Serpyanka (37 Foton): Vad är Det? Självhäftande Nätapplikation. Hur Limer Vi Tejpen På Gips Och Vad är Den Till För? Hur Använder Man Det Korrekt För Leder?

Innehållsförteckning:

Video: Serpyanka (37 Foton): Vad är Det? Självhäftande Nätapplikation. Hur Limer Vi Tejpen På Gips Och Vad är Den Till För? Hur Använder Man Det Korrekt För Leder?

Video: Serpyanka (37 Foton): Vad är Det? Självhäftande Nätapplikation. Hur Limer Vi Tejpen På Gips Och Vad är Den Till För? Hur Använder Man Det Korrekt För Leder?
Video: Traveloggia web app demo 2024, Maj
Serpyanka (37 Foton): Vad är Det? Självhäftande Nätapplikation. Hur Limer Vi Tejpen På Gips Och Vad är Den Till För? Hur Använder Man Det Korrekt För Leder?
Serpyanka (37 Foton): Vad är Det? Självhäftande Nätapplikation. Hur Limer Vi Tejpen På Gips Och Vad är Den Till För? Hur Använder Man Det Korrekt För Leder?
Anonim

Utbudet av skyddande och isolerande konstruktionsanordningar och material expanderar ständigt. Trots detta anses serpyanka vara en av de mest pålitliga produkterna. Självhäftande serpyanka har ett antal fördelar som har gjort det möjligt att inte förlora sin relevans på länge. Innehav av tekniken för dess korrekta tillämpning, kunskap om driftsförhållandena och reglerna för att arbeta med den kommer att bidra till att säkerställa ett effektivt skydd av väggar och olika konstruktionsgränssnitt under lång tid.

Bild
Bild

Vad är det och varför behövs det?

Under senare tid, vid reparationer, användes enkel gasväv impregnerad med en speciell komposition för förstärkning. Förbandet placerades på väggen och spackel applicerades. Numera används de senaste enheterna och materialen som effektivt skyddar hörn och korsningar från sprickbildning. Serpyanka har blivit ett sådant botemedel. Serpyanka är en tejp som innehåller ett nät med fina maskor och ett speciellt självhäftande lager . Användningsområdet är omfattande, främst inom byggnadsområdet. Det används för att förstärka elementen innan de avslutas. Dess syfte är att förstärka väggar, hörn och olika typer av skarvar. Det används ofta när man arbetar med gipsskivor. Bevar perfekt integriteten hos gipsskivkonstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste typerna av arbete med serpyanka:

  • inredningsarbeten, vilket ökar styrkan och hållbarheten hos huvud- och hjälparbeten samt strukturella element;
  • yttre förstärkning av fasadelement i byggnader;
  • restaurering av delvis förstörda väggar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom de väletablerade traditionella användningsmetoderna är det bekvämt att förstärka hörn och skarvar som inte har tillräcklig fixering vid fogarna i fönster- och dörrkarmar med väggen, liksom på tak och golv.

Med hjälp av nätet ökar de slagtåliga egenskaperna på alla ytor verkligen, eftersom det fungerar som en avjämning som inte tillåter väggen att spridas . Användningsändamålen bestämmer de specifika typerna av produkter som används, olika i cellstorlekar, kvaliteten på den vidhäftande beläggningen eller dess frånvaro. Självhäftande serpyanka är särskilt effektiv vid tillämpning, när befälhavaren eller amatören inte behöver utföra ytterligare typer av arbete och köpa lim. Dess användning regleras av GOST.

Bild
Bild

Serpyanka är tillverkad av glasfiber eller syntetmaterial . Säljs i rullform. I praktiken är det ett nät som ger bekvämlighet och enkelhet i arbetet, vilket förhindrar blåsor på de behandlade ytorna. Vanligtvis installeras en sådan tejp på ett kittgipsark, vilket ökar vidhäftningsgraden för elementen som ska fogas. Produktens maskstruktur är enhetligt belagd med ett speciellt lim, vilket i stor utsträckning gör fästet pålitligt och säkerställer rätt kvalitet.

Bild
Bild

Serpyanka är praktisk och bekväm för:

  • limningssömmar;
  • utjämning av sprickor;
  • förstärkning av vägg- och takelement.
Bild
Bild

Ett sådant nät kommer garanterat att bevara kittbeläggningen och ger en hög styrka hos fogen, vilket förhindrar att defekter uppstår. Serpyanka utmärks av:

  • hög styrka;
  • fuktmotstånd;
  • hög vidhäftningsgrad;
  • korrosionsskyddande egenskaper.
Bild
Bild

Produkten är felfri när den används i rum med betydande temperaturskillnader. Dess tekniska parametrar inkluderar:

  • densitetsnivå 50 g / kvm. m;
  • storleksintervall - 42-230 mm;
  • längd - 20-150 m.
Bild
Bild

För utförande av internt arbete används ett nätverk med en cell med liten diameter, vars storlek varierar inom 1-3 mm . Under tillverkningen används tunna trådar. Deras bredd är betydligt sämre än bredden på produkter för utomhusbruk. Detta tyg används främst för att förstärka sömmar. Produktnätet för arbete utomhus är från 5 mm i diameter. Ofta produceras sådana maskor utan att applicera ett lager lim. Vanligtvis är dessa produkter gjorda av glasfiber eller lavsan. Den första typen är den mest använda i alla typer av byggprocedurer. Sömförsegling är dess huvudsakliga syfte.

Bild
Bild

Den andra typen är mindre populär och ser mer ut som ett målningsbandage. Det används för att stärka konvergenspunkterna mellan fönster- och dörrkarmar. Lavsan är tunn och därför knappast märkbar. Ett sådant nät planteras på ett speciellt lim som inte bör innehålla en vattenkomponent. Plusserna med Serpyanka inkluderar:

  • en hög grad av motståndskraft mot miljö (luftfuktighet, plötsliga temperaturförändringar) och andra mekaniska påverkan;
  • goda stötdämpande egenskaper hos strukturen;
  • ökad livslängd för det bearbetade byggelementet;
  • effektiviteten av skyddet mot uppkomsten av nya och ökade gamla sprickor;
  • enkelhet och mångsidighet;
  • framgångsrik motståndskraft mot olika typer av laster (krympning, vibrationer, skjuvning);
  • hög motståndskraft mot aggressiva miljöer;
  • möjligheten att limma på områden av betydande område.
Bild
Bild

Nackdelar (för tygversioner av serpyanka): låg styrka, val av en speciell sammansättning av kittet. Hållbarheten för den självhäftande serpyankan beräknas på tre år; i framtiden kan tillverkaren inte ge någon garanti på grund av en minskning av limets effektivitet.

Översikt över arter

Självhäftande konstruktionsnät finns i olika material. Därför följer dess klassificering.

Bild
Bild

Glasduk

Strukturen för denna typ av nät är ömtålig, eftersom den är gjord av en tunn glastråd. Materialet passerar genom en speciell enhet (extruder), en tunn, snabbt stelnande tråd erhålls. Sedan är trådarna sammanflätade. Kvaliteten på materialets sprödhet tillåter inte att förstärka de inre hörnen med ett sådant nät, men en sådan produkt är ganska lämplig för väggar och i taket . Fördelen med materialet är dess höga elasticitet, vilket förenklar arbetet kraftigt. Den minsta rullstorleken i bredd är 4, 2 cm och den största - 15 cm. Nätverkets längd når 90 m. För gips och betongplattor används nästan vilken typ av serpyanka som helst (mångsidighet). Men det viktigaste här är att välja dess tjocklek.

Bild
Bild

Om maskstorleken på nätet av glasfiber är 1 mm (det ser ut som gasväv), kan det användas när du lägger kakel på gipsskivor . Du kan skydda hörnen med ett speciellt glasfibernät, som kallas "hörnskydd". Denna grupp av maskor är lämplig för både förstärkning och förstärkning av hörnfogar när man sätter kitt på byggnaders fasader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lavsanovaya

Säljs i rullar 5-100 cm breda. Maxlängden är 100 m. Vikten av en sådan rulle är cirka 1, 3 kg. Produkten kännetecknas av egenskaper med hög hållfasthet och används därför för att förstärka tjocka gipsskikt. Vid konstruktion används två typer av lavsan- och glasfibernät:

  • smal (35-50 mm bred);
  • bred (50-250 mm bred).
Bild
Bild
Bild
Bild

Polypropylen

Denna typ av nät kallas också ett bandage, eftersom det är supertunt. Perfekt för härdning av ytskikt när putsdjupet inte är mer än 1 mm … Produktens lätthet gör det möjligt att använda den utan att fylla på basen. Dess densitet är 15 g / m2. Tejpens största bredd är 12 cm och längden är upp till 100 m. Rullens vikt är högst 102 g.

Bild
Bild

Nyanser av val

Inhemska tillverkare av Serpyanka tillhandahåller en stor del av den ryska marknaden, vilket gör det möjligt för köparen att rättvist fokusera på företagets popularitet och stabiliteten hos en stor tillverkare. Det viktigaste urvalskriteriet är produktens pris. Det är opraktiskt att köpa ett billigt nät. Marknadspriser för en produkt (utan lim) börjar på cirka $ 1 per vara. Med limapplikation ökar rullepriset något.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktens yta måste behandlas med en polyakryldispersion som framgångsrikt motstår aggressiva kittelement och bibehåller nätets integritet … Detta nät kommer dock inte att vara det billigaste på marknaden. Var uppmärksam på nätets integritet i köpprocessen. Om det delaminerar, är det inte ditt val. En sådan defekt indikerar ett äktenskap och låg kvalitet på produkten. Det är värt att kontrollera tillståndet för nätets limbeläggning, det händer att det är benäget att torka ut. Med andra ord måste förpackningen av varor i rullar garanteras tätt.

Bild
Bild

Andra kriterier för val av produkter baseras på deras avsedda användning och reduceras till deras typ, tillverkningsmaterial, maskstorlek och bredd (typisk bredd - 45, 50, 100 mm). Ibland används nät för tyger för att öka styvheten i tygunderlaget. Det är viktigt här att nätets bredd är samma som tyget. Generellt sett är ett brett nätverk lämpligt.

Hur använder man det korrekt?

Med tillkomsten av Serpyanka har konstruktionstekniken blivit märkbart mer rationell och enklare. Tiden för renovering av lokaler minskade med en storleksordning. Ändå måste man förstå att reparationsresultaten bara blir bra när alla dess element används korrekt. Detta gäller också serpyanka. Det finns två välkända tekniker för att arbeta med produkten:

  • tejpen fördjupas i en ny beläggning med ett kitt, på vilket ett annat lager appliceras;
  • tejp ("självhäftande") fästs på den putsade ytan, varefter ytterligare ett beläggningsskikt appliceras.
Bild
Bild

Följande inventering används för att arbeta med nätverket:

  • kittmaterial;
  • kniv;
  • hinkar för beredning av slutblandningen;
  • spackel;
  • förstärkande nätverk.
Bild
Bild

Innan du limmar serpyanka på väggen, lederna eller vid limning av hörn är det viktigt att noggrant jämna ut ytan med en primer, städa upp strukturen och eliminera defekter. Detta steg utförs oavsett om du limmar nätet på gips, betongvägg, tak, golv eller förstärker ett litet hörn.

Korrekt användning av nätet förutsätter obligatorisk iakttagande av ett antal nyanser som effektivt påverkar till exempel bearbetning av sömmar med egna händer och produktion av andra typer av arbete. Miljöparametrar och några tekniska funktioner är relevanta här . Till exempel, under produktion av arbete och under de kommande 2 dagarna, bör temperaturen i rummet vara cirka +20 grader Celsius. Utkast är inte tillåtet.

Bild
Bild

Produktens bas rengörs noggrant från smuts och damm. Gipsvägg rengörs med en svamp fuktad i vatten (tillsats av tvättmedel är tillåten) och betong - med en speciell borste. Därefter kontrolleras fästelementens tillförlitlighet - självgängande skruvar och skruvar måste installeras utan brister. Efter rengöring och inspektion grundas grunden med akryl-, alkyd- eller sura föreningar. Sedan appliceras kitt, huvudarbetet utförs:

  • klipp av önskad maskstycke utan att vrida och riva upp trådarna;
  • tryck in produkten i ett fortfarande blött kitt;
  • täck med ett ytskikt av gips;
  • inom 12 dagar i ett stängt rum torkar vi.
Bild
Bild

Under arbetets gång är dammets inträngning uteslutet eftersom nätet blir kvar med damm under nätet, vilket förhindrar högkvalitativ vidhäftning, vilket kan leda till sprickor . Resterna av produkten måste förseglas hermetiskt. Några ord om valet av primer. Flera typer av det används: akryl, alkyd, syra. Den första typen garanterar utmärkt vidhäftning, har en tjock konsistens och är vanligtvis tillgänglig med en härdare.

Bild
Bild

Alkyd -primer är tunnare när det gäller dess parametrar, och dess huvudsakliga syfte är att fylla luckorna mellan skikten . Nackdelen med denna typ är den betydande kostnaden. Den tredje typen av primer är dyr. Dess fördelar: hög densitet, effektiv uppsamling av överflödig fukt. Efter grundning genomför vi blandningen av kompositionen för att stärka sömmarna. Spackelblandningen läggs i varmt vatten och omrörs till en krämig konsistens.

Bild
Bild

Akta dig för att använda PVA -lim när du installerar nätet . För dessa verk är det inte lämpligt (särskilt för papper och lavsan serpyanka), eftersom det produceras på en vattenbas. Kontakt mellan vatten och metallkonstruktioner påverkar kittets färg, genom vilken bruna fläckar uppträder. Luft får inte tränga in mellan nätet och fyllmedlet, vilket resulterar i sprickor. När du skär tejpen är det viktigt att kontrollera dess integritet. Om trådarna kommer ut på någon plats i produkten, bör de tas bort. Sådana trådar kan skada materialskiktet på väggen.

Bild
Bild

Och några fler tips från experter

  • Det händer att tejpens självhäftande baksida inte räcker för en stark vidhäftning. Av denna anledning, innan du använder produkten, rekommenderas att du dessutom täcker den med lim.
  • Genom att putsa nätet hjälper till att utjämna bristerna i limmet.
  • Efter applicering av gipset ska nätet pressas starkt in i väggen med en spatel - detta bidrar till en jämn och högkvalitativ vidhäftning. Servicetiden för den bearbetade fogen beror direkt på nätets inbäddning.
  • Försök inte att göra gipsskiktet tjockare, eftersom detta kan äventyra ytkvaliteten. Samtidigt kan överskottet med tiden falla under påverkan av sin egen vikt.
  • Den optimala efterbehandlingstjockleken är 70 mm för väggar, 30 mm för tak.
  • Det är nödvändigt att använda "självhäftande" försiktigt och försöka limma det försiktigt första gången. Eftersom vidhäftning inte kommer att fungera, förlorar den självhäftande kompositionen sina egenskaper.
  • Gipsskivor ska fästas på ramen på det säkraste sättet eller limmas. Vid fästning av dålig kvalitet kan delaminering uppstå, vibrationer av arken kommer att orsaka sprickor i sömmarna.
  • Vid limning av sömmar, när en smal tejp används, kan den röra sig och bilda en tuberositet. Därefter skärs tejpen i små bitar och varje nästa bit överlappas (10-15 mm) på den föregående. Det kommer att bli bekvämare att arbeta utan äktenskap.
  • Om det finns ett behov av att förstärka de "icke-infödda" sömmarna i ändarna, krävs viss förberedelse här. Vi skär av kanterna på båda sidor för att öka sömområdet, vilket bidrar till en bättre fastsättning av kittet på ytan. Dessa sektioner måste grundas.
Bild
Bild

Man bör komma ihåg att vissa "hantverkare" ofta sparar material. Som ett resultat spricker de vackra och till synes framgångsrika väggarna och börjar smula om ett par år. Garantin för interiörens livslängd är högkvalitativ användning av serpyanka.

Rekommenderad: