Lutningen För Det Blinda Området: Lutningsvinkeln är 1 M, Normerna För SNiP I Centimeter Och Grader Runt Huset. Hur Lutar Man Ett Betongblindområde? Minsta Och Högsta Lutning

Innehållsförteckning:

Video: Lutningen För Det Blinda Området: Lutningsvinkeln är 1 M, Normerna För SNiP I Centimeter Och Grader Runt Huset. Hur Lutar Man Ett Betongblindområde? Minsta Och Högsta Lutning

Video: Lutningen För Det Blinda Området: Lutningsvinkeln är 1 M, Normerna För SNiP I Centimeter Och Grader Runt Huset. Hur Lutar Man Ett Betongblindområde? Minsta Och Högsta Lutning
Video: Tilt-Up: Product, Process and Performance - Pt 1 2024, Maj
Lutningen För Det Blinda Området: Lutningsvinkeln är 1 M, Normerna För SNiP I Centimeter Och Grader Runt Huset. Hur Lutar Man Ett Betongblindområde? Minsta Och Högsta Lutning
Lutningen För Det Blinda Området: Lutningsvinkeln är 1 M, Normerna För SNiP I Centimeter Och Grader Runt Huset. Hur Lutar Man Ett Betongblindområde? Minsta Och Högsta Lutning
Anonim

Artikeln beskriver allt om lutning av det blinda området (om lutningsvinkeln på 1 m). Normerna för SNiP i centimeter och grader runt huset, krav på minsta och högsta lutning har meddelats. Det anges hur man gör en specifik lutning av betongblindområdet.

Bild
Bild

Varför är fördomar viktiga?

Att hantera lutningsvinkeln för det blinda området runt huset är nödvändigt redan på grund av det faktum att det är hon som skyddar från nederbördens nedgång. Det vill säga från erosionen av själva byggnaden med allt som är så kärt för invånarna i den. Men även om det verkar finnas ett blindt område, misslyckas det ibland. Och detta beror just på den analfabeterade utformningen av förspänningen. Denna parameter beror direkt på andra egenskaper hos strukturen, och helst bör allt beräknas omedelbart.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

SNiP -normer

Byggkoder och föreskrifter säger direkt att konstruktionens bredd ska vara 1 m. Avvikelser från detta värde är tillåtna i undantagsfall om det finns en teknisk motivering . På lerjord är det hög risk för skador på byggnaden, därför bör sandskiktet ökas till 0,3 m. Endast en sådan återfyllnad garanterar arrangemangets tillförlitlighet.

Intressant nog måste taköverhäng också beaktas . Bredden på det blinda området bör överstiga överhängsmåttet med minst 0,2 m. Enligt standarden börjar lutningsräkningen strikt från byggnadens grund. Detta krav gör att sediment och smältvatten kan rinna fritt och gå ner i marken.

Det är nödvändigt att beräkna krökning enligt den exakta bredden och de material som används.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så, vid användning av grus och kullersten och upp till 1 m bred är minsta lutningsnivå i grader 5 och max är 10 . Men ofta är det blinda området gjort på basis av asfalt eller betong. Därefter når dess krökning 3 till 5% av den totala bredden. Många parametrar är också inställda i GOST. Så, standarden 9128-97 reglerar sammansättningen av blandningar som får användas för att ordna det blinda området.

Det är inte svårt att räkna om krökningsöverträdelserna som anges i regelverk till de vanliga metriska enheterna . Men - bara för proffs. För nybörjare och direktkunder är det lämpligt att fokusera på populära standarduttalanden. Enligt dem bör 1-10% av krökningen falla på 1 m av ytan. I centimeter kommer det att vara från 1 till 10 - och som praktiken visar är det inte så svårt att behålla en sådan parameter.

Men ibland är egenskaperna olika. För betong eller asfalt är de 0,3-0,5 cm, beroende på den specifika situationen . Praktiska finesser beaktas alltid, och återigen är det bara proffs som kan utföra korrekt beräkning. Den tvärgående lutningen från byggnadens väggar är inte mindre viktig än den längsgående lutningen - dess indikator bör vara minst 2%, och enligt vissa rapporter, även från 3%.

Detta krav följs också mycket noga; i byggnadsbestämmelserna (JV) för förbättringen meddelas samma siffror, vilka ges ovan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det rätt?

Men att helt enkelt plocka upp vissa nummer i tabeller och regleringsinstruktioner är långt ifrån tillräckligt. Själva byggnadsarbetet står ofta inför svårigheter . Och ett av de möjliga problemen är hur man beräknar den nödvändiga avvikelsen inte på papper, utan på betong eller annat material. Det finns bara en väg ut: använd byggnivån. De mäter murverket två gånger: när de förbereder själva strukturen och när de bestämmer om det är klart; efter ett tag blir det svårt att rätta till felet.

När man bygger ett blindt område med egna händer får man inte glömma att det måste samordnas med dräneringskomplexet . Det handlar om korrespondens mellan dränering och lutning som du först måste tänka på. Det bör vara så lite avstånd som möjligt mellan rören som drar vatten och strukturen placerad runt ett privat hus eller annan byggnad.

Detta är det viktigaste kravet, utan vilket det helt enkelt inte finns något att prata om.

Bild
Bild

Arbetssekvensen är följande:

  • markering av det territorium som ska utvecklas (körning i insatser, dra i sladden tills en plan linje visas);
  • noggrann borttagning av jordens övre nivå (vanligtvis 0,25 m, men du kan säga säkert beroende på hur mycket betong som ska hällas);
  • en grundlig undersökning av dikets botten, rötter av rötter och behandling med läkemedel som förhindrar växter från att gro igen;
  • beredning av formning baserad på okantade brädor som är mer än 2 cm tjocka;
  • kuddens layout (oftast används en sandkudde med en minsta storlek på 5 cm under betongblindområdet, helst ännu mer);
  • installation av ramen (högkvalitativa beslag tas för det);
  • hälla betong i en given vinkel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis kan standardmetoden variera markant beroende på omständigheterna. Så, istället för ren sand placeras ofta en sandkrossad stenskomposition i botten av diket . En sådan kudde kan tampas, och den optimala lagerstorleken är 0,15 m. Termiska och hydrauliska barriärer läggs ovanpå kudden. Oavsett konstruktionslutningen på 1 meter måste du ställa in blindytan ovanför ytan på 0,05 m.

Tejpen som används för gångvägen måste uppfylla högre krav . Den har nödvändigtvis hög hållfasthet. Bredden på remsan ska vara högre än vanligt för att säkerställa bekväm resa. Viktigt: det är oönskat att överskrida standardlutningsnivån. Om indikatorn överskrids med 10%sker utflödet av vatten mycket snabbt och kanterna på det blinda området börjar falla samman extremt intensivt.

Denna situation kan förebyggas genom att ordna rännor. De garanterar den mest effektiva dräneringen av det rinnande vattnet. Hälltekniken är intuitiv och så nära anläggningen av ett betongtrotto som möjligt. För skydd mot vatten används ofta PVP -membran.

Det utesluter dock möjligheten att utrusta en gångväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteterna är följande:

  • du kan inte styvt ansluta det blinda området till väggarna;
  • så att svällningen av jorden inte orsakar skada bör ett polyuretanbaserat tätningsmedel eller dämpningstejp användas;
  • måste utrusta tvärsömmar för att kompensera för deformationer.

Betonggjutning är det mest praktiska. Även icke-proffs kan utföra den här typen av arbete. Det största djupet av det blinda området är 50% av det djup som marken fryser till . Om en bil kör längs den ökas tjockleken på det hällda skiktet till 15 cm. B3, 5-B8 betong används vanligtvis för att bilda det blinda området.

För att lägga kuddarna används både flod- och stenbrottssand . De optimala fraktionerna av krossad sten är från 1 till 2 cm, användning av grus är också tillåtet. Strykning sker med cement. Om du ska använda en färdig lösning eller knåda den själv beror på situationen.

Färskt cement rekommenderas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillsatsen av flytande glas hjälper till att öka betongens motståndskraft mot kyla. Det är bäst att samla vatten för att blanda lösningen i en mätbehållare . Vid självläggning framställs cementblandningen i små portioner, vilket minskar risken för fel. Det hydrauliska låset är vanligtvis tillverkat av fet lera. Ett rör inslaget i geotextil hjälper till att förbättra dräneringskvaliteten.

Undertryckning av kalla broar uppnås med dubbel värmeisolering . Det organiseras med hjälp av ett förstärkande nät med en kvadratisk cell. Cellernas sida är 5 eller 10 cm. Det är oönskat att binda förstärkningsburen med ett nätnät, eftersom det är för flexibelt.

Våtstrykning utförs den 14: e dagen efter hällning.

Rekommenderad: