Glidstöd För Spärrar (22 Bilder): Användning Av Ett "glidande" Fäste För Taksystemet Av Skjul Och Andra Tak, Stängda Fästelement I Ett Timmerhus Och öppna

Innehållsförteckning:

Video: Glidstöd För Spärrar (22 Bilder): Användning Av Ett "glidande" Fäste För Taksystemet Av Skjul Och Andra Tak, Stängda Fästelement I Ett Timmerhus Och öppna

Video: Glidstöd För Spärrar (22 Bilder): Användning Av Ett
Video: Sliding gate -How to make a sliding gate 2024, Maj
Glidstöd För Spärrar (22 Bilder): Användning Av Ett "glidande" Fäste För Taksystemet Av Skjul Och Andra Tak, Stängda Fästelement I Ett Timmerhus Och öppna
Glidstöd För Spärrar (22 Bilder): Användning Av Ett "glidande" Fäste För Taksystemet Av Skjul Och Andra Tak, Stängda Fästelement I Ett Timmerhus Och öppna
Anonim

Takkonstruktionen av trä tenderar att deformeras med tiden. Detta ögonblick är förknippat med naturliga förändringar i trä, dess krympning under påverkan av miljön och nederbörd. I detta avseende, under takets placering, bör teknik användas som förhindrar processer för att hänga och sträcka strukturer.

Funktioner och applikationsbehov

Numera är trätak mycket efterfrågade. För att det ska hålla så länge som möjligt rekommenderar mästarna dig att börja installera skjutstöd för spärren. Denna enhet är nödvändig för att ansluta delarna i spärramen med bildandet av en kraftreserv, tack vare vilken det sluttande taket inte deformeras när du sätter dig ner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stöd används i stor utsträckning i timmerhus, liksom i timmerstugor. Folket kallar dem sliders, slädar.

Som en del av detta takelement finns det två delar, nämligen fast och glidande . Reglagen är ofta tillverkade av ett slitstarkt och korrosionsbeständigt material som tål tung belastning. Enligt GOST 14918-80 används vid tillverkning av skjutbara takbjälkar lågkolstål, som kännetecknas av hög hållfasthet.

Sliden är baserad på ett metallfäste och ett hörn med gångjärn. De kännetecknas av standardmått:

  • tjocklek - 0,2 cm;
  • bredd - 4 cm;
  • höjd - 9 cm;
  • längd - från 9 till 16 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Lågkolstål innehåller en liten andel kol, så materialet är lätt att bearbeta . För att öka slädens styrka använder tillverkarna en deoxideringsmetod. Dessa strukturer tillverkas med kallstämplingsteknik. För att skydda stöden mot korrosion är de varmförzinkade. Detta förfarande förhindrar för tidigt fel på fästelementen.

Om det inte finns något fabriksgalvaniskt skyddsskikt på reglaget, bör produkten behandlas med oljefärg innan du börjar använda den . Den senare kan skydda materialet från rost. När du väljer skjutbara takstöd bör du ta hänsyn till produktens vikt, liksom belastningen på ytan vid snö och vind.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots behovet av att köpa material, kostnaden för dina egna ansträngningar och tid har släden följande fördelar:

  • inga komplikationer i installationsmekanismen;
  • strukturens tillförlitlighet och styrka;
  • användarvänlighet under åren;
  • små ekonomiska kostnader.
Bild
Bild

Som praktiken visar håller ett hus av stockar med glidstöd längre . Om reglagen dessutom behandlas med speciella föreningar i förväg, kan sådana strukturer uppföras i områden med ogynnsamma klimatförhållanden.

Taket på en byggnad med "glidning" tål starka vindar, frost, temperaturförändringar och står i tiotals år, samtidigt som den är lämplig för levande.

Liknande element i ett trätak är nödvändiga för att utföra sådana uppgifter:

  • förhindrande av deformation av spärrar under krympning av en byggnad från en trästång;
  • säkerställa möjligheten att ramen rör sig under användning.
Bild
Bild

Översikt över arter

En takspann sätter takbenen till Mauerlat. Vanligtvis har galvaniserade reglage typiska dimensioner och konstruktion med statistiska styrningar och en gångjärnsvinkel. Rörliga fästelement finns i öppna och slutna sorter, som kännetecknas av karakteristiska dimensioner.

Öppen

Det öppna glidlagret är en hopfällbar design. I den är hörnet fixerat till Mauerlat på takbjälken. Modeller av sådana konstruktioner skiljer sig åt i antal fästhål och kraftreserv. Minsta effektreserv i detta fall kan vara 6 cm och maximalt - 16 cm . Beroende på värdet på denna indikator säkerställs kvaliteten på infästning och skydd mot ytdeformation.

Bild
Bild

Stängd

Skillnaden mellan den slutna släden och den föregående kan kallas dess förmåga att sättas ihop och demonteras. Hörnet i detta fall är utrustat med en slinga. En styrstång är gängad genom den, som är monterad på spärren.

Enligt proffs kännetecknas öppna glidlager av enkel installation. Denna punkt är mycket viktig om arbetet utförs av en oerfaren mästare. Om du tittar från andra sidan kan vi dra slutsatsen att slutna slädar är mer pålitliga att använda, liksom förmågan att klara tunga belastningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsteknik

Installationen av en taktakram har inga särdrag och utförs enligt standardschemat. Men för att För att korrekt installera strukturen, montera den på Mauerlat och behålla samma vinkel på gränsen till takfoten och spärrbenet, måste du göra en preliminär ritning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Schemat enligt vilket det är värt att fixa delar av spärrsystemen är enligt följande

  1. Först och främst måste befälhavaren lägga Mauerlat på byggnadens bärande väggar . Detta strukturella element utför en stödjande funktion. Han kan fördela lasten jämnt och överföra den till fundamentet. Om byggnaden är gjord av stockar eller balkar, kan den övre typen av krona användas istället för Mauerlat.
  2. En spärrbensmall uppförs . Han fungerar som en modell, enligt vilken de återstående spärren kommer att utföras i framtiden.
  3. I slutet av spärrbenet görs ett spår för Mauerlat . Om nedskärningarna görs direkt i Mauerlat kan detta leda till minskad styrka och försämrad bärighet.
  4. Inledningsvis fixeras de första och sista spärrbenen . I det här fallet är det absolut nödvändigt att kontrollera anslutningen och vinkeln vid elementens kant. För att slutföra proceduren måste du sätta en byggnadsnivå.
  5. I slutet av benet är det nödvändigt att fixa det glidande takstödet . För att förbättra fixeringens tillförlitlighet bifogas guider och löpare. Arbetet utförs med hjälp av flera hårdvaror.
  6. De övre spärrbenen monteras med metallplattor eller spikar . Den senare kan anslutas med en stift, som elementenas rörlighet beror på.
  7. Vid gränsen till de första och sista spärparen måste du dra i sladden , samt installera de återstående elementen i strukturen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Spärrar, som konsoler, måste fästas med särskild tillförlitlighet . Om du bara vilar den mot balken, glider slutet. På grund av detta ögonblick kan hela taket kollapsa. Vissa hantverkare fixar stöden med puffar, men denna metod används inte i stor utsträckning.

Experter rekommenderar att du installerar glidstöd för spärrar med hjälp av specialskruvar . En konventionell självgängande skruv kan inte motstå betydande belastningar som kommer att uppstå vid påverkan av de rörliga delarna av strukturen. För att spärren inte ska kollapsa under sin egen vikt måste hantverkarna följa en speciell arbetsteknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är det enda sättet att lita på tillförlitlig konstruktion av reglage.

För att taket ska hålla så länge som möjligt är det värt att lyssna på följande rekommendationer från proffs

  1. Släden ska sticka ut som hoppare när du ansluter den övre kronan och takbenet.
  2. Styrstaket är fixerat parallellt med spärrbenet. I detta fall måste installationen av vinkeln vara vinkelrät.
  3. Glöm inte bearbetningen av varje sammansatt trätakelement med speciella ämnen.
  4. Stöd måste installeras på system med rätt proportioner.
  5. Åsfogar kan fixeras med bultar, stift, gångjärn.
  6. För enkel installation är det värt att använda takbjälkar med samma dimensioner.
  7. När du utför installationen kan du använda tekniken med byggbrädor. Denna teknik används för att räkna ut långa sträckor. I detta fall är elementen anslutna med lång hårdvara, och träet överlappar varandra.
Bild
Bild
Bild
Bild

Felaktig installation av glidstångsstöd kan leda till problem i den fria rörligheten för delar i förhållande till varandra . Friktionen som kommer att inträffa kommer därefter att skada fästelementen och kommer också att få plattorna att fastna och riva av hörnen. För att taket ska uppfylla sitt avsedda syfte i många år, före och efter årets vinterperiod, är det värt att noggrant undersöka alla anslutningar på det. Experter rekommenderar inte kategoriskt att isolera taket, på vilket det finns slädar.

Glidande takbjälkar är ett viktigt element i varje tak . Deras installation gör att du kan hålla taket starkt och lufttätt i årtionden. Det viktigaste är att installationen utförs med särskild omsorg och med rätt teknik.

Rekommenderad: