Vilka Träd Ska Man Plantera På Platsen Längs Staketet? Hur Långt Ska Man Plantera? SNiP -standarder. Hur Många Meter Från Grannarna?

Innehållsförteckning:

Vilka Träd Ska Man Plantera På Platsen Längs Staketet? Hur Långt Ska Man Plantera? SNiP -standarder. Hur Många Meter Från Grannarna?
Vilka Träd Ska Man Plantera På Platsen Längs Staketet? Hur Långt Ska Man Plantera? SNiP -standarder. Hur Många Meter Från Grannarna?
Anonim

Att anlägga din trädgård är en viktig och tidskrävande process. Utseendet på det angränsande området beror på ägarnas personliga preferenser. Kanske är detta en praktisk trädgård eller ett område dekorerat med prydnadsträd och buskar. Efter att ha bestämt dina behov är det nödvändigt att inte bara ta hänsyn till ekonomiska möjligheter, utan också till objektiva begränsningar.

Bild
Bild

Trädets funktioner

Träd är huvudkomponenten i alla landskap. Deras kompetenta läge kommer att ge territoriet fullständighet och lösa en mängd olika förbättringsuppgifter.

Bild
Bild

Träden på platsen utför flera funktioner samtidigt:

  • förbättra mikroklimatet genom att rena luften;
  • fälla dessutom damm och avgaser, vilket är särskilt viktigt om platsens gräns går längs körbanan;
  • stärka sluttningarna och förhindra vittring av bördig jord på en lutande yta;
  • skapa en skugga;
  • dela upp den personliga tomtens utrymme i separata zoner;
  • omsluter territoriet.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att utföra denna uppgift används häckar - en typ av landskapsförbättring av förortsutrymme med träd och buskar . Denna typ av landskapsarkitektur maskerar ett högt staket, vilket gör det osynligt och döljer också platsen för grannar, om det behövs, förhindrar att främlingar kommer in i territoriet.

Bild
Bild

Det finns många fördelar med häckar

  • Varaktighet . Designad och planterad en gång, de glädjer sig i många år och blir bara bättre med tiden.
  • Lättskött . De flesta träd och buskar som speciellt används för zonindelning är opretentiösa. Under förutsättning av plantningsförhållandena krävs endast periodisk vattning och sanitär beskärning. Naturligtvis är deltagande av en specialist nödvändig för att ge en viss form.
  • Estetiskt utseende . Planteringarna ger området ett färdigt och välskött utseende med rätt val av växttyper för häcken.
  • Skydd mot nyfikna ögon . Planteringarnas densitet låter dig dölja staketet från insidan eller utsidan. Om staketet är med luckor stänger träden platsen från grannar och skyddar personligt utrymme från nyfikna ögon.
  • Dekorativitet vid olika tider på året . Med hjälp av vintergröna, snabbt växande barrträd kan intressanta strukturella kompositioner skapas.
Bild
Bild

Vilka är lämpliga?

När du planterar träd längs staketet är det nödvändigt att ta hänsyn till de naturliga förhållandena: jordtyp, klimat och ytavlastning av platsen, platsen för platsen, liksom platsen på olika byggnaders territorium och avståndet från dem till staketet.

Dessa funktioner påverkar planteringens planering . Till exempel, om huset ligger nära staketet, kommer sannolikt, i framtiden, igenväxta träd att blockera vägen som går längs huset. Naturliga förhållanden påverkar också valet av växter. På solsidan kommer ljusälskande växter att utvecklas bra, och i skuggan av ett högt staket är det bättre att plantera träd och buskar som inte kräver solen.

Vid plantering är det värt att överväga platsens plats på kardinalpunkterna. De högsta träden bör placeras på norra sidan så att de inte stör utvecklingen och tillväxten av korta växter och buskar.

Det är bättre om det finns plantager från den skuggtoleranta gruppen på nordsidan, eftersom dessa områden är mörkare än söder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är möjligt att avgöra vilka träd som är bättre att plantera längs häcken - frukt eller dekorativa, baserat på preferenserna för ägarna till bakgårdsområdet. Om en trädgård planeras i ett litet område kan fruktträd planteras längs staketet på nordsidan. Så den övervuxna och formade kronan kommer inte att skugga andra växter.

Om territoriet är stort och det finns tillräckligt med utrymme för trädgården, är växterna i den dekorativa gruppen lämpliga för häcken. Deras huvudsakliga skillnader när de väljer:

  • alla sorter bör tolerera kronbildning väl och skapa geometriskt vackra silhuetter;
  • alla sorter måste växa snabbt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast används småbladig lind och thuja för plantering

Småbladig lind har ett antal anmärkningsvärda egenskaper. Det är frostbeständigt, skuggtolerant, opretentiöst, växer på vilken mark som helst, tolererar lätt en frisyr och bildar en vacker krona, bildar efter några år en tät vägg som är mer än 3 meter hög.

Att växa från frön eller plantor är en lång och mödosam process . Vanligtvis köper de träd över 15 år och beskär dem vid plantering. Efter 15-20 dagar dyker unga skott upp, som i framtiden kommer att bilda en tät grön vägg. Detta kommer att ta cirka 4 år.

Enskilda träd kan planteras längs staketet och bilda en sfärisk eller fyrkantig form. Ett sådant grönt staket kommer att växa mycket högre än staketet.

Det enda som behöver beaktas i detta fall är normerna för SNiP.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett vintergrönt thuja -träd växer upp till 3 meter . Den används för att skapa häckar och för landskapsarkitektur områden runt staket från insidan eller utsidan av den personliga tomten.

Bild
Bild

Bland fördelarna med thuja:

  • uthållighet;
  • växer i solbelysta områden och i skuggan;
  • motstånd mot låga och höga lufttemperaturer;
  • kännetecknas av stark förgrening;
  • tål beskärning bra och tar någon form efter trädgårdsmästarens infall;
  • vintergröna;
  • kommer att förbli vacker när som helst på året;
  • har fytoncidala egenskaper.

Thuja brinner ut i den ljusa solen och får en brunaktig färg, så det är bättre att plantera den i skuggan av ett staket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid val av träd av olika sorter måste ett antal kriterier beaktas

  • Funktionalitet . En växt förmåga att utföra vissa funktioner i ett specifikt område: vertikal trädgårdsskötsel, förmågan att trimma, bildandet av en tät grön vägg och mycket mer.
  • Kompatibilitet med en grupp växter . Här är det nödvändigt att ta hänsyn till växternas säsongsrytmer och färgförändringen beroende på årstid. Om du planerar att plantera i en grupp är det nödvändigt att växterna kombineras enligt livscykeln, kronans form och löv, blommans ljusstyrka.
  • Storlekar på vuxna växter . I små områden längs staket är det bättre att använda buskar och små träd; i stora områden kan du kombinera olika växter i höjd eller fokusera på en grupp höga träd.
  • Tillväxtriktning . För att skapa strukturella kompositioner är det nödvändigt att ta hänsyn till tillväxtriktningen för växternas skott planterade tillsammans. Det är bättre att kombinera vertikala buskar med globulära lågväxande växter, eftersom de kommer att förloras visuellt när de planteras med träd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur långt ska man plantera?

När du planterar träd måste du vägledas av de regler som finns i SNiP. Dessa standarder är obligatoriska. Underlåtenhet att följa detta kan leda till tvister.

Standarder behövs för att förhindra negativa konsekvenser:

  • den övervuxna kronan kan blockera ljuset från plantorna i grannområdet;
  • ett kraftfullt rotsystem av träd stör jordarbeten;
  • frågan om grödor, om grenar med frukt hänger ner på någon annans tomt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Avstånd till staketet

Viktigt: höga träd planteras 4 meter eller mer, medelhöga - från 2 meter, buskar - 1 meter från grannens staket.

SNiP definierar inte höga, medelstora och låga växter, vilket skapar viss förvirring

Advokater löser frågan från fall till fall när ett krav uppstår från grannar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avstånd till byggnader, bruksblock och kommunikationer

Avståndet från ett högt träd till en huvudstad måste vara minst 5 meter; till bruksblocket - från en meter; till trädgårdsstigen - från en och en halv meter; till kommunikation - från 2 meter.

Detta beror på att ett övervuxet kraftfullt rotsystem kan förstöra grunden i ett hus, skada tegelverk, förhindra att rörledningar och verktyg repareras och skapa en nödsituation när man närmar sig en gasledning.

Bild
Bild

Om du planerar en häck mellan platser, glöm inte att höjdkraven är desamma som för ett vanligt staket. Staketet ska inte skapa en skugga för det intilliggande området.

Även om du har goda relationer med dina grannar måste du komma ihåg att situationen kan förändras . En angränsande tomt kan ha en annan ägare, och då kan ett högt staket eller träd planterade nära det orsaka rättsliga förfaranden.

Rekommenderad: