Formband: Universal Och Plast, Tråd- Och Dragmuttrar För Grundform, Skruv Och Andra Band

Innehållsförteckning:

Video: Formband: Universal Och Plast, Tråd- Och Dragmuttrar För Grundform, Skruv Och Andra Band

Video: Formband: Universal Och Plast, Tråd- Och Dragmuttrar För Grundform, Skruv Och Andra Band
Video: Tekniklektion 2024, Maj
Formband: Universal Och Plast, Tråd- Och Dragmuttrar För Grundform, Skruv Och Andra Band
Formband: Universal Och Plast, Tråd- Och Dragmuttrar För Grundform, Skruv Och Andra Band
Anonim

Hällning av betongblandning kräver montering av en formbyggande struktur - formning. Detta görs med hjälp av sköldar och speciella fästelement, som kallas avjämning. Avlagringar är olika, och varje typ har sina egna egenskaper. Det är värt att överväga mer detaljerat vad ett sådant fästelement är och i vilka grupper formfästena är uppdelade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och syfte

Slipar används vanligtvis när man skapar en tredimensionell betongkonstruktion. I detta fall finns det risk för förstörelse av formen eller deformering av panelerna på grund av högt tryck i betongblandningen. Fästelement hjälper till att förebygga problem och säkerställer tillförlitliga resultat.

Enligt GOST är slipsen en kraftfull ankarstav gjord av profilerad förstärkning . Gängdiametern för en sådan skruv är 17 mm, och längden på tappen sträcker sig från 1,5 till 6 m. Enheten används för konstruktion av fundament och monolitiska strukturer. Med hjälp av en screed förstärks alla former.

Ett annat syfte med ankaret är att justera bredden på betongformen

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av sådana fästelement är det möjligt att uppnå formens exakta storlek och därmed optimera murbrukens förbrukning. Dessutom gör det möjligt att påskynda demonteringen av formen, vilket gör det möjligt för strukturen att återanvändas.

Översikt över sorter

Formslipsen är indelad i flera typer. Valet av fästelement beror på typ av formning, strukturens storlek. Det är anmärkningsvärt att vissa modeller av avrettningar anses vara universella och används för att fixera formning från alla material och för alla ändamål.

Resten av fästelementen kan delas in i:

  • avtagbara stålbultar med olika typer av sektioner;
  • icke avtagbara stålbultar;
  • häftklamrar av plast;
  • vårprodukter;
  • tråd;
  • kompositplattor.

Metallgolv anses vara det föredragna alternativet för grunden. Fördelen med sådana klämmuttrar är återanvändbar. Sådana klämmor är lätta att fästa och demontera om du närmar dig processen korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att titta närmare på de vanligaste klämmorna för golv och andra strukturer.

Universell

Fästelement används för att installera och fixa olika former. Till exempel, med hjälp av en screed, kommer det att vara möjligt att fixa brädor med en tjocklek på 10 till 250 mm inklusive. Om det blir nödvändigt att fixa en tjock struktur används en förlängningssladd för att öka avjämningen.

Fördelar med universella fästelement:

  • accelererad avjämning;
  • exakt formning;
  • minskning av byggkostnader: arbetskraft och ekonomi;
  • användning av klämmor komplett med sköldar av olika material.

Avläggningar av denna typ installeras ofta i plast som inte kan tas bort. Den största fördelen med detta tillvägagångssätt är att det senare inte kommer att vara nödvändigt att demontera strukturen.

Bild
Bild

Plast

Idag är det möjligt att använda plastbandsband. Standardapplikationen för sådana fästelement är montering och fixering av formar, vars tjocklek inte överstiger 250 mm. En förlängning krävs för att gjuta en bredare design.

Plus användning av plastband i avsaknad av "kalla broar".

Bild
Bild

Skruva

Standardvy - en uppsättning som inkluderar:

  • skruv - 1 st.
  • mutter - 2 st.;
  • bricka - 2 st.

Vissa kit har inga brickor och måste köpas separat. Tidigare gjordes skruvband endast av metall, men idag har marknaden börjat producera modeller av glasfiber. De senare är fästelement för engångsbruk som finns kvar i monoliten. I detta fall skärs den utskjutande delen av när strukturen stelnat.

Bild
Bild

Hur beräknar man det belopp som krävs?

För att utföra korrekta beräkningar måste du vara uppmärksam på två parametrar:

  • tjocklek på formmaterial;
  • sektionstjocklek på konstruktionen.

Dessutom rekommenderas att ta hänsyn till tjockleken på betongkärnan, eftersom det är trycket som påverkar antalet fästelement. För att avgöra hur mycket skridning som krävs för formen är det värt att använda standardformeln för Epuret. Grundläggande rekommendationer för 1 löpmeter enligt formeln:

  • i nedre delen av formen når belastningen per 1 linjär meter 2500 kg;
  • den maximala belastningen som en screed tål är 250 kg;
  • vid beräkning av fästelement måste du lägga en säkerhetsmarginal på 10%, då kommer antalet kilogram per skrid att vara 225;
  • så att sköldarna inte deformeras bör steget mellan klämmorna inte vara mindre än 0,5 m;
  • vid beräkning är det viktigt att ta hänsyn till komprimeringstekniken för den gjutna betongblandningen, till exempel kommer belastningen på skriden från vibrationskompaktering att vara högre jämfört med komprimering av lösningen med en spade.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med hänsyn till rekommendationerna kan du beräkna det nödvändiga antalet klämmor för installationen av formen.

Ansökan

När formen installeras är det viktigt att ta ett ansvarsfullt förhållningssätt till installationen av avläggningar. Om du inte följer tekniken för att fästa klämmorna på sköldarna deformeras strukturen. Avstrykningstekniken beror på typen av formsystem och typen av fästelement som används. Vanliga alternativ är värda att överväga.

Bild
Bild

Avtagbara band

För installation av löstagbara skärmar bör företräde ges till band av samma typ. I detta fall rekommenderas det att säkerställa isoleringen av fästelementen från betongblandningen. Att ignorera detta ögonblick kommer att leda till det faktum att det inte kommer att vara möjligt att ta bort skriden från strukturen. Att lämna den löstagbara formen i monoliten rekommenderas inte av flera skäl.

  • Vanligtvis är avtagbara band gjorda av hållbar metall. Detta är ett ganska dyrt alternativ, så det är bättre att använda sådana fästelement många gånger.
  • Metaldelar är inte skyddade mot korrosion. Hållare rostar snabbt och skadar betongkonstruktionen, som börjar kollapsa inifrån.
  • Avtagbara avlagringar, frusna i strukturen, bildar "kalla broar".
Bild
Bild
Bild
Bild

För att utföra en kompetent installation av avtagbara avlagringar i formen behöver du:

  • skärm med medföljande hål för montering, gjorda runt strukturens omkrets, avståndet mellan hålen bör inte överstiga 300 mm;
  • smörjmedel som täcker formen;
  • screed kit, som kommer att innehålla de viktigaste fästelementen i form av dubbar, muttrar och brickor;
  • ett PVC -rör med stor diameter - detta är nödvändigt så att hållarpinnen snabbt och utan problem kommer in i röret;
  • konformade PVC -klämmor - detta är nödvändigt för att förhindra att betong eller smuts tränger in i dem.

Efter installation av formen, fixering av brädorna och hällning av betongblandningen måste du vänta på att strukturen stelnar. När resultatet är uppnått kan du fortsätta med demonteringen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att demontera fästelementen behöver du en hammare som du kan ta bort dubbarna med och en slipmaskin för att klippa ut utskjutande PVC -rör.

Fixade avjämningar

I det här fallet kan vi prata om två typer av klämmor: metall och plast.

Bild
Bild

Metallisk

Metallklämmor kan installeras i formen utan skydd. Tapparna monteras i de förberedda hålen på sköldarna och fixeras med muttrar, efter att de tidigare har installerat brickorna.

Svårigheter uppstår vid demontering av formen . För att demontera strukturen ordentligt måste du klippa av de utskjutande ändarna på dubbarna med en liten fördjupning i betongen. Efter de återstående hålen måste täckas med cementmurbruk, som kommer att innehålla vattentätning tillsatser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plast

Ett lönsamt alternativ, plus vilket är en låg kostnad för förbrukningsmaterial. Fästning av plastklämmor utförs från insidan av rännan på spjällskivan. Med andra ord, det finns ingen anledning att förbereda hål för dem.

Uppsättningen av fastspänningselement av plast inkluderar:

  • tung;
  • förlängning;
  • kompressionsmuddar;
  • skruvar, pluggar, spikar eller andra fästelement.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett ansvarsfullt tillvägagångssätt för användning av avjämning för formning gör att du inte bara kan välja det lämpligaste alternativet för fästelementen utan också beräkna antalet fästelement och utföra korrekt demontering av formen efter att betongen har härdat.

Rekommenderad: