Skarva Spärren Längs Längden: Koppla Ihop Dem Med överlägg. Hur Ska Man Annars Förlänga Spärren Enligt SNiP?

Innehållsförteckning:

Video: Skarva Spärren Längs Längden: Koppla Ihop Dem Med överlägg. Hur Ska Man Annars Förlänga Spärren Enligt SNiP?

Video: Skarva Spärren Längs Längden: Koppla Ihop Dem Med överlägg. Hur Ska Man Annars Förlänga Spärren Enligt SNiP?
Video: PSY - HANGOVER (feat. Snoop Dogg) M/V 2024, Maj
Skarva Spärren Längs Längden: Koppla Ihop Dem Med överlägg. Hur Ska Man Annars Förlänga Spärren Enligt SNiP?
Skarva Spärren Längs Längden: Koppla Ihop Dem Med överlägg. Hur Ska Man Annars Förlänga Spärren Enligt SNiP?
Anonim

Att splitsa takbjälkar längs deras bärmaterials längd är ett mått som används under förhållanden då standardbrädor eller balkar inte var tillräckligt långa … Fogen kommer att ersätta en massiv bräda eller trä på denna plats - under förutsättning av ett antal krav.

Bild
Bild

Särdrag

SNiP -reglerna är baserade på en oföränderlig sanning: fogen ska inte sjunka på den plats där en fast, kontinuerlig bräda (eller trä) krävs … I detta fall utförs testet av anslutningen för belastning - efter läggning vid leden, om taklutningen är tillräckligt platt, passerar flera arbetare. Lasten från flera personer - vikten för varje är 80-100 kg - simulerar snö- och vindbelastningen på rampen, under vilken skarvarna på de förlängda spärren ligger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan man sätter upp ett långsträckt taksystem görs en noggrann beräkning. Faktum är att ägaren till ett hus under uppbyggnad (eller rekonstruktion) inte skulle ha tålt en plötslig nedsänkning, takböjning vid lederna - vilket i slutändan skulle leda till behovet av att montera tillbaka lagerdelarna.

Sammansmältningen av spärren görs i stället för det extra stoppet … Det blir fortsättningen på en av väggarna, gjord som bärande, inte som skiljevägg. Dessa är till exempel korridorens väggar, som skiljer den, tillsammans med korridoren och förrummet, från rummen och köket-vardagsrummet. De ser i sin tur ut på olika sidor av lokalområdet. Om det inte finns några ytterligare bärande väggar i projektet och inte förutses installeras V-formade stöd från en stång eller skiva, märkbart tjockare än den som används som spärrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Direkt dockning

Metoden med direktdockning gör det möjligt att bygga takbjälkar i valfri längd med foder. Tillbehören till överläggen är hämtade från den demonterade formen, som inte längre behövs för att betonga området. Resterna av de tidigare lagda spärren är också lämpliga för tillverkning av fixeringsplattor. Istället för en bräda är trelagerskiva också lämplig. Gör följande för att bygga takbjälkar.

  1. Förbered en plan yta med lämplig längd . Placera en bar eller bräda på den. När du sågar trä, använd rester av trä, placera det under för att förhindra att sågen kommer i kontakt med betongytan.
  2. Skär fogen i 90 graders vinkel . Denna vinkel ger en extremt jämn sammanfogning och tillåter inte att elementet böjer sig under mantelns vikt, taket och personer som passerar längs det under takunderhåll. Låt inte brädan eller virket gå sönder eller delaminera vid skärning - arbetet måste utföras med största försiktighet. Faktum är att en skiva eller balk som har delaminerats under sågning inte skiljer sig åt i styrka och tillförlitlighet när den utsätts för en betydande belastning.
  3. Såg eller slipa vid behov ändarna på träet eller brädan - de kan skilja sig åt i bredd . Lösa dynor är orsaken till löshet (löst) i fogen, även när distansbrickor är installerade.
  4. Se till att brädan eller virket är ihopskjutet . Fäst brädans kant på stången - de kommer att fungera som överlägg. Tappen för anslutning av överlägg med spärrbräda eller virke bör inte vara tunnare än M12. Längden på överlägget är fyra bredder på det stapelbara brädet eller träet. Med en märkbar lutning på taket - när lutningen (eller flera lutningar) inte är parallella med horisonten - når överlagren 10 gånger bredden på brädan eller virket.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om detta villkor inte är uppfyllt kan taket visa sig vara tunt, utan säkerhetsmarginal.

Det är oacceptabelt att använda spikar som fästelement - utan förborring kommer brädan eller virket att spricka och hållbarheten går förlorad … Erfarna hantverkare använder endast dubbar och bultar. Muttrarna dras åt tills effekten av pressbrickan i träet syns. Användningen av en hårnål som är mindre än 12 och mer än 16 mm ger antingen inte den nödvändiga styrkan eller kommer att riva isär lagren av trä - i det senare fallet liknar effekten sprickor från balkspikar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att utesluta fasthållande av andra byggmaterial - vattentätning, plåttakstål - under drift borras blindhål under brickorna till ett djup (tillsammans med muttern) med hjälp av en krona i träet. Fästelementen bör inte väsentligt öka den totala vikten av hela strukturen - detta hotar att beräkna om projektet. För att förhindra att beklädnaderna glider av spärret, förlimmas de och får torka.

Bild
Bild
Bild
Bild

andra metoder

Du kan korrekt ansluta takbjälkarna till varandra med hjälp av andra metoder - ett snett snitt, dubbel skarvning, överlappande och sammanfogning av stockar och balkar i längd. Den slutliga metoden beror på befälhavarens (ägarens) preferenser och byggnadens egenskaper för vilka ett nytt - eller ändrat, förädlat - tak monteras.

Bild
Bild

Snett snitt

Användningen av ett snett snitt är baserat på installationen av ett par lutande snitt eller sticklingar monterade på sidan av sammanfogningen av takbjälkomponenterna. Förekomsten av luckor, oegentligheter i sågsnittet är inte tillåtet - Rätvinklar kontrolleras med en fyrkantig linjal och indirekta vinklar - med hjälp av en vinkelmätare.

Bild
Bild

Dockningspunkten ska inte deformeras … Sprickor och oegentligheter bör inte fyllas med träkilar, plywood eller metallfoder. Det är omöjligt att korrigera misstag som gjorts under installationen - även snickeri och epoxilim hjälper inte här. Snittet mäts och spåras före sågning på det mest noggranna sättet. Fördjupning utförs med 15% av stångens höjd - det effektiva värdet av segmentet som ligger rätvinkligt mot stångens axel.

De lutande delarna av snittet ligger på ett värde av dubbelt så hög höjd som stången. Segmentet (del) som tilldelats för sammanfogning är lika med 15% av storleken på spännet som täcks av takbjälken. Alla avstånd mäts från stödets mitt.

Bild
Bild

För ett snett snitt fixeras delar från en stång eller bräda med bultar eller bitar av en hårnål som passerar genom anslutningens mitt. Pressbrickor används för att förhindra krossning av virke. För att förhindra avrullning eller lossning placeras fjäderbrickor på pressbrickorna. För skarvning av takplattan används speciella klämmor eller spikar - de senare hamras i förborrade hål för dem, vars diameter är 2 mm mindre än diametern på spikens arbetsdel (stift).

Bild
Bild
Bild
Bild

Överlappning

En överlappande skarv fungerar när två lika plankor är sammanfogade. Bokstavligen - brädornas ändar hamnar bakom varandra, vilket säkerställer deras överlappande skarvning. Gör följande för att anpassa skivornas överlappningsfog till byggplanens dimensioner.

  1. Ordna brädorna jämnt - det är bättre att använda stativ gjorda av rester av trä för detta. Platsen för dessa rester är förberedd i förväg. Kontrollera med en standard (till exempel en två meters bit av ett professionellt rör) om brädorna är jämnt placerade, om de är på samma nivå.
  2. Inriktningen av plankändarna är inte kritisk här . Se till att brädorna är perfekt inriktade. Kontrollera att längden på den överlappande delen är minst en meter, annars känns nedböjningen omedelbart när taket faller på plats. Som ett resultat är spärrelementets längd lika med summan av brädornas längder, med hänsyn tagen till överlappningen och ett litet överhäng nedåt ovanför den bärande väggen på sidan där själva elementet är installerat.
  3. Anslut varvleden med bultar eller dubbar . Det rekommenderas inte att använda självgängande skruvar och spikar - de kommer att krossa träskikten och taket böjer sig omedelbart. Ordna reglarna eller bultarna i ett förskjutet mönster.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den överlappande metoden är en av de enklaste metoderna: inga ytterligare element krävs. Genom att korrekt kombinera de överlappande brädorna uppnår befälhavaren ett stabilt stöd för manteln och takläggningen. Metoden är inte lämplig för fyrkantiga balkar eller stockar.

Dubbel skarvning

Tillsammans med standardbrädorna som används för tillverkning av takbjälkar används deras rester - mycket kortare snitt. Detta gör att befälhavaren kan gå en avfallsfri väg. Gör följande för att dubbelkoppla spärren i ett lutande eller flertaktat tak.

  1. Mät längden på brädet som ska förlängas . Markera de andra två brädorna med skarven i åtanke.
  2. Täck huvudkortet med två andra bitar av brädet på båda sidor .… Överlappningens längd är minst en meter. Säkra elementen med bult- eller hårnålssatser.
  3. Lämna ett mellanrum med en tjocklek mellan brädorna som ska anslutas, lägg det i segment med ett genomsnittligt avstånd på 55 cm mellan dem … Säkra varje rad med samma hårdvara i ett förskjutet mönster. Det är absolut nödvändigt att stå emot byggnormer för överlappning så att anslutningen inte faller sönder vid den första allvarliga belastningen.
  4. Installera de monterade spärrelementen på en längsgående balk som ligger runt byggnadens omkrets och fungerar som en gräns för den inre isoleringen av vinden och taket . Mittpunkten för den dubbla anslutningen vilar på takbjälken.
Bild
Bild
Bild
Bild

Strukturen används för arrangemang av höft (fyrkantad) och tak med en trasig struktur. Tvillingstaget ger ytterligare styrka och stabilitet jämfört med en konventionell bräda, vars längd är lämplig för spännvidden. Böjningsmotståndet är mycket högt här.

Anslutningen av en stock och en stång i längd

Långfogning av virke och stockar har använts i många decennier. Timmerhuset är ett tydligt bevis på den nuvarande generationen av självbyggare. För att göra denna anslutning, följ dessa steg.

  1. Slipa ändarna på stockarna - de kommer att monteras längs den framtida leden.
  2. Borra ett längsgående hål från avskärningssidan - i var och en av stockarna - till djupet av halva stiftet. Dess diameter bör vara i genomsnitt 1,5 mm smalare än diametern på stiftdelen.
  3. Sätt i stiftet och skjut stockarna mot varandra.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att ansluta enligt regeln om ett rakstångslås gör du följande

  1. Skär spåren i slutet av den skarvade stången . Upprepa samma åtgärd med en annan timmerbit.
  2. Skjut spåren … Säkra dem med reglar eller bultar. En mycket stark knut bildas, som inte är sämre i sina driftsparametrar än den som gjordes på föregående sätt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Båda metoderna ger en stark anslutning av spärstockar eller timmerbitar på långa sluttningar . Långgående spallning, om träet är tätt, utesluts. För att förhindra att stocken separeras kan du hälla in trä eller epoxilim innan du kör stiftet för att förhindra att fukt tränger in i det borrade träet inifrån. Det rekommenderas att göra detta i fall där en skruvstift används istället för en längsgående stift i stockarna. Då blir det möjligt att skruva en stock på en annan, rotera den med ett block på ett bälte. Samtidigt är den andra loggen säkert fixad.

Rekommenderad: