Formbrädor: Vilken Tjocklek Behövs? Hur Använder Man Kantad Bräda? Dimensioner Av Virke För Grundform. Hur Räknar Man Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Formbrädor: Vilken Tjocklek Behövs? Hur Använder Man Kantad Bräda? Dimensioner Av Virke För Grundform. Hur Räknar Man Ut?

Video: Formbrädor: Vilken Tjocklek Behövs? Hur Använder Man Kantad Bräda? Dimensioner Av Virke För Grundform. Hur Räknar Man Ut?
Video: LIVING OFF GRID in a FOREST CABIN - What We Do at Night | BLOWTORCH & FIRE to PROTECT WOOD - Ep.134 2024, April
Formbrädor: Vilken Tjocklek Behövs? Hur Använder Man Kantad Bräda? Dimensioner Av Virke För Grundform. Hur Räknar Man Ut?
Formbrädor: Vilken Tjocklek Behövs? Hur Använder Man Kantad Bräda? Dimensioner Av Virke För Grundform. Hur Räknar Man Ut?
Anonim

Formning är en speciell struktur som behövs för att lägga grunden. Det är oumbärligt för konstruktion av både stora och små strukturer. För tillverkningen används speciella fästelement och brädor, som är gjorda av olika träslag. Det finns särskilda krav på denna typ av material.

Låt oss se vad formbrädor kan vara, vilken tjocklek, längd och bredd behövs? De använder kantade brädor för olika ändamål. Beroende på detta kan dimensionerna på virket för grundformen vara olika. Hur beräknar man dem korrekt?

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Formbrädor används aktivt för att utforma både band och monolitiska fundament. Detta virke är utmärkt för en mängd olika strukturer, oavsett deras komplexitet . Den kombinerar överkomliga kostnader och utmärkt prestanda. Du kan köpa de nödvändiga råvarorna i nästan alla butiker av bygg- och efterbehandlingsmaterial. Denna typ av produkt presenteras i ett rikt sortiment.

En annan egenskap är den låga vikten av träpaneler jämfört med produkter av metall och andra material . Detta förenklar monteringsprocessen och efterföljande demontering. Maxvikten för en sköld är cirka 60 kilo. Med en låg vikt kan de skryta med tillräcklig tillförlitlighet och hållbarhet. Brädorna används också för takets form, pelarnas grund, brunnens läggning, kantstenens utformning och källaren. Specialister från byggbranschen påpekar att kvaliteten på formen direkt beror på vilken bräda som valdes för den.

Ett rikt sortiment av varor erbjuder kunderna valfrihet, men du måste kunna välja rätt virke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träformar är vanligare än plast- eller metallalternativ. Sådana strukturer används både för privat byggande och inom industrisektorn . Brädorna för montering av formen måste uppfylla vissa standarder. Vi pratar om deras tjocklek, styrka och andra egenskaper. Om träpaneler gjordes enligt alla regler, med noggrant utvalt och bearbetat trä, kan de återanvändas. Så att betongfundamentet är jämnt och felfritt bearbetas brädorna. De är polerade och hyvlade. Det är också nödvändigt att ordentligt säkra virket så att strukturen blir pålitlig och stark. Låg vikt gör att du kan utföra arbete utan extra utrustning och ett stort antal personer.

Endast en erfaren specialist känner till alla detaljer i forminstallation och kan tillverka den på ett sådant sätt att den tål betongbelastningen och bibehåller sin integritet . Professionals rekommenderar att du använder brädor som köpts från betrodda järnaffärer. Ansvariga butiker är noga med valet av leverantörer och kontrollerar kvaliteten på de erbjudna varorna. Du kan kontakta tillverkaren direkt, särskilt om du behöver köpa en stor mängd brädor. Detta kommer betydligt att spara pengar. Du kan också köpa färdiga formpaneler. De kommer att kosta mer än brädor, men du behöver inte slösa tid på montering.

Innan du köper måste du se till att de färdiga sköldarna är lämpliga för fundamentets storlek och motsvarar rätt kvalitetsnivå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Inom tillverkning av formskivor använder tillverkare olika kvaliteter. De bästa och sällsynta raserna brukar inte användas . Billigt trä används. Detta beror på att möjligheten att återanvända brädorna är begränsad - det är ingen idé att spendera pengar på dyra sorter. Brädan som används för formning kan vara kantad eller ej kantad. Denna parameter är viktig att tänka på när du väljer och installerar träsköldar. Den sida av virket som kommer i kontakt med betongen måste slipas noggrant.

Lövträd används sällan . Moderna märken väljer barrträd (gran, tall eller gran). Rasen är av stor betydelse, särskilt om formen kommer att användas mer än en gång. Oavsett vilken typ av trä brädorna var gjorda av måste de ha vissa egenskaper. Anteckningen! Vissa människor bestämmer sig för att göra formen från en staketbräda för att spara pengar på inköp av virke. Experter stöder inte denna idé och tror att det är bättre att köpa en specialbräda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Det första du ska titta efter när du väljer en bräda är mått och tjocklek. Du måste också överväga längden, som beror på diket . Virket bör ha sådana dimensioner att de vid installation av träpaneler är något bredare än gränserna för den framtida grunden. När det gäller tjockleken, här måste du vara uppmärksam på den belastning som den flytande betongen har på väggarna i formen. Professionella rekommenderar att köpa brädor, vars tjocklek varierar från 25 till 50 millimeter.

I vissa fall kan du välja timmer med ökad tjocklek, medan brädor tunnare än 25 millimeter är bättre att inte använda . Annars är förstörelse av strukturen möjlig. Medelbredden är 15 centimeter. Detta är det vanligaste alternativet och anses vara standard.

Bredare prover kan också hittas i butiken och kan användas utan begränsningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniska krav

Vissa tekniska krav ställs på brädor för formning under grunden. Naturliga råvaror måste nödvändigtvis ha släta kanter. Detta är det enda sättet att montera en högkvalitativ och hållbar sköld som kommer att sakna sprickor, luckor, snedvridningar och andra brister.

För att lägga massiva fundament, rekommenderas att använda en kantad bräda . Denna typ av material är mer pålitlig än andra sorter. För att lägga grunden till ett staket eller andra liknande strukturer kan du begränsa dig till en obruten bräda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktighet

Luftfuktighet är en viktig indikator. Experter rekommenderar att man föredrar trä med en fukthalt på 25% och högre. Denna indikator är ansvarig för följande faktorer.

  • Den angivna fuktnivån förhindrar att träet mättas med cementmjölk. Detta gör att materialet kan återanvändas.
  • Trä har förmågan att absorbera bindningskomponenterna i betong, varför dess hållfasthetsegenskaper reduceras avsevärt. Om du väljer trä med den nödvändiga fukthalten kommer betong inte att förlora några av dess egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Styvhet och styrka

Träet måste klara trycket från betongen. Denna indikator kommer bara att öka när du använder ett vibrerande verktyg. Styrka och styvhet är ansvariga för dessa parametrar. För att beräkna belastningen använder ingenjörer en faktor 1, 2 . I detta fall ökar belastningen på strukturen med 20%. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt kantade brädor och deras hårdhetsgrad.

Om träet är för mjukt kan det spricka under betonghällningen. Styrka och styvhet är ansvariga för strukturens tillförlitlighet och integritet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sprickmotstånd

En annan nödvändig egenskap. Mjuka träslag är mottagliga för sprickbildning, särskilt när de utsätts för stress. Erfarna byggare måste ta hänsyn till denna indikator, varför björk och andra lövträd kringgås . Det är också nödvändigt att ta hänsyn till en sådan egenskap - en neutral eller alkalisk reaktion. Betong reagerar inte bra på sura miljöer. Det påverkar hans greppförmåga negativt. Om träslaget har ett högt surhetsvärde kan det inte användas för formning. Av denna anledning använder experter inte ek.

Det sista kravet på lämpligt trä är ett lågt pris . För att inte slösa bort dina pengar, kontakta endast pålitliga butiker. Om möjligt, inspektera materialet noggrant för defekter. Brädor som inte är premium kommer inte att se perfekta ut. Trots detta får man inte glömma att uppfylla vissa krav.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur beräknar man kvantiteten?

Kompetent beräkning skyddar dig från onödiga utgifter. För att inte riskera det kan du använda tjänster från ett professionellt byggteam. De beräknar självständigt den erforderliga mängden material. Du kan också göra en beräkning på egen hand. För att göra detta måste du veta den ungefärliga tjockleken på brädorna, liksom höjden och längden på formen. Låt oss titta på ett specifikt exempel. Parametrar - formens totala längd är 100 meter . Höjd - 0,7 meter. I detta fall rekommenderas att använda brädor med en tjocklek på 0,04 meter. Med hjälp av dessa parametrar kan du göra en beräkning enligt följande schema.

Ekvationen ser ut så här: 100 * 0,7 * 0,04 = 2,8 m3 . Som ett resultat erhålls den erforderliga volymen material. Experter rekommenderar att köpa råvaror i lager. Om resultatet är 2, 8 kubikmeter bör du köpa från 3 till 3,5 kubikmeter material.

Professionals rekommenderar att du köper rätt mängd timmer åt gången och från en leverantör så att träet kommer från samma sats.

Rekommenderad: