Heck (30 Bilder): Vad är Det? Installation Av Spärrar-spärrar, Träspärrar Och Roterande, Med En Fjäder Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Heck (30 Bilder): Vad är Det? Installation Av Spärrar-spärrar, Träspärrar Och Roterande, Med En Fjäder Och Andra

Video: Heck (30 Bilder): Vad är Det? Installation Av Spärrar-spärrar, Träspärrar Och Roterande, Med En Fjäder Och Andra
Video: Hurricane Strapping ~~ Barn Addition 2024, April
Heck (30 Bilder): Vad är Det? Installation Av Spärrar-spärrar, Träspärrar Och Roterande, Med En Fjäder Och Andra
Heck (30 Bilder): Vad är Det? Installation Av Spärrar-spärrar, Träspärrar Och Roterande, Med En Fjäder Och Andra
Anonim

Spärrar är utformade för att låsa dörrar och grindar. Det finns olika typer av jävlar till salu. I artikeln kommer vi att överväga vad de är och lära sig om deras klassificering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Den mest detaljerade förklaringen finns i Dahls förklarande ordbok. Termen har flera betydelser - från ett dörrlås (lås, söm) till ett fäste med en spak som passerar genom dörrarna, vars syfte är att höja en järnremsa som stoppar öppningen av entrén . I enhetens enhet - ett sätt att stoppa eller hålla kvar maskinens fortsatta rörelse.

I vissa källor ges denna term i en snäv mening - en typ av dörrlås . Synonymer för det är orden "latch" och "latch". GOST, som antogs i sovjettiden och för närvarande gäller, reglerar design och dimensioner för kärlboxar och centrifugalformar.

Som ett lås som låser en grind eller en gång som används för en dörr, kan en spärr ha varierande dimensioner, funktionsprincip och tillverkningsmaterial. Vissa inkompetenta källor förvirrar begreppen spärr, bult och dörrbeklädnad på grund av att de är låsanordningar. Men det finns vissa skillnader i arrangemanget:

  • bult - med en glidande spärr, med en bult in i ett specialtillverkat hål;
  • dörrlisten sätts på stopparna och stängs med ett båglås genom boendet;
  • en spärr av överliggande typ rör sig in i en slinga (den kan vara i form av en stav eller platta, fixerad på basen);
  • bulten på enheten - samma ventil, men storskalig och hållbar, ofta med en fjädermekanism;
  • fanen liknar en bult och en spärr, den största skillnaden ligger i driftsprincipen - metallplattan skickas in i uttaget under påverkan av en fjäder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att skilja en spärr från en spärr är det tillräckligt att studera verkningsmekanismen. Båda enheterna har en metallplatta, men i ventilen förflyttas den av mekaniskt tryck och i spärren - genom fjädertryck. Väl i boet är det säkrat med en spak, och dörren öppnas först efter manipulationer.

Mängden existerande typer och förvirring i terminologi leder ofta till förvirring av de två typerna av mekanismer . Båda arbetar för att utesluta penetration från utsidan - när du installerar enheter är det nästan omöjligt att öppna dörren från utsidan. Men det finns ingen anledning att förvirra de två, som inkompetenta författare eller järnhandlare gör. Det är en mer komplex och tillförlitlig enhet, trots vissa likheter i principerna för installation, tillverkningsmaterial och den relativt enkla möjligheten att göra det med egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Spärrar för en dörr, wicket eller grind ser annorlunda ut, trots sin gemensamma egenskap - en låsmekanism. Du kan köpa enheten i en stormarknad med byggvaror, på marknaden, och till och med göra den själv av skrotmaterial.

I de befintliga sorterna kan inte bara en amatör, utan också en specialist bli förvirrad

Fraktsedel - enkel konstruktion eller infästning, med huvuddelen av mekanismen gömd inuti dörren (en träpanel är optimal för att installera en spärrhake i innerdörrar, särskilt om de är dekorativa).

Bild
Bild
Bild
Bild

Standard, med fjäder - ett utmärkt alternativ för en låsanordning som bekvämt duplicerar dörrlås. En dörr som är stängd på detta sätt kan inte öppnas från utsidan, medan en påkörd krok lätt kan avaktiveras genom ett starkt tryck eller lyfts med hjälp av en inbrottstjuv.

Bild
Bild

Swivel ("med ett lamm" - i professionell slang) Är inte en universell term. Vad dessa spärrar har gemensamt är närvaron av en svängbar spak som för bulten på plats. En mask eller växelmekanism kan dock användas för att överföra kraften.

Bild
Bild

Deadbolt tillverkad av slitstarkt material kan användas för grindar, wickets och dörrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gate - med tilläggsförsäkring - med klackar för ett hänglås, som hängs när ägarna inte är hemma, eller bara används för passage av wicket. För att trä tvärstången behövs en parningsdel - oftast en slinga med godtycklig form.

Bild
Bild

Elektromagnetisk fungerar från en autonom strömförsörjning (batteri) och kräver periodisk laddning, men det finns också en laddning från elnätet. Båda typerna har kontroll från en fjärrkontroll som arbetar med en individuell frekvens, vilket är nästan omöjligt att plocka upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektromekanisk spärr - också ett modernt utseende. Ett nästan fullfjädrat lås, elektroniskt, där bulten drivs av en elmotor. För särskilt vaksamma ägare produceras ett lås komplett med en spärr, på en kontinuerlig strömförsörjning från elnätet.

Bild
Bild

Ensidig den öppnar endast från insidan av en innergård eller ett rum, men den dubbelsidiga är installerad på vilken plats som helst som det är bekvämt att använda den. Sådana anordningar rekommenderas för grindar eller wickets gjorda av wellpapp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Automatisk kan stängas oberoende och dupliceras med manuellt alternativ och nycklar.

Bild
Bild

Dessutom skiljer sig enheterna åt:

  • med fästmetoden - vertikal eller horisontell;
  • på fästplatsen - till portramen, dörrbladet, vid öppningspunkten (hemlighet, som inte är synlig från gatan, är ett vanligt tillägg till slussarna i wicket);
  • beroende på tillverkningsmaterial - från högkvalitativt stål, gjutjärn, rostfritt stål, brons kan användas i dekorativa element.
Bild
Bild
Bild
Bild

Låset anses av misstag vara en keps med en krok som en enkel och funktionell låsanordning . Det finns ett självstängande alternativ, med en knapp istället för den vanliga tvärstången. Så det är bättre för en säljare i en butik eller på marknaden att inte bara nämna ett intressant ord, utan att tydligt ange för vilket ändamål mekanismen köps. Annars kommer ögonen att springa upp från den visade sorten, och det blir svårt att navigera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Det första du ska göra är att bestämma vilken typ som beror på tillämpningsplatsen (inomhus eller entrédörrar), grindar, wickets (i detta fall beaktas dess designfunktioner - separata eller i en ram med en grind). Enkelhet eller komplexitet är en fråga om personlig säkerhet. Moderna enheter med nyckelring kräver ström och kan gå sönder om de hanteras felaktigt, enkla, smörjas i tid - tjänar länge och skyddar pålitligt.

Var och en av de valda enheterna har sina egna dimensionella parametrar. De måste också beaktas när de väljer. För att göra detta måste du bestämma installationsplatsen och noggrant mäta den, sedan vet du när du köper spärren:

  • erforderlig längd - beror på avståndet mellan bladet och karmen, dörrens dimensioner;
  • bredd - kan bero på användarens personliga preferenser (många tror att tillförlitlighet och skyddsnivå beror på denna parameter);
  • tjocklek - viktigt när du installerar en låsbar mekanism och beror på en liknande indikator på dörrbladet;
  • produktens vikt bestäms inte bara av materialet från vilket den är tillverkad, utan också av dörrtypen - metall och ek kan tåla vilken vikt som helst, men spånskiva eller PVC innebär installation av endast ljusmekanismer.

Även om du har alla initiala data till hands och köpt den senaste, dyra enheten från en märkestillverkare, kanske det inte räcker för de förväntade bonusarna. De erhålls endast med korrekt installation och skötsel av låsanordningen - laddning, smörjning, ingen deformation och noggrann hantering.

Bild
Bild

Jävla installationsmetoder

Endast specialister eller personer som redan har haft att hantera sådana mekanismer kan korrekt montera ett elektromekaniskt eller elektroniskt lås. I andra fall kan hantverkaren enkelt klara installationen av spärren, särskilt fakturan . Men mortise används endast på massiva trädörrar eller på fabriksdörrar i metall. Handlingsalgoritmen är liknande i början, och beror sedan på den köpta enheten.

Över huvudet

Efter att ha valt och beskrivit den optimala platsen för installationen (det beror på ingångstypen som ska förstärkas och närvaron av andra låsanordningar), markera fästelementen. Därefter borras hål motsvarande fästelementen (de måste i sin tur matcha diametern på hålen i låsplattan).

Det sista steget är det enklaste - spärren är fixerad på den förberedda platsen med en borr eller skruvmejsel . På samma sätt är en anfallare fäst (strikt motsatt, så att spaken går obehindrat in i den).

Bild
Bild
Bild
Bild

Tapphål

Processen kännetecknas av valet av utgång och ingång till spärrspaken (de är placerade på dörrens ände och på dörrkarmen). Märkning appliceras också på dörrbladet - platsen för anfallaren. Därefter borras spår i trämassivet - för kroppen och den utgående spaken . Först då kan anfallaren och höljet säkras på förhand. Den slutliga fixeringen utförs efter att ha kontrollerat slagets riktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kan du öppna den från andra sidan?

Det finns inget universellt svar på denna fråga. I recensionerna rekommenderar användarna inte att man installerar spärrhakar, särskilt på en metalldörr, om det finns äldre eller små barn i familjen. För att låsa upp dörren från utsidan, stängd från insidan, måste du ringa specialtjänster och betala mycket pengar för deras tjänster . Detsamma gäller för enkla taklås.

Användning av våld är ineffektiv när du väljer en stålspärr av god kvalitet som sitter ordentligt fast vid dörren. Om låsen samtidigt är stängda kommer det att vara mycket svårt för en inkräktare att klara hindret. Spärrar, enkla spärrar och krokar är ineffektiva. De används bäst på innerdörrar, toaletter och badrum.

Rekommenderad: