäftande LED-band: Tejp För Ett Rum Eller En Gata, 12 V, Färgglada Och Ljusa, 5 Meter Och Andra Alternativ Med En Effekt På 220 V. Hur Ansluter Jag?
Anonim

LED -remsor som ljuskälla ligger före sina föregångare i viktiga parametrar - effektivitet, fukt- och dammbeständighet, tillförlitlighet (de kan inte brytas av misstag). De har länge ersatt spiral- och lysrör under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Självhäftande tejp är en ersättning för enkla lysdioder som vanligtvis placeras på ett kretskort. Det behöver inte element-för-element-installation-det installeras snabbt och enkelt, och ledningarna löds först i början. Vita glödband är vanliga tillsammans med färgade (monokroma) band . De mest populära färgerna är rött, gult, grönt och blått.

Bild
Bild

LED -remsan är ett flexibelt underlag med lysdioder lödda på den . Bussarna ("plus" och "minus" för strömförsörjning) är pålitligt isolerade från varandra - en kortslutning är helt utesluten här. För partiellt skydd mot spänningsstötar på remsan löds ballastmotstånd som begränsar strömmen med jämna mellanrum. Ett sammansatt gummerat substrat fungerar som ett dielektrikum, vars baksida har ett självhäftande skikt och en skyddande film som inte låter det torka ut under lagring.

Bild
Bild

Tejpens flexibilitet gör att du kan fästa denna ljuskälla på vilken yta som helst.

Bild
Bild

Huvudprincipen för att konstruera sådana ljuskällor är en seriekoppling av lysdioder. Detta är möjligt på grund av närvaron av speciella kontakter på skenorna, isolerade vid alla andra punkter i deras körning. På lågspänningsband är dessa lysdioder anslutna parallellt, på högspänningsband-i serie . Tejpen kan skäras i fragment - tack vare det speciella schemat enligt vilket den är ansluten: Lysdioder är endast seriekopplade inom en grupp - och själva grupperna är parallellt anslutna. Skärning av den långa tejpen i korta bitar är endast möjlig vid de punkter som tillverkaren markerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom lysdioden är en polär halvledare leder polaritetsomvändning bara till att den inte tänds . Moderna lysdioder som släppts under de senaste åren har nått en ljusstyrka (ljuseffektintensitet) som går upp till 150 lumen per enhet. Med en rätt vald ström kan lysdioderna hålla upp till 50 000 timmar, dessutom kräver de inte driftsförhållanden. Nackdelen med lysdioder är behovet av likström (de slits ut tio gånger snabbare från växelström), en gradvis minskning av glödets ljusstyrka (när livslängden som anges i reklam överskrids) och höga kostnader.

Bild
Bild

Lysdioder är, kan man säga, en lönsam investering i framtiden, men endast med strikt efterlevnad av de beräknade egenskaperna kommer de att hålla så länge som tillverkaren lovar . Om enkla lysdioder kan lödas om (bytas ut slitna) och en enkel glödlampa kan övervägas, kommer LED-remsan, när den överförs till en annan plats, att förlora sina självhäftande egenskaper och passar endast när den installeras i en transparent slang med liten diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och modeller

Standard (öppna) LED-remsor har en skyddsklass IP-40 (skyddas inte mot stänk och fukt). De är endast användbara i vanliga rum - i korridoren, sovrummet, arbetsrummet, under ett tak på gården, etc. Vattentät, IP-65/68-klass, designad för fuktiga rum med aggressiva miljöer, liksom för regniga gata.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men fuktskyddet är också annorlunda - en delvis täckning från fukt (oftast transparent silikon) passar någonstans på taket i ett badrum eller dusch, men inte lämpligt för undervattensbelysning i en jacuzzi eller pool.

Bild
Bild
Bild
Bild

Undervattensbandet har i sin tur en kontinuerlig och tät beläggning som skyddar den från vatteninträngning. Den kan användas även när den är nedsänkt under vatten till ett avsevärt djup - till exempel av dykare och dykare: en sådan tejp är installerad i en speciell strålkastare, tätt isolerad från vatteninträngning under kroppen. Gataband är särskilt ljusa - de har seriösa krav på ljuseffekt. Tejp för rummet kännetecknas av en stor spridning i ljusflöde och kraft: för dagligt arbete i mörker kommer högeffekts (upp till tiotals watt) att släckas och som nattlampa - deras korta sektioner med kapacitet upp till flera watt.

Bild
Bild

Monokroma band inkluderar produkter baserade på SMD-5050 och SMD-3528 lysdioder . Dessa är remsor med 30 … 60 lysdioder per löpande meter tejp. Om du mäter armaturens yta i kvadratmeter kan antalet, med hänsyn till deras placeringstäthet, nå tusen ljuselement per "kvadrat". Heterokroma och polykroma band är utrustade med separata mikrokontroller för varje kluster eller sektor. De i sin tur får en signal och ström från huvudenheten, där "huvud" -kontrollern som ställer in luminescensläget är inställd. Tack vare dessa funktioner i schemat kan ett sådant band lysa i nästan alla nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så, tejpen baserad på SMD-3528-enheten har en enkanals mikrokrets-med dimensioner erbjuds den med ett enkanalschip . Dess dimensioner är 3, 5 × 2, 8 × 1, 9 mm. SMD-5050-produkten har tre-kanaliga mikrokretsar-tre lysdioder (rött, grönt och blått) "planteras" på en mikrokrets. Vit färg bildas på grund av samtidig glöd av röda, gröna och blåa komponenter. Formen för frigöring är en spole med en tejp lindad på, ett segment är 5 m långt. SMD-3528-modellen har en centimeter bredd, SMD-5050 är något tunnare: bara 8 mm.

Bild
Bild

Hur man limar?

Ytan på vilken diodtejpen är limmad får inte vara en dammig miljö. Så för limning av självhäftande band är en vägg täckt med kalkning eller limmad med massa och papperstapeter inte lämplig. Plast och metall måste tvättas noggrant och torkas.

Bild
Bild

Avfett vid behov med alkohol, aceton eller annat lösningsmedel som inte löser upp plasten själv (eller ett lager färg / lack).

Limningen av tejpen är mycket enkel: den nödvändiga delen skärs av, i början av vilken ledningarna för strömförsörjning är lödda, sedan avlägsnas skyddsfilmen från slutet. Änden appliceras på utgångspunkten för limningen . Sedan gradvis avlägsnande av skyddsfilmen pressas tejpen längs avlägsnandet av denna film - i en rak linje som passerar genom limplanet. En meter tejp kan limmas på mindre än en minut - ju mer erfarenhet befälhavaren har, desto snabbare kommer han att klara arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom tejpen kan värmas upp något under drift har aluminium de bästa värmeavledande egenskaperna . Limband som inte har ett självhäftande lager under skyddsfilmen görs med termisk pasta - den leder värme relativt bra jämfört med samma plast. Eftersom aluminiumprofilen inte är billig kan tejpen limmas i plastkabelkanalen utan lock.

Bild
Bild

Nackdelen med plast är dess låga värmeledningsförmåga . För att lysdioderna inte ska brinna ut för tidigt från konstant överhettning måste de slås på med minskad ljusstyrka genom att till exempel spänna 9 … 11 volt (för 12-voltsband) eller 3, 7 … 4, 2 (för 5-voltsband). Ett alternativ till plast är polerat och lackerat trä av vilken art som helst. Tejper som inte har ett limskikt limmas på nästan vilken yta som helst. Moment-1-limet kommer att fungera som en universell lösning här. För fixering av högsta kvalitet pressas tejpen ner på platser fria från ballastmotstånd och lysdioder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ansluter jag?

Anslutning till ett 220 V AC -nät är endast tillåtet med alla adaptrar där det finns en AC -likriktare. Och detta uppnås endast med hjälp av konventionella högspänningsdioder, konstruerade för hundratals volt. I det enklaste fallet är strömkällan en transformatorns nätadapter . Det ger galvanisk isolering med spänningsfall från 220 till 3 … 12 volt. Det bästa alternativet är en reglerad reglerad strömförsörjning. Alla moderna strömförsörjningar fungerar på en puls (icke-linjär) princip.

Bild
Bild

För 5-voltsband är även "laddning" från en smartphone eller surfplatta lämplig, vilket ger just en sådan spänning . Denna laddare är upp till 2 ampere. Strömförbrukningen är lätt att beräkna: effekten dividerad med matningsspänningen ger antalet ampere ström.

Till exempel kommer en 6 watt bandremsa (6 x 1 watt lysdioder) att ladda en 2 ampere 1,2 amp laddare.

Bild
Bild

Strömreserven bör dock också ta hänsyn till den nuvarande förlusten av värme från lysdioderna och från själva adaptern . Det är enkelt att ansluta lysdioderna: det är bara viktigt att inte förväxla polariteten på adapterutgången (5 V eller 12 V) och ingången på LED -remsan.

Rekommenderad: