Barberry Thunberg "Atropurpurea" (31 Bilder): Beskrivning Av Berberis Thunbergii Atropurpurea, Buskhöjd. Vad Ska Avståndet Vara Mellan Växterna? Plantera Och Lämna

Innehållsförteckning:

Video: Barberry Thunberg "Atropurpurea" (31 Bilder): Beskrivning Av Berberis Thunbergii Atropurpurea, Buskhöjd. Vad Ska Avståndet Vara Mellan Växterna? Plantera Och Lämna

Video: Barberry Thunberg
Video: How to grow Crimson Pygmy Barberry (Dwarf Barberry) with a detailed description 2024, Maj
Barberry Thunberg "Atropurpurea" (31 Bilder): Beskrivning Av Berberis Thunbergii Atropurpurea, Buskhöjd. Vad Ska Avståndet Vara Mellan Växterna? Plantera Och Lämna
Barberry Thunberg "Atropurpurea" (31 Bilder): Beskrivning Av Berberis Thunbergii Atropurpurea, Buskhöjd. Vad Ska Avståndet Vara Mellan Växterna? Plantera Och Lämna
Anonim

Barberry Thunberg "Atropurpurea" har oätliga frukter och en kort blomningstid, men är fortfarande älskad av trädgårdsmästare. Ägarna till tomterna lockas främst av kulturens anspråkslöshet och de snygga formerna hos de växande buskarna.

Bild
Bild

Särdrag

Barberry Thunberg "Atropurpurea" odlas antingen för dekorativa ändamål eller för att bilda en häck. Även om frukterna av denna sort är förbjudna att äta, bidrar deras utseende fortfarande till att skapa ett estetiskt utseende. Beskrivning av Berberis thunbergii Atropurpurea bör börja med att buskens höjd är 2 meter och bredden når cirka 3,5 meter . Förresten, den röda nyansen på berberisbladet, som växlar från lila till ljusröd, förklarar dess populära namn - rödbladig berberis. Om kulturen odlas i skuggan, störs den dekorativa effekten av bladet på grund av de resulterande gröna fläckarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blommande "Atropurpurea" inträffar i maj och varar 2-3 veckor . Öppnade runda knoppar når bara en centimeter och bildar racemosblomställningar av 3-6 exemplar. Kronbladen är färgade ljusgula på insidan och lila på utsidan. Kronan har en sfärisk form på grund av närvaron av ett stort antal tunna sidoskott. Växten växer 20-30 centimeter om året, ökar inte bara i höjd, utan också i bredd. De avlånga frukterna har en ljus korallfärg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Barberry Thunberg kan existera från 50 till 60 år. Den kan odlas i alla områden, inklusive de med kalla vintrar. Det främsta hindret för en framgångsrik kulturutveckling kan vara övertorkad eller vattentät mark.

Hur man planterar?

När du planterar måste du följa några grundläggande regler.

  • Platsen bestäms på ett sådant sätt att platsen är väl upplyst hela dagen. Även kortsiktig exponering för skuggan leder till en förändring av kulturens kvalitetsegenskaper.
  • Överskott av fukt kan vara extremt negativt för berberis "Atropurpurea", därför är det viktigt att undvika lågland och områden med högt grundvattensbord.
  • Avståndet mellan växter bör vara tillräckligt, eftersom berberis är benägen för överväxt. Naturligtvis växer plantorna närmare när det gäller bildandet av en häck.
  • Om en vårplantering ska göras bör jorden förberedas under hösten. Om grödan planteras under höstmånaderna börjar förberedelsen om cirka 4 veckor.
  • Det är viktigt att undvika hög surhet, därför, om denna parameter bryts, tillsätts kalk eller dolomitmjöl till jorden. Loam och svart jord lätta med torv och sand.
  • Storleken på det grävda hålet bestäms beroende på växtens ålder och storlek. Vid plantering av plantor under två år räcker bredden och djupet på 25 och 30 centimeter. När en buske transplanteras över tre år gammal kommer det att vara nödvändigt att gräva ett hål, vars diameter och djup är 50 centimeter.
  • Om Thunberg barberry "Atropurpurea" ska vara en del av en häck, kommer det att vara nödvändigt att gräva en gräv, vars bredd och djup är 40 centimeter.
  • Medan hålet skapas måste det övre bördiga jordlagret blandas med ett par hinkar sand, med ett par hinkar kompost och 100 gram superfosfat. Det resulterande hålet fuktas och sedan placeras en planta i det.
  • Varje planta bör redan ha ett välutvecklat rotsystem, som befrias från torkade och skadade bitar. Var noga med att se till att det finns fyra eller flera bilagor täckta med slät rödgul bark.
  • Det kommer att vara viktigt att desinficera skotten med fungicider, samt stimulera plantan i en speciell lösning.
  • Plantan i hålet installeras vertikalt, och dess rötter måste räta ut. Efter att ha täckt planteringen med jordblandning är det nödvändigt att se till att rotkragen stiger i en nivå av 5 centimeter från ytan. Men om busken i framtiden kommer att delas upp rekommenderar experter att fördjupa rotkragen.
  • Planteringen slutar med bevattning och mulching av stamcirkeln. Om plantering sker på våren är det bättre att använda organiskt material som mulch, och om på hösten, sedan halm eller torkat lövverk. Allt arbete rekommenderas att utföras på morgonen före soluppgången eller på kvällen efter solnedgången.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är möjligt att föröka berberis "Atropurpurea" med frömetoden, men processen kommer att bli mycket försenad . Först, på hösten, extraheras frön från frukterna, som förvaras i cirka 40 minuter i en manganlösning. Efter torkning av materialet kan det omedelbart skickas till trädgården. Nästa år, efter utseendet på ett par blad i berberisen, måste det dyka. Kultur överförs till en permanent livsmiljö först under det tredje levnadsåret.

Bild
Bild

Vegetativ förökning sker genom sticklingar, skiktning eller delning. Sticklingar skärs under den sista veckan i juni och efter att ha fått behandling med tillväxtstimulerande medel läggs de i behållare under ett "tak" av plast eller glas . Det kommer att ta ungefär ett år för berberis att bilda ett pålitligt rotsystem, varefter det kan planteras på en permanent plats. Arbetet med skiktning börjar tidigt på våren. Friska årliga skott är fästa på ytan med häftklamrar och täckta med jord. I detta fall är det absolut nödvändigt att kontrollera att kronan stiger över marknivån. På hösten bör Atropurpurea redan bilda rötter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det tredje sättet är buskens uppdelning, som utförs på hösten. För proceduren väljs endast de växter som har korsat det femåriga märket och har en djup rotkrage. Busken grävs noggrant upp och delas antingen med en vass spade eller med en kniv i det erforderliga antalet delar. Landningen av de resulterande divisionerna utförs omedelbart.

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Vård av berberis Thunberg "Atropurpurea" består av standardkomponenter. Bevattning för en vuxen buske kräver ett par gånger i månaden, men det är bättre att fokusera på jordens skick och ska inte under några omständigheter torka ut. Unga berberis behöver vattnas oftare - en eller två gånger i veckan. " Atropurpurea" reagerar negativt på syrebristen i jorden, så du måste periodiskt lossa jorden i cirkeln nära stammen . Du kan inte ignorera ett så viktigt förfarande som avlägsnande av ogräs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mulching utförs med sågspån, torv och andra vanliga material . Skiktet som läggs ut efter bevattning och ogräs bör vara 5 till 7 centimeter högt. Befruktning utförs enligt ett visst schema. På våren, omedelbart efter plantering, och sedan vart fjärde år, används urea. Busken bevattnas med 30 gram av ämnet, utspädd i 10 liter vatten. En hink med den inlärda lösningen spenderas vanligtvis per kvadratmeter plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa utfodring utförs före blomningen och efter avslutad. Vanligtvis används ett kilo ruttnat gödsel eller humus, som späds ut med 3 liter sedimenterat vatten och förvaras i tre dagar . Efter att ha filtrerat lösningen är det nödvändigt att späda ut 1 liter med tre liter vatten. Busken vattnas med denna dressing. När lövfallet slutar kan du också mata berberis. Det räcker att hälla 15 gram superfosfat och 10 gram kaliumsulfid under varje buske. Om regn inte förväntas kan toppdressingen vattnas något för att lösa upp ämnena.

Bild
Bild
Bild
Bild

En vuxen växt kräver inget extra skydd före vinterfrost . Om berberisen är ung, bör du täcka den med säckväv. Beskärning av Thunberg berberis utförs tidigt på våren, medan växten fortfarande är vilande. Som regel skärs busken med en boll eller rektangel som är nödvändig för att bilda en häck. Sanitärskärning utförs antingen tidigt på våren eller senhösten och befriar växten från frysta, torkade eller skadade grenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

På barberry "Atropurpurea" är skadedjur ganska vanliga, till exempel bladlöss, sågflugor eller nattfjärilar. Behandling med en tvålösning beredd av 150 gram tvätttvål utspädd i en fem liters hink vatten kan hjälpa. Behandling av buskar med klorofoslösning eller annan lämplig insekticid hjälper också till att uppnå resultatet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av sjukdomarna står trädgårdsmästare oftast inför bakterios, fläckar, rost eller mjöldagg . Buskens skadade delar måste skäras av och brännas, varefter växten behandlas med Bordeaux-vätska, kolloidalt svavel eller en kopparhaltig lösning. Som en förebyggande åtgärd på våren måste lossning av stamcirkeln och rengöring från torkat ogräs utföras.

Rekommenderad: