Installation Av Gasspis: Hur Man Integrerar Gasspisen Korrekt I Bänkskivan? Installationsregler. Hur Fästs Det? Vad Ska Avståndet Vara Mellan Panelen Och Gasröret?

Innehållsförteckning:

Video: Installation Av Gasspis: Hur Man Integrerar Gasspisen Korrekt I Bänkskivan? Installationsregler. Hur Fästs Det? Vad Ska Avståndet Vara Mellan Panelen Och Gasröret?

Video: Installation Av Gasspis: Hur Man Integrerar Gasspisen Korrekt I Bänkskivan? Installationsregler. Hur Fästs Det? Vad Ska Avståndet Vara Mellan Panelen Och Gasröret?
Video: Installation av gasol spis och ugn 2024, April
Installation Av Gasspis: Hur Man Integrerar Gasspisen Korrekt I Bänkskivan? Installationsregler. Hur Fästs Det? Vad Ska Avståndet Vara Mellan Panelen Och Gasröret?
Installation Av Gasspis: Hur Man Integrerar Gasspisen Korrekt I Bänkskivan? Installationsregler. Hur Fästs Det? Vad Ska Avståndet Vara Mellan Panelen Och Gasröret?
Anonim

Modern teknik gör det möjligt att minimera storleken på hushållsapparater. Allt mer, istället för en spis i full storlek, installeras en gasspis, vilket möjliggör betydande besparingar i användbart utrymme. Men det räcker inte att köpa en sådan variant av teknik. Det måste fortfarande installeras. Hur integreras gasspisen korrekt i bänkskivan?

Bild
Bild

Funktioner och nyanser av installationen

Installationsreglerna föreskriver att allt arbete med att ansluta eller överföra platsen för gasutrustningen måste utföras i enlighet med gällande standarder och regler, varning av gastjänsterna om byte av värmeenhet. När du köper en panel är det bättre att omedelbart klargöra hur den är fäst på bänkskivan . Materialet i själva basen spelar också roll, om du kan hantera spånskivor på egen hand är det bättre att överlämna insatsen i en konstgjord sten till proffs.

Bild
Bild

Hällarna kan enkelt byggas in själv. Det viktigaste är att korrekt markera bordsskivan som installationen utförs på . Om panelen köps för ett färdigt headset är det värt att i förväg mäta tillgänglig bredd och tjocklek, särskilt när möbelmodulen är icke-standard, skapad på beställning. Normalt ligger installationsmåtten i intervallet 55-57 cm. Det finns andra viktiga punkter att tänka på:

  • anslutningen till röret bör anslutas innan du installerar headsetet - detta kommer att förenkla fastsättningen av muttrarna;
  • installationen av bälgslangen bör inte utföras direkt genom ventilen, utan genom en koppling eller en VVS -skrap;
  • när man bildar en anslutning appliceras nödvändigtvis en lindning, den är belagd med en gaspasta;
  • i närvaro av elektrisk tändning bör anslutningspunkten till nätverket härledas i förväg;
  • för att öka säkerhetsnivån kan du bädda in en ventil med ett termiskt avstängningselement i röret, som utlöses när temperaturen når 80 grader Celsius;
  • hålet som skärs ut i spånskiva eller trä måste smörjas försiktigt med tätningsmedel längs sidorna;
  • Som standard innehåller hällspisen jets för huvudgasförsörjningen. För att ansluta till en cylinder / gashållare måste du köpa dem separat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bänkskivinsats: mått och skärning

Innan du skär det tekniska hålet, det är värt att undersöka dokumentationen från tillverkaren . För hushållsplattor är märkningsprocessen detaljerad i den, en mall eller skärstorlek anges. För att arbeta med trä är det värt att förbereda en sticksåg och en borr med en borr. Efter att ha dragit konturen borras hål i dess hörn som överskrider skärbladets bredd, en fil med önskad längd är nedsänkt i dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det enklaste sättet att forma konturen är att fästa panelen på bänkskivan . Konturerna ritas med en penna, varefter snittet görs. Ett mer komplext alternativ kommer att kräva beräkning av mitten från vilken axlarna ska läggas för att exakt passa gaslagningsplattformen.

Bild
Bild

Innan sågningen påbörjas klistras kanterna på skärplatsen över med maskeringstejp för att utesluta flisbildning. Underifrån måste du installera och fixa klämmorna för att förhindra att det trillar igenom, glödande material i området för dess sågning. Sågning görs bäst med hjälp av en lasernivå för att exakt mäta linjen. Sticksågen utförs i en rak linje, från hörn till hörn.

Hur fixar man det?

Innan gasspisen sätts in på den avsedda platsen måste den vara ordentligt förberedd. Munstyckena som ingår i satsen är installerade i de tekniska hålen, ett sanitärt hörn med en tätningspackning är fäst. En mutter är fixerad vid ingången, en flexibel slang är fäst vid den (den måste passeras genom snittet). Vidare fixeras speciella monteringsremsor som ingår i paketet på panelen och installationen utförs enligt följande schema:

  • skärets kanter bearbetas med sanitärt tätningsmedel, läggs med ett tätningsmedel;
  • hällen placeras på plats (i snittet), jämnas;
  • fästelementen som sitter nedanför klamrar sig fast vid bordsskivan, dra åt;
  • den överflödiga tätningen skärs av med en kantkniv;
  • Efter kontroll av tillförlitligheten för fixering kan idrifttagning utföras.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att alla snitt och tekniska hål i headsetstrukturen görs innan panelen monteras, och inte efter den, annars finns det en stor risk att stöta på problemet med åtkomst till skåpets inre ytor.

Hur gör man en testkörning?

Efter att gasspisen har installerats på avsedd plats, ansluten till elnätet, bör du vara noga med att starta den och kontrollera att de bildade anslutningarna är täta. För att göra detta, öppna gasventilen (avstängningsventil), kontrollera om det finns läckage i örat och lukt. Om inga problem observeras kan du börja växelvis slå på panelbrännarna. Det är viktigt att ta hänsyn till att luft kommer ut från brännarna först.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ledningstrycket är därför inte för högt det är värt att räkna i upp till en minut, varefter gas ska flöda från brännaren . När alla ventiler har kontrollerats för att fungera kan du installera ett stödgaller på ytan för att placera diskarna och använda alla funktioner i spisen i normalt läge.

Om det finns en elektrisk brandtändning, ytterligare anslutning av utrustning till kraftsystemet kan krävas … För att göra detta är det nödvändigt att i åtkomstområdet tillhandahålla närvaron av ett vattentätt uttag, vilket gör det möjligt att säkerställa oavbruten strömförsörjning.

Bild
Bild

Huvudkriteriet för korrekt och korrekt installation av hällen är efterlevnad av säkerhetskrav. Det är nödvändigt att placera den inbyggda gasutrustningen på ett sådant sätt att den kan anslutas till huvudledningen. Avståndet mellan panelen och röret kan varieras med hjälp av en flexibel slang. Samtidigt regleras inte avståndet från stigaren, men standarderna föreskriver:

  • upprätthålla ett avstånd på minst 20 cm från värmekällans sida till avstängningsventilens infästningspunkt;
  • med standardkablar bör anslutningsnippeln vara placerad på samma nivå som den plats där den knackas in i röret;
  • vid anslutning till toppen måste höjden på ventilen som stänger av gastillförseln vara minst 1,5 m från golvet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Normer och avstånd

Under installationen måste en speciell bälgslang i en metallfläta med speciella klämmuttrar och packningar användas. Dessutom används speciella lindnings- och rörtätningar.

Vid åtdragning av muttrarna bör den applicerade kraften övervakas. Användning av flexibla skarvar, användning av trådvridning eller anslutning av dragbalkar med metallklämmor är uteslutet.

Bild
Bild

Vad behöver du veta?

När du installerar gasspisen i en bänkskiva är det viktigt att hålla ett avstånd till ytans kanter. Det måste vara minst 5 cm på varje sida, annars kommer det att vara möjligt att förstöra en för tunn vägg vid sågning. Tjockleken på själva bänkskivan spelar också roll. Det rekommenderas inte att montera inbyggd utrustning i konstruktioner som är tunnare än 38 mm på grund av låg bärighet.

För att kontrollera anslutningarnas täthet vid gasstart används en tvålösning . De är tjockt täckta med alla muttrar och leder, kontrollerar dessa platser för förekomst av blåser bubblor - de indikerar en läcka.

Bild
Bild

Innan kaminen startas i full skala, bör du kontrollera dess funktion med olika justeringslägen. I ingen av dem ska lågan slockna - detta är mycket farligt . Om justeringen inte ändrar tillförseln av blått bränsle när du försöker kontrollera förändringen i förbränningsintensiteten, måste du stänga av spisen, kontakta servicecenteret eller säljaren. Defekta varor är möjliga. Korrekt utförd i en lägenhet eller ett privat hus låter installationen av gasspisen i bänkskivan dig följa alla standarder och säkerställa en effektiv drift av utrustningen.

Rekommenderad: