Andelar Av Expanderad Lerbetong: Sammansättning För Väggar Och Golv. Hur Man Gör Expanderad Lerbetong Med Egna Händer För Ett Blindt Område? Matlagningsrecept

Innehållsförteckning:

Video: Andelar Av Expanderad Lerbetong: Sammansättning För Väggar Och Golv. Hur Man Gör Expanderad Lerbetong Med Egna Händer För Ett Blindt Område? Matlagningsrecept

Video: Andelar Av Expanderad Lerbetong: Sammansättning För Väggar Och Golv. Hur Man Gör Expanderad Lerbetong Med Egna Händer För Ett Blindt Område? Matlagningsrecept
Video: Så här målar du med LADY Minerals kalkfärg 2024, April
Andelar Av Expanderad Lerbetong: Sammansättning För Väggar Och Golv. Hur Man Gör Expanderad Lerbetong Med Egna Händer För Ett Blindt Område? Matlagningsrecept
Andelar Av Expanderad Lerbetong: Sammansättning För Väggar Och Golv. Hur Man Gör Expanderad Lerbetong Med Egna Händer För Ett Blindt Område? Matlagningsrecept
Anonim

Betonglösningar efterfrågas inom alla byggnadsgrenar. Expanderad lerbetong är en utmärkt analog av den klassiska betongbruket. Materialets särart är närvaron av lergranulat istället för fint grus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad består lösningen av?

För att förbereda expanderad lerbetong av hög kvalitet behöver du följande

  • Expanderad lerkomponent . Partikelstorleken bör inte överstiga 20 mm. Detta är det enda sättet att uppnå erforderlig hållfasthet och densitet för materialet.
  • Betong . Material av klass B15 och högre är lämpligt. Med sin hjälp blir det möjligt att påskynda knådningsprocessen och också göra det lättare att lägga blandningen i en form.
  • Cement . Krävs för att öka materialets hållfasthet och hastigheten på dess stelning.
  • Sand . I det här fallet är det värt att ge företräde åt stenbrottssand, som fyller hålrummen mellan de expanderade lerpartiklarna.
  • Vatten . Det ska vara svalt och rent. Förekomsten av föroreningar i vätskan kommer att försämra betonghärdningsprocessen.
Bild
Bild

Vid behov tillsätts sågspån eller aska till kompositionen. När du blandar en blandning av expanderad lerbetong, tillsätt först komponenter utan vatten i behållaren. I slutet hälls en vätska i, vilket gör det möjligt att få en blandning av önskad konsistens.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att få expanderad lerbetong av hög kvalitet som klarar uppgiften är det nödvändigt att först beräkna andelen för att blanda ingredienserna . Det är värt att notera att erfarna byggare redan har beräknat den optimala mängden blandning för 1 kubikmeter. På nätverket kan du hitta ett bord genom vilket du kan få lerbetongen av önskat märke.

Bild
Bild

Förhållandet mellan komponenter i tabellen bestäms av var du planerar att använda materialet. Den optimala andelen betong: 1: 3, 5: 4, 5, där 1 är en del av cement, 3, 5 är tre och en halv delar sandtätningsmedel och 4, 5 är fyra och en halv delar expanderad lera . Vatten tillsätts främst i slutet i intervallet 1, 5 delar. Tabellen visar proportionerna för betongkvaliteterna M100, M150, M75, M50, M250.

Bild
Bild

Expanderad lerbetong är ett mångsidigt material som efterfrågas inom byggbranschen. Blandningen låter dig justera densiteten hos det slutliga byggmaterialet, vilket gör expanderad lerbetong så populär. Denna typ av betong används i följande arbeten.

Uppförande av monolitiska eller blockväggar i konstruktion . Lätt lösning av expanderad lerbetong gör det möjligt att tillverka hållbara block, paneler och andra strukturer. I grund och botten är bad byggda av detta material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golvbeläggningsanordning . För att uppnå den erforderliga betonghållfastheten används ett särskilt blandningsförhållande av ingredienserna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golvplattproduktion . Monteringen av strukturen utförs med hjälp av injektionsteknik. Ett plus av expanderade lerbetongplattor ligger i materialets värmeisolering, vilket gör att du kan behålla önskad temperatur i rummet. Dessutom är expanderade lerplattor lätta, tåliga mot fukt och har en lång livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av fundament . För montering av starka baser används speciell expanderad lerbetong. När lösningen blandas tillsätts Portlandcement till den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid tillverkning av block av expanderad lerbetong krävs förberedelse av speciella former. Det är nödvändigt att hälla den färdiga blandningen i dem och sedan komprimera kompositionen med hjälp av en vibrationsanordning.

Bild
Bild

Hur gör man det för olika ändamål?

Expanderad lerbetong är en populär blandning som inte bara används för att montera byggstenar. Materialfördelar.

  • Låg vikt på färdiga produkter . Den porösa strukturen av expanderad lera gör densiteten hos den färdiga strukturen mindre, på grund av vilken den blir lättare. För att installera lättbetongblock är det inte nödvändigt att montera skrymmande fundament, eftersom belastningen från sådana väggar blir liten.
  • Utmärkt styrka indikatorer . Expanderad lerbetong används aktivt i lågkonstruktion, konstruerar väggar, golvplattor, golv från den.
  • Bra värmeisolering . Denna parameter låter dig använda expanderade lerbetongkonstruktioner vid konstruktion av bostadshus eller bad. Det är anmärkningsvärt att materialet behåller värmen bättre än klassisk betong.
  • Pålitlig ljudisolering . Med hjälp av expanderade lerbetongväggar kommer det att vara möjligt att skydda rummet mot främmande buller från gatan.
  • Miljövänlighet . För tillverkning av expanderade lerbetongprodukter används lera och expanderad lera. Blandningens komponenter avger inga skadliga ämnen i miljön, vilket gör användningen av block och andra strukturer säkra för hälsan.
  • Lång livslängd . Expanderade lerprodukter kan tjäna i mer än 25 år utan att kollapsa eller deformeras.
  • Lågt pris . Den låga kostnaden för expanderad lera gör materialet prisvärt och efterfrågat.
  • Enkel tillverkning . Blandningen kan du göra själv. För detta är spadar lämpliga, om det inte är möjligt att organisera blandning av komponenter i en betongblandare. Den enkla tekniken att göra betongblock av lerdit med egna händer gjorde materialet populärt.
  • Bekvämlighet med efterbehandling . Plus expanderade lerbetongprodukter - hög vidhäftning. Detta innebär att en gipsblandning av vilken komposition som helst kommer att fästa perfekt på väggarna eller taket.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dess högpresterande material är lämpligt för en mängd olika ändamål . Expanderad lerbetong används ofta för golv, uppförande av både monolitiska och blockgolv. Syftet med att använda expanderad lerbetong avgör dess sammansättning och tillverkningsmetod. Det är värt att överväga i detalj hur man förbereder varje konkret alternativ i byggnadsförhållanden.

För golv

Att hälla golv kräver användning av en speciell blandning av expanderad lerbetong. Standardandel för plattor:

  • cement - 1 del;
  • sand - 4 delar;
  • expanderad lera - 5 delar;
  • vatten - 1, 5 delar.
Bild
Bild

Du kan öka betongens elasticitet genom att lägga till en mjukgörare i skopan där blandningen ligger. Det finns flera krav på användningen av expanderad lerbetong för montering av plattor.

För att bygga formen måste du förbereda stålplåtarna. Det är önskvärt att de profileras. Du behöver också I-balkar och plywood. För att uppnå materialets erforderliga hållfasthet måste du dessutom köpa beslag. Arbetsordningen för golvets konstruktion innefattar följande steg:

  • först läggs bärande balkar - de kommer att fungera som grund för den framtida överlappningen;
  • metallplåtar sprids över balkarna, vilket kommer att spela rollen som formens botten;
  • plywood används för att konstruera formväggar;
  • ett armeringsnät läggs inuti - golvplattans ram;
  • beredd lösning hälls i formen.
Bild
Bild

Betongplattan ska inte interagera med fukt och smuts . För detta är det nödvändigt att se till att det finns ett tätskikt. Vattentätningsmaterial kan köpas i butiken. Tätskiktets enhet hjälper till att påskynda härdningsprocessen för blandningen, vilket gör att du kan få en monolitisk struktur av hög kvalitet av strukturen.

För väggar

Det är ingen hemlighet att för konstruktion av vertikala ytor måste sammansättningen av expanderad lerbetong behöva ändras. Lösningen ska ha en tätare konsistens. Receptet för blandningen för konstruktion av monolitiska väggar kräver framställning av följande ingredienser:

  • cement M400 - 1 del;
  • sand - 1, 5 delar;
  • fin expanderad lera - 1 del;
  • vatten - 1 del.
Bild
Bild

Denna andel hjälper till att uppnå maximal styrka och påskynda materialets härdningsprocess . Det bör noteras att lösningen är lämplig för konstruktion av väggar i låga byggnader. Konstruktionens maximala höjd får inte överstiga tre våningar.

För golv

Att hälla golvet i huset kräver att vissa villkor följs. Först måste hällblandningen blandas i strikt överensstämmelse med de fastställda proportionerna per 1 m3. Kompositionen kan blandas med en betongblandare eller manuellt.

Bild
Bild

Andelen betongblandning för golvet:

  • cement M500 - 1 del;
  • fint grus - 2 delar;
  • expanderad lersand - 3 delar;
  • vatten - 1 del.
Bild
Bild

Vatten tillsätts i slutet när resten av ingredienserna blandas noggrant. Flera funktioner är värda att lyfta fram.

  • När du använder metall- eller järndelar vid planering av golvet kan du lägga till alla betongmärken till blandningen. Den erforderliga styrkan kommer att säkerställas i alla fall.
  • För att säkerställa golvets soliditet är det nödvändigt att lägga till en boll från värmeisoleringskomponenten. Valet av en komponent bör utföras utifrån dess egenskaper.
  • Att lägga träplankor för att skapa ett golv kräver ett extra lager för att förhindra att fukt påverkar träet.

Med hänsyn till funktionerna kommer det att göra beläggningen stark och hållbar. En sådan betongformulering är också lämplig för ett mörkt område. Det visar sig vara hållbart och klara klimatiska och mekaniska påverkan.

Bild
Bild

Rekommendationer

För att få en högkvalitativ expanderad lerbetongblandning är det värt att överväga ett antal rekommendationer från specialister

  1. Använd tvättad sand för att skapa blandningen. Ett sådant material kommer att få betongen att krympa bättre och kommer också att öka materialets hållfasthet.
  2. För tillförlitlig beredning av blandningen är det bättre att använda en betongblandare. Det är också möjligt att manuellt blanda ingredienserna i kompositionen, men kvaliteten blir lägre.
  3. Vid arbete med betongblandare måste ordningen i vilken komponenterna matas beaktas. Först måste du hälla vatten i behållaren, sedan cement, sedan sand. Den sista ingrediensen är expanderad lera. Det behöver tillsättas först efter att de tre andra bildat en homogen massa.
  4. Om spadar används för knådning, kan sekvensen för tillsats av ingredienserna hoppas över. Men i vilket fall som helst bör expanderad lerbetong tillsättas först efter att en högkvalitativ DSP erhållits.
  5. Om det är nödvändigt att öka hållfastheten hos den expanderade lerbetongblandningen är det värt att lägga till armering.
Bild
Bild

Med hänsyn till ovanstående rekommendationer kommer det att bidra till att uppnå expanderad lerbetong av hög kvalitet och tillförlitligheten hos produkten eller strukturen som bildas av den.

Expanderad lerbetong är ett efterfrågat material inom byggindustrin, vars fördel är dess låga densitet . Blandningen för tillverkning av expanderad lerbetong väljs beroende på konstruktionsuppgiften, som bestämmer de korrekta proportionerna av komponenterna.

Rekommenderad: