Formen Av Expanderad Polystyren: Fixerad Och Avtagbar För Fundament Och Väggar, Gör-det-själv-installation Av Skumformning

Innehållsförteckning:

Video: Formen Av Expanderad Polystyren: Fixerad Och Avtagbar För Fundament Och Väggar, Gör-det-själv-installation Av Skumformning

Video: Formen Av Expanderad Polystyren: Fixerad Och Avtagbar För Fundament Och Väggar, Gör-det-själv-installation Av Skumformning
Video: Peregrine Expanded Polystyrene Model House 2024, Maj
Formen Av Expanderad Polystyren: Fixerad Och Avtagbar För Fundament Och Väggar, Gör-det-själv-installation Av Skumformning
Formen Av Expanderad Polystyren: Fixerad Och Avtagbar För Fundament Och Väggar, Gör-det-själv-installation Av Skumformning
Anonim

Monolitisk konstruktion, där icke-avtagbar formning används, trots sin långa historia, har blivit populär relativt nyligen. Samtidigt har denna metod för att bygga byggnader ännu inte vunnit sin fulla popularitet, och antalet sådana byggnader fortsätter att öka.

Formen idag är gjord av olika material, men den mest praktiska lösningen skulle vara polystyrenskumformning, även om vi faktiskt talar om att den är gjord av polystyrenskum . Det är sant, nu är det mer modernt att säga att en sådan formning är gjord av polystyrenskum, eftersom detta är namnet på det expanderade polystyrenvarumärket. Låt oss försöka ta reda på vilken typ av struktur det är och hur man monterar det själv.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Om vi pratar om fördelarna med en icke-avtagbar skumformning, bör följande faktorer nämnas

  • Den största fördelen med alla strukturer av icke-borttagbar natur, som är gjorda av material med låg vikt, kommer att vara närvaron av en hjälptypsfunktion. Förutom att skapa ett utrymme där betong kan hällas, kommer denna formning också att ha en isolerande funktion. Baserna och väggarna, som är tillverkade i ett stycke, behöver inte isoleras ännu, vilket sparar pengar. Och om du istället för det nämnda materialet använder den vanligaste träformen, får du helt enkelt inte en sådan effekt. Med en minskad tjocklek på golv av monolitisk typ gör plattor av polystyrenskum det möjligt att lagra en tredjedel mer värme än om väggarna är gjorda av tegel av vanlig storlek eller betong.
  • Den fasta formen av det nämnda materialet behåller inte bara värmen, utan ger också fuktskydd, vilket kommer att vara viktigt på vintern och när årstiderna ändras. Detta gör att du kan öka hållbarheten för den monolitiska typen, även under svåra förhållanden, med minst 15-20 procent.
  • Minska kostnadsberäkningen för byggandet av anläggningen. Om vi tar hänsyn till att en ganska betydande andel av uppskattningen utgörs av kostnaderna för att skapa väggar och fundament, då kan användningen av denna kategori av formning minska väggens tjocklek på grund av ytterligare värmeisolering och göra kostnaderna för basen lägre. Totalt kan du spara cirka 30 procent i pengar.
  • Användningen av ett sådant material som expanderad polystyren gör att betong får jämn styrka på alla ställen, även vid temperaturer upp till +5 grader Celsius. Värmeisolering gör det möjligt att hålla temperaturen på lösningen, som är inuti och längs hällens kanter, på samma nivå. Av denna anledning sker härdningen av materialet jämnare, vilket ökar hållfasthetsegenskaperna hos betonglösningen. I träformar kommer murbruk snabbt att bli i kanterna, och inuti sjunker temperaturen mycket långsammare. På grund av detta minskar betongkvaliteten och ökningen av hållfastheten är ojämn.
  • Det är inte svårt att montera den här formen. Detta kräver inte ens några speciella färdigheter, tack vare vilket alla kan göra det.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelar med denna design

  • En byggnad som skapades med icke-avtagbar formning kan inte rekonstrueras eller byggas om på något sätt. När du planerar en konstruktion, särskilt en individuell, bör du komma ihåg detta och omedelbart göra byggnadsplanen så att den är slutgiltig. Det kommer också att vara extremt viktigt att markera allt så exakt som möjligt och utföra kommunikationen när man häller monolitiska väggar.
  • En allvarlig nackdel är det faktum att det är omöjligt att hälla lösningen om temperaturen är under +5 grader. Dessutom, vid höga temperaturer finns det också svårigheter, för om det är för varmt måste du dessutom befukta lösningen.
  • Skyddet av expanderade polystyrenplattor tillåter inte väggarna att "andas". För att lösa detta problem, även i konstruktionsstadiet, är det nödvändigt att förutse installationen av forcerad ventilation i förväg. Endast en sådan lösning gör det möjligt att eliminera växthuseffekten inuti byggnaden utan att minska dess värmeisoleringsfördelar.
  • Det kommer att vara viktigt att noggrant justera blocken så att det inte blir några raster. Om formen är lös kommer fukt att börja komma in i basen, vilket kommer att orsaka svampbildning. Det är särskilt viktigt att uppmärksamma för närvarande byggare utan erfarenhet som monterar formen av sådant material på egen hand.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Det bör sägas att denna metod gör det möjligt att skapa monolitiska strukturer. Och på grund av användning av armering ökar styrkan hos de konstruktioner som uppförs avsevärt. Konstruktionernas egenskaper gör det möjligt att installera sådana hus även på seismiskt farliga platser. Alla delar av konstruktionen kommer att ha högsta möjliga motståndskraft mot vertikal-horisontella belastningar.

Dessutom, om några felberäkningar gjordes under bildandet av grunden, tillåter monolitiska väggar att de kan kompenseras utan problem. Och väggarna själva, med allvarlig krympning eller säsongsrörelse av jordar, kommer helt enkelt inte att täckas med sprickor.

Samtidigt är expanderad polystyren i sig ett lätt och ganska känsligt material som bör förvaras på en plats skyddad från vind och ultraviolett strålning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Det bör noteras att formen kan vara av olika typer:

  • avtagbar;
  • icke avtagbar typ.

Det är det senare alternativet som allt oftare används. Det bör tilläggas att expanderad polystyren också är indelad i grupper enligt två kriterier:

  • efter konstruktionstyp;
  • efter omfattning.

Låt oss säga några ord om detta mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter konstruktionstyp

Enligt detta kriterium är polystyrenskumformar:

  • cellulär;
  • klassisk;
  • förbättras.

Den första kategorin är ett stort antal enkla block som är ihåliga inuti . De fixeras med varandra enligt en speciell teknik, som påminner något om en barns konstruktionsuppsättning av en bikaketyp. Hålrummen mellan dem gör att lösningen fritt kan komma in i formen. Därefter utförs förstärkningen av band av vertikal och horisontell typ, som är monterade inuti cellerna i expanderad polystyren.

Sådana block skapas endast med en industriell metod.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra kategorin skiljer sig genom att för inhägnad av den framtida strukturen av monolitisk typ används plattor av extruderat polystyrenskum, monterade på 2 sidor . Metallband används för att fästa dem ihop. Detta alternativ liknar en vanlig formning för gjutning av betong, gjord av plywood eller brädor.

Den tredje kategorin liknar den klassiska versionen, men istället för de vanliga metallgolvarna fixeras plattorna med trä- eller metallbjälkar . Detta kompenserar för murbrukskrafterna, som syftar till att krossa formen.

För att förbättra indikatorerna för styrketypen används stopp och stöttor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter användningsområde

Enligt detta kriterium används formning från det nämnda materialet:

  • för väggar i bostadslokaler;
  • för poolen (vi pratar om isolering av väggarna i sådana strukturer);
  • för bandfundament;
  • att skapa så kallade varma källare;
  • för uppvärmning av lager, liksom olika uppvärmda rum som kommer att användas för industriella ändamål.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behöver du för arbete?

Det bör sägas att bildandet av monolitiska strukturer med icke-flyttbara former inte kräver några seriösa kvalifikationer. Även en oerfaren person kan utföra den här typen av arbete. För arbete på ett litet föremål räcker det bara med ett par personer.

Om vi säger vad som krävs för arbetet, så är dessa följande material:

  • nödvändiga fästelement;
  • block av expanderad polystyren;
  • erforderlig mängd betong;
  • knådningsutrustning;
  • ritningsdokumentation, tack vare vilken det kommer att vara möjligt att kontrollera mängden nödvändigt material.
Bild
Bild
Bild
Bild

DIY -installation

På tal om installationen av polystyrenskumformning med egna händer, bör det sägas att installationen kan delas in i flera delar:

  • montering av formar;
  • förstärkningsband;
  • hällande betonglösning.

Arbetet börjar med det faktum att för installationen av den första raden av block är det nödvändigt att göra en bas av en vattentät typ. I förväg bör vertikala armeringsjärn installeras, som kommer att ansluta den formade väggen med fundamentet till en enda struktur. Det är på dem som du måste "stränga" block, liksom.

När du monterar den ovannämnda serien måste du noggrant kontrollera dimensionerna med de designade så att det inte ens blir de minsta avvikelserna.

Bild
Bild

Resten av raderna bör monteras med en förskjutning på cirka 50 procent av blocket så att sömmarna kan knytas. Detta kommer att ge strukturen ytterligare styvhet.

Dessutom fungerar förstärkningen av vertikal typ som fäste för basen med väggen . Horisontella band krävs också för att säkerställa monolitens styrka. I varje rad bör horisontella stavar överlappas. De måste bindas med ståltråd. Denna enhet måste också anslutas till stavarna som ligger vertikalt.

Observera att armeringsnätet med hög styvhet inte tillåter betong, som har en tyngre massa, att pressa ut blocken, trots att de är mycket lättare.

Bild
Bild

Nu ska arbetet börja med att hälla betong i formen . Men innan dess krävs det att lägga nödvändig kommunikation. För att göra detta måste du lägga tvärgående rörstycken i block. Dessutom måste passningarna göras på olika platser. När betongen får den styrka som krävs är det omöjligt att installera VVS -ledningar och rör inuti väggarna.

För gjutning av monolitiska väggar i expanderade polystyrenformer används betong endast med finkorniga fyllmedel . Dessutom ska inte mer än 3 rader med formning hällas. När murbruk hälls måste det komprimeras med en vibrator och slätas ut. Gradvis bör formen byggas upp genom att gjuta betong tills de parametrar som finns i projektet har uppnåtts.

Rekommenderad: