Gavlarna I Trähus (42 Bilder): Vad är Det Och Hur Man Gör En Taklist På Dem? DIY -efterbehandlingsalternativ, Isolering

Innehållsförteckning:

Video: Gavlarna I Trähus (42 Bilder): Vad är Det Och Hur Man Gör En Taklist På Dem? DIY -efterbehandlingsalternativ, Isolering

Video: Gavlarna I Trähus (42 Bilder): Vad är Det Och Hur Man Gör En Taklist På Dem? DIY -efterbehandlingsalternativ, Isolering
Video: Playstation life hacks that actually work! 2024, Maj
Gavlarna I Trähus (42 Bilder): Vad är Det Och Hur Man Gör En Taklist På Dem? DIY -efterbehandlingsalternativ, Isolering
Gavlarna I Trähus (42 Bilder): Vad är Det Och Hur Man Gör En Taklist På Dem? DIY -efterbehandlingsalternativ, Isolering
Anonim

Själva namnet på detta element i byggnaden talar om dess läge: fronten är den främre, främre delen av husets takkonstruktion. På sidorna är det vanligtvis begränsat av sluttningar, gesimsen är basen. Designen presenteras i olika typer - från oval till trapetsformad.

Bild
Bild

Vad är det och varför behövs det?

Pedimentet i ett trähus är den viktigaste delen av taket. Detta är ett stöd, belastningar på de bärande väggarna fördelas på det. Faktum är att den starkaste påverkan på fronten är vinden, varifrån det följer att pedimentet ska vara tillverkat av mycket hållbara material. Ofta fortsätter pediment i träkonstruktion med bärande väggar, vilket innebär att de kan vara gjorda av samma material som själva ramen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Formen på detta element är huvudsakligen beroende av typen av tak . Triangulärt, som förväntat, anses vara det vanligaste, det fungerar som en fortsättning på gaveltakets fasad och är gjord i form av en likbent triangel. Liknande gavlar finns med sluttande tak, men redan med en rätvinklig triangel.

På gatans sida är fronten traditionellt dekorerad med en fin finish: ett lämpligt dekorativt material är fixerat på det grova golvet . Det bör finnas särskild omsorg i deras val, eftersom husets "ansikte" också skapar fronten. Nedan, där den är ansluten till väggen, sätts ett visir upp. Plumb lines - på sidorna.

Överhäng i denna del av huset kan fortsätta taksystemet, de sticker ut delvis ovanför väggen och skyddar det från väderöverraskningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pedimentets funktioner:

  • skydda byggnaden från nederbörd och vindbyar;
  • gör takramen både styvare och stabilare;
  • om fronten är utrustad med isolering, kommer det att tillåta att organisera bostadsutrymme under taket;
  • dekorativ.
Bild
Bild

Vinden i ett trähus kan verkligen användas som vardagsrum, till exempel ett förråd, en vindsvåning eller till och med en verkstad . Sedan, i gavelpartitionen, kan du ordna fönster eller till och med sätta en blygsam balkong. Det är inte lätt att göra, men då kommer den arkitektoniska designen att vara mycket bekväm för husägare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Husets ägare har olika alternativ: från enkla prov till original, du kan spara på material, eller så kan du investera anständigt i denna del av byggnaden.

Bild
Bild

Genom närvaron av komponenter

Gavlar är enkla och komplexa. Den komplexa typen innebär att vertikal stagning kommer att användas i rollen som stöd. I ett komplext arrangemang slutar gesimserna och stavarna innan de når mitten av väggen.

Bild
Bild

Låt oss ta reda på hur man gör ett gavelöverhäng

  • Genom att installera svarven . Den, installerad på takbjälkesystemet, är förlängd - detta är nödvändigt så att det bildar ett överhäng ovanför slutet av fronten. För ett tak som inte är för tungt är denna metod bra. I detta fall kan överhängets bredd inte överstiga 50 cm.
  • På grund av spärren . Det kommer att vara nödvändigt att lägga en Mauerlat -stång som sträcker sig bortom strukturens omkrets. I denna situation bildar det första spärparet med en åsbacke också ett överhäng som skyddar strukturen från nederbörd. Och så att materialet i själva överhänget inte drabbas, är det nedfälld.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om takutrymmet inte är bostäder är den minsta möjliga höjden för frontimentdelen 0,7 m . Men om vinden används för ekonomiska ändamål är pedimentets höjd minst 1,5 m. Om det blir en våningsvåning på en nivå, bör höjden från gesimsen till åsen vara 2,5 m, för en tvånivå en-5 m är minimum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter form

Väggen som avgränsas av taklutningarna jämförs med olika geometriska former. De bestämmer pedimentets form.

Bild
Bild

Det kan vara av flera typer

  • Triangulär - det finns inget mer populärt än det här alternativet . Ett sådant pediment bildas av ett tak med två lika sluttningar. Det är lätt att bygga, det ser övertygande ut och är därför efterfrågat. Om det finns ett bostadsutrymme på vinden, på grund av denna takform, kommer det alltid att skilja sig från resten, vilket är vad många gillar.
  • Pentagonal är ett ganska intressant alternativ, som bildas genom artikulationen av två trasiga sluttningar . Det ser ut som anslutningen av en trapets och en triangel. Loftet bildar ett rum med ett triangulärt tak, det vill säga det är mycket bekvämare att flytta runt det än på vinden (det finns inget tak alls).
  • Trapezformat - på vinden i ett hus med ett sådant pediment kommer utrymmet definitivt inte att begränsas . Fasaden är gjord så här om det initialt finns en önskan att ha en ganska stor yta under taket. Detta val är typiskt för hus med halvhöga tak, tak av danska, nederländska typer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En halvcirkel, köl, båge, trappsteg - sådana former av pediment finns också i arkitekturen, men relativt moderna trähus anses de vara en sällsynthet.

Efter material

Byggnadens bärande väggar är redan på plats, taksystemet har också byggts, vilket innebär att du kan fortsätta med installationen av fronten.

Bild
Bild

Olika material kan vara till hjälp här

  • Foder . En mycket populär byggprodukt, representerad av långhyvlade brädor med spår / åsar i änddelen. Brädorna fästs med spik. Det är inte nödvändigt att ringa befälhavaren här, du kan klara en sådan installation själv.
  • Naturligt trä . Bok, aska, tall och kanske gran, cederträ, ek - många trädslag kan användas för att skapa detta element i huset. Du måste ta hyvlade brädor som inte är mindre än en centimeter tjocka, kanterna måste vara jämna. Trädet kommer inte förutsägbart att skydda huset från vind och nederbörd, så de letar efter material för värme och ångisolering redan i detta skede.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan stänga den grova ytan på takpartitionen med sidospår . Det är mycket populärt inom konstruktion idag, det kan vara trä, vinyl, stål och till och med cement. Färgen på sidospåren är annorlunda, strukturen är både blank med ett skimmer och matt, korrugerad (som om den är huggen) eller slät. Men det här är fortfarande inte riktigt ett material för konstruktionen av ett pediment, utan något att verkligen mantla det med.

Bild
Bild

Du kan naturligtvis göra betydande besparingar och trimma gaveldelen med bara plywood eller spånskiva med laminering, men tillförlitligheten hos dessa material är naturligtvis långt ifrån idealisk. Det negativa klimatpåverkan kommer snart att återspeglas i tillståndet för en sådan finish.

Uppmärksamhet! Även om vinden inte är avsedd att bli bostadsläge, kommer det oisolerade fronten att släppa kylan inuti rummet.

Bild
Bild

Byggmetoder

Det finns två alternativ, och båda kan göras för hand.

Tillsammans med väggarna

Pedimentet är uppfört innan taket byggs. Och många experter kommer att hitta detta alternativ mer optimalt, eftersom de utskjutande delarna av taket helt enkelt inte kommer att störa arbetet. Denna metod är verkligen lämplig för regioner där vindstilla vindar inte är ovanliga och där väggen under taket kan användas som hjälpstöd för backarna . Och slutligen, genom att bygga fronten tillsammans med väggarna, blir det lättare att observera takets geometri.

Bild
Bild

Separat

Så de säger om installationen, som börjar efter att taket har avslutats. Metoden är cool om konstruktionen av pedimentet är organisationen av ramen med efterföljande mantel. Du behöver inte beräkna formuläret, du behöver inte göra markeringen, du behöver bara fylla mellanrummet.

Bild
Bild

Funktioner av isolering

Mineralull används aktivt som skydd mot kyla. Det är verkligen bekvämt att arbeta med det: det skärs perfekt i de nödvändiga delarna, det kan skjutas in i praktiskt taget alla hörn. Slutligen ruttnar det inte. Och jämfört med andra värmeisoleringsmaterial är mineralull billigt. Men här för huden kan det bli ett allergen - och tyvärr förstår de detta redan vid styling.

Bild
Bild

Ett alternativ till det är polystyren, materialet är också billigt, lätt att sy upp i gavelpartitionernas hålrum . Det skärs perfekt med en målarkniv, och sådan isolering är ganska klar att serveras under lång tid. Och slutligen mer modernt polystyrenskum. Kostnaden för sådant material kommer att bli dyrare än de två tidigare "kandidaterna", men det är lätt att bearbeta, installera, skyddar perfekt från nederbörd och kyla, är inte rädd för skada.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om detta material inte är lämpligt är det värt att överväga penoplex, penofol eller polyuretanskum. Av de mest populära är detta allt, resten av alternativen används mindre ofta.

Efterbehandling och dekoration

Isoleringen ska vara från insidan av pedimentet, det vill säga att den kommer att gömma sig under huden. Och detta är det sista steget i arbetet med den här delen av huset. Oavsett vilket material som väljs kommer det att fästas på stavarna i motgallret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på hur du kan mantla fronten

  • Sidospår . Materialet har redan nämnts i stycket ovan, och dess popularitet är verkligen svårt att underskatta. Den är pålitligt skyddad mot sönderfall, termisk chock, utbrändhet och deformation.
  • Trä . Dessa kan till exempel vara brädor som imiterar virke eller kantade element. Trädet är monterat på en ram av trä, det ser fortfarande mer solidt ut än sidospår, förför med naturlighet och en trevlig färg. Och du behöver inte dekorera fronten med något annat: trä är ett självförsörjande element i dekoration.
  • Däck . Detta är namnet på en korrugerad metallplåt med en polymer eller galvaniserad beläggning som beläggning. Speciellt är gavlarna mantlade med väggark märkta C (de antar både vertikal och horisontell läggning). De läggs på en metallram eller en ram av trä.
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppmärksamhet! Träbeklädnad används inte i ett system med metallram, för under fuktpåverkan expanderar trädet, vilket inte kan sägas om metall. Och brädor fästa på metallelement kan spricka.

Om man ska göra en dekoration på fronten eller inte beror på hur huset ser ut från utsidan som helhet, vilken stil det tillhör och om denna inredning kommer att utgöra en stilistisk integritet med huset.

Bild
Bild

Om du till exempel vill upprepa den etniska stilen i ryska riktningen kan du titta närmare på flera alternativ

  • Fris - den är gjord på taket precis ovanför verandan. Det är faktiskt en snidad kant, välvd eller rak.
  • konsol - också ett snidat, triangulärt föremål som kommer att dekorera platsen där stödbjälkarna smälter samman över verandan.
  • Vingar - och det här är snidade föremål. De ser bra ut från sidan på ett gaveltak, som ofta sticker ut bortom ändkanterna.
  • Gräns - detta är namnet på en snidad remsa, ganska bred, fixerad vid takets kant ovanför gavelväggen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men stilarna är olika: det som är rätt i en, ser helt annorlunda ut i en annan. Till exempel i orientalisk stil kan träelement också användas, men trä kan vara mer uttrycksfullt, ljusare, mönstren bör också vara autentiska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill ha något mer blygsamt kan du använda budgetplastsnören, vita eller andra ljusalternativ . För en mer solid lösning är en metalldekor lämplig, som har god slitstyrka.

Och element från MDF är också rika på designmöjligheter, och de är inte heller rädda för fukt.

Bild
Bild

Och även beklädnaden kan målas, träfotväggen kan täckas med gips, polyuretan kan användas för efterbehandling, och slutligen kan dekorativ sten eller tegel användas. Det finns faktiskt många alternativ.

Lyckade beslut och trevlig konstruktion!

Rekommenderad: