Sandbetong På Fundamentet: Funktioner I Fundamentet Sandbetongblock, Kvaliteter Av Sandbetong För Fundamentet. Kan Jag Fylla I? Lösningsförhållanden

Innehållsförteckning:

Video: Sandbetong På Fundamentet: Funktioner I Fundamentet Sandbetongblock, Kvaliteter Av Sandbetong För Fundamentet. Kan Jag Fylla I? Lösningsförhållanden

Video: Sandbetong På Fundamentet: Funktioner I Fundamentet Sandbetongblock, Kvaliteter Av Sandbetong För Fundamentet. Kan Jag Fylla I? Lösningsförhållanden
Video: Vad är ett fundament? 2024, Maj
Sandbetong På Fundamentet: Funktioner I Fundamentet Sandbetongblock, Kvaliteter Av Sandbetong För Fundamentet. Kan Jag Fylla I? Lösningsförhållanden
Sandbetong På Fundamentet: Funktioner I Fundamentet Sandbetongblock, Kvaliteter Av Sandbetong För Fundamentet. Kan Jag Fylla I? Lösningsförhållanden
Anonim

För alla konstruktioner är specialiserade torra blandningar oumbärliga. Med deras hjälp ordnar de inte bara grunden, utan också väggarna, taket, golvet och golvet, samt utför nuvarande reparationer. Den mest populära av dessa blandningar är sandbetong.

Bild
Bild

Särdrag

Sandbetong är en torr blandning av finkornig konsistens med speciella egenskaper . Detta material har ökat motståndskraft mot negativ miljöpåverkan (fuktighet, temperaturförändringar), är inte utsatt för korrosion och deformation. Dessutom är detta byggmaterial känt för sin låga kostnad. Det är dessa grundläggande egenskaper som gör det möjligt att hälla sandbetong på byggnaderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna undertyp av betong används för att organisera grunden för både tejp och prefabricerade typer .… Sandbetong appliceras som huvudbyggnadsmaterial , länk. Fundamentblock installeras på en tidigare förberedd plats och fylls med murbruk.

På grund av strukturen och densiteten hos den färdiga sandbetongen fylls även de minsta luckorna mellan blocken och strukturen blir monolitisk och mycket stark.

Bild
Bild

Beroende på syftet finns det följande typer av sandbetong:

  • impregnering;
  • plåster;
  • montering och murverk;
  • nötningsbeständig;
  • universell.

För att ordna grunden är det bättre att använda de två sista typerna av torr blandning: slitstark och universell.

Vilket märke av sandbetong är bättre?

Sandbetongblandningen har följande typiska sammansättning:

  • 60% sand eller bortfall;
  • 30% Portlandcement;
  • 10% specialiserade tillsatser (mjukgörare, frostbeständiga, etc.).
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta material är märkt med bokstaven "M" och siffrorna 100, 200, 300, 400 och 500 . Den digitala koden anger belastningen som den färdigblandade betongen tål med 1 cm2. Den vanligaste konstruktionen är M300. Allt tack vare en stor lista med fördelar:

  • motståndskraft mot mekaniska skador, såväl som statiska och vibrationsbelastningar;
  • brandsäkerhet;
  • korrosionsskyddande egenskaper;
  • betong avger inga skadliga ämnen, det vill säga den är kemiskt neutral;
  • ökad vidhäftning till de mest populära materialen (metall, trä, etc.);
  • brist på stor krympning;
  • förorenar inte miljön.
Bild
Bild
Bild
Bild

Även sandbetong M300 är en självutjämnande blandning och bildar en plan yta. Detta material är mycket lätt att använda, vilket innebär att det sparar fysiska och ekonomiska resurser.

Hur förbereder man lösningen?

Processen att förbereda en lösning av sandbetong är följande

  1. En ren behållare för blandning, kallt vatten (inte varmare än + 20 ° C), en borr med ett munstycke eller en speciell mixer förbereds.
  2. Gradvis, under konstant omrörning, hälls hela volymen av den torra blandningen i vattnet. Utmatningen ska vara en homogen, tät massa utan klumpar.
  3. Lösningen får stå i 5-10 minuter och arbetet kan påbörjas.
Bild
Bild

Det finns i genomsnitt indikatorer för att beräkna den nödvändiga mängden vatten för att blanda lösningen. Så vanligtvis behöver 10 kg torrsubstans cirka 1,7 liter vatten. Dessa proportioner kan dock variera beroende på produkttyp, se därför till att kontrollera instruktionerna på betongförpackningen och följ först tillverkarens rekommendationer.

Du kan bestämma förbrukningen av material för att hälla grunden genom att beräkna den erforderliga volymen torrsubstans.

Bild
Bild

1 m3 färdiggjord murbruk innehåller från 1,5 till 1,7 ton torr sandbetong. Det är från denna kostnad som den erforderliga mängden material beräknas. Standardförpackning av betong av märket M300 är 50 kg. Detta innebär att 30-35 påsar av blandningen kommer att behövas för att fylla 1 m3 av grunden . Ytterligare multipliceras ytan med antalet påsar och mängden betong erhålls, som måste spädas för att fylla hela omkretsen av grunden för byggnaden som byggs.

Hur fyller man grunden?

Innan du häller utförs följande obligatoriska arbete:

  • platsmärkning;
  • jordarbeten - installation av ett sandigt underlag;
  • tillverkning och installation av formar;
  • förstärkning.
Bild
Bild

När alla steg är konsekvent avslutade börjar de hälla grunden. Denna process kan utföras på två sätt:

  • vid en tid;
  • styckevis.

I den första varianten är åtgärderna följande

  1. Hela volymen av den färdiga sandbetongen fördelas jämnt över formen. Hastighet är viktigt här, och därför kan man inte klara det - ett helt team av arbetare behövs.
  2. Blandningen behandlas med en speciell vibrationsanordning. Detta för att ta bort luftbubblor och komprimera betongen tillräckligt.
  3. Ytan är noggrant utjämnad och får torka.
Bild
Bild

En viktig punkt: torkning är direkt beroende av väderförhållandena . Om lufttemperaturen ligger inom + 20-25 ° C, behöver du inte göra ytterligare åtgärder. Om vädret är för varmt kan betongen spricka när den torkar, vilket innebär att den måste täckas med plastfolie och vattnas med vatten några dagar. Detta gör att grunden kan torka ut jämnt och inte deformeras.

Bild
Bild

Om hällning utförs i delar, hälls sandbetong i lager eller i block. Lager formas horisontellt eller vertikalt. Det viktigaste är att vänta på det optimala ögonblicket för att hälla nästa del av lösningen. Mognad av blandningen vid en temperatur av 20-25 ° C sker på 4 timmar och vid + 5-10 ° C-på en dag. Den första härdningen sker dock inom några dagar. Det är genom detta tidsintervall som nästa lager kan hällas.

Om du skyndar deformeras det tidigare lagret, sprickor och snedvridningar kan uppstå, vilket inte på bästa sätt påverkar styrkan och hållbarheten hos grunden.

Bild
Bild

När man häller lager för lager bearbetas lagren också med en vibrerande anordning och jämnas noggrant ut. Vissa byggare rekommenderar att du gör följande innan du installerar ett nytt grundlager.

  1. Behandla ytan på föregående lager med ett slipmedel eller en speciell kemisk förening. Detta är nödvändigt för att avlägsna "cementlaitansen" från filmens yta.
  2. Vidare skärs hela ytan med en yxa eller mejsel. Du måste göra cirka 100 grunda snitt per 1 m2.
Bild
Bild

Dessa åtgärder kommer att förbättra vidhäftningen och därmed styrkan för hela fundamentet.

Sandbetong är en mångsidig blandning som är utmärkt för ett brett spektrum av byggnadsarbeten . Grunden, gjuten med betong av märket M300, kommer att tjäna länge och, med förbehåll för all teknik, kommer inte att förlora sina egenskaper efter årtionden.

Rekommenderad: