Grindbultar (42 Bilder): Automatiska Lås Och Spärrar, Spärrar För Skjutgrindar Och Vertikala Grindbultar, Stora Och Andra Bultar För Låsning Av Grindarna

Innehållsförteckning:

Video: Grindbultar (42 Bilder): Automatiska Lås Och Spärrar, Spärrar För Skjutgrindar Och Vertikala Grindbultar, Stora Och Andra Bultar För Låsning Av Grindarna

Video: Grindbultar (42 Bilder): Automatiska Lås Och Spärrar, Spärrar För Skjutgrindar Och Vertikala Grindbultar, Stora Och Andra Bultar För Låsning Av Grindarna
Video: Skjutgrind - Viking 2024, April
Grindbultar (42 Bilder): Automatiska Lås Och Spärrar, Spärrar För Skjutgrindar Och Vertikala Grindbultar, Stora Och Andra Bultar För Låsning Av Grindarna
Grindbultar (42 Bilder): Automatiska Lås Och Spärrar, Spärrar För Skjutgrindar Och Vertikala Grindbultar, Stora Och Andra Bultar För Låsning Av Grindarna
Anonim

Svängportar har funnits sedan forntida Babylons dagar. Arkeologer säger att även då tänkte man på hur man säkert låser svängportarna. Idag, i vardagen för ägare av privata hus, används olika typer av bultar. De flesta av dem är tillgängliga för DIY. Portarna är utrustade med bultar från insidan som ett tillägg till en hylsa eller hänglås för en högre skyddsnivå. Detta tillvägagångssätt låter dig inte använda en nyckel för att låsa låset och öppna det när du lämnar territoriet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det är vanligt att kalla ett låst läge för en låsmekanism som fixerar portbladet i stängt tillstånd. I närvaro av ett väl installerat lås förenklas processen för att styra grinden kraftigt . Samtidigt blir själva entréstrukturen i staketet mycket mer tillförlitlig. I grund och botten är portbultmodeller utformade för att öppna löv endast inifrån och kräver inte användning av nycklar. Det vill säga att det inte fungerar att öppna mekanismen utifrån.

Det betyder att du inte behöver ha med dig några ytterligare nycklar . Med en högkvalitativ grindbult minimeras risken för att inkräktare kommer in i det privata området. Denna enhet kan hålla även mycket massiva skärmar stängda.

Av de tveklösa fördelarna kan man också notera hållbarheten och praktiken hos färdiga och hemgjorda låskonstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Vissa typer av låsanordningar finns tillgängliga från butiker som säljer hushållsartiklar. Men de flesta markägare föredrar att installera robusta hemmagjorda bultar på deras grindar . För detta är material lämpligt, som alltid finns till hands med nitiska ägare. Dessa kan vara trästänger eller metallkanaler, stavar, etc.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träbultar finns traditionellt på träportar, och metall är lämpliga för olika typer av ingångsportar: metall, monterad från en profil eller kombinerade tillval. Tillverkningsmetoder kan också variera. Original och pålitliga smidda grindar ser väldigt attraktiva ut.

Bara detta visar sig vara ganska dyra produkter, särskilt om du gör en stor bult för den övergripande grinden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt kan man inte klara sig utan erfarenhet av metallarbete och en utrustad hemmasmedja, vilket är en sällsynthet . Därför, för tillverkning av lås på grindarna hemma, använder de ofta konventionella metoder och verktyg som borrar, slipmaskiner och svetsning. På grund av variationen och tillgängligheten av moderna material och metoder presenteras grindlås i ett brett sortiment. De kan skilja sig åt i tillverkningstyp, placering (botten / ovansida av skärmarna) och hur de är låsta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Spinnare

Denna typ av bult fungerar ofta som en tillfällig struktur eller som en extra låsmekanism. Elementaranordningen är ganska praktisk, den anses vara den mest pålitliga "folk" -bulten, lätt att tillverka . I alla fall måste en sådan bult för svängportar byggas med dina egna händer, eftersom dess industriella motsvarigheter inte är till salu. Spinnaren görs individuellt för varje grind. Skapandet av en roterande bult kommer att bemästras av vilken hantverkare som helst.

Kanske kommer bulten inte att se särskilt presentabel ut, men tillförlitlighet och styrka kommer att täcka detta tvivelaktiga minus.

Bild
Bild

Barriär

Liksom "spinnaren" hänvisar barriären till de roterande bultarna. Konstruktionen, klar för installation och drift, finns inte i specialaffärer och marknader . Men med ett minimum av ansträngning och spendera flera timmar kan du skapa en produkt med en hållbar livslängd, motståndskraftig mot extrema temperaturer och hög luftfuktighet, vilket på ett tillförlitligt sätt skyddar ett privat område från oinbjudna gäster. Enligt designprincipen liknar barriären ett roterande hjul, endast den låsande metallremsan är inte installerad i spåren svetsade separat, utan direkt i kanalen, som är svetsad till hela bredden på det andra grindbladet. Dessutom rekommenderas det att svetsa klackar i slutet av kanalen och låsremsan för att dessutom fixera dödbulten med ett hänglås.

Bild
Bild

Espagnolette

En grind av denna typ är utrustad utifrån. Espagnoletter (spärrar) presenteras i butiker i vilken stad som helst i ett omfattande sortiment. Funktionsprincipen för enheten är att manuellt flytta tvärstången längs furen . Bland de populära modellerna av spärrar finns små produkter för ingången till grindar, wickets, garderober och förråd. Det finns också massiva spärrar till salu, gjorda för installation på svängportar. Men om du gör en sådan bult på egen hand kan du öka dess tillförlitlighet och hållbarhet. Om du vill göra detta är det tillräckligt att välja en lämplig bit metallrör.

En förstärkning (stång) sätts in i den, och i detta skede anses konstruktionsarbetet vara avslutat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Självklappande spärr

Många föredrar att installera lås på porten, vilket underlättar smällprocessen. En enkel och pålitlig enhet är lätt att göra hantverk. En metalltunga med stopp är installerad mittemot portbladet, fixerad med en bult och en mutter, med möjlighet att rotera från ena änden . När skärmen är stängd utlöses mekanismen, tungan stiger och spärrar automatiskt och lämnar fönstret i stängt tillstånd under påverkan av sin egen vikt. Det är inte svårt att göra en fjäderversion av spärren om du installerar den underifrån.

Bild
Bild

För automatisk öppning av fönsterluckorna används både elektromekaniska och elektromotoriska låsanordningar

  • Elektromekanisk - låsdelen av en sådan mekanism sätts i rörelse under påverkan av ett elektromagnetiskt fält. Tvärstängerna för sådana förstoppningar fungerar enligt följande principer: i frånvaro av strömförsörjning, under fjädrarnas verkan, förblir de utsträckta och vid en signal dras de tillbaka; när en signal slår på strömmen i kretsen flyttar tvärstängerna ut och ändrar inte läge förrän en ny signal tas emot.
  • Elektromotor - låsdelen utför sin funktion under påverkan av en elmotor med växellåda eller med hjälp av snäckväxel. Växellådstypen utvecklar en betydande ansträngning, därför reagerar den inte på grindens snedvridningar, och snäckväxlarna är smidigare, sekunder läggs på öppningsprocessen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa experter på installation av automatiska öppningssystem för svängportar hänvisar till låssystemet och fotocellerna, eftersom de reagerar på stängningen av grinden när det finns ett föremål i inriktningen.

Därför deltar de också i ventilernas rörelse . Det finns många olika förstoppningar av den första och andra typen på marknaden, så om du vill installera en sådan enhet på en automatisk grind behöver du bara köpa en lämplig uppsättning enheter. Även om detta låssystem kan göras själv. Internet erbjuder olika videor för visning, vars skapare visar tydligt hur de fick sådana automatiska mönster från de tillgängliga materialen.

Bild
Bild

Efter konstruktionstyp

Genom design är förstoppning uppdelad i 4 typer

Bult . En enkel enhet att montera på kort tid. De kännetecknas av utmärkt hållbarhet och tillförlitlighet för att hålla fönsterluckorna även i vindstilla vindar.

Bild
Bild

Förstoppning med extra klackar . Tillverkad av stål, oftast monterad på garageportar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stiftbult . För denna akterspegelkonstruktion används rörsticklingar och meter- eller halvmeter metallstavar.

Bild
Bild

Lås för skjutgrindar . Består av två par böjda krokar och en stålplåt. Trä är också lämpligt för produktion. Träbultar finns ofta på landsportar och trädgårdsportar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skrivning görs också på en handlingsprincip

  • Glidande . Känd som fan. Representerar en stång med platt konfiguration, fixerad i stopp.
  • Skruva . Installerad från utsidan av grinden. En listig spärr sätts i rörelse med en speciell nyckel.
  • Slitsad typ med vridmekanism . En av de enklaste typerna, även om det är mycket problematiskt att göra det manuellt.
  • Med fixering . Denna typ används förutom huvudkomplexet av slutare.

Elektronisk automatisk, elektromekanisk med fjädermekanism och magnetisk. Denna underklass innehåller ett antal mekanismer med och utan fjäder. Stängning och öppning utförs när el levereras.

Deras användning ger stora möjligheter till exploatering, men det är inte alltid motiverat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom fästmetod

Metoderna skiljer sig åt i sin princip om placeringen av fixeringsdelen och fästelementen

  • Vändning . Lås av typen "Skivspelare" eller "Barriär". De är lätta att tillverka, starka och håller bågen säkert. Oftast är de gjorda av robusta träbjälkar. Nackdelen är deras visuella massivitet och "gammaldags" design. Men i utformningen av en viss typ är det en sådan bultmodell som kommer att se harmonisk och värdig ut. En enkel enhet i form av en barriär eller en skivspelare fixar effektivt tunga dukar och förhindrar att främlingar tränger sig in i privat territorium.
  • Glidande horisontellt . Dessa inkluderar vanliga remsbultar och "spärr" -typ. Nackdelen med en sådan förstoppning är bristen på stark fixering, eftersom i en stark vind kan flikarna från wellpapp vrida sig. Det rekommenderas att installera 3 st. ventiler för bättre fixering av skärmarna, med ett avstånd på 50 cm från ovan och under, och en av ventilerna måste placeras i mitten på förstyvningen.
  • Fällbar vertikal . Låsmekanism för att hålla löven separat.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Varje låsmodell väljs och installeras enligt dörrens design. Det som är lämpligt för skjutportar är inte lämpligt för stängsel av svängtyp. Ibland är det lönsamt och pålitligt att bygga en hantverksbult än att köpa en mindre hållbar analog i en butik . En låsmekanism från ett profilrör kommer att vara ett mycket tillförlitligt hemlagat alternativ för att skydda porten från inbrott.

En robust träbalk är lämplig för att lyfta lås. Detta är optimalt för träportar och profildörrar i förortsområden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sommarboende tillgriper ofta tillverkning av sådana bultar och skruvar ytterligare ventiler från armeringen till skärmarna . Det är lämpligt att installera pålitliga låsspärrar på skjutgrindar. Det är bättre att förstärka fästelement på metalldörrar med gångjärn för ett hänglås. Detta kommer att öka tillförlitligheten hos låssystemet.

Spärren blir svår att använda om grinden inte har ytterligare spärrar i den övre eller nedre delen . Du måste hålla bågen, vilket inte alltid är bekvämt. Därför måste strukturen förstärkas ytterligare med klämmor. Dessa enheter kan hittas i en järnaffär eller tillverkas själv enligt instruktionerna. Beroende på fönsterluckornas material väljs ventilens konstruktion och storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation

Vilken bult som än väljs för porten, är det viktigt att komma ihåg att tillförlitligheten för skydd mot inbrott beror inte bara på dess design utan också på kvaliteten på dess installation på själva grinden. Varje typ av låsanordning har sina egna nyanser när det gäller installationsprocessen. De måste beaktas om du vill sätta en eller annan version av bulten på grinden . Skivspelaren kan installeras på valfri grind. I det här fallet görs allt enkelt och snabbt, även utan hjälp utifrån.

Att hitta en industriell skivspelare i en butik är inte en lätt uppgift, så det är lättare att göra det själv . För att skapa en hantverksbult behöver du en stång och remsor av metall. Det är lämpligt att välja ett block med 50 mm tjocklek. Mekanismen är anordnad så att fästet är beläget i mitten av enhetens bas, och under svängning låser "vingarna" två klaffar.

I grund och botten används denna design som en tillfällig låsmekanism.

Bild
Bild

Processen att göra en skivspelare ser ut så här. Exakt i mitten är en kilformad stång fixerad med en genomgående bult . Vid behov kan bulten flyttas längs stängerna med en svängningsmekanism. Vid stängning vilar skärmen vila mot träklossar. De har den mest täta distansen, vilket anses vara en betydande fördel.

Det blir omöjligt att öppna porten från gatans sida, eftersom det inte finns några detaljer om slottet på duken . Du kan lägga till mer funktionalitet till modellen genom att utrusta med ytterligare vertikala lås av ett metallrör från 10 cm i diameter. Röret skärs i tre bitar, varav en är 10 cm lång, och de andra två är hälften så långa. Låset är endast monterat på en plan yta. Annars kommer stången inte att kunna komma in i spåret. Som en säkerhetsåtgärd är mekanismen utrustad med ytterligare öron, på vilka ett extra lås kan hängas.

Bild
Bild

Det är mycket enkelt att fästa espagnoletten, installationen tar minst en tid.

Det rekommenderas att komplettera den horisontella bulten med vertikala bultar . Den längsta delen svetsas horisontellt vid banans kant. En av de kortare längderna är svetsad till den motsatta änden av det långa röret.

Därefter sätts en spärr in här, böjd från en metallstift (tappen väljs i diameter så att den glider in i rörhålan utan ansträngning). Espagnoletten flyttas hela vägen och den tredje korta delen av röret svetsas till kanten . Låset är fixerat med en metallplåt. Dessutom utrustar de klackarna för hänglåset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glidande vertikal bult är installerad på grinden längst ner på bladet . I sällsynta fall, till exempel i närvaro av en robust ram, är installation i den övre delen av dörren tillåten. Den horisontella ventilen är monterad på ett av bladen och rymmer mellan två blad eller ett av dem och ramen. Vanligtvis, i detta fall, är åtminstone en skärm dessutom säkrad med vertikala klämmor.

Rekommenderad: