Studs För Mauerlat: Diametern På Dubbarna För Fastsättning, Avståndet Mellan Dem Under Installationen. Vilka Ska Du Använda Och Hur Fixar Du Dem? Studstorlekar

Innehållsförteckning:

Video: Studs För Mauerlat: Diametern På Dubbarna För Fastsättning, Avståndet Mellan Dem Under Installationen. Vilka Ska Du Använda Och Hur Fixar Du Dem? Studstorlekar

Video: Studs För Mauerlat: Diametern På Dubbarna För Fastsättning, Avståndet Mellan Dem Under Installationen. Vilka Ska Du Använda Och Hur Fixar Du Dem? Studstorlekar
Video: Installation av en luftkonditionering på en Volvo bl71b traktorgrävare, på en vanlig plats. Med egna 2024, April
Studs För Mauerlat: Diametern På Dubbarna För Fastsättning, Avståndet Mellan Dem Under Installationen. Vilka Ska Du Använda Och Hur Fixar Du Dem? Studstorlekar
Studs För Mauerlat: Diametern På Dubbarna För Fastsättning, Avståndet Mellan Dem Under Installationen. Vilka Ska Du Använda Och Hur Fixar Du Dem? Studstorlekar
Anonim

Mauerlat är ett virke som passar pansarbältet och den övre delen av väggen runt husets omkrets. Den kan placeras både på en vanlig vägg och på murverk med en taklist. Sättet att fixa denna bar beror på vad väggarna är byggda av. De mest föredragna är hårnålar.

Bild
Bild

Vad är dem?

Vanliga hårnålar är halvmeter långa segment i vilka en stång som är längre än dessa segment skärs in. De kräver ingen särskild utbildning. Diameterna på dubbarna bör inte vara mindre än 14 mm - detta kommer att skapa ytterligare ribbor (och punkter) av styvhet. Materialet som dubbarna är gjorda av är bara stål: det är hon som väl dämpar takets vibrationer som uppstår under en storm eller orkan . Samtidigt bör Mauerlat (och med det hela "skelettet" på vinden och taket) inte förlora sina styrkeegenskaper på minst 50 år.

Eftersom hårnålen i sin struktur och klassificering inte har gått långt från en fullvärdig ankarbult används så kallade kemiska bultar . Detta är en tapp (enkel eller ankarbult), för vilken ett lim används för att hålla det i tegelverket. Den enklaste typen av lim är epoxilim.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hartset och härdaren som utgör limmet bildar ett ultrastarkt polymerskikt, som inte har sämre kvalitet än andra lim eller till exempel härdat glas.

Den erforderliga mängden epoxilim hälls i det förborrade hålet, sedan drivs en stift in i den . Sammansättningen, spridd mellan hålets inre väggar och gängan på dubben, stelnar efter en två timmars härdningsprocess. Efter en dag från inställningstillfället får föreningen sin ultimata (deklarerade) styrka.

Hårnålen kan svetsas till ryggraden i ett pansarbälte som är sammansatt av förstärkningssegment genom svetsning . För att uppnå den största styrkan, innan du lägger det pansarbältet, placeras tapparna under Mauerlat i tegel, sten, gjuten betong eller skum / luftat block murverk, i vilka hål är förborrade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du lägger och häller det pansarbältet, limmas reglarna i dessa hål på ovan beskrivna sätt . När du lägger och svetsar armopoyas -ramen svetsas dessa dubbar på den. Som ett resultat kännetecknas ramen av den maximala styrkan - dubbarna, och med dem Mauerlat, hålls av själva väggen och det pansarbältet som läggs ovanpå.

Den inbäddade hårnålsaxeln måste nödvändigtvis ha en L-formad böjning i motsatt ände . Om limning inte appliceras fördjupas den nedre (förkortade) delen av delen som ligger i rät vinkel mot huvuddelen (mycket längre) till 4-5 rader med tegel eller 2-3 rader med skumblock. Tegelstenar eller skumblock läggs så att sömmarna sammanfaller med tappens placering.

Tegelstenar eller block i den sista raden borras på rätt plats och läggs på en efter en på varje tapp och läggs på ett lager cement-sandbruk eller cementlim applicerat i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Ju fler lutningar på taket, desto tyngre blir hela takkonstruktionen på vinden. För ett fyrtak, betydligt fler takjärn, svarv- och spärrskivor, krävs en stödstång än för en enfasad . Trots att det totala antalet fästelement i andra element än Mauerlat används mer, kan antalet dubbar som förbinder väggen, det pansarbältet och själva virket runt omkretsen också vara större.

För ett sluttande tak är dubbar med en diameter på 14 mm lämpliga . En gavel eller fyrkant kan kräva 16–20 mm dubbar. Snåla inte med mängden och styrkan hos detta byggmaterial: en otillräcklig säkerhetsmarginal kan leda till att taket i bästa fall kommer att glida tillsammans med vinden bort från orkanbyen (på grund av sprickor och brytning av dubbarna), i värsta fall - ett hus eller annan struktur kommer att genomgå betydande förstörelse.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Diameterna på reglarna beror inte på väggmaterialet (sten, tegel, timmer, stock, skum eller gasblock): bärande väggar, som fick den deklarerade säkerhetsmarginalen under konstruktionen, kommer inte att misslyckas, och taksystemet Mauerlat är ordentligt fixat. Den svetsade eller limmetoden för ytterligare fixering av dubbarna beror inte på byggnadsmaterialet på väggarna och det pansarade bältet, alla material grips med lim eller fästelement pålitligt.

Hur man använder?

Steget att installera hårnålssektionerna bör helst sammanfalla med steget att fixera takbjälkarna, som placeras och fästs omedelbart efter installation av Mauerlat, sängar och ställningar på vinds-takkonstruktionen. Enkelt uttryckt, där hårnålen är, finns taket. Detta är den enklaste beräkningen. För tillförlitlighet kan du fixa Mauerlat med en vägg och ett pansarbälte minst var 60: e cm.

Det maximala avståndet mellan dubbarna får dock inte överstiga 1,5 m.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Märkningarna på väggen installeras omedelbart efter att ha lagt en rad tegel, stenar eller block, ovanpå vilka en L-formad hårnål placeras. I det enklaste fallet böjs ett jämnt segment så att den vikta delen inte överstiger 10 cm i längd. Vidare passerar hårnålen mellan raderna med tegel, armopoyor och Mauerlat enligt följande:

  • inte mindre än 40 cm - genom de övre raderna i murverket;
  • 15–20 cm- armopoyas (data ges med störst marginal för en-, två- eller trevåningshus);
  • 15–20 cm - Mauerlat bar;
  • de återstående 3-5 cm är en marginal för brickor och muttrar.

Med hänsyn till alla sektioner kan den totala hårnålslängden nå 1 m . Samtidigt är dess effektiva höjd - från övre änden till böjningen till sidan - i det här fallet cirka 90 cm. Diametern (storleken) på hålen i stången bör inte vara märkbart större än hårnålens diameter - den ska passera fritt genom dem, men ska inte dingla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borrning av hål i Mauerlat -stången utförs med en pennborr . För hål i pansarbältet och i murverket används en konventionell betongborr. Du kan dock borra skum- och gasblock med vanliga metallborrar - deras porösa struktur tål kanske inte stötar och vibrationer från borren, vilket kan orsaka att skumblocket spricker.

Borrning av skumblock, som trä, utförs i ett chockfritt läge.

För att installera och säkra Mauerlat på hårnålen behöver du också en slägga eller en stor hammare och en justerbar (eller öppen, rörformig) skiftnyckel av lämplig storlek. Åtdragningen får varken vara för hårt åtdragen eller lös: om du inte vänder på det, kommer anslutningen att spridas under vibrationer, och om du drar åt för hårt kan bultarna och reglarna spricka.

Rekommenderad: