Betongens Proportioner För Det Blinda Området: Lösningens Sammansättning I En Betongblandare, Proportionerna I Hinkar Och Spadar, Proportionerna Av Cement Av Olika Märken För Att H

Innehållsförteckning:

Video: Betongens Proportioner För Det Blinda Området: Lösningens Sammansättning I En Betongblandare, Proportionerna I Hinkar Och Spadar, Proportionerna Av Cement Av Olika Märken För Att H

Video: Betongens Proportioner För Det Blinda Området: Lösningens Sammansättning I En Betongblandare, Proportionerna I Hinkar Och Spadar, Proportionerna Av Cement Av Olika Märken För Att H
Video: Blanda betong i tombola eller hink | Byggmax tipsar 2024, Maj
Betongens Proportioner För Det Blinda Området: Lösningens Sammansättning I En Betongblandare, Proportionerna I Hinkar Och Spadar, Proportionerna Av Cement Av Olika Märken För Att H
Betongens Proportioner För Det Blinda Området: Lösningens Sammansättning I En Betongblandare, Proportionerna I Hinkar Och Spadar, Proportionerna Av Cement Av Olika Märken För Att H
Anonim

Blind yta - betonggolv i anslutning till husets grund längs dess omkrets. Det behövs för att förhindra att grunden undermineras på grund av långvariga regn, från vilka mycket vatten som runnit ut genom avloppet samlas nära basen på territoriet. Det blinda området tar henne en meter eller mer från huset.

Bild
Bild

Normer

Betongen för det blinda området runt huset ska vara ungefär samma kvalitet som användes när man hällde grunden. Om du inte planerar att göra ett kaklat mörkt område på tunn betong, använd standard (kommersiell) betong som inte är lägre än märket M300 . Det är han som kommer att skydda grunden från överflödig fukt, vilket leder till för tidigt misslyckande av husets bas på grund av frekvent vätning.

En konstant våt grund är en slags kallbro mellan innergården (eller gatan) och inomhusutrymmet . Frysning på vintern leder till fuktsprickor. Uppgiften är att hålla husets bas torr så länge som möjligt, och för detta, tillsammans med vattentätning, tjänar ett blindområde.

Bild
Bild

Småsten av fraktionen 5-20 mm är lämpliga som krossad sten. Om det inte är möjligt att leverera flera ton krossad granit, är det tillåtet att använda sekundär - tegel och stenstrid. Användning av gips och glasskärvor (till exempel flask- eller fönsterbrott) rekommenderas inte - betong får inte den styrka som krävs.

Hela tomma flaskor ska inte läggas i det blinda området - på grund av deras inre tomhet kommer de att avsevärt minska styrkan hos en sådan beläggning , kan det så småningom falla in, vilket kommer att kräva att det fylls med nytt cementbruk. Krossad sten bör inte heller innehålla kalksten, sekundära (återvunna) byggmaterial etc. Den bästa lösningen är krossad granit.

Bild
Bild

Sanden ska vara så ren som möjligt. I synnerhet siktas den från lerinneslutningar. Innehållet av silt och lera i oraffinerad stenbrottssand kan nå 15% av dess massa, och detta är en betydande försvagning av betonglösningen, vilket skulle kräva en ökning av mängden tillsatt cement med samma procentsats. Erfarenheten från många byggare visar att det är mycket billigare att rensa bort silt- och lerklumpar, skal och andra utländska inneslutningar än att höja dosen cement och stenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi tar industriell betong (beställ en betongblandare) kommer 300 kg cement (tio 30 kg påsar), 1100 kg krossad sten, 800 kg sand och 200 liter vatten att förbrukas per kubikmeter . Självgjord betong har en obestridlig fördel - dess sammansättning är känd för anläggningens ägare, eftersom den inte beställs från mellanhänder, som kanske inte ens fyller på cement eller grus.

Proportionerna av standardbetong för det blinda området är följande:

  • 1 hink cement;
  • 3 hinkar fröad (eller tvättad) sand;
  • 4 hinkar grus;
  • 0,5 hinkar vatten.
Bild
Bild

Om det behövs kan du tillsätta mer vatten - förutsatt att vattentätning (polyeten) placeras under den gjutna betongbeläggningen. Portlandcement väljs som M400 -kvalitet. Om vi tar cement av lägre kvalitetsgrad kommer betongen inte att få den styrka som krävs.

Det blinda området är en betongplatta som hälls in i området som avgränsas av formen . Formen förhindrar att betongen sprider sig utanför området som ska hällas. För att bestämma ytan för gjutning av betong som ett framtida blindområde, innan staket stängs med formning, markeras lite utrymme längs längden och bredden. De resulterande värdena omvandlas till meter och multipliceras. Oftast är bredden på det blinda området runt huset 70-100 cm, det räcker för att kunna gå runt i byggnaden, inklusive att utföra alla arbeten på någon av husets väggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att avsevärt stärka det blinda området lade några hantverkare ett armeringsnät konstruerat av armering knuten med en stickstråd. Denna ram har en cellhöjd i storleksordningen 20-30 cm. Det rekommenderas inte att göra dessa skarvar svetsade: vid betydande temperaturfluktuationer kan svetsplatserna lossna.

För att bestämma volymen av betong (i kubikmeter) eller tonnage (mängden betong som används) multipliceras det resulterande värdet (längd gånger bredd - area) med höjden (djupet på plattan som ska hällas). Oftast är hälldjupet cirka 20-30 cm. Ju djupare det blinda området hälls, desto mer betong kommer att krävas för hällning.

Bild
Bild

Till exempel, för att göra en kvadratmeter av ett blindområde 30 cm djupt förbrukas 0,3 m3 betong . Ett tjockare blindområde kommer att hålla längre, men det betyder inte att dess tjocklek måste föras till fundamentets djup (en meter eller mer). Det skulle vara oekonomiskt och meningslöst: grunden, på grund av övervikt, kan rulla åt alla håll och spricka med tiden.

Betonggardinområdet bör sträcka sig utöver takets ytterkant (längs omkretsen) med minst 20 cm . Till exempel, om ett tak med skifferbeläggning drar sig tillbaka från väggarna med 30 cm, bör bredden på det blinda området vara minst en halv meter. Detta är nödvändigt för att regnvattendroppar och -strålar (eller smältning från snön) som faller från taket inte urholkar gränsen mellan det blinda området och jorden, vilket undergräver marken under det, utan rinner ner på själva betongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det blinda området bör inte avbrytas någonstans - för maximal styrka, förutom att hälla stålramen, ska hela zonen vara kontinuerlig och enhetlig . Det är omöjligt att fördjupa det blinda området med mindre än 10 cm - ett för tunt lager kommer för tidigt att slita ut och spricka, utan att motstå belastningen från människor som passerar genom det, platsen för verktyg för annat arbete i området nära huset, från stegen installerade på arbetsplatsen, och så vidare.

Bild
Bild

För att vatten ska rinna av från snedställda regn och från taket måste det blinda området ha en lutning på minst 1,5 grader. Annars kommer vattnet att stagnera, och med frostens början fryser det under det blinda området och tvingar jorden att svälla.

Expansionsfogarna i det blinda området måste ta hänsyn till värmeutvidgningen och sammandragningen av plattorna. För detta ändamål sker dessa sömmar mellan det blinda området och den yttre ytan (väggen) på fundamentet. Det blinda området, som inte innehåller en förstärkningsbur, delas också upp med tvärsömmar var 2: e meter av täckningens längd . För arrangemang av sömmarna används plastmaterial - vinyltejp eller skum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andelarna av betong av olika märken

Betongens proportioner för det blinda området beräknas oberoende. Betong, som skapar ett tjockt lager helt stängt från vatteninträngning under det, kommer att ersätta kakel eller asfalt. Faktum är att brickan kan flytta åt sidan med tiden, och asfalten kan smula ihop. Betongkvaliteten kan vara M200, men sådan betong har märkbart lägre hållfasthet och tillförlitlighet på grund av den minskade mängden cement.

Vid användning av en sand-grusblandning utgår de från kravet på sina egna proportioner. Den berikade sand- och grusblandningen kan innehålla fin krossad sten (upp till 5 mm). Betong från sådan krossad sten är mindre hållbar än för stenar med standardfraktionen (5-20 mm).

Bild
Bild
Bild
Bild

För ASG görs omberäkning för ren sand och grus: så när det gäller att använda andelen "cement-sand-stenar" med förhållandet 1: 3: 4 är det tillåtet att använda förhållandet "cement-ASG", respektive 1: 7. I verkligheten är av 7 hinkar ASG ersätts en halv hink med samma volym cement - förhållandet 1, 5/6, 5 ger en märkbart högre betonghållfasthet.

För betongkvalitet M300 är förhållandet mellan M500 cement och sand och grus 1/2, 4/4, 3 . Om du behöver förbereda betongkvalitet M400 från samma cement, använd sedan förhållandet 1/1, 6/3, 2. Om du använder granitslagg är förhållandet "cement-sand-slagg" 1 för betong av medelstora kvaliteter 1 /1/2, 25 Betong av granitslagg är något sämre i styrka än den klassiska betongkompositionen framställd av krossad granit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mät noggrant den önskade andelen i delar - ofta som referens och inledande data för beräkningen fungerar de med en 10 -liters hink cement, och resten av ingredienserna "justeras" enligt denna mängd. För granitskärmning används ett cementskärningsförhållande på 1: 7 . Screeningar, liksom stenbrottssand, tvättas bort från lera och jordpartiklar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för förberedelse av murbruk

De resulterande ingredienserna blandas bekvämt i en liten betongblandare. I en skottkärra - när man häller i små omgångar med en hastighet på upp till 100 kg per full vagn - skulle det vara svårt att blanda betong till en homogen massa . En spade eller sparkel under omrörning är inte den bästa assistenten: befälhavaren kommer att spendera mer tid (en halvtimme eller en timme) med manuell blandning än om han använde mekaniserade verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är obekvämt att blanda betong med en mixerfäste på en borr - småsten kommer att sakta ner snurrningen av en sådan mixer.

Betongsatser under den föreskrivna tiden (2 timmar) vid en temperatur på cirka +20 . Det rekommenderas inte att utföra byggnadsarbeten på vintern, när lufttemperaturen är kraftigt reducerad (0 grader och lägre): i kyla kommer betongen inte att stelna alls och kommer inte att få styrka, det kommer omedelbart att frysa och omedelbart smula när den tinas. Efter 6 timmar - från det ögonblick då hällning och utjämning av beläggningen slutfördes - hälls betongen dessutom med vatten: detta hjälper den att få maximal styrka på en månad. Betong som har härdat och fått full styrka kan hålla i minst 50 år om proportionerna observeras och befälhavaren inte sparar på ingrediensernas kvalitet.

Rekommenderad: